COMBIGAN 2 mg/ml + 5 mg/ml oldatos szemcsepp

COMBIGAN 2 mg/ml + 5 mg/ml oldatos szemcsepp betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Combigan szemcsepp és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Combigan szemcsepp a glaukóma (zöldhályog) kezelésére szolgáló készítmény. Két különböző hatóanyagot tartalmaz (brimonidint és timololt), mindkettő csökkenti a szem belsejében a magas nyomást. A brimonidin az alfa-2 adrenerg-receptor serkentőknek (agonistáknak) nevezett gyógyszerek csoportjához tartozik. A timolol a béta-blokkolóknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. A Combigan szemcseppet a szemben az emelkedett nyomás csökkentésére rendelik abban az esetben, ha a béta-blokkoló szemcsepp önmagában nem kielégítő hatású.

A szemben tiszta, vízszerű folyadék található, ami táplálja a szem belsejét. Ez a folyadék folyamatosan eltávozik a szemből, amit az újonnan képződő folyadék pótol. Ha a folyadék nem tud elég gyorsan elfolyni, akkor a szemen belüli nyomás megemelkedik, amely végül veszélyeztetheti a látást. A Combigan szemcsepp ennek a folyadéknak a termelődését csökkenti, egyszersmind növeli az eltávozó folyadék mennyiségét is. Ez csökkenti a szemben lévő nyomást, miközben a szem táplálása továbbra is megmarad.


2. Tudnivalók a Combigan szemcsepp alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Combigan szemcseppet:
- ha allergiás (túlérzékeny) a brimonidin-tartarátra, a timololra, béta-blokkolókra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Az allergiás reakció tünetei az arc-, az ajak-, a torok bedagadása, a sípoló légzés, ájulásérzet, légszomj, szem körüli viszketés és vörösödés.
- ha bármilyen légzési betegségben szenved, például asztmában, súlyos krónikus légúti szűkülettel járó (obstruktív) hörghurutban (súlyos tüdőbetegségben, ami sípoló légzést, nehézlégzés és/vagy tartós köhögést okoz), vagy korábban ebben szenvedett.
- ha szívproblémái vannak, mint például lassú szívverés, szívelégtelenség, szívritmuszavar (hacsak nem beültetett szívritmus-szabályzóval (pacemaker) kezelik).
- ha monoamin-oxidáz (MAO)-gátlókat vagy bizonyos más depresszió elleni gyógyszereket szed.

Ha úgy gondolja, hogy a fenti pontok bármelyike is vonatkozik Önre, ne alkalmazza a Combigan szemcseppet addig, amíg nem beszélt újra kezelőorvosával.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Combigan szemcsepp alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával,
- ha jelenleg is fennáll vagy előfordult Önnel:
-- koszorúér-betegség (a tünetei közé tartozhat a mellkasi fájdalom vagy szorító érzés, légszomj vagy fulladás), szívelégtelensége van, alacsony vérnyomás;
-- szívritmuszavar, például lassú a szívverés;
-- légzési zavarok, asztma vagy krónikus obstruktív tüdőbetegség;
-- a vérkeringés zavarai (például Raynaud-kór vagy Raynaud-szindróma);
-- cukorbeteg (diabéteszes), mivel a timolol elfedheti az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) jeleit és tüneteit;
-- pajzsmirigy-túlműködés, mivel a timolol elfedheti annak jeleit és tüneteit;
-- vese- vagy májbetegség;
-- mellékvese-daganat;
-- a szembelnyomás csökkentésére végzett szemműtétre kerül sor;
- ha bármilyen allergiás betegségtől (pl. szénanáthától, ekcémától) vagy súlyos túlérzékenységi reakcióktól szenved, vagy korábban szenvedett, legyen tudatában annak, hogy a súlyos reakciók kezelésére adott szokásos adrenalin adagnak az emelése válhat szükségessé;
- műtét előtt szóljon az orvosnak, hogy Combigan szemcseppet használ, mivel a timolol megváltoztathatja az érzéstelenítés során adott egyes gyógyszerek hatásait.

Gyermekek és serdülők
A Combigan szemcsepp nem használható 2 évesnél fiatalabb gyermekek esetében, valamint általában nem használható 2 és betöltött 18 éves kor közötti gyermekeknél.

Egyéb gyógyszerek és a Combigan szemcsepp
A Combigan szemcsepp és az Ön által szedett egyéb gyógyszerek, így a glaukóma kezelésére adott egyéb gyógyszerek is, kölcsönösen megváltoztathatják egymás hatásait.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is, illetve azokat, amelyek a szembetegségével nem állnak kapcsolatban.

Számos gyógyszer léphet kölcsönhatásba a Combigan szemcseppel, ezért nagyon fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben az alábbi gyógyszerek valamelyikét alkalmazza:
- fájdalomcsillapítók;
- a feszültség esetén szedett, illetve az alvást segítő gyógyszerek;
- magas vérnyomás (hipertónia) kezelésére adott gyógyszerek;
- szívbetegségre (például kóros szívverésre) adott gyógyszerek, mint a béta-blokkolók, a digoxin vagy az (egyes szívbetegségek kezelésére, valamint a malária bizonyos típusaira adott) kinidin;
- cukorbetegség vagy magas vércukorszint kezelésére használt gyógyszerek;
- depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek, például a fluoxetin és a paroxetin;
- a szemben az emelkedett nyomást (glaukómát) csökkentő egyéb szemcsepp;
- súlyos allergiás reakciók kezelésére használt gyógyszerek;
- hormonrendszerre ható szerek, mint az adrenalin és dopamin;
- az érfalban lévő izomra ható gyógyszerek;
- gyomorégés vagy gyomorfekélyek kezelésére adott gyógyszerek.

Beszélje meg kezelőorvosával, ha alkalmazott gyógyszereinek változik a dózisa, vagy ha Ön rendszeresen fogyaszt alkoholt.
Ha érzéstelenítőt kap, szólnia kell kezelőorvosának vagy a fogorvosnak, hogy Combigan szemcseppet használ.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ne alkalmazza a Combigan szemcseppet, ha Ön terhes, kivéve, ha erre a kezelőorvosa szerint valóban szükség van.

Ne alkalmazza a Combigan szemcseppet, ha Ön szoptat. A timolol átjuthat az anyatejbe. Kérjen kezelőorvosától tanácsot, mielőtt a szoptatás mellett bármilyen egyéb gyógyszert elkezdene szedni.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Combigan szemcsepp néhány betegnél álmosságot, fáradtságot vagy homályos látást okozhat. Ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket, amíg a tünetek el nem múlnak. Ha bármilyen problémája van, beszélje meg kezelőorvosával.

A Combigan szemcsepp benzalkónium-kloridot tartalmaz

Ez a gyógyszer 0,25 mg benzalkónium-kloridot tartalmaz 5 ml-enként, ami megfelel 0,05 mg/ml-nek.

- A benzalkónium-klorid felszívódhat a lágy kontaktlencsékbe, és megváltoztathatja a kontaktlencsék színét. A gyógyszer alkalmazása előtt el kell távolítania kontaktlencséjét, amit csak 15 perccel az alkalmazás után tehet vissza.
- A benzalkónium-klorid szemirritációt is okozhat, különösen akkor, ha szemszárazságban vagy a szaruhártya (a szem elülső részén található áttetsző réteg) rendellenességében szenved. Beszéljen kezelőorvosával, ha szokatlan vagy szúró érzést, illetve fájdalmat tapasztal a szemében a gyógyszer alkalmazását követően.

A Combigan szemcsepp foszfátokat tartalmaz

Ez a gyógyszer 52,9 mg foszfátot tartalmaz 5 ml-enként, ami megfelel 10,58 mg/ml-nek.

Ha az Ön szaruhártyája (a szem elülső részén található áttetsző réteg) súlyosan károsodott, a foszfátok nagyon ritkán homályos foltokat okozhatnak a szaruhártyán a kezelés során felhalmozódó kalcium miatt.

3. Hogyan kell alkalmazni a Combigan szemcseppet?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Combigan szemcsepp nem alkalmazható 2 éves kor alatti gyermekek esetében. A Combigan szemcsepp általában nem használható (2 és betöltött 18 éves kor közötti) gyermekek és serdülők esetében.

A Combigan szemcsepp javasolt adagja naponta kétszer 1 csepp, 12 órás különbséggel becseppentve. Ne változtassa meg az adagolást, és ne hagyja abba a kezelést anélkül, hogy előtte az orvosával beszélt volna.

Ha a Combigan szemcseppet más szemcseppekkel együtt használja, legalább 5 percet hagyjon a Combigan szemcsepp és az egyéb szemcseppek becseppentése között.

Használati utasítás:
Ne használja fel a tartály tartalmát, ha a tartály nyakán a bontatlanságot igazoló zárógyűrű már az első használat előtt sérült.

Mosson kezet, mielőtt felbontja a tartályt. Hajtsa hátra a fejét, és nézzen felfelé.





1. Finoman húzza le az alsó szemhéját, amíg egy kis tasak nem képződik.
2. Nyomja meg a cseppentőjével lefelé fordított tartályt úgy, hogy a kezelni szándékozott szemébe egy csepp jusson.
3. Engedje el az alsó szemhéjat, és csukja be a szemét.
4. Tartsa zárva a szemét úgy, hogy közben egyik ujját a belső szemzughoz (a szem orr felőli sarka) nyomja 2 percen át. Ez segít megakadályozni azt, hogy a Combigan szemcsepp a szervezet más részébe is kerüljön.

