Gyógyszerkereső

CLINDAMYCIN KABI 150 mg/ml oldatos injekció/koncentrátum oldatos infúzióhoz

Kiszerelés: 10x2 ml

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20610/02

CLINDAMYCIN KABI 150 mg/ml oldatos injekció/koncentrátum oldatos infúzióhoz

Gyártó: Fresenius Kabi Hungary

Hatóanyag: clindamycin

ATC: Clindamycin

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

4528 Ft *

4528 Ft

*az ár tájékozatató jellegű.

Kiszerelés: 10x4 ml

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20610/04

CLINDAMYCIN KABI 150 mg/ml oldatos injekció/koncentrátum oldatos infúzióhoz

Gyártó: Fresenius Kabi Hungary

Hatóanyag: clindamycin

ATC: Clindamycin

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

8044 Ft *

8044 Ft

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Clindamycin Kabi és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Clindamycin Kabi hatóanyaga a klindamicin (foszfát formájában). A klindamicin antibiotikum.
A Clindamycin Kabi-t a klindamicinre érzékeny kórokozók által okozott súlyos fertőzések kezelésére használják. Aerob kórokozók által okozott fertőzések esetén a klindamicin alternatív kezelésként használható abban az esetben, ha más antibakteriális szerek nem hatásosak vagy ellenjavalltak (pl. penicillin allergia esetén). Anaerob kórokozók által okozott fertőzések esetén a klindamicinnel végzett kezelés első választási lehetőség lehet.
A Clindamycin Kabi-t az alábbi betegségek kezelésére használják:
- csont- és ízületi fertőzések
- orrmelléküregek krónikus fertőzése
- alsó légúti fertőzések
- hasi fertőzések (hashártyagyulladás)
- nemi szervek fertőzései
- bőr és lágyrészek fertőzései.
2. Tudnivalók a Clindamycin Kabi alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Clindamycin Kabi-t:
- ha allergiás a klindamicinre, a linkomicinre, vagy a Clindamycin Kabi (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
A Clindamycin Kabi nem alkalmazható sem koraszülötteknél, sem időre született újszülötteknél.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Clindamycin Kabi alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha
- vese- vagy májműködése károsodott,
- az izomműködésével problémák vannak, például kóros izomgyengeség (miaszténia grávisz) vagy Parkinson-kór (reszkető remegéssel járó gyengeség és mozgászavar) miatt,
- korábban a gyomor-bélrendszert érintő betegsége volt (pl. vastagbélgyulladás),
- bármilyen allergiája, például penicillin túlérzékenysége van, mert egyes esetekben allergiás reakciók jelentkeztek olyan betegeknél, akikről ismert volt, hogy penicillin túlérzékenységben szenvedtek.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha a fenti körülmények fennállnak, vagy korábban fennálltak.
A súlyos allergiás reakciók már a gyógyszer első alkalmazása után felléphetnek. Ha ez bekövetkezik, kezelőorvosa azonnal beszünteti a Clindamycin Kabi-val végzett kezelést, és megteszi a szokásos sürgősségi intézkedéseket.
Az intravénás injekciók gyors beadása nemkívánatos hatással jár, ezért kerülni kell.
Hosszú időtartamú (3 hétnél hosszabb) kezelésnél rendszeresen ellenőrizni kell a vérsejtek számát és a máj- és veseműködést.
A Clindamycin Kabi-val végzett hosszú időtartamú vagy ismételt kezelés következtében a bőrön és a nyálkahártyákon olyan kórokozók által okozott fertőzés alakulhat ki, amelyek nem érzékenyek a klindamicinre, valamint kifejlődhet gombafertőzés is.
A klindamicinnel végzett kezelés során előfordulhat a vastagbél súlyos fertőzése (kolitisz). Ezért kérjük, azonnal értesítse kezelőorvosát, ha a kezelés során vagy az azt követő három hétben hasmenés jelentkezik, különösen, ha a székletben nyálka vagy vér található.
A Clindamycin Kabi nem használható olyan akut légúti fertőzések kezelésére, amelyet vírus okoz.
A Clindamycin Kabi nem alkalmas az agyhártyagyulladás (meningitisz) kezelésére.
Gyermekek
Három év alatti gyermekeknél fokozott elővigyázatosságra van szükség, mert a benzil-alkohol mérgezési reakciókat okozhat.
Egyéb gyógyszerek és a Clindamycin Kabi
