CITALOPRAM VITABALANS 40 mg filmtabletta

CITALOPRAM VITABALANS 40 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Citalopram Vitabalans és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Citalopram Vitabalans hatóanyaga a citaloprám. Ez az antidepresszánsok (a depresszió kezelésére használt gyógyszerek) egyik csoportjába tartozik, amely szelektív szerotonin-visszavételt gátlók (SSRI-k) néven ismert. Ezek a gyógyszerek az agy szerotonin rendszerére hatnak. A szerotonin rendszer zavarait fontos tényezőnek tekintik a depresszió és a rokon betegségek kifejlődésében.
A Citalopram Vitabalans alkalmazható a depresszió, pánikbetegség (rohamokban jelentkező súlyos szorongás) agorafóbiával vagy anélkül, kényszerbetegség (kényszeres gondolkodás és cselekvés) kezelésére is, valamint a depresszióba való visszaesés vagy a betegség kiújulásának megelőző kezelésére.
2. Tudnivalók a Citalopram Vitabalans szedése előtt
Ne szedje a Citalopram Vitabalans-t
- ha allergiás a citaloprámra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére.
- ha jelenleg szed, vagy az utolsó 14 napban szedett ún. monoamino-oxidáz- (MAO) -gátlókat (pl. moklobemidet (a depresszió kezelésére) vagy szelegilint (a Parkinson kór kezelésére használják)). A MAO-gátlókkal való kezelést a Citalopram Vitabalans alkalmazásának megkezdése előtt legalább 14 nappal le kell állítani. Citalopram Vitabalans alkalmazását követően bármely MAO-gátló gyógyszer bevétele előtt egy hetet kell várnia.
- ha linezolidot (antibiotikum) szed, hacsak nincs lehetőség a vérnyomás szoros megfigyelésére és monitorozására.
- ha Önnek születése óta szabálytalan a szívritmusa vagy előfordult már Önnél szabálytalan szívritmus (EKG-felvételen látható változás; az EKG egy olyan vizsgálat, mely segítségével a szív működését értékelik).
- ha Ha Ön szívritmuszavarra szed gyógyszereket, vagy olyan gyógyszereket használ, amelyek hatással lehetnek a szívritmusra (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Citalopram Vitabalans").
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Citalopram Vitabalans szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Citalopram Vitabalans szedése előtt feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiak közül bármelyik vonatkozik Önre:
- ha Ön cukorbeteg (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Citalopram Vitabalans")
- ha Ön elektrosokk-kezelésben részesül
- ha Ön pszichotikus betegségben szenved, vagy korábban mániás pszichózisban szenvedett (jobb hangulat, vagy izgatottság érzése, amely szokatlan viselkedést eredményez). A Citalopram Vitabalans alkalmazását abba kell hagyni, ha mániás fázisba lép, beszélje meg orvosával.
- ha Önnek vese- vagy májbetegsége van
- ha vérzés, véraláfutás gyakran előfordul Önnél (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Citalopram Vitabalans")
- ha Ön epilepsziás. A Citalopram Vitabalans alkalmazását abba kell hagyni, ha rohamok jelentkeznek Önnél, ill. a rohamok gyakorisága nő. Beszélje meg orvosával.
- ha Önnek szívproblémái vannak vagy voltak, illetve ha a közelmúltban szívinfarktuson esett át.
- ha Önnek alacsony a nyugalmi szívritmusa és/vagy elhúzódó, súlyos hasmenés és hányás, vagy vízhajtók használata következtében sóhiánya lehet
- ha Ön gyors vagy szabálytalan szívritmust, ájulást vagy felálláskor szédülést tapasztal, melyek a szívritmus rendellenes működésére utalhatnak
- ha szemproblémái, azaz például zárt zugú glaukómája van (megnövekedett nyomás a szemben), vagy ez szerepel a kórtörténetében.
A kezelés megkezdésekor a betegek egy része fokozott szorongást tapasztal, amely a kezelés folytatásakor megszűnik. Ezért nagyon fontos, hogy pontosan kövesse orvosa utasításait, és ne hagyja abba a kezelést, vagy ne változtassa meg az adagot anélkül, hogy erről orvosával beszélne.
Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns-kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.
Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:
- ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.
- ha Ön fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.
Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.
Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.
A kezelés első hetében olyan tünetek is felléphetnek, mint a nyugtalanság, vagy a nyugodt ülésre vagy állásra való képtelenség. Ha ezeket a tüneteket észleli, azonnal beszélje meg orvosával.
Gyermekek és serdülők
A Citalopram Vitabalans általában nem alkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére. Egyben fontos tudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alatti betegeknél fokozott a következő mellékhatások veszélye: öngyilkossági kísérlet, öngyilkossági gondolatok és ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh). Ennek ellenére az orvos 18 éves kor alatti betegeknek is felírhatja a Citalopram Vitabalans-t, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá. Amennyiben a kezelőorvos Citalopram Vitabalans-t írt fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merül fel, keresse fel újra a kezelőorvost. Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki a Citalopram Vitabalans-t szedi. Emellett a Citalopram Vitabalans hosszú távú alkalmazásának biztonságossága a növekedés, serdülés illetve a kognitív funkciók és viselkedés fejlődése szempontjából ebben a korcsoportban még nem bizonyított.
Egyéb gyógyszerek és a Citalopram Vitabalans
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Különösen fontos, hogy elmondja orvosának vagy gyógyszerészének, ha az alábbi gyógyszerkészítmények közül valamelyiket szedi:
- MAO-gátlók (depresszió és Parkinson kór kezelésére (lásd "Ne szedje a Citalopram Vitabalans-t")
- linezolid (antibiotikum) (lásd "Ne szedje a Citalopram Vitabalans-t")
- pimozid (mentális betegségek kezelésére használják)
- metoprolol (magas vérnyomás kezelésére használják)
- cimetidin (fekély kezelésére használják)
- lítium és triptofán (mániás-depressziós betegségek kezelésére alkalmazzák)
- imipramin és dezipramin (depresszió kezelésére használt gyógyszer)
- szumatriptán vagy más triptánok (migrén gyógyszer)
- a vér kálium- vagy magnézium-szintjét csökkentő gyógyszerek
- a görcs-küszöböt csökkentő gyógyszerek, azaz például más antidepresszánsok (triciklikus antidepresszánsok, SSRI-k), antipszichotikumok (azaz például fenotiazinok, tioxantének és butirofenonok), mefloquin, bupropion és tramadol (fájdalomcsillapító)
A Citalopram Vitabalans kezelés megváltoztathatja a cukoranyagcsere szabályozását. Szükség lehet az inzulin és/vagy egyéb szájon át szedett, vércukorszint csökkentő gyógyszerek adagolásának megváltoztatására.
A Citalopram Vitabalans okozhat vérzéseket (azaz bőr vagy nyálkahártya-vérzéseket). A vérzés kockázatát növelő gyógyszerekkel, azaz például antikoagulánsokkal (a vérrögök kialakulását gátló gyógyszerek, például warfarin), szalicilsav-származékok (például szalicilsav), NSAID-ekkel (a gyulladás és fájdalom kezelésére használt gyógyszerek), dipiridamol, tiklopidin atípusos antipszichotikumokkal (azaz például riszperidon), fenotiazinokkal (azaz például klórpromazin) vagy triciklusos depresszánsokkal (azaz például imipramin) végzett egyidejű kezelés fokozhatja ezt a veszélyt.
A Citalopram Vitabalans nem használható orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazó gyógynövény-készítményekkel együtt, mivel a kombináció fokozhatja a mellékhatások kockázatát.
NE SZEDJE A Citalopram Vitabalans-t, Ha Ön szívritmuszavarokra szed gyógyszert vagy olyan gyógyszereket szed, melyek befolyásolhatják a szívritmust, pl.: I/A, III. osztályba tartozó antiaritmiás szerekkel, antipszichotikumokkal (pl.: fenotiazin származékok, pimozid, haloperidol), triciklusos antidepresszánsokkal, bizonyos antimikróbás szerekkel (pl.: sparfloxacin, moxifloxacin, intravénásan alkalmazott eritromicin, pentamidin, antimaláriás szerek, főként halofantrin), bizonyos antihisztaminokkal (asztemizol, mizolasztin). Ha bármilyen kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, forduljon orvosához.
A Citalopram Vitabalans egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Citalopram Vitabalans szedése alatt alkoholt nem szabad fogyasztani, mivel az alkohol megváltoztathatja a Citalopram Vitabalans hatását. A Citalopram Vitabalans tablettát folyadékkal együtt vegye be, de az étkezéstől függetlenül beveheti.
Terhesség és szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Tájékoztassa orvosát, ha terhes, vagy teherbe szándékozik esni.
A Citalopram Vitabalans terhességben való alkalmazásával csak korlátozott tapasztalatok állnak rendelkezésre. Ne használja a Citalopram Vitabalans-t terhességben, kivéve, ha ez a kezelőorvos utasítása.
Az alábbi tüneteteket írták le az újszülötteknél, vagy közvetlenül a baba születése után, ha a Citalopram Vitabalans-szal azonos csoportba tartozó gyógyszereket használtak a terhesség késői fázisában: légzési nehézség, kékes bőr, rohamok, testhőmérséklet változások, táplálkozási nehézségek, hányás, alacsony vércukorszint, élénk reflexek, merev vagy petyhüdt izmok, reszketés, nyugtalanság, ingerlékenység, letargia, folyamatos sírás, aluszékonyság és alvási nehézségek. Ha babája a születéskor bármelyik említett tünetet mutatja, azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával.
Győződjön meg, hogy a szülésznő és/vagy a kezelőorvosa tud arról, hogy Ön Citalopram Vitabalans-t szed. Hasonló gyógyszerek terhesség alatt történő használata esetén (különösképpen a terhesség utolsó 3 hónapjában) az újszülötteknél megnövekedhet egy súlyos állapot, az ún. újszülöttkori tartós tüdőbeli vérnyomás-emelkedés (PPHN) kialakulásának a kockázata. Ilyenkor az újszülött légzése szaporábbá válik és bőre kékes színűnek tűnik. Ezek a tünetek általában az újszülött megszületését követő első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez előfordulna az Ön újszülött gyermekével, azonnal lépjen kapcsolatba a szülésznővel és/vagy kezelőorvosával.
A citaloprám bejut az anyatejbe. Megvan a veszélye, hogy hatással van a babára. Szoptatás alatt ne szedje a Citalopram Vitabalans-t, kivéve, ha erre a kezelőorvosa utasítja.
Állatkísérletekben a citaloprám negatívan befolyásolta a sperma minőségét. Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban a humán termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyelték meg.
A készítmény hatása a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Citalopram Vitabalans befolyásolhatja gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit. Ne vezessen, vagy ne kezeljen gépeket, míg nem tudja, hogy a Citalopram Vitabalans milyen hatással van Önre. Olvassa el az összes információt ebben a tájékoztatóban. Ha bármilyen kétségei vannak, beszélje meg orvosával vagy a gondozást végző egészségügyi szakemberrel vagy a gyógyszerészével.
3. Hogyan kell szedni a Citalopram Vitabalans filmtablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A Citalopram Vitabalans-t naponta egyszer kell bevenni, reggel vagy este. A Citalopram Vitabalans tablettát folyadékkal együtt vegye be, de az étkezéstől függetlenül beveheti A tabletták két egyforma részre oszthatók.
Ha úgy gondolja, hogy a Citalopram Vitabalans filmtabletta hatása Önnek túl erős vagy túl gyenge, értesítse orvosát.
Felnőttek
Depresszió
A szokásos adag napi 20 mg. Ezt az adagot az orvos maximálisan napi 40 mg-ra emelheti. A kezelés megkezdése után az antidepresszáns hatás legfeljebb 2 hét múlva várható. A kezelést addig kell folytatni, amíg a beteg már 4-6 hónapja tünetmentes.
Pánikbetegség
A szokásos kezdő adag napi 10 mg, amit egy hét múlva lehet napi 20-30 mg-ra emelni. Az első terápiás hatás általában 2-4 hét múlva jelentkezik. Ezt az adagot az orvos maximálisan napi 40 mg-ra emelheti.
A maximális terápiás hatás folyamatos kezelés mellett általában 3 hónap múlva mutatkozik, a kezelést azonban még hónapokon át folytatni kell.
Kényszerbetegség
A kezdő adag 20 mg naponta. Ezt az adagot szükség esetén orvosa maximum napi 40 mg-ra emelheti. Az első terápiás hatás általában 2-4 hét múlva jelentkezik, és további javulás tapasztalható, ha a kezelést folytatják.
Megelőző kezelés
A kezelés időtartama egyéni, általában egy évig tart. A visszaesés elkerülésére a kezelést szoros felügyelet alatt lehet megszakítani.
Csökkent veseműködés
Orvosa a fent megadottnál kisebb adagokat írhat elő.
Csökkent májfunkció
A súlyos májkárosodásban szenvedő betegnél a kezelést a normális adag felével kell megkezdeni.
Májpanaszokban szenvedő betegek maximum napi 20 mg-ot kaphatnak.
Idős betegek (65 évnél idősebbek)
Idős betegek esetén az adagot az ajánlott adag felére kell csökkenteni, azaz napi 10-20 mg-ra.
Idős betegek rendszerint nem kaphatnak naponta 20 mg-nál többet.
Gyermekek és serdülők
A Citalopram Vitabalans általában nem javasolt 18 évnél fiatalabb gyermekek és serdülők számára. További információk: lásd a 2. pontot.
Ha az előírtnál több Citalopram Vitabalans-t vett be
Ha az előírtnál több gyógyszert vett be, forduljon orvoshoz vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához.
A túladagolás tünetei: görcsök, gyors szívverés, álmosság, a szív elektromos aktivitásának változása, eszméletlenség, hányás, remegés, vérnyomás-változása, szabálytalan szívritmus, a szívritmus változása, émelygés (hányinger), szerotonin szindróma, izgatottság, szédülés, kitágult pupillák (midriázis), izzadás, a bőr elkékülése, túl gyors légzés.
Ha elfelejtette bevenni a Citalopram Vitabalans-t
A következő adagot a szokásos módon vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Citalopram Vitabalans szedését
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, kivéve, ha erre a kezelőorvos utasítja. Orvosa segít a gyógyszer dózisának lassú, több hét alatt történő csökkentésében.
Ha a Citalopram Vitabalans kezelést leállítják, főleg ha hirtelen állítják le, megvonási tüneteket érezhet. A veszély nagyobb, ha a Citalopram Vitabalans-t hosszú ideig használták, vagy nagy adagokban, vagy ha az adagot túl gyorsan csökkentették.
A megvonási tünetek: szédülés (bizonytalanság, vagy egyensúlyvesztés), tűszúrások érzése, égő érzés (és ritkábban) elektrosokk érzése, alvászavarok (élénk álmok, rémálmok, alvásképtelenség), szorongás, fejfájás, rosszullét, izzadás (beleértve az éjszakai izzadást), hányás, nyugtalanság vagy izgatottság, reszketés, zavartság vagy dezorientáció, ingerlékenység, hasmenés, látászavarok, szabálytalan szívverés vagy kalapáló szívverés (palpitáció).
A legtöbb embernél a tünetek enyhék, és két héten belül maguktól elmúlnak. Ha a Citalopram Vitabalans szedésének abbahagyása után súlyos elvonási tünetei vannak, lépjen kapcsolatba orvosával. Az orvos utasíthatja, hogy kezdje el újra szedni a tablettáit, és lassabban hagyja abba.
Keresse fel orvosát, ha a Citalopram Vitabalans szedésének abbahagyásakor gondjai vannak az elvonási tünetekkel.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A gyakori mellékhatások, mint például a hányinger, az álmosság, szájszárazság, és izzadás általában enyhék, átmenetiek, és leginkább a kezelés első két hetében fordulnak elő.
Ha a kezelés során az alábbi mellékhatásokat észleli, azonnal értesítse orvosát, vagy menjen a legközelebbi kórházba:
- a bőr, a nyelv, az ajkak vagy az arc duzzanata, légzési vagy nyelési nehézségek (allergiás reakciók),
- magas láz, reszketés, izomrángások és szorongás. Ezek a ritka szerotonin szindróma nevű állapot tünetei lehetnek,
- gyors, szabálytalan szívverés, ájulás, melyek egy életveszélyes állapot, az ún. Torsades de Pointes tünetei lehetnek,
- megváltozik a magatartása, mert úgy érzi, emelkedett a hangulata vagy,
- fáradtság, zavarodottság és izomrángások. Ezek a tünetek a vér alacsony nátriumszintjének a következményei lehetnek.
A Citalopram Vitabalans kezelést azonnal abba kell hagyni.
Az alábbi mellékhatások léphetnek fel:
Nagyon gyakori (10-ből 1-nél több beteget érint):
Aluszékonyság, álmatlanság, fejfájás, szájszárazság, émelygés (hányinger), fokozott izzadás.
Gyakori (100-ból 1-10 beteget érint):
Csökkent étvágy, testsúlycsökkenés, izgatottság, csökkent nemi vágy, szorongás, idegesség, zavartság, nőknél az orgazmus elérésére való képtelenség, kóros álmok, remegés, bőrbizsergés, szédülés, figyelemzavar, fülzúgás (tinnitusz), ásítozás, hasmenés, hányás, székrekedés, viszketés, izomfájdalom, ízületi fájdalom, férfiakban: merevedési zavar és ejakulációs problémák, fáradtság.
Nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érint):
Étvágynövekedés, testsúlynövekedés, agresszió, személyiség-vesztés érzése, hallucináció, mánia, ájulás, kitágult pupillák, gyors szívverés, lassú szívverés, csalánkiütés, hajhullás, kiütés, a bőr vörös vagy bíbor elszíneződésének megjelenése (purpura), napfény-érzékenység, vizelési nehézségek, hüvelyvérzés, a karok vagy a lábak megduzzadása.
Ritka (10 000-ből 1-10 beteget érint):
A nátrium vérszintjének csökkenése, görcsök, akaratlan mozgások, ízlelési rendellenességek, vérzés, hepatítisz, láz.
A gyakoriság nem ismert a rendelkezésre álló adatokból nem becsülhető meg):
Önkárosító vagy öngyilkossági gondolatok (lásd "A Citalopram Vitabalans fokozott elővigyázatossággal alkalmazható").
A vérlemezkék számának csökkenése által okozott fokozott vérzés vagy véraláfutás, kiütés (túlérzékenység), súlyos és hirtelen kialakuló allergiás reakciók (anafilaxiás reakciók), nem megfelelő antidiuretikus hormon (ADH) elválasztás, a vér káliumszintjének csökkenése, pánikrohamok, fogcsikorgatás, szerotonin szindróma, specifikus mozgási rendellenességek bizonyos idegpályák zavarai miatt, akaratlan izommozgások (akatízia), mozgási rendellenesség, látászavarok, a szív elektromos ciklusának megváltozása (QT megnyúlás, kamrai aritmia), alacsony vérnyomás (például felállásnál), orrvérzés, emésztőrendszeri vérzés (beleértve a végbél vérzését), kóros májfunkciós teszt, vérzési rendellenességek, beleértve a bőr és a nyálkahártya vérzését (ekhimózis), a bőr és a nyálkahártya megduzzadása, nőknél metrorrhagia (vérzés két menstruáció között), fájdalmas/állandó erekció férfiaknál, tejkiválasztás férfiaknál.
Az ilyen típusú gyógyszereket szedő betegeknél a csonttörések emelkedett kockázatát figyelték meg.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell a Citalopram Vitabalans filmtablettát tárolni?
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Ezt a gyógyszert a dobozon feltüntetett lejárati idő ("EXP:") után ne szedje. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ezt a gyógyszert ne szedje, ha a tablettákon károsodást észlel, vagy ha a tabletták roncsolódtak.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy a már nem használt gyógyszereit miként dobja el. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomag tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Citalopram Vitabalans
Tablettamag:
- A hatóanyag citaloprám (hidrobromid formájában). Az egyes tabletták 20 mg vagy 40 mg citaloprámot tartalmaznak (hidrobromid formájában).
- Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, mannit (E421), vízmentes kolloid szilícium dioxid magnézium-sztearát.
Tablettabevonat:
polidextróz, hipromellóz, titándioxid, makrogol.
Milyen a Citalopram Vitabalans külleme, és mit tartalmaz a csomagolás
A Citalopram Vitabalans filmtabletták külleme:
20 mg: Fehér, kerek, konvex filmtabletta, törővonallal az egyik oldalán, és "2" jelzéssel ellátva. Átmérője: 8 mm.
40 mg: Fehér, kerek, konvex filmtabletta, törővonallal az egyik oldalán, és "4" jelzéssel ellátva. Átmérője: 10 mm.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Csomagolás:
20 mg-os tabletta: 10db, 14db, 20db, 30db, 60db és 100db tabletta buborékcsomagolásban és dobozban.
40 mg-os tabletta: 10db, 14db, 20db, 30db, 60db és 100db tabletta buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-21674/10
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Vitabalans Oy
  • Hatóanyag: citalopram
  • ATC: Citalopram
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 3158Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)