Ha nem jut csepp a szemébe, próbálkozzon újra.

A beszennyeződés elkerülése érdekében ügyeljen rá, hogy a tartály cseppentős vége ne érjen se a szeméhez, se semmi máshoz. Használat után azonnal csavarja vissza a kupakot, hogy lezárja a tartályt.

Ha az előírtnál több Combigan szemcseppet alkalmazott

Felnőttek
Ha az előírtnál több Combigan szemcseppet alkalmazott, valószínűtlen, hogy az bármiféle káros hatást gyakorolna Önre. A következő adagot a szokásos időben cseppentse be. Ha a dolog nyugtalanítja, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Csecsemők és gyermekek
Glaukóma miatt kezelt csecsemőknél és gyermekeknél a brimonidin (a Combigan szemcsepp egyik hatóanyaga) túladagolásáról számoltak be több esetben. A tünetek közé az álmosság, bágyadtság, alacsony testhőmérséklet, sápadtság és légzési nehézség tartozik. Ha ezek közül bármelyik jelentkezne, azonnal forduljon a kezelőorvoshoz.

Felnőttek és gyermekek
Ha véletlenül lenyelné a Combigan szemcseppet, azonnal forduljon kezelőorvosához.

Ha elfelejtette alkalmazni a Combigan szemcseppet
Ha elfelejtette becseppenteni a Combigan szemcseppet, amint ez eszébe jut, a kezelendő szem(ek)be cseppentsen egy cseppet, és utána a szokásos módon folytassa a kezelést. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Combigan szemcsepp alkalmazását
A megfelelő hatás érdekében a Combigan szemcseppet minden nap alkalmaznia kell.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli, kérjük, azonnal keresse fel kezelőorvosát:
- Szívelégtelenség (pl. mellkasi fájdalom) vagy szabálytalan szívverés;
- Csökkent vagy emelkedett pulzusszám vagy alacsony vérnyomás.

Szemet érintő mellékhatások

Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthet):
- a szem kivörösödése, égő érzés (a szemben)

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- szúró érzés vagy fájdalom a szemben;
- allergiás reakció a szemben vagy a szem körül a bőrön;
- kis hiányok a szem felszínén, (gyulladással vagy anélkül);
- a szemhéj bedagadása, kivörösödése vagy gyulladása;
- irritáció, vagy olyan érzés, mintha lenne valami a szemében;
- a szem és a szemhéj viszketése;
- a szem felszínét fedő kötőhártyán tüszők vagy fehér pontok megjelenése;
- látászavar;
- könnyezés;
- szemszárazság;
- szemhéjak beragadása.

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- az éles látás zavara;
- a szem felszínét fedő kötőhártya bedagadása vagy gyulladása;
- a szem fáradékonysága;
- fényérzékenység;
- a szemhéj fájdalma
- a szem felszínét fedő kötőhártya kifehéredése;
- a szemfelszín alatti duzzanat vagy gyulladt területek
- úszkáló homály.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg):
- homályos látás.

A teljes szervezetet érintő mellékhatások

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- magas vérnyomás;
- depresszió;
- aluszékonyság;
- fejfájás;
- szájszárazság;
- általános gyengeség.

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- szívelégtelenség;
- szabálytalan szívverés;
- szédülés;
- ájulás;
- orrszárazság;
- az ízérzés zavara;
- hányinger;
- hasmenés.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg):
- lassabb vagy gyorsabb szívverés;
- alacsony vérnyomás;
- az arc kipirulása.

Ezen mellékhatások egy része a készítmény egyik összetevőjével szembeni túlérzékenység eredménye lehet.

A brimonidinnel vagy a timolollal kapcsolatosan további mellékhatásokat is észleltek, ezek potenciálisan a Combigan szemcseppel összefüggésben is előfordulhatnak.

A következő további mellékhatásokat észlelték a brimonidinnel kapcsolatosan:
- szemen belüli gyulladás, szűk szembogár (pupilla), alvászavar, náthaszerű tünetek, légszomj, a gyomrot és az emésztést érintő tünetek, általános túlérzékenységi reakciók, bőrreakciók, így a bőr kivörösödése, az arc bedagadása, viszkető bőrkiütés és értágulat.

