Gyógyszerkereső

CLEODETTE 75 µg/30 µg tabletta

CLEODETTE 75 µg/30 µg tabletta

Hatóanyag:
ethinylestradiol , gestodene

ATC:
Gestodene és ethinylestradiol

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
1x21 buborékcsomagolásban


Kedvezményes árak:

1986 Ft *

1986 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22778/04
Gyártó: Actavis Group

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

CLEODETTE 75 µg/30 µg tabletta

Hatóanyag:
ethinylestradiol , gestodene

ATC:
Gestodene és ethinylestradiol

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
3x21 buborékcsomagolásban


Kedvezményes árak:

4841 Ft *

4841 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22778/05
Gyártó: Actavis Group

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Cleodette és milyen betegségek esetén alkalmazható?

- A Cleodette fogamzásgátló tabletta, és a terhesség megelőzésére szolgál.
- Mindegyik tabletta kis mennyiséget tartalmaz két különböző női hormont, nevezetesen az etinilösztradiolt és a gesztodént.
- A két hormont tartalmazó fogamzásgátló tablettákat, mint amilyen a Cleodette \"kombinált\" fogamzásgátló tablettáknak hívják.
2. Tudnivalók a Cleodette alkalmazása előtt
Általános tudnivalók

Mielőtt elkezdi szedni a Cleodette-et, olvassa el a 2. pontban található, vérrögökre vonatkozó információt. Különösen fontos elolvasnia a vérrög képződésre utaló tüneteket - lásd 2 pont \"Vérrögök\" című része.
Mielőtt elkezdhetné szedni a Cleodette tablettát, kezelőorvosa az Ön személyes kórelőzményére és közeli rokonai betegségére vonatkozó kérdéseket fog feltenni. A kezelőorvos megméri a vérnyomását is, és az Ön egyéni állapotától függően további vizsgálatokat is végezhet. Ebben a betegtájékoztatóban több olyan helyzet is szerepel, amikor abba kell hagynia a tabletta szedését, vagy amikor a tabletta megbízhatósága csökkenhet. Ilyen esetben vagy nem szabad nemi életet élnie, vagy kiegészítő, nem hormonális fogamzásgátló módszert, pl. óvszert vagy más védekezési módot kell használnia. Ne alkalmazza a naptármódszert vagy a testhőmérséklet mérésén alapuló módszerét. Ezek a módszerek megbízhatatlanok lehetnek, mivel a Cleodette módosíthatja a testhőmérséklet és a méhnyak nyálkahártyájának szokásos havi változásait.

Más, hormonális fogamzásgátlókhoz hasonlóan a Cleodette sem nyújt védelmet a HIV fertőzés (AIDS), vagy egyéb, nemi úton terjedő betegségek ellen.
Ne szedje a Cleodette-et
Nem szabad szednie a Cleodette tablettát, ha az alább felsorolt állapotok bármelyikében szenved. Amennyiben az alábbi állapotok bármelyike fennáll Önnél, erről tájékoztassa kezelőorvosát. Kezelőorvosa megbeszéli Önnel, hogy milyen születésszabályozó módszer lenne megfelelőbb az Ön számára.
- ha Önnek jelenleg vérrög van, vagy (a múltban bármikor) vérrög volt a lábszár ereiben (mélyvénás trombózis), a tüdőerekben (tüdőembólia) vagy más szervének ereiben;
- ha tudomása van arról, hogy véralvadási zavarban szenved - ilyen például a protein C-hiány, protein S-hiány, antitrombin III-hiány, Faktor V Leiden mutáció vagy antifoszfolipid antitestek;
- ha Önnél műtéti beavatkozást szükséges végezni vagy hosszú ideje fekvőbeteg (lásd a \"Vérrögök\" pontot)
- ha valaha volt szívrohama vagy szélütése (sztrók);
- ha Ön jelenleg angina pektóriszban (ez egy olyan állapot, ami erős mellkasi fájdalommal jár, és a szívroham első jele lehet), vagy az agyi véráramlás átmeneti zavarában (más néven TIA tranziens iszkémiás attak) áll fenn (vagy valaha fennállt);
- Ha az alábbi betegségek bármelyikében szenved, amelyek fokozhatják az artériás vérrögök kialakulásának kockázatát:
- érkárosodással járó súlyos cukorbetegség
- nagyon magas vérnyomás
- nagyon magas vérzsírszint (koleszterin vagy triglicerid)
- hiperhomociszteinémia néven ismert állapot
- ha Önnek \"aurával járó migrén\" típusú migrénje van (vagy volt valaha);
- ha hasnyálmirigy-gyulladásban (pankreatitisz) szenved vagy szenvedett,
- ha májbetegségben szenved vagy szenvedett és a májfunkciós értékek még nem tértek vissza a normális értékre,
- ha májdaganata van vagy volt,
- ha igazoltan vagy feltételezhetően emlőrákban vagy a nemi szerveket érintő daganatban szenved (szenvedett valaha),
- ha tisztázatlan eredetű hüvelyi vérzése van,
- ha terhes, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet.
- ha allergiás az etinilösztradiolra vagy a gesztodénre, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Ez viszketés, bőrkiütések vagy puffadás jelentkezéséről ismerhető fel.

- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
-

- Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi állapotok bármelyikében szenved
- Amennyiben ilyen állapot a Cleodette alkalmazása során alakul ki, vagy súlyosbodik, akkor erről tájékoztatnia kell kezelőorvosát.
- ha Ön Crohn-betegségben vagy kólitisz ulcerózában szenved (ezek idült gyulladásos bélbetegségek);
- ha Ön szisztémás lupusz eritematózuszban szenved (ez a betegség a természetes védekezőképességét befolyásolja);
- ha Ön hemolitikus urémiás szindrómában szenved (ami egy veseelégtelenséget okozó véralvadási zavar);
- ha Ön sarlósejtes vérszegénységben (a vörösvértestek örökletes betegségében) szenved;
- ha Önnél emelkedett egy bizonyos vérzsír szintje (hipertrigliceridémia), vagy a családi kórtörténetben szerepel ilyen állapot. A hipertrigliceridémia összefüggésbe hozható a hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz) kialakulásának emelkedett kockázatával;
- ha Önnél műtéti beavatkozást szükséges végezni, vagy hosszú ideje fekvőbeteg (lásd a \"Vérrögök\" pontot);
- ha Ön nemrégiben szült, akkor Önnél fokozott a vérrögök kialakulásának kockázata. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy a szülés után mennyi idő elteltével kezdheti meg a Cleodette szedését;
- ha Ön a bőr alatt lévő vénák gyulladásában szenved (felszínes tromboflebitisz);
- ha Önnek visszértágulatai vannak;
- ha az Ön közeli rokonai között bárkinél mellrákot állapítottak meg valaha;
- ha májbetegségben vagy epehólyag betegségben szenved;
- ha cukorbeteg;
- ha depresszióban szenved,
- ha epilepsziás (lásd ˝Egyéb gyógyszerek és a Cleodette\" pontot);
- ha olyan betegsége van, ami először korábbi terhesség vagy nemi hormonok alkalmazása alatt jelentkezett (például hallásvesztés, porfíria (vérképzési betegség), terhességi herpesz (a terhesség alatt apró hólyagokkal jelentkező bőrkiütés), Sydenham-féle korea (az idegek olyan betegsége, ami a test hirtelen mozgásaival jár))
- ha jelenleg vannak vagy voltak valaha májfoltjai (arany-barna bőrelszíneződés, úgy nevezett \"terhesség foltok\", különösen az arcon); ebben az esetben kerülje a hosszabb napozást vagy ultraibolya sugárzás hatását.
- ha örökletes angioödémában (súlyos allergiás reakció) szenved, ugyanis az ösztrogént tartalmazó készítmények kiválthatják, vagy súlyosbíthatják az angioödéma tüneteit. Azonnal forduljon orvosához, ha az angioödéma olyan tüneteit tapasztalja, mint pl. az arc, a nyelv és/vagy a torok vizenyős duzzanata és/vagy nyelési nehézség vagy nehézlégzéssel jelentkező csalánkiütés.
VÉRRÖGÖK

A kombinált hormonális fogamzásgátlók, mint például a Cleodette alkalmazása növeli a vérrögök kialakulásának kockázatát ahhoz képest, mintha nem használna ilyen készítményt. Ritka esetben egy vérrög elzárhat egyes vérereket, és ez súlyos problémákhoz vezethet.
Vérrögök az alábbi helyeken alakulhatnak ki:
- visszerekben, más néven vénákban (amit \"vénás trombózisnak\", \"vénás tromboembóliának\" vagy rövidítve VTE-nek neveznek)
- verőerekben, más néven artériákban (amit \" artériás trombózisnak\", \"artériás tromboembóliának\" vagy rövidítve ATE-nak neveznek)
A vérrögök által okozott betegségekből nem mindig lehet teljesen felépülni. Ritkán súlyos, maradandó hatásai vannak, illetve nagyon ritkán halálos kimenetelűek is lehetnek.

Nem szabad elfelejteni, hogy a Cleodette alkalmazásának következtében kialakuló, ártalmas vérrögök előfordulásának összesített kockázata alacsony.
HOGYAN ISMERHETŐ FEL A VÉRRÖG
Sürgősen forduljon orvoshoz, ha az alábbi jelek vagy tünetek bármelyikét észleli.

VÉNÁS VÉRRÖGÖK
Milyen következményekkel járhat, ha vérrög alakul ki valamelyik vénában?
- A kombinált hormonális fogamzásgátlók alkalmazása összefüggésbe hozható a visszerekben (vénákban) kialakuló vérrögök (vénás trombózis) emelkedett kockázatával. Ezek a mellékhatások azonban ritkák. Leggyakrabban a kombinált hormonális fogamzásgátló alkalmazásának első évében alakulnak ki.
- Ha a lábszár vagy a láb valamely vénájában vérrög alakul ki, akkor az mélyvénás trombózist (MVT) okozhat.
- Ha lábszárban kialakult vérrög a tüdőbe sodródik és ott elakad, akkor az tüdőembóliát okozhat.
- Nagyon ritkán vérrögök más szervek visszereiben, mint például a szemben (retinális véna trombózisa) is kialakulhatnak.
Mikor a legnagyobb a vérrögök kialakulásának kockázata!
A vénás vérrögök kialakulásának kockázata a kombinált hormonális fogamzásgátló szedésének első évében a legmagasabb. A kockázat akkor is magasabb lehet, ha 4 hetes vagy hosszabb szünet után kezdi el újra szedni a kombinált hormonális fogamzásgátlót (akár ugyanazt, akár egy másik készítményt).
Az első évet követően a kockázat alacsonyabb lesz, de még mindig kissé magasabb annál, mintha nem szedne kombinált hormonális fogamzásgátlót.
Amikor abbahagyja a Cleodette szedését, a vérrögök kialakulásának kockázata néhány héten belül a normális szintre tér vissza.
Mi a kockázata a vérrögök kialakulásának?
Ez a kockázat attól függ, hogy milyen mértékben van jelen Önnél a vénás vérrögképződés természetes kockázata, valamint attól, hogy milyen típusú kombinált hormonális fogamzásgátlót használ.
A Cleodette alkalmazása mellett a lábszárban (mélyvénás trombózis) vagy tüdőben (tüdőembólia) kialakuló vérrögök összesített kockázata alacsony.
- 10 000, semmilyen kombinált hormonális fogamzásgátlót nem alkalmazó, illetve nem terhes nő közül hozzávetőlegesen 2 nőnél alakul ki vérrög egy év alatt.
- Levonorgesztrelt vagy noretiszteront, illetve norgesztimátot tartalmazó kombinált hormonális fogamzásgátlót szedő 10 000 nő közül hozzávetőlegesen 5-7 nőnél alakul ki vérrög egy év alatt.
- Gesztodént tartalmazó kombinált hormonális fogamzásgátlót, pl. Cleodette tablettát alkalmazó 10 000 nő közül hozzávetőlegesen 9-12 nőnél alakul ki vérrög egy év alatt.
- A vérrögök kialakulásának kockázata az Ön személyes kórtörténetének függvényében változhat (lásd alább \"A vénás vérrögök kialakulásának kockázatát növelő tényezők\" pontot)

A vénás vérrögök kialakulásának kockázatát növelő tényezők

A Cleodette tabletta alkalmazása mellett kialakuló vérrögök kockázata alacsony, de bizonyos állapotok növelik ezt a kockázatot. Magasabb Önnél a kockázat:
- ha Ön nagyon túlsúlyos (a testtömegindexe, más néven BMI-je 30 kg/m2 felett van);
- ha valamelyik közvetlen családtagjának fiatal korában (pl. 50 éves életkor előtt) vérrög alakult ki a lábszárában, tüdejében vagy más szervében. Ebben az esetben Önnek örökletes véralvadási zavara lehet;
- ha Önnél műtéti beavatkozást szükséges végezni, vagy valamilyen sérülés vagy betegség miatt hosszabb ideig fekvőbeteg, illetve ha a lábszára gipszkötésben van. Lehet, hogy abba kell hagynia a Cleodette szedését a műtét előtt néhány héttel vagy amíg kevésbé mozgékony. Ha abba kell hagynia a Cleodette szedését, akkor kérdezze meg kezelőorvosát, hogy mikor kezdheti el újra.
- az életkor előrehaladtával (különösen 35 éves életkor felett);
- ha néhány héten belül gyermeket szült.
A vérrögök kialakulásának kockázata annál magasabb, minél több ilyen állapot áll fenn Önnél.
A (4 órát meghaladó) repülőút átmenetileg fokozhatja a vérrögképződés kockázatát, különösen akkor, ha a felsorolt tényezőkből néhány jelen van Önnél.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha a fenti állapotok bármelyikében sznved, még akkor is, ha nem biztos bennük. Kezelőorvosa eldöntheti, hogy abba kell-e hagynia a Cleodette alkalmazását vagy sem.
Ha a fenti állapotok bármelyike változik a Cleodette alkalmazása alatt, például egy közeli családtagnál ismeretlen okból trombózis alakul ki, vagy Ön sokat hízik, erről tájékoztassa a kezelőorvosát.

ARTÉRIÁS VÉRRÖGÖK
Milyen következményekkel járhat, ha vérrög alakul ki valamelyik artériában?
A vénás vérrögökhöz hasonlóan, az artériás vérrögök is súlyos problémákat okozhatnak. Például szívrohamhoz vagy szélütéshez (sztrók) vezethetnek.
Az artériás vérrögök kialakulásának kockázatát növelő tényezők
Fontos megjegyezni, hogy a Cleodette alkalmazása mellett kialakuló szívroham vagy szélütés kockázata nagyon alacsony, de emelkedhet:
- az életkor előrehaladtával (35 éves életkor felett);
- ha dohányzik. Kombinált hormonális fogamzásgátló, pl. Cleodette szedése alatt ajánlott leszoknia a dohányzásról. Amennyiben nem tud leszokni a dohányzásról, és 35 évesnél idősebb, akkor kezelőorvosa más típusú fogamzásgátló alkalmazását javasolhatja;
- ha túlsúlyos;
- ha magas vérnyomásban szenved;
- ha valamelyik közvetlen családtagjának fiatal életkorban (50 éves kora előtt) szívrohama vagy szélütése volt. Ebben az esetben Önnél is magasabb lehet a szívroham vagy szélütés kockázata;
- ha Önnek vagy valamelyik közvetlen családtagjának magas a vérzsírszintje (koleszterin vagy triglicerid);
- ha migrénes fejfájása szokott lenni, különösen akkor, ha aurával járó migrénről van szó;
- ha valamilyen szívproblémája van (szívbillentyű-rendellenesség, pitvarremegésnek nevezett ritmuszavar);
- ha cukorbeteg.
Amennyiben a fenti állapotok közül Önnél egynél több áll fenn, vagy ha ezek közül valamelyik nagyon súlyos, akkor a vérrögök kialakulásának kockázata még magasabb.
Ha a Cleodette szedése során a fenti állapotok bármelyike változik, például ha dohányozni kezd, vagy egy közeli családtagnál ismeretlen okból trombózis alakul ki, illetve Ön sokat hízik, erről tájékoztassa a kezelőorvosát.
A Cleodette és a daganatos megbetegedések
Kissé gyakrabban diagnosztizálnak mellrákot a kombinált fogamzásgátlót használó nők között, de nem tisztázott, hogy ezt a kezelés okozza-e. Előfordulhat például, hogy azért fedeztek fel több esetben daganatot a kombinált fogamzásgátló tablettát szedő nőknél, mert őket gyakrabban vizsgálta meg kezelőorvosuk. A kombinált hormonális fogamzásgátló tabletta használatának abbahagyását követően a mellrák előfordulási gyakorisága fokozatosan csökken. Fontos, hogy rendszeresen vizsgálja meg a melleit, és ha bármilyen csomót érez, keresse fel orvosát.
Ritka esetekben beszámoltak jóindulatú, és még annál is ritkábban rosszindulatú májdaganatról a fogamzásgátlót használók között. Ez belső vérzést okozhat, aminek következtében erős hasi fájdalom jelentkezik.
Forduljon kezelőorvosához, ha szokatlan, nagyfokú hasi fájdalmat érez. Lehet, hogy abba kell hagynia a Cleodette szedését.
A tartósan fogamzásgátlókat szedő nőknél gyakrabban számoltak be méhnyakrák előfordulásáról. Ezt nem feltétlenül a fogamzásgátló okozza, hanem összefüggésben lehet a szexuális szokásokkal és egyéb tényezőkkel.
Menstruációk közötti vérzés
A Cleodette szedésének első néhány hónapja során nem várt vérzés jelentkezhet (a tablettamentes héten kívül). Ha ez a vérzés néhány hónapnál tovább tart, vagy néhány hónap után jelentkezik, kezelőorvosának ki kell vizsgálnia az okot.
Mi a teendő, ha nem jelentkezik vérzés a tablettamentes héten?
Ha minden tablettát rendesen bevett, nem hányt, nem volt súlyos hasmenése, és nem szedett más gyógyszert, nem valószínű, hogy terhes.
Amennyiben a várt vérzés kétszer egymás után nem jelentkezik, előfordulhat, hogy teherbe esett. Azonnal keresse fel kezelőorvosát. Ne kezdje el a következő csomag szedését, amíg nem biztos benne, hogy nem terhes.
Egyéb gyógyszerek és a Cleodette
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Mindig közölje a Cleodette tablettát felíró kezelőorvosával, hogy milyen gyógyszereket vagy gyógynövény készítményeket szed. Szintén mondja el minden más orvosnak vagy fogorvosnak, aki egyéb gyógyszert ír fel Önnek (vagy a gyógyszert kiadó gyógyszerésznek), hogy Ön Cleodette tablettát szed. Ezek a szakemberek tájékoztathatják Önt arról, ha kiegészítő fogamzásgátlásra (pl. óvszer) van szüksége és arról is, hogy mennyi ideig.
- Néhány gyógyszer csökkentheti a Cleodette terhesség megelőző hatását, vagy váratlan vérzést okozhat.
- Ide tartoznak az epilepszia kezelésére használt gyógyszerek (pl. hidantoid, topimarát, felbamát, lamotrigin, primidon, fenitoin, barbiturátok, karbamazepin, oxkarbazepin), továbbá a tuberkulózis gyógyszerei (pl. rifampicin), az immunrendszerre ható gyógyszerek (ciklosporin), a HIV fertőzés elleni készítmények (pl. ritonavir, nevirapin) vagy egyéb fertőzéses betegségek gyógyszerei (rifabuton, grizeofulvin, ampicillin, tetraciklin) antibiotikumok (penicillin és tetraciklinek), gyulladást csökkentő gyógyszerek (fenilbutazon, dexametazon), modafinil, theofillin, kortekoszteroidok és a közönséges orbáncfű nevű gyógynövény.
- Amennyiben orbáncfű tartalmú gyógynövényt kíván alkalmazni a Cleodette szedése alatt, először beszélje meg kezelőorvosával.
- A Cleodette csökkentheti más gyógyszerek hatását, ilyenek pl. a ciklosporin tartalmú gyógyszerek (fertőzések kezelésére), vagy az epilepszia elleni lamotrigin vagy valproát (ez a hatás a rohamok megnövekedett gyakoriságához vezethet) vagy a levotiroxin.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Laboratóriumi vizsgálatok
Ha Önnél laboratóriumi vizsgálatra van szükség, közölje kezelőorvosával vagy a laboratóriumi egészségügyi szakemberekkel, hogy fogamzásgátló tablettát szed, mivel a szájon át alkalmazott fogamzásgátló gyógyszerek befolyásolhatják néhány vizsgálat eredményét.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ha terhes, nem szedheti a Cleodette tablettát. Amennyiben a Cleodette szedése alatt lesz terhes, haladéktalanul abba kell hagynia a gyógyszer szedését és fel kell keresnie kezelőorvosát.
A Cleodette szedése szoptatás ideje alatt általában nem javasolt. Forduljon kezelőorvosához, ha a szoptatás ideje alatt fogamzásgátló tablettát szeretne szedni.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nincs olyan információ, mely szerint a Cleodette használata befolyásolná a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Cleodette laktózt tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Cleodette-et?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Minden nap egy Cleodette tablettát vegyen be, szükség esetén kevés vízzel. A tablettát beveheti étkezés közben vagy attól függetlenül is, de a tablettákat minden nap közel azonos időben kell bevennie.
Egy csomag 21 tablettát tartalmaz. Minden tabletta mellett nyomtatva megtalálható a hétnek az a napja, amikor be kell venni. Ha például szerdán kezdi el szedni a gyógyszert, kezdje a \"SZE\" felirat melletti tablettával. Kövesse a csomagon lévő nyíl irányát, amíg mind a 21 tablettát bevette.
Ezt követően 7 napig ne vegyen be tablettát. A 7 tablettamentes nap alatt (amit tablettaszedési szünetnek is neveznek vérzésnek kell kezdődnie. Ez az úgynevezett \"megvonásos vérzés\", ami rendszerint a tablettaszedési szünet alatt jelentkezik.
Az utolsó tabletta bevételét követő 8. napon (vagyis a 7 napos tablettaszünet után) kezdje el a következő csomag szedését, még akkor is, ha a vérzés nem szűnt meg. Ez azt jelenti, hogy a következő csomagot a hét ugyanazon napján kell elkezdenie, és a megvonásos vérzésnek minden hónapban azonos napon kell kezdődnie.
A fentiek szerint szedett Cleodette védelmet biztosít a terhesség ellen azon a 7 napon is, amikor nem vesz be tablettát.
Mikor kezdheti el az első csomag szedését?
- Ha nem használt hormontartalmú fogamzásgátlót az előző hónapban.
- A Cleodette szedését a ciklus első napján (azaz a menstruáció első napján) kezdje el. Ha a Cleodette szedését a menstruáció első napján kezdi el, már azonnal védett a terhességgel szemben. Elkezdheti a szedést a ciklus 2-5. napján is, de ilyenkor az első 7 napban kiegészítő védekezési módszert (például óvszert) kell alkalmaznia.
-
- Átváltás egy másik kombinált hormonális fogamzásgátlóról, kombinált fogamzásgátló hüvelygyűrűről vagy tapaszról.
- A Cleodette szedését elkezdheti, amint az előző tabletta tablettamentes periódusa lejárt (vagy a korábbi fogamzásgátló utolsó inaktív, hatóanyagot nem tartalmazó tablettáját követően). Ha kombinált fogamzásgátló hüvelygyűrűről vagy tapaszról vált át, kövesse orvosa utasítását.
-
- Átváltás csak progesztogén tartalmú módszerről (csak progesztogén-tartalmú tablettáról, injekcióról, implantátumról vagy egy progesztogént felszabadító méhen belüli eszközről).
- Bármikor átválthat a csak progesztogén- tartalmú tablettáról (az implantátumról vagy a méhen belüli eszközről az eltávolítás napján válthat át, injekció esetében pedig, amikor a következő injekció esedékes lenne), de mindegyik esetben kiegészítő fogamzásgátló módszert (például óvszert) kell használnia az első 7 napban.
-
- Vetélést követően.
Kövesse orvosa utasítását.
- Szülés után.
- Szülés után 21-28 nappal kezdheti el a Cleodette szedését. Ha több mint 28 nappal később kezdi el, úgynevezett barrier elvű módszert (például óvszert) kell használnia a Cleodette szedésének első 7 napjában.
- Ha a szülést követően nemi életet élt a Cleodette (ismételt) szedése előtt, először meg kell bizonyosodnia, hogy nem terhes, vagy meg kell várni az első menstruációs vérzést.
- Kérje ki orvosa tanácsát, ha nem biztos benne, hogy mikor kezdje el a tabletta szedését.
- Ha szoptat és szülés után (újra) el szeretné kezdeni a Cleodette szedését
- A Cleodette nem alkalmazható szoptatás alatt. Olvassa el a \"Terhesség és szzoptatás\" című pontot.
- Ha az előírtnál több Cleodette tablettát vett be
- Nem számoltak be arról, hogy túl sok Cleodette tabletta bevétele súlyos károsodást okozna.
- Ha egyszerre több tablettát vett be, hányingere lehet, szédülhet, fájhat a hasa, aluszékonnyá/kimerültté válhat vagy hányhat. Fiatal lányoknál hüvelyi vérzés jelentkezhet.
- Ha túl sok Cleodette tablettát vett be, vagy észreveszi, hogy egy gyermek vette be, kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.
- Ha elfelejtette bevenni a Cleodette tablettát
- Ha 12 óránál rövidebb idő telt el azóta, hogy elfelejtette bevenni a tablettát, a terhesség elleni védelem még nem csökkent. Vegye be a tablettát, amint az eszébe jut, és a következő tablettát a megszokott időpontban vegye be.
- Ha 12 óránál hosszabb időt késlekedett a tabletta bevételével, a terhesség elleni védelem csökkenhet. Minél több egymást követő tablettát hagyott ki, annál nagyobb a terhesség elleni védelem gyengülésének veszélye.
- Akkor a legnagyobb a nem megfelelő védelem kockázata, ha a csomag elejéről vagy végéről hagyott ki tablettákat. Ezért az alábbi szabályokat kell követnie (lásd még az alábbi ábrát is).
- Ha egynél több tablettát felejtett el bevenni a csomagból
- Keresse fel orvosát!
- Ha az első héten felejtett el bevenni egy tablettát
- Vegye be a kihagyott tablettát, amint az eszébe jut, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy két tablettát kell egyszerre bevennie. A következő tablettákat a szokásos időben vegye be, és alkalmazzon kiegészítő fogamzásgátló módszert, pl. óvszert a következő 7 nap alatt. Ha a mulasztás előtti héten szexuális együttlétre került sor vagy elfelejtette a tablettamentes időszakot követően elkezdeni az újabb csomag szedését, tudomásul kell vennie, hogy fennáll a terhesség kockázata. Ebben az esetben forduljon kezelőorvosához.
- Ha a második héten felejtett el bevenni egy tablettát
Vegye be a kihagyott tablettát, amint az eszébe jut, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy két tablettát kell egyszerre bevennie. A következő tablettákat a szokásos időben vegye be. A terhesség elleni védelem nem csökkent, nem szükséges kiegészítő fogamzásgátló módszert alkalmaznia.
- Ha a harmadik héten felejtett el bevenni egy tablettát
- A következő lehetőségek közül választhat:
- Vegye be az elfelejtett tablettát, amilyen hamar eszébe jut, még ha ez azt is jelenti, hogy egyszerre két tablettát kell bevennie. Szedje tovább a tablettákat a szokásos időben. Ne tartson tablettamentes szünetet, a gyógyszer szedését folytassa tovább a következő csomaggal.
- Valószínűleg menstruációs vérzése (megvonásos vérzése) lesz a második csomag beszedését követően, de a második csomag szedése alatt pecsételés vagy áttöréses vérzés is jelentkezhet.
- 2. Abba is hagyhatja a csomag szedését, és folytathatja a 7 napos tablettamentes szünettel (jegyezze fel, hogy melyik napon felejtette el a tablettát). Ha az Ön fix kezdőnapján akarja a következő csomag szedését elkezdeni, 7 napnál rövidebb tablettamentes szünetet tartson.
- Ha a két javaslat valamelyikét követi, védett marad a terhességgel szemben.
- Ha kihagyott egy tablettát a csomagból, és nem jelentkezik vérzés az első tablettamentes periódusban, előfordulhat, hogy teherbe esett. Fel kell keresnie kezelőorvosát a következő csomag szedésének elkezdése előtt.

Mi a teendő emésztőrendszeri zavarok esetén?
Súlyos emésztőrendszeri zavarok (pl. hányás vagy hasmenés) esetén nem biztos, hogy a gyógyszer felszívódása teljes mértékű, ezért kiegészítő fogamzásgátló módszert kell használni. Ha a tabletta bevétele után 3-4 órán belül hány vagy súlyos hasmenése van, ez a helyzet ahhoz hasonló, mint amikor elfelejti bevenni a tablettát. Hányást vagy hasmenést követően, a lehető leghamarabb kell vennie egy újabb tablettát a tartalék csomagból. Ha lehetséges, ezt a normális tablettaszedéshez képest 12 órán belül vegye be. Amennyiben ez nem lehetséges vagy a 12 óra már eltelt, a \"Ha elfelejtette bevenni a Cleodette tablettát\" pontban lévő utasításokat kell követnie.

A menstruációs ciklus késletetése: amit erről tudnia kell
Még ha nem is javasolt, a menstruációs ciklus (a megvonásos vérzés) késleltetése lehetséges, ha az első csomag befejezése után, a tablettamentes periódus helyett egy új csomag Cleodette szedésével folytatja a gyógyszerszedést. A második csomag szedése alatt előfordulhat pecsételő vérzés (vércseppek vagy foltok) vagy áttöréses vérzés. A szokásos 7 napos tablettamentes periódust követően folytassa a következő csomag szedésével.
Kérheti kezelőorvosa tanácsát, mielőtt a menstruációs ciklus késleltetése mellett dönt.

A menstruáció első napjának megváltoztatása: amit erről tudnia kell
Ha az utasítások szerint szedi a tablettákat, a menstruációja/megvonásos vérzése a tablettamentes héten fog kezdődni. Ha meg kell változtatnia ezt a napot, megteheti a tablettamentes periódus rövidítésével (de sohasem a hosszabbításával!). Ha például a tablettamentes időszak pénteken kezdődik, és ezt keddre (3 nappal korábbra) akarja változtatni, az új csomagot a szokásosnál 3 nappal korábban kell elkezdenie. Ha nagyon lerövidíti a tablettamentes periódust (például 3 napra vagy rövidebbre), előfordulhat, hogy nem jelentkezik vérzés ebben a tablettamentes periódusban. Ezt követően pecsételést (vércseppecskéket vagy foltokat) vagy áttöréses vérzést észlelhet.
Ha nem biztos benne, hogy miként járjon el, kérjen tanácsot orvosától.

Ha idő előtt abbahagyja a Cleodette szedését
Bármikor abbahagyhatja a tabletta szedését. Ha nem kíván terhességet, kérje ki kezelőorvosa tanácsát más születés-szabályozási módszerekről.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ha Ön bármilyen mellékhatást tapasztal, különösen, ha az súlyos vagy tartós, illetve bármilyen változást észlel az egészségi állapotában, amiről úgy véli, hogy az a Cleodette tabletta következménye, kérjük, beszéljen kezelőorvosával.
Minden, kombinált hormonális fogamzásgátlót szedő nőnél emelkedett a vénákban (vénás tromboembólia (VTE)) és az artériákban (arteriás tromboembólia (ATE)) előforduló vérrögök kialakulásának a kockázata. A kombinált hormonális fogamzásgátlók alkalmazásával járó, eltérő kockázatokra vonatkozó, részletesebb információért kérjük, olvassa el a 2. pontot \"Tudnivalók a Cleodette tabletta alkalmazása előtt\".
- ártalmas vérrögök alakulhatnak ki a vénákban vagy artériákban, például:
- a lábszárban vagy a lábban (ez a mélyvénás trombózis)
- a tüdőben (ez a tüdőembólia)
- szívrohamot előidézve
- szélütést (sztrók) okozva
- mini-szélütést vagy átmeneti, szélütéshez hasonló tüneteket előidézve, amelyet tranziens iszkémiás attaknak (TIA) neveznek
- vérrögök kialakulhatnak a máj, a gyomor/belek, vesék vagy a szem ereiben.
- Nagyobb lehet a vérrögképződés valószínűsége, ha Ön bármilyen más, olyan állapotban is szenved, ami növeli ezt a kockázatot (lásd 2 pont, a vérrögök kockázatát növelő állapotokkal valamint a vérrögök tüneteivel kapcsolatos bővebb információkért).
- Az alábbiakban azok a mellékhatások kerülnek felsorolásra, amelyeket összefüggésbe hoztak a Cleodette alkalmazásával:
- Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 nőt érinthetnek):
- fejfájás,
- idegesség,
- a beteg nem tolerálja a kontaktlencsét,
- látási zavarok,
- hányinger,
- akné (pattanás, mitesszer),
- migrén,
- testsúlygyarapodás,
- folyadék visszatartás,
- az első hónapokban előforduló vérzés vagy pecsételő vérzés a menstruációs vérzések között, ami általában megszűnik, ha szervezete hozzászokik a Cleodette tablettához. Ha mégsem szűnik meg vagy erőssé válik, illetve újra kezdődik, keresse fel orvosát.
- a menstruáció megszűnése,
- emlőfeszülés,
- a nemi vágy elvesztése,
- depressziós hangulat,
- ingerlékenység,
- Nem gyakori mellékhatások: (100-ból legfeljebb 1 nőt érinthetnek):
- a vérzsírok szintjének emelkedése,
- hányás,
- magas vérnyomás,
- Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 nőt érinthetnek):
- májbetegség,
- a bőr és a bőr alatti szövet betegsége (lúpusz eritematózusz)
- középfül betegségek,
- epekövesség,
- vérrögképződés az erekben (trombózis)
- pigmentációs zavarok (a bőr elszíneződése). Ezek akkor fordulhatnak elő, ha több hónapon keresztül szedi a Cleodette tablettát. A tünetek csökkenthetők, ha kerüli a túl sok napfényt.
- a hüvelyváladék megváltozása.
- Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 nőt érinthetnek):
- mozgászavarok,
- hasnyálmirigy-gyulladás.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Cleodette-et tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. A fénytől való védelem érdekében a buborékcsomagolást tartsa a dobozban.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Cleodette tabletta?

A készítmény hatóanyagai a gesztodén és az etinilösztradiol.
- 75 mikrogramm gesztodén és 20 mikrogramm etinilösztradiol tablettánként.
- Egyéb összetevők a laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, povidon K-30, magnézium-sztearát és polakrilin-kálium:
Milyen a Cleodette külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Cleodette tabletta kerek, fehér, megközelítőleg 5,7 mm átmérőjű tabletta, egyik oldalán \"C\", a másikon \"33\" bevéséssel.
A buborékcsomagolás tartóval együttkapható.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
- A Cleodette szedését elkezdheti, amint az

Kapcsolódó betegségek ( nőgyógyászat )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár


Hasonló gyógyszerek (hatóanyag és ár +/- 25%)

Új gyógyszer keresése