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A warfarin és a hozzá hasonló gyógyszerek vérhígításra szolgálnak. Ezek szedésekor előfordulhat, hogy sokkal vérzékenyebbé válik. Kezelőorvosa szükségesnek tarthatja véralvadása ellenőrzését rendszeres vérvizsgálatokkal.
A Clindamycin Kabi nem alkalmazható eritromicint tartalmazó készítményekkel egyidejűleg, mert nem zárható ki, hogy a két gyógyszer kölcsönösen csökkenti egymás hatását.
A Clindamycin Kabi nem adható linkomicinnel végzett kezelés után.
A Clindamycin Kabi erősítheti az izomlazító szerek hatását, ami műtéti beavatkozások alatt váratlan, életveszélyes eseményekhez vezethet.
Terhesség és szoptatás
Szóljon kezelőorvosának, ha:
- Ön terhes, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet. Kezelőorvosa a klindamicinnel végzendő kezelés kockázatait és előnyeit mérlegelve dönt a Clindamycin Kabi alkalmazásáról.
- Ön szoptat. A klindamicin bejuthat az anyatejbe. Az anyatejjel táplált csecsemőben túlérzékenység, hasmenés és gombafertőzés alakulhat ki.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer alkalmazása során előfordulhat szédülés, fáradtság vagy fejfájás. Ebben az esetben ne vezessen gépjárművet, és ne kezeljen gépeket.
A Clindamycin Kabi nátrium-kloridot és benzil-alkoholt tartalmaz.
A készítmény 2 ml-es ampullánként 0,73 mmol (vagy 16,9 mg) nátriumot, 4 ml-es ampullánként 1,47 mmol (vagy 33,9 mg) nátriumot és 6 ml-es ampullánként 2,21 mmol (50,9 mg) nátriumot tartalmaz. Ezt kontrollált nátriumdiétán lévő betegeknek figyelembe kell venni.
A készítmény 2 ml-es ampullánként 18 mg benzil-alkoholt, 4 ml-es ampullánként 36 mg benzil-alkoholt és 6 ml-es ampullánként 54 mg benzil-alkoholt tartalmaz.
A benzil-alkohol csecsemőknél és 3 év alatti gyermekeknél toxikus (mérgezési) és allergiás reakciókat okozhat.
3. Hogyan kell alkalmazni a Clindamycin Kabi-t?
A Clindamycin Kabi-t hígítatlan oldat formájában intramuszkuláris (izomba adott) injekcióként, vagy hígított oldat formájában intravénás (vénába adott) infúzióban adják be. A gyógyszer beadását általában a kezelőorvos vagy a gondozását végző egészségügyi szakember végzi.
A kezelőorvos határozza meg, hogy a klindamicin milyen adagja felel meg az Ön számára.
Felnőttek és 12 évesnél idősebb serdülők esetében a készítmény szokásos adagja
- kevésbé komplikált fertőzések esetében:
napi 8-12 ml Clindamycin Kabi (1,2-1,8 g klindamicinnek felel meg),
- súlyos fertőzések esetében:
12-18 ml Clindamycin Kabi (1,8-2,7 g klindamicinnek felel meg),
kettő-négy egyenlő részre elosztva.
A készítmény szokásos maximális adagja felnőttek és 12 évesnél idősebb serdülők számára 18 ml Clindamycin Kabi (2,7 g klindamicinnek felel meg), kettő-négy egyenlő részre elosztva. Életveszélyes fertőzés esetén maximálisan napi 4,8 g is beadható.
A máj- és vesebetegek szervezete lassabban bontja le a klindamicint, azonban a legtöbb esetben az adagolás módosítása nem szükséges. Javasolt a vér klindamicin-koncentrációjának folyamatos ellenőrzése.
A klindamicin a művesekezelés során nem távolítható el, ezért nem szükséges sem a dialízis kezelés előtt, sem utána kiegészítő adagot beadni.
Alkalmazása gyermekeknél
A fertőzés súlyosságától és helyétől függően a 4 hetesnél idősebb, de 12 évesnél fiatalabb gyermekek testtömegkilogrammonként 15-40 mg klindamicint kaphatnak három vagy négy egyenlő részre elosztva.
A kezelés időtartama a betegség jellegétől és lefolyásától függ.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszeri is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások előfordulási gyakoriság szerinti osztályozása a következő:
Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthet) és gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Gyomor-bélrendszeri betegségek és tünetek, így hányinger, hányás, hasi fájdalom és hasmenés. Ezek a mellékhatások általában enyhék és a kezelés során vagy azt követően megszűnnek.
- Nyelőcsőgyulladás (özofagitisz) és szájnyálkahártya-gyulladás (sztomatitisz).
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- A máj működésének ellenőrzésére szolgáló májenzimek (a szérum-transzaminázok) szintjének kismértékű, átmeneti megemelkedése.
- Az izomba adott injekció helyén irritáció és fájdalom léphet fel, az izom megkeményedhet (induráció), illetve steril tályog alakulhat ki.
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Az intravénás beadást követően fájdalom és vérrögképződéssel járó vénafal-gyulladás (tromboflebitisz) léphet fel.
- A gyors intravénás injekció kiválthat hőhullámot, öklendezést, illetve ritka esetben súlyos szív- és érrendszeri problémákat (pl. vérnyomásesés, szívleállás).
- Allergiás bőrreakciók, pl. bőrkiütés (exantéma), viszketés (pruritusz) és csalánkiütés (urtikária, vörös, kiemelkedő kiütések).
- Az ingerület izomba történő átadásának akadályozottsága (neuromuszkuláris blokkoló hatás).
- Múló tünetek: vérképzéssel kapcsolatos tünetek, pl. az eozinofil sejtek számának növekedése (eozinofília), fehérvérsejtszám csökkenése (leukopénia), vérzékenység (trombocitopénia), a fehérvérsejtek egyes fajtájának, a granulociták számának csökkenése (granulocitopénia).
- Ha a kezelés során vagy az azt követő három héten belül súlyos, tartós hasmenés jelentkezik, gondolni kell az álhártyás vastagbélgyulladás (pszeudomembranózus kolitisz) kialakulására (ezt legtöbbször a Clostridium difficile kórokozó okozza). Ez a fajta vastagbélgyulladás, mely antibiotikumok hatására következhet be, életveszélyes is lehet, és azonnali megfelelő kezelést igényel.
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Gyors intravénás injekció következményei lehetnek súlyos szív-érrendszeri problémák (pl. vérnyomásesés és szívmegállás)
- Láz, viszketés, a hüvely nyálkahártyájának gyulladása és bőrgyulladás (hámló bőrrel és/vagy apró hólyagokkal).
- Duzzanatok (Quincke-ödéma, az ízületek megduzzadása), valamint eritéma exudativum multiforme (pl. Steven-Johnson szindróma) és Lyell-szindróma (mindkettő életveszélyes bőrbetegség, mely a bőr egy részét befedő kiütésekkel, illetve a hám nagy felületen történő leválásával járhat).
Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Súlyos akut allergiás reakciók, pl. anafilaxiás sokk (jelentős vérnyomásesés, sápadtság, szapora pulzus, verejtékezés, csökkent tudatállapot) túlérzékenység miatt, alakulhatnak ki akár az első alkalmazást követően. Ebben az esetben a Clindamycin Kabi-val végzett kezelést azonnal abba kell hagyni, és meg kell tenni a megfelelő sürgősségi intézkedéseket.
- Sokízületi gyulladás (poliartritisz).
- Múló májgyulladás (hepatitisz) epepangással járó (kolesztatikus) sárgasággal.
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- Az ízérzés és a szaglás megváltozása
- Fejfájás
- Álmosság
- Szédülés
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Clindamycin Kabi-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Ne alkalmazza a Clindamycin Kabi-t, ha elszíneződés, csapadékkiválás vagy más szilárd részecske észlelhető.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Clindamycin Kabi?
- A készítmény hatóanyaga a klindamicin.
Az oldatos injekció milliliterenként 150 mg klindamicint tartalmaz (foszfát formájában).
2 ml oldatot tartalmazó ampullánként 300 mg klindamicin.
4 ml oldatot tartalmazó ampullánként 600 mg klindamicin.
6 ml oldatot tartalmazó ampullánként 900 mg klindamicin.
- Egyéb összetevők: benzil-alkohol (18 mg 2 ml-ben, illetve 36 mg 4 ml-ben, 54 mg 6 ml-ben), dinátrium-edetát, nátrium-hidroxid a pH beállításához és injekcióhoz való víz.
Milyen a Clindamycin Kabi külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Clindamycin Kabi egy tiszta, színtelen vagy halványsárga oldat, színtelen üvegampullákban, melyek 2, 4 vagy 6 ml oldatos injekciót tartalmaznak.
A csomagolás tartalma: 5, illetve 10 ampulla.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó betegségek ( fül-orr-gégészeti betegségek, tüdő- és légúti megbetegedések, vese és húgyutak betegségei, felnőttkori fertőző betegségek, bőr- és nemi betegségek )