A szemben alkalmazott egyéb gyógyszerekhez hasonlóan a Combigan szemcsepp hatóanyaga (brimonidin/timolol) is bejut a vérbe. A timolol, a Combigan szemcseppben a béta-blokkoló összetevő az intravénásan és/vagy szájon adott béta-blokkoló szerekhez hasonló mellékhatásokat okozhat. A helyi szemészeti alkalmazást követően a mellékhatások előfordulási gyakorisága alacsonyabb ahhoz képest, mint amikor például a beteg a gyógyszert szájon át veszi be vagy injekcióban kapja. A felsorolt mellékhatások közé a szembetegségek kezelésére használt béta-blokkoló-típusú gyógyszerekkel kapcsolatosan észlelt reakciók tartoznak.
- általános túlérzékenységi reakciók, így a bőr alatti szövetek duzzanata (ami az arc és a végtagok területén is előfordulhat, illetve elzárhatja a légutakat, ami nyelési vagy légzési nehézséget okozhat), csalánkiütés (vagy viszkető bőrkiütés), helyi vagy általános bőrkiütés, viszketés, hirtelen fellépő életveszélyes allergiás reakció;
- alacsony vércukorszint;
- alvászavar (álmatlanság), rémálmok, emlékezetkiesés, érzékcsalódás;
- agyi érkatasztrófa (sztrók), csökkent agyi vérellátás, a miaszténia gravisz (egy izombetegség) jeleinek és tüneteinek a súlyosbodása, szokatlan érzések (mintha tűszúrásokat érezne);
- a szaruhártya gyulladása; az ideghártya (retina) alatti ereket tartalmazó réteg (érhártya) leválása ún. filtrációs műtét után, ami látászavarokat okozhat, a szaruhártya csökkent érzékenysége, a szaruhártya (a szemgolyót elölről fedő réteg) eróziója, a felső szemhéj csüngése (ami miatt a szem félig be van hunyva), kettős látás;
- mellkasi fájdalom, ödéma (vizenyő), a szívverés ritmusának vagy sebességének a megváltozása, egy adott típusú szívritmuszavar, szívroham, szívelégtelenség;
- Raynaud-tünet, amikor a kézfej és a lábfej hűvössé válik;
- a tüdőben a légutak összehúzódnak (különösen már eredetileg is fennálló betegségben), légzési nehézség, köhögés;
- emésztési zavar, hasfájás, hányás;
- hajhullás, fehér, ezüstösnek tűnő bőrkiütés (pikkelysömör-szerű bőrkiütés) vagy a pikkelysömör (pszoriázis) súlyosbodása, bőrkiütés;
- nem a testmozgás okozta izomfájdalom;
- nemi működés zavara, a libido csökkenése;
- izomgyengeség/fáradtság;

A foszfátokat tartalmazó szemcseppekkel kapcsolatosan jelentett egyéb mellékhatások:
Nagyon ritkán szaruhártya-meszesedést észleltek foszfáttartalmú szemcseppek használatakor jelentősen károsodott szaruhártya esetén.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Combigan szemcseppet tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A fénytől való védelem érdekében a tartályt tartsa a dobozában.

Egyszerre csak egy tartályt használjon!

A tartály címkéjén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Az első felnyitás után 4 héttel dobja ki a tartályt akkor is, ha még van benne néhány csepp.
Erre a fertőzések elkerülése miatt van szükség. Emlékeztetőül írja a dobozon található, erre a célra szolgáló helyre a felbontás dátumát.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Combigan szemcsepp?
- A készítmény hatóanyagai a brimonidin-tartarát és a timolol-maleát.
- 1 ml oldat 2 mg brimonidin-tartarátot és 5 mg timololnak megfelelő timolol-maleátot tartalmaz.
Egyéb összetevők: benzalkónium-klorid (tartósítószer), nátrium-hidrogén-foszfát-monohidrát, nátrium-hidrogén-foszfát-heptahidrát és tisztított víz. Kis mennyiségű sósavat vagy nátrium-hidroxidot tartalmazhat a megfelelő pH (az oldat savasságának vagy lúgosságának mérőszáma) beállításához.

Milyen a Combigan szemcsepp külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Combigan szemcsepp tiszta, zöldessárga színű oldatos szemcsepp, műanyag tartályban, csavaros kupakkal lezárva. Mindegyik tartály 5 ml oldatot tartalmaz, és az oldat a tartályt körülbelül a feléig tölti meg.

1 db vagy 3 db tartályt tartalmaz dobozonként.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 1x5 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-20114/01
COMBIGAN 2 mg/ml + 5 mg/ml oldatos szemcsepp
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: AbbVie
    • Hatóanyag: brimonidine, timolol
    • ATC: Timolol, kombinációk
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 3867Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 1973 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 3867 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A Nyugat-Dunántúlon döntően borult lesz az ég, másutt a kezdeti közepesen vagy erősen felhős időt követően délutántól borul be dél felől. Délelőtt csak a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, késő délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.