CETROTIDE 3 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz

CETROTIDE 3 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Cetrotide és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Milyen típusú gyógyszer a Cetrotide?

A Cetrotide egy "cetrorelix-acetát" nevű gyógyszert tartalmaz. Ez a gyógyszer meggátolja a petesejt menstruációs ciklus alatt történő kilökődését a petefészkéből (vagyis az ovulációt). A Cetrotide az ún. "növekedési hormon elválasztását serkentő hormonok" gyógyszercsoportjába tartozik.
Milyen betegségek esetén alkalmazható a Cetrotide?
A Cetrotide azon gyógyszerek egyike, amelyeket az "asszisztált reprodukciós eljárások" során alkalmaznak, hogy elősegítsék Önnél a terhesség létrejöttét. Megakadályozza, hogy a petesejt azonnal kilökődjön. Erre azért van szükség, mert ha a petesejtek túl korán kilökődnek (idő előtti peteérés), kezelőorvosa nem fogja tudni összegyűjteni azokat.
Hogyan hat a Cetrotide?
A Cetrotide gátolja az Ön szervezetében természetesen képződő egyik hormont, az ún. LHRH-t (luteinizáló hormont felszabadító hormont, azaz a sárgatest fázist előidéző hormon felszabadító hormont).
- Az LHRH egy másik hormont, az ún. LH-t (luteinizáló hormont) szabályozza.
- Az LH a peteérést (ovulációt) serkenti a menstruációs ciklusa alatt.
Ez azt jelenti, hogy a Cetrotide meggátolja azt az eseményláncot, amely végül a petesejt petefészkéből történő kilökődéséhez vezet. Amikor a petesejtjei összegyűjthetők, Ön kap egy másik gyógyszert, amely elősegíti a kilökődésüket (peteérés-serkentés).

2. Tudnivalók a Cetrotide alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Cetrotide-ot:
- ha allergiás a cetrorelix-acetátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha allergiás a Cetrotide-hoz hasonló gyógyszerekre (bármely más peptid-típusú hormonra),
- ha terhes vagy szoptat,
- ha túl van a menopauzán,
- ha középsúlyos vagy súlyos vese- vagy májbetegségben szenved.
Ne alkalmazza a Cetrotide-ot, ha a fentiek közül bármelyik érvényes Önre. Amennyiben nem biztos benne, beszéljen orvosával, mielőtt alkalmazná ezt a gyógyszert.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Allergiák
A Cetrotide alkalmazása előtt mondja el orvosának, ha valamilyen aktív allergiája van, vagy régebben allergiás volt valamire.
Petefészek hiperstimulációs szindróma (OHSS)
A Cetrotide-ot egyéb olyan gyógyszerekkel együtt alkalmazzák, amelyek arra serkentik az Ön petefészkét, hogy több, kilökődésre alkalmas petesejtet termeljen. Mialatt ilyen gyógyszereket kap, illetve ezt követően petefészek hiperstimulációs szindróma (OHSS) alakulhat ki Önnél. Ez annyit jelent, hogy a tüszők túlságosan megnőnek, és nagyméretű cisztákká alakulnak át. A lehetséges jelekről, amelyekre figyelnie kell, illetve arról, hogy mi a teendője, ha ez bekövetkezik, a "Lehetséges mellékhatások" című 4. pontban olvashat.
A Cetrotide egynél több cikluson keresztül történő alkalmazása
Kevés tapasztalat áll rendelkezésre a Cetrotide egynél több cikluson keresztül történő használatával kapcsolatban. Kezelőorvosa körültekintően mérlegeli az előnyöket és hátrányokat, ha Önnek több, mint egy cikluson át van szüksége a Cetrotide alkalmazására.
Gyermekek és serdülők
A Cetrotide alkalmazása nem javallt gyermekek és serdülők esetében.
Egyéb gyógyszerek és a Cetrotide
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Terhesség és szoptatás
Ne alkalmazza a Cetrotide-ot, ha Ön terhes vagy ezt gyanítja, illetve, ha szoptat.
Bármilyen gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Cetrotide alkalmazása várhatóan nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit.
3. Hogyan kell alkalmazni a Cetrotide-ot?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.

A gyógyszer alkalmazása

Ez a gyógyszer kizárólag közvetlenül a has bőre alá befecskendezett (szubkután) injekció formájában alkalmazható. A bőrirritáció csökkentése érdekében minden nap hasának más és más területét válassza ki a befecskendezéshez.
- Az első injekció beadását orvosának kell felügyelnie. Az orvos vagy az ápolónő megmutatja, hogyan kell előkészíteni és befecskendezni a gyógyszert.
- Ezt követően már önállóan is beadhatja az injekciókat, amennyiben kezelőorvosa tájékoztatta az allergiás reakció kialakulására utaló tünetekről, és az ilyen reakció lehetséges súlyos vagy életveszélyes következményeiről, amelyek azonnali kezelést igényelnek (lásd a 4. pontot: "Lehetséges mellékhatások").
- Kérjük, olvassa végig figyelmesen, és kövesse a tájékoztató végén található, "Hogyan kell a Cetrotide-ot összekeverni és beadni?" című útmutatást.
- A kezelési ciklusa 1. napján egy másik gyógyszer alkalmazását fogja elkezdeni. A Cetrotide-ot néhány nappal később kezdi majd el alkalmazni. (Lásd a következő pontot, "Mennyit kell beadni?" címmel.)
Mennyit kell beadni
- Fecskendezze be egy injekciós üveg tartalmát (3 mg Cetrotide) a vizeletből előállított vagy rekobináns gonadotropinnal (gonadotropinokkal) végzett petefészek-működésserkentés 7. napján (azaz körülbelül 132-144 órával a petefészek-működésserkentés elindítását követően).
- A Cetrotide 3 mg egyszeri adagjának hatása legalább 4 napon át tart. Amennyiben a tüsző növekedési üteme a Cetrotide 3 mg beadását követő 5. napon nem teszi lehetővé az ovuláció- indukciót, úgy 96 órával a Cetrotide 3 mg-os dózis beadása után naponta egyszer alkalmazott 0,25 mg cetrorelixszel (Cetrotide 0,25 mg) is ki kell egészíteni a kezelést, egészen az ovuláció- indukció napjáig.
Ha az előírtnál több Cetrotide-ot alkalmazott
Semmilyen súlyos hatás nem várható attól, ha véletlenül az előírtnál többet adott be magának ebből a gyógyszerből. A gyógyszer hatása tovább fog tartani. Rendszerint nincs szükség különösebb beavatkozásra.
Ha elfelejtette alkalmazni a Cetrotide-ot
- Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Allergiás reakciók
- Meleg, kipirosodott bőr, viszketés (gyakran a lágyékhajlatban és a hónaljban), piros, viszkető, kiemelkedő bőrterületek (csalánkiütés), orrfolyás, gyors vagy szabálytalan pulzus, a nyelv- és a garat feldagadása, tüsszögés, sípoló légzés, illetve súlyos nehézlégzés vagy szédülés.
Előfordulhat, hogy súlyos, életveszélyes allergiás reakciója alakul ki a gyógyszerre. Ez nem gyakori (a nők kevesebb mint 1%-át érinti).
Ha a fenti mellékhatások bármelyikét észleli, hagyja abba a Cetrotide alkalmazását, és forduljon haladéktalanul orvosához.
Petefészek hiperstimulációs szindróma (OHSS)
Ez a petefészke serkentésére alkalmazott többi gyógyszer miatt alakulhat ki.
- Az alhasi fájdalom, amelyhez hányinger vagy hányás társul, a petefészek hiperstimulációs szindróma (OHSS) tünete lehet. Ez arra utalhat, hogy a petefészkek túlzott mértékben reagáltak a kezelésre, és nagyméretű petefészek-ciszták alakultak ki. Ez az esemény gyakori (10 nő közül legfeljebb 1 nőt érinthet).
- Az OHSS súlyossá válhat, ami a petefészkek egyértelmű megnagyobbodásával, csökkent vizelettermeléssel, testsúlynövekedéssel, nehézlégzéssel vagy a hasban vagy a mellkasban kialakuló folyadékfelhalmozódással jár. Ez az esemény nem gyakori (100 nő közül legfeljebb 1 nőt érinthet).
Ha a fenti mellékhatások bármelyikét észleli, haladéktalanul forduljon orvosához.
Egyéb mellékhatások
Gyakori (10 nő közül legfeljebb 1 nőt érinthet):
- Enyhe és rövid ideig tartó bőrirritáció a beadás helyén mint bőrpír, viszketés vagy duzzanat.
Nem gyakori (100 nő közül legfeljebb 1 nőt érinthet):
- Émelygés (hányinger)
- Felfájás.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Cetrotide-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Az injekciós üvegen feltüntetett lejárati idő (Felh.) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Az injekciós üvegben lévő Cetrotide por és az előretöltött fecskendőben lévő steril víz (oldószer) lejárati ideje azonos. A lejárati idő a címkén és a külső csomagoláson is fel van tüntetve.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az injekciós üveget tartsa a dobozában. Az elkészített oldatot haladéktalanul be kell adni.
Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha azt észleli, hogy az injekciós üvegben található fehér por külleme megváltozott. Ne alkalmazza akkor sem, ha az injekciós üvegben található elkészített oldat nem tiszta és színtelen, illetve ha szilárd részecskéket tartalmaz.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
Ha bármilyen további kérdése van, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Cetrotide
- A készítmény hatóanyaga a cetrorelix-acetát. Egy injekciós üveg 3 mg cetrorelix-acetátot tartalmaz.
- Egyéb összetevő a mannit.
- Az oldószer injekcióhoz való steril víz.

Milyen a Cetrotide külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Cetrotide fehér por oldatos injekcióhoz, gumidugóval lezárt, üveg injekciós üvegben. Egy injekciós üveget tartalmazó kiszerelésben kerül forgalomba.
Minden injekciós üveg esetében a következők találhatók a csomagolásban:
- egy db injekcióhoz való steril vízzel (oldószerrel) előretöltött fecskendő. Ez a víz az injekciós üvegben levő por feloldására szolgál.
- egy db sárga jelzéssel ellátott tű - a steril víz injekciós üvegbe való fecskendezéséhez, és a feloldott gyógyszer fecskendőbe történő felszívásához;
- egy db szürke jelzéssel ellátott tű- a gyógyszer hasfalba történő befecskendezéséhez;
- két db alkoholos törlő a bőr megtisztításához.
HOGYAN KELL A CETROTIDE-OT ÖSSZEKEVERNI ÉS BEADNI
- Ebben a részben elolvashatja, hogy miként kell összekeverni a port és a steril vizet (oldószert) egymással, és hogyan kell utána befecskendezni a gyógyszert.
- Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, kérjük, először olvassa végig ezeket az utasításokat.
- Ez a gyógyszer kizárólag az Öné - senki másnak ne engedje, hogy alkalmazza azt.
- Minden egyes tűt, injekciós üveget és fecskendőt csak egyszer használjon fel.
Mielőtt hozzákezdene
1. Mossa meg a kezét!
- Fontos, hogy a keze és az injekció beadásakor használt tárgyak a lehető legtisztábbak legyenek.
2. Mindent, amire szüksége van, helyezzen egy tiszta felületre:
- egy db, port tartalmazó injekciós üveg,
- egy db steril vízzel (oldószer) előretöltött fecskendő,
- egy db sárga jelzéssel ellátott tű - az oldószer injekciós üvegbe való befecskendezéséhez és a kész oldat fecskendőbe történő felszívásához,
- egy db szürke jelzéssel ellátott tű - az oldat hasfalba történő befecskendezéséhez,
- két db alkoholos törlő.
A por és a víz összekeverése a gyógyszer elkészítéséhez
1. Vegye le a műanyag kupakot az injekciós üvegről
- Alatta egy gumidugót talál, amit az injekciós üvegben kell hagynia.
- Az első alkoholos törlővel törölje le a gumidugót és a fémgyűrűt.
2. Az előretöltött fecskendőben levő víz hozzáadása az injekciós üvegben levő porhoz
- Vegye ki a sárga jelzéssel ellátott tűt a csomagolásából.
- Vegye le az előretöltött fecskendő kupakját és csavarja a sárga tűt a fecskendőre. Húzza le a tűről a kupakot.
- Szúrja át a sárga tűt az injekciós üveg gumidugójának közepén.
- A fecskendő dugattyúját lassan befelé nyomva fecskendezze be az oldószert az injekciós üvegbe. Ne használjon semmilyen másfajta vizet.
- Hagyja a fecskendőt a gumidugóba szúrt tűn.

3. Az injekciós üvegben lővő por és víz összekeverése
- Óvatosan fogja meg a fecskendőt és az injekciós üveget, majd körkörös mozdulatokkal, kíméletesen keverje össze a port a vízzel. Amikor teljesen feloldódott tiszta, szilárd részecskéket nem tartalmazó oldatot látunk.
- Ne rázza fel, mert ettől buborékok keletkeznek az oldatban.
4. A fecskendő feltöltése az injekciós üvegben levő gyógyszerrel
- Fordítsa az üveget fejjel lefelé.
- Húzza ki a fecskendő dugattyúját, hogy az üvegből a fecskendőbe szívja a gