+18° - +36°
Nincs front

CO-ARBARTAN 100 mg/25 mg filmtabletta

CO-ARBARTAN 100 mg/25 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Co-Arbartan filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Co-Arbartan egy angiotenzin-II-receptor blokkoló (lozartán) és egy vízhajtó (hidroklorotiazid) kombinációs készítménye.
A Co-Arbartan az esszenciális hipertónia (magas vérnyomás) kezelésére javallt.
2. Tudnivalók a Co-Arbartan filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Co-Arbartan filmtablettát
- ha allergiás a lozartánra vagy hidroklorotiazidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha más szulfonamid-származékkal szemben allergiás (pl. más tiazidok, néhány antibiotikum, pl. a co-trimoxazol; ha bizonytalan, kérje kezelőorvosa tanácsát);
- ha súlyosan károsodott a májműködése
- ha súlyosan károsodott a veseműködése vagy veséi egyáltalán nem termelnek vizeletet;
- ha alacsony a kálium, nátrium vagy magas a kalcium szintje, amely kezeléssel nem helyrehozható
- ha köszvényben szenved
- amennyiben több mint 3 hónapja terhes. (Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a Co-Arbartan filmtablettát - lásd 2. pont "Terhesség, szoptatás és termékenység".)
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkiren hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Co-Arbartan szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,
- ha a közelmúltban arc-, ajak-, torok- vagy nyelvduzzanatban szenvedett.
- ha diuretikumokat (vízhajtó tablettákat) szed.
- ha sószegény diétát tart.
- ha nagymértékű hányással és/vagy hasmenéssel járó betegsége volt vagy van.
- ha szívelégtelensége van.
- ha veseartéria szűkülete (veseartéria sztenózis) vagy csak egy működő veséje van, vagy nemrég veseátültetésen esett át.
- ha érszűkülete (ateroszklerózis), angina pektórisza (szívműködési elégtelenségből adódó mellkasi fájdalom) van.
- ha aorta vagy mitrális billentyű sztenózisa (billentyűszűkület a szívben) vagy hipertrófiás kardiomiopátiája (megvastagodott szívizomzatot okozó betegség) van.
- ha cukorbeteg.
- ha köszvényben szenved vagy szenvedett.
- ha allergiája, asztmája vagy ízületi fájdalmat, bőrkiütést és lázat okozó betegsége (szisztémás lupusz eritematózusz) van vagy volt.
- ha magas a kalcium vagy alacsony a kálium szintje vagy alacsony kálium-tartalmú diétát tart.
- ha altatásra /érzéstelenítésre van szüksége (még a fogorvosnál is) vagy műtét előtt, vagy ha a mellékpajzsmirigy funkcióját fogják vizsgálni, közölje kezelőorvosával vagy az orvosi személyzettel, hogy Co-Arbartan filmtablettát szed.
- ha primér hiperaldoszteronizmusban szenved (a mellékvese által az aldoszteron hormon túlzott termelésével járó állapot, amelyet a mellékvesében levő rendellenesség okoz).
- feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy terhes lehet). A Co-Arbartan szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több, mint 3 hónapja terhes, minthogy súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd 2. pont "Terhesség, szoptatás és termékenység").
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- ACE-gátlók (például enalapril, lizinopril, ramipril), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
- aliszkiren.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (pl. kálium) a vérben.
Lásd még a "Ne szedje a Co-Arbartan filmtablettát" pontban szereplő információkat.

Gyermekek és serdülők
Gyermekek esetén a Co-Arbartannal nincsen tapasztalat, így a Co-Arbartan nem adható gyermekeknek.

Egyéb gyógyszerek és a Co-Arbartan filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A vízhajtók, pl. a hidroklorotiazid a Co-Arbartan-ban, kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel. Lítiumot tartalmazó készítményeket nem szabad a Co-Arbartan-nal együtt szedni szigorú orvosi megfigyelés nélkül. Ha Ön káliumpótlókat, káliumot tartalmazó sópótlókat vagy káliumspóroló szereket, egyéb diuretikumokat (vízhajtókat), egyes hashajtókat, glicirrizint (édesgyökérben található), a köszvény kezelésére, a szívritmus szabályozására vagy cukorbetegség kezelésére használt gyógyszereket (szájon át alkalmazott szerek vagy inzulin) szed, különös óvatossággal történő eljárás (pl. vérvizsgálat) lehet szükséges. Szintén fontos, hogy tudassa orvosával, ha Ön egyéb, a vérnyomása csökkentésére alkalmazott gyógyszereket, szteroidokat, rák kezelésére alkalmazott gyógyszereket, fájdalomcsillapítókat, gombafertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszereket, ízületi gyulladás kezelésére alkalmazott gyógyszereket, a magas koleszterinszint csökkentésére alkalmazott gyantákat, pl. kolesztiramint, izomlazítókat, altatókat, opioid gyógyszereket, pl. morfint, presszoraminokat, pl. adrenalint kap, vagy más szereket kap ugyanebből a csoportból.
Lehet, hogy orvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet:
Ha Ön ACE-gátlót vagy aliszkirent szed (lásd még a "Ne szedje a Co-Arbartan filmtablettát" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).
Ha Önnél jód kontrasztanyaggal történő vizsgálatot fognak végezni, kérjük, előre tájékoztassa orvosát arról, hogy Ön Co-Arbartan-t szed.

A Co-Arbartan filmtabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A filmtabletta szedése során alkohol fogyasztása nem ajánlott, mert az alkohol és a Co-Arbartan egymás hatásait fokozhatja.
A táplálékkal bevitt nagy mennyiségű só megakadályozhatja a Co-Arbartan hatását.
Ne fogyasszon édesgyökeret tartalmazó élelmiszereket és italokat, mivel a benne található glicirrizin kóros elektrolitszinteket okozhat a vérben.
A Co-Arbartan bevehető étkezéssel együtt vagy étkezéstől függetlenül.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy terhes lehet). Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy ahogy megtudja, hogy terhes, és hogy a Co-Arbartan filmtabletta helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. A Co-Arbartan filmtabletta szedése nem ajánlott a terhesség időszakában. Nem szabad szedni a Co-Arbartan filmtablettát a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.
Szoptatás
Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A Co-Arbartan alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak. Amennyiben szoptatni szeretne, kezelőorvosa másik készítményt választhat az Ön számára.

Idős betegek
A Co-Arbartan egyformán jól hat, és egyformán jól tolerált a legtöbb idősebb és fiatalabb felnőtt betegnél. A legtöbb idős betegnek ugyanolyan adagra van szüksége, mint a fiatalabb betegeknek.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer alkalmazásának első szakaszában nem szabad különleges figyelmet igénylő feladatokat (pl. gépjárművezetés vagy veszélyes gépek kezelése) végezni, amíg nem tapasztalja ki, hogy hogyan tolerálja a gyógyszert.

A Co-Arbartan filmtabletta laktózt tartalmaz
A Co-Arbartan filmtabletta laktózt (tejcukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Co-Arbartan filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Kezelőorvosa az Ön állapota és az alapján állapítja meg a Co-Arbartan megfelelő adagját, hogy Ön szed-e más készítményeket. Fontos, hogy addig szedje a Co-Arbartan-t, amíg azt orvosa felírta, annak érdekében, hogy vérnyomását folyamatosan kontroll alatt tartsa.
Magas vérnyomás
A Co-Arbartan ajánlott adagja a legtöbb magas vérnyomásban szenvedő betegnek napi 1 Co-Arbartan 50 mg/12,5 mg tabletta, amely 24 órán át kontroll alatt tartja a vérnyomást. Ez megemelhető napi 2 Co-Arbartan 50 mg/12,5 mg filmtablettára vagy felcserélhető napi 1 Co-Arbartan 100 mg/25 mg filmtablettára (erősebb hatáserősség). A maximális adag napi 2 Co-Arbartan 50 mg/12,5 mg filmtabletta vagy napi 1 Co-Arbartan 100 mg/25 mg filmtabletta.
Ha az előírtnál több Co-Arbartan filmtablettát vett be
Túladagoláskor sürgősen keresse fel kezelőorvosát, hogy szükség esetén azonnali orvosi ellátásban részesülhessen. A túladagolás vérnyomásesést, szívdobogás-érzést, lassú pulzust, a vér összetételének megváltozását és kiszáradást okozhat.

Ha elfelejtette bevenni a Co-Arbartan filmtablettát
Szedje a Co-Arbartan-t naponta, az előírásnak megfelelően. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Folytassa a kezelést az előírtak szerint.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alábbi mellékhatásokat tapasztalja, hagyja abba a Co-Arbartan filmtabletta szedését, és azonnal hívja fel kezelőorvosát vagy forduljon a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához.
Súlyos allergiás reakció (bőrkiütés, viszketés, ill. az arc, ajkak, száj vagy torok bedagadása), amely nyelési vagy légzési nehézséget okozhat.
Ez súlyos, de ritka mellékhatás, amely több mint 10 000-ből 1 beteget, de kevesebb mint 1000-ből 1 beteget érint. Ilyen esetben Önnek sürgős orvosi ellátásra vagy kórházi felvételre lehet szüksége.
Az alábbi mellékhatásokról számoltak be:
Gyakori: 10-ből legfeljebb 1 embert érinthet
- Köhögés, felső légúti fertőzés, orrdugulás, orrmelléküreg-gyulladás, orrmelléküreg-rendellenességek.
- Hasmenés, hasi fájdalom, hányinger, emésztési zavar.
- Izomfájdalom vagy izomgörcsök, lábfájás, hátfájás.
- Álmatlanság, fejfájás, szédülés.
- Gyengeség, fáradtság, mellkasi fájdalom.
- Emelkedett káliumszint (amely szívritmuszavart okozhat), csökkent hemoglobinszint.

Nem gyakori: 100-ból legfeljebb 1 embert érinthet
- Vérszegénység, vörös vagy barnás foltok a bőrön (néha különösen a lábfejen, lábon, karon és faron, ízületi fájdalommal, a kéz és lábfej megdagadásával és gyomorfájással), bevérzések a bőrön, a fehérvérsejtszám csökkenése, véralvadási zavarok és véraláfutás.
- Étvágytalanság, emelkedett húgysavszint vagy tünetekkel járó köszvény, emelkedett vércukorszint, kóros elektrolitszint a vérben.
- Szorongás, idegesség, pánikbetegség (visszatérő pánikrohamok), zavartság, depresszió, kóros álmok, alvászavarok, álmosság, memória zavarok.
- Bizsergés, zsibbadás vagy hasonló érzések, végtagfájdalom, remegés, migrén, ájulás.
- Homályos látás, égő vagy szúró érzés a szemben, kötőhártya-gyulladás, romló látásélesség, sárga színeződés a látótérben.
- Csengés, búgás, zúgás vagy kattogás a fülben.
- Alacsony vérnyomás, amelyet a testhelyzet változása okozhat (felálláskor szédülés vagy gyengeség érzése, angina (mellkasi fájdalom), szívritmuszavar, az agyi vérellátás zavara (ún. TIA, "mini-szélütés"), szívroham, erős szívdobogásérzés.
- Érgyulladás, amely gyakran bőrkiütéssel vagy bevérzéssel társul.
- Torokfájás, légszomj, hörghurut, tüdőgyulladás, tüdővizenyő (amely légzési nehézséget okoz), orrvérzés, orrfolyás, orrdugulás.
- Székrekedés, szélszorulás, gyomorpanaszok, gyomorgörcsök, hányás, szájszárazság, nyálmirigy-gyulladás, fogfájás.
- Sárgaság (a szemfehérje és a bőr besárgulása), hasnyálmirigy-gyulladás.
- Csalánkiütés, viszketés, bőrgyulladás, bőrkiütés, bőrvörösség, fényérzékenység, száraz bőr, kipirulás, verejtékezés, hajhullás
- Kar-, váll-, csípő-, térdfájás vagy egyéb ízületi fájdalom, ízületi duzzanat, merevség, izomgyengeség.
- Gyakori vizelés, beleértve az éjjeli vizelést is, kóros veseműködés, beleértve a vesegyulladást is, húgyúti fertőzés, cukor a vizeletben.
- Csökkent nemi vágy, impotencia.
- Az arc duzzanata, láz.
Ritka: 1000-ből legfeljebb 1 embert érinthet
- Májgyulladás (hepatitisz), kóros eredmények a májműködési labortesztekben
Nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
- Kóros izomlebontás, amely veseproblémákhoz vezethet.
- Ízérzés zavara.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Co-Arbartan filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Co-Arbartan filmtabletta?
A készítmény hatóanyagai: lozartán-kálium és hidroklorotiazid.
50 mg/12,5 mg: 50 mg lozartán-kálium és 12,5 mg hidroklorotiazid filmtablettánként.
100 mg/25 mg: 100 mg lozartán-kálium és 25 mg hidroklorotiazid filmtablettánként.
Egyéb összetevők:
Mag: Laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, magnézium sztearát.
Filmbevonat: Poli(vinil-alkohol), titán-dioxid (E 171), makrogol 3350, talkum, sárga vas-oxid (E 172).
Milyen a Co-Arbartan filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
- A Co-Arbartan 50 mg/12,5 mg filmtabletta sárga, mindkét oldalán domború, hosszúkás, az egyik oldalán "5" és "0" jelöléssel, és mindkét oldalán bemetszéssel ellátott filmtabletta.
- A tabletta egyenlő adagokra osztható.
- A Co-Arbartan 100 mg/25 mg filmtabletta sárga, mindkét oldalán domború, hosszúkás, az egyik oldalán mélynyomású "1" és "00" jelöléssel és mindkét oldalán bemetszéssel ellátott filmtabletta.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
50 mg/12,5 mg:
1, 14, 20, 28, 30, 56, 60, 84, 90, 98 és 100 db filmtabletta, 28 db filmtablettát tartalmazó naptári csomagok vagy 50x1 db és 280 db (10x28) filmtablettát tartalmazó kórházi csomagok PVC/PE/PVdC//Al vagy PVC/Aclar//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
100 db és 250 db filmtabletta garanciazáras csavaros kupakkal ellátott HDPE tartályban.
100 mg/25 mg:
1, 7, 14, 20, 28, 30, 56, 60, 84, 90, 98 és 100 db filmtabletta, 7 db és 28 db filmtablettát tartalmazó naptári csomagok, vagy 50x1 db és 280 db (10x28) filmtablettát tartalmazó kórházi csomagok PVC/PE/PVdC//Al vagy PVC/Aclar//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
30 és 100 db filmtabletta garanciazáras csavaros kupakkal ellátott HDPE tartályban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 28x (PVC/PE/PVdC//Al buborékfóliában)

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20456/05

CO-ARBARTAN 100 mg/25 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár

Hatóanyag: losartan, hydrochlorothiazide

ATC: Losartan és diureticumok

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár:  Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Kiszerelés: 30x (PVC/PE/PVdC//Al buborékfóliában)

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20456/07

CO-ARBARTAN 100 mg/25 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár

Hatóanyag: losartan, hydrochlorothiazide

ATC: Losartan és diureticumok

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 1141 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kapcsolódó betegségek ( szív- és érrendszeri betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár