CRIXIVAN 400 mg kemény kapszula

CRIXIVAN 400 mg kemény kapszula betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a CRIXIVAN és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Milyen típusú gyógyszer a CRIXIVAN

A CRIXIVAN az indinavirnek nevezett hatóanyagot tartalmazza, mely a "proteázgátlók"-nak nevezett gyógyszercsoport tagja.
Milyen betegségek esetén alkalmazható a CRIXIVAN
A CRIXIVAN-t a humán immundeficiencia vírus (HIV) kezelésére alkalmazzák felnőtteknél. A CRIXIVAN-t egyéb HIV-kezeléssel (retrovírus-ellenes gyógyszerekkel) egyidejűleg alkalmazzák. Ezt kombinációs retrovírus-ellenes kezelésnek hívják.
- Egy példa a CRIXIVAN-nal esetleg együtt adott gyógyszerre a ritonavir.
Hogyan hat a CRIXIVAN
A CRIXIVAN a HIV kezelésére használatos és a HIV-vírusrészecskék számát csökkenti az Ön vérében.
A CRIXIVAN segít:
- csökkenteni annak kockázatát, hogy Önnél a HIV-vel kapcsolatos betegségek alakuljanak ki
- csökkenteni a HIV mennyiségét (az ún. "vírusterhelést") a szervezetében
- növelni Önnél a CD4- (T)-sejtek számát. A CD4-sejtek az Ön immunrendszerének fontos részei. Az immunrendszer fő szerepe az, hogy megvédje Önt a fertőzésektől.
A CRIXIVAN nem minden betegben fejtheti ki a fenti hatásokat. Kezelőorvosa ellenőrzi majd, hogy milyen hatással van Önre ez a gyógyszer.
2. Tudnivalók a CRIXIVAN szedése előtt
Ne szedje a CRIXIVAN-t
- ha allergiás az indinavirra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Ön az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi:
- rifampicin - egy fertőzések kezelésére használt antibiotikum
- ciszaprid - bélproblémákra használatos
- amiodaron - szívritmuszavarokra használatos
- pimozid - bizonyos mentális egészséggel kapcsolatos problémákra használatos
- lovasztatin vagy szimvasztatin - koleszterinszint-csökkentésre használatosak
- orbáncfű (Hypericum perforatum) - egy gyógynövénykészítmény, mely depresszióra használatos
- ergot-tartramin (koffeinnel vagy anélkül) - migrénre használatos
- asztemizol vagy terfenadin - szénanáthára és egyéb allergiákra használatos antihisztaminok
- kvetiapin - bizonyos mentális betegségekre, pl.: skizofréniára, bipoláris zavarra és major depresszív zavarra használatos
- (szájon át szedett) alprazolám, triazolám és midazolám - nyugtatóként vagy altatóként használatosak.
Ne szedje a CRIXIVAN-t, ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre. Ha nem biztos benne, a CRIXIVAN szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
Továbbá, a CRIXIVAN és a ritonavir nevű gyógyszer egyidejű alkalmazásakor:
Ne szedjen se CRIXIVAN-t, se ritonavirt:
- ha Önnek májproblémái vannak
- ha Ön az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi:
- fuzidinsav - egy fertőzések kezelésére használt antibiotikum
- piroxikám - ízületi gyulladás kezelésére használatos
- alfuzozin - prosztata-problémákra használatos
- bepridil - mellkasi fájdalomra (angina) használatos
- klozapin - bizonyos mentális egészséggel kapcsolatos problémákra használatos
- petidin vagy propoxifén - fájdalomra használatosak
- esztazolám vagy flurazepám - altatóként használatosak
- klorazepát vagy diazepám - nyugtatóként használatosak
- enkainid, flekanid, propafenon vagy kinidin - szívritmuszavarokkal kapcsolatos problémákra használatosak.
Ne szedjen se CRIXIVAN-t, se ritonavirt, ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre. Ha nem biztos benne, a CRIXIVAN szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A CRIXIVAN szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha az alábbiak közül korábban bármelyik fennállt, vagy kialakul Önnél:
- allergiák
- cukorbetegség
- magas koleszterinszint (vérvizsgálatokból mutatható ki)
- veseproblémák (ide értve a vesegyulladást, vesekövet vagy véres vizelettel vagy anélkül jelentkező hátfájást)
- "hemofília" - a CRIXIVAN miatt nagyobb eséllyel léphet fel Önnél vérzés. Ha vérzést tapasztal, vagy gyengének érzi magát, azonnal értesítse kezelőorvosát.
- májproblémák - krónikus hepatitisz B vagy C fertőzésben, illetve májzsugorban szenvedő, retrovírus-ellenes gyógyszerekkel kezelt embereknél nagyobb eséllyel lépnek fel e gyógyszer mellett súlyos és esetlegesen halálos kimenetelű, májjal kapcsolatos mellékhatások. Önnek vérvizsgálatokra lehet szüksége, hogy ellenőrizzék, hogyan működik a mája.
- erős izomfájdalom, -érzékenység vagy -gyengeség - ez nagyobb eséllyel fordul elő, ha Ön "sztatinok"-nak nevezett koleszterin-csökkentő gyógyszereket (például szimvasztatint) szed. Ritka esetekben az izomrendellenességek súlyosak lehetnek (a harántcsíkolt izomsejtek szétesése - rabdomiolízis)). Azonnal értesítse kezelőorvosát, ha Önnél erős izomfájdalom vagy -gyengeség lép fel.
- fertőzés jelei - lehet, hogy egy korábbi fertőzés tér vissza, nem sokkal a HIV-ellenes kezelés megkezdését követően. Ez amiatt történhet, mert a szervezet ismét képes felvenni a harcot a fertőzésekkel szemben. Ez egyes előrehaladott HIV-fertőzésben (AIDS) szenvedőknél, illetve olyan embereknél fordul elő, akiknél korábban már fellépett HIV-vel összefüggő fertőzés. Ha Ön a fertőzés bármilyen tünetét észleli, kérjük, azonnal értesítse kezelőorvosát.
- autoimmun betegségek (olyan állapotok, amikor az immunrendszer a szervezet egészséges szöveteit támadja meg) szintén előfordulhatnak a HIV fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek szedésének elkezdését követően. Az autoimmun betegségek hónapokkal a kezelés elkezdését követően is jelentkezhetnek. Ha fertőzésre utaló bármilyen tünetet, vagy egyéb tünetet, pl. izomgyengeséget, a kezekben és a lábakban kezdődő, majd a törzs felé terjedő gyengeséget, szívdobogásérzést, remegést vagy hiperaktivitást észlel, azonnal forduljon kezelőorvosához, hogy a szükséges kezelést elkezdhesse.
- csontproblémák - a tünetek közé tartozik az ízületi merevség és fájdalom, főként a csípő környékén, és mozgási nehézség. Ha ezen tünetek bármelyikét észleli, értesítse kezelőorvosát. Az ilyen problémák az "oszteonekrózis"-nak nevezett csontbetegség (a csont vérellátásának megszűnése, ami a csont elhalását okozza) miatt alakulhatnak ki, mely hónapokkal vagy évekkel a HIV-kezelés megkezdését követően is felléphet. Annak kockázata, hogy Önnél csontproblémák alakulnak ki magasabb, ha Ön/Önnek:
- alkoholt fogyaszt
- magas testtömeg-indexe van
- nagyon gyenge az immunrendszere
- a CRIXIVAN-nal egyidejűleg kortikoszteroidokkal történő kezelésben is részesül
- hosszú ideje kombinációs retrovírus-ellenes kezelésben részesül.
- a testzsír változásai - a kombinációs retrovírus-ellenes kezelés a test formájában bekövetkező változásokat okozhat. Ez a zsír eloszlásában bekövetkező változásoknak tulajdonítható (ilyen például a zsírmennyiség csökkenése a lábon, a karokon és az arcon, a zsírmennyiség növekedése a hason és egyéb belső szerveken, az emlők megnagyobbodása és zsírlerakódások megjelenése a nyak hátsó részén ("bölénypúp"). A fenti állapotok oka és hosszú távú hatásai jelenleg nem ismeretesek. Kezelőorvosa emellett megváltozott vérzsír-, vércukor- és tejsavszintet, valamint inzulinrezisztenciát is megfigyelhet Önnél. Ha Ön bármilyen testzsír-változást észlel magán, értesítse kezelőorvosát.
Ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre (vagy Ön nem biztos benne), a CRIXIVAN szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
Tesztek és vizsgálatok
Kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatot fog végezni, hogy ellenőrizze, van-e bármilyen probléma az Ön
- májával
- veséjével
- vérével (vérszegénységgel kapcsolatos probléma)
- vércukorszintjével (megnövekedett vércukorszinttel kapcsolatos probléma, hiperglikémia).
Gyermekek és serdülők
A CRIXIVAN 18 évesnél fiatalabb gyermekeknek nem javasolt.
Egyéb gyógyszerek és a CRIXIVAN
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket és a gyógynövény-készítményeket is.
A CRIXIVAN befolyásolhatja néhány egyéb gyógyszer hatását. Néhány egyéb gyógyszer szintén befolyásolhatja a CRIXIVAN hatását.
Ritonavir
A ritonavirt a CRIXIVAN vérszintjeinek növelésére, illetve ritkábban, de magasabb adagban, a HIV kezelésére alkalmazzák. Beszéljen kezelőorvosával, ha Ön mind a CRIXIVAN-t, mind a ritonavirt szedni fogja. Olvassa el a ritonavir betegtájékoztatóját is.
Olvassa el a "Ne szedje a CRIXIVAN-t" és "Ne szedjen se CRIXIVAN-t, se ritonavirt" c. részeket a fenti, 2. pont alatt, mely egy fontos listát tartalmaz azokról a gyógyszerekről, melyeket tilos CRIXIVAN-nal együtt szedni. Ne szedje a CRIXIVAN-t, ha ezen gyógyszerek bármelyikét szedi, vagy nemrégiben szedte. Ha nem biztos benne, a CRIXIVAN szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
Tájékoztassa továbbá kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert a CRIXIVAN szedése előtt, ha Ön a következő gyógyszerek bármelyikét szedi, mivel kezelőorvosa a gyógyszerek adagjának módosítását rendelheti el:
- teofillin - asztmára használatos
- warfarin - a vér hígítására használatos
- morfin, fentanil - fájdalomra használatosak
- buspiron - nyugtatóként használatos
- flukonazol - gombás fertőzésekre használatos
- venlafaxin, trazodon - depresszióra használatosak
- takrolimusz, ciklosporin - főként szervtranszplantációt követően használatosak
- delavirdin, efavirenz, nevirapin - a HIV-re használatosak
- amprenavir, szakvinavir, atazanavir - a HIV-re használatosak
- szildenafil, vardenafil, tadalafil - impotenciára használatosak
- dexametazon - duzzanat (gyulladás) megszüntetésére használatos
- itrakonazol, ketokonazol - gombás fertőzések kezelésére használatosak
- atorvasztatin, rozuvasztatin, pravasztatin, fluvasztatin - koleszterinszint csökkentésére használatosak
- fexofenadin, loratidin - antihisztaminok, szénanáthára és egyéb allergiás állapotokra használatosak
- szájon át szedhető fogamzásgátlók (tabletták), melyek noretindront vagy etinil-ösztradiolt tartalmaznak
- fenobarbitál, fenitoin, karbamazepin, divalproex, lamotrigin - görcsrohamok (epilepszia) kezelésére használatos gyógyszerek
- (beinjekciózott) midazolám - akut (görcs)rohamokra, illetve bizonyos orvosi eljárások előtt a betegek altatására használatos
- amlodipin, felodipin, nifedipin, nikardipin, digoxin, diltiazem - magas vérnyomásra és bizonyos szívproblémákra használatosak.
- kvetiapin - bizonyos mentális betegségekre, pl.: skizofréniára, bipoláris zavarra és major depresszív zavarra használatos
Ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre (vagy Ön nem biztos benne), a CRIXIVAN szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
A CRIXIVAN egyidejű alkalmazása étellel és itallal
A CRIXIVAN szedésével kapcsolatos információkat lásd az alábbi, 3. pontban. Különösen fontos azonban, hogy
- ne vegye be a CRIXIVAN-t magas kalória-, zsír- és fehérjetartalmú étellel. Erre azért van szükség, mert ezek az ételek megakadályozzák a megfelelő mennyiségű CRIXIVAN felszívódását, és a gyógyszer így nem hat olyan jól.
Terhesség és szoptatás
- Ha Ön terhes, illetve fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, csak akkor szedheti a CRIXIVAN-t, ha orvosa úgy dönt, hogy ez mindenképpen szükséges. Nem ismeretes, hogy a CRIXIVAN terhesség alatt szedve károsítja-e a magzatot.
- A HIV átterjedésének megakadályozása érdekében javasolt, hogy a HIV-fertőzött nők ne szoptassanak. Ez megakadályozza, hogy a HIV-et a csecsemőiknek is átadják.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A CRIXIVAN szedése során jelentettek szédülést és homályos látást. Amennyiben ez bekövetkezik, tartózkodnia kell a vezetéstől vagy a munkagépek kezelésétől.
Egyéb információk, melyekről tudnia kell
A CRIXIVAN nem gyógyítja ki Önt a HIV-ből. Ön továbbra is elkaphatja a HIV-vel összefüggő fertőzéseket vagy egyéb betegségeket. Ezért a CRIXIVAN szedése során Önnek továbbra is rendszeresen el kell járnia kezelőorvosához.
A HIV a fertőzött betegek vérével való érintkezéssel, vagy a HIV-betegekkel történő nemi érintkezéssel terjedő betegség. E gyógyszer szedése ellenére Ön továbbra is terjesztheti a HIV-fertőzést, habár hatásos retrovírus-ellenes kezelés ennek kockázatát csökkenti. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy milyen óvintézkedések szükségesek mások megfertőzésének elkerülése érdekében.
A CRIXIVAN laktózt tartalmaz
Ez a gyógyszer tejcukrot (laktózt, egy cukorfajtát) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy az Ön szervezete bizonyos cukrokat nem tolerál vagy nem tud megemészteni, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a CRIXIVAN-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa, gyógyszerésze vagy a gondozását végző egészségügyi szakember által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
Mennyit kell bevenni
A CRIXIVAN ajánlott adagja:
- Két 400 mg-os kapszula (800 mg) - naponta háromszor (8 óránként) szedve.
Ez azt jelenti, hogy Önnek minden nap összesen hat 400 mg-os kapszulát (2400 mg) kell bevennie.
Ha Ön ritonavirt is szed, a CRIXIVAN-ból általában kevesebbet kell szednie. A javasolt adagok:
- CRIXIVAN - egy 400 mg-os kapszula (400 mg) - naponta kétszer szedve.
Ez azt jelenti, hogy Önnek minden nap összesen két 400 mg-os kapszulát (800 mg) kell bevennie.
- ritonavir - 100 mg - naponta kétszer szedve.
A gyógyszer szedése
- Ezt a gyógyszert szájon át szedje.
- A kapszulákat egészben, vízzel, fölözött vagy zsírszegény tejjel, gyümölcslével, teával vagy kávéval vegye be.
- A kapszulákat ne törje össze vagy ne rágja szét.
- Fontos, hogy a felnőttek minden nap legalább 1,5 liter folyadékot igyanak minden nap, míg a CRIXIVAN-t szedik. Ez segít csökkenteni a vesekövek kialakulásának kockázatát.
- Ne vegye be a CRIXIVAN-t magas kalória-, zsír- és fehérjetartalmú étellel. Erre azért van szükség, mert ezek az ételek megakadályozzák a megfelelő mennyiségű CRIXIVAN felszívódását, és a gyógyszer így nem hat olyan jól.
Mikor szedje
- Étkezés előtt 1 órával vagy étkezés után 2 órával vegye be.
- Ha nem tudja étel nélkül bevenni, akkor alacsony zsírtartalmú étellel vegye be a CRIXIVAN-t.
Ez lehet pirítós lekvárral vagy kukoricapehely fölözött vagy zsírszegény tejjel és cukorral.
- Ha Ön ritonavirt is szed, a CRIXIVAN-t a nap bármely időszakában beveheti, étellel vagy anélkül.
Ha az előírtnál több CRIXIVAN-t vett be
Amennyiben az előírtnál több CRIXIVAN-t vett be, amilyen hamar csak lehet, beszéljen kezelőorvosával. Az alábbi hatások következhetnek be:
- hányinger
- hányás
- hasmenés
- hátfájás
- véres vizelet.
Ha elfelejtette bevenni a CRIXIVAN-t
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ha elfelejtett bevenni egy adagot, ne vegye be később a nap folyamán. Egyszerűen folytassa az adagolást az eredeti rend szerint.
Ha idő előtt abbahagyja a CRIXIVAN szedését
Fontos, hogy pontosan úgy szedje a CRIXIVAN-t, ahogy azt kezelőorvosa elmondta Önnek - kezelőorvosa fogja meghatározni azt is, hogy Önnek meddig kell szednie a gyógyszert.
- Ne hagyja abba a CRIXIVAN szedését anélkül, hogy kezelőorvosával beszélne.
- Ez azért szükséges, mert az adagok csökkentése vagy kihagyása következtében a HIV nagyobb valószínűséggel válik ellenállóvá a CRIXIVAN-nal szemben.
- Ha ez bekövetkezik, az Ön kezelése hatástalanná válik.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő a gyógyszer szedésekor:
Haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát, amennyiben az alábbi súlyos mellékhatásokat tapasztalja - sürgős orvosi kezelésre lehet szüksége:
allergiás reakciók - beleértve a viszkető bőr, bőrvörösség, pörsenések vagy csalánkiütések, arc-, ajak-, nyelv- vagy torokduzzanat, illetve nehézlégzés tüneteit. Nem ismert, hogy ezek milyen gyakran fordulnak elő (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg), de a reakciók esetenként súlyosak is lehetnek, a sokkot is beleértve.
Vannak egyéb mellékhatások, amelyek felléphetnek Önnél a gyógyszer szedése alatt, mint például gyakoribb vérzés vérzékenységben szenvedőknél, izomproblémák, fertőzés jelei, csontproblémák és testzsír-változások. Olvassa el a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részt a fenti, 2. pontban.
További mellékhatások, beleértve:
Nagyon gyakori (10 beteg közül több, mint 1 beteget érintenek):
- fejfájás
- kiütések vagy bőrszárazság
- hányinger
- hányás
- megváltozott ízérzékelés
- gyomorrontás vagy hasmenés
- gyomorfájdalom vagy puffadás
- szédülés, gyengeség vagy fáradtság érzése.
Gyakori (10 beteg közül kevesebb, mint 1 beteget érintenek):
- bélgázosság
- viszketés
- szájszárazság
- savas reflux
- izomfájdalom
- fájdalmas vizelés
- elalvási nehézség
- zsibbadás vagy szokatlan érzés a bőrön.
A gyógyszer forgalmazását követően az alábbi mellékhatásokat is jelentették (nem ismert, hogy milyen gyakran fordulnak elő):
- hajhullás
- hasnyálmirigy-gyulladás
- súlyos bőrreakciók
- a bőr színének sötétedése
- a száj zsibbadása
- alacsony vörösvértestszám
- a lábujjak fertőzéssel járó vagy anélküli körömbenövése
- májproblémák, például májgyulladás vagy májelégtelenség
- veseproblémák, például vesefertőzés, csökkent vesefunkció vagy a veseműködés leállása
- fájdalmas és nehezen mozgó váll.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a CRIXIVAN-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A tartályon vagy dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A CRIXIVAN az eredeti tartályban tárolandó, és a nedvességtől való védelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva. A tartályban nedvszívó golyócskák találhatók, melyeket a tartályban kell hagyni.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a CRIXIVAN
- A készítmény hatóanyaga az indinavir. Kemény kapszulánként 400 mg indinavirnek megfelelő indinavir-szulfátot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: vízmentes laktóz, magnézium-sztearát, zselatin és titán-dioxid (E 171).
- A kapszulákat titán-dioxidot (E 171), indigókármint (E 132) és vas-oxidot (E 172) tartalmazó jelölőfestékkel jelölik.
Milyen a CRIXIVAN külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A CRIXIVAN 400 mg kemény kapszula polipropilén zárfedelű, fóliázott kupakkal rendelkező, 90 vagy 180 kapszulát tartalmazó HDPE tartályokban kerül forgalomba. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
A kapszulák opálos fehérek, "CRIXIVANTM 400 mg" zöld színű kódjelzéssel ellátva.
Kiszerelés: 180x (HDPE tartályban) Törzskönyvi szám: EU/1/96/024/005
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Merck Sharp & Dohme
  • Hatóanyag: indinavir
  • ATC: Indinavir
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 82264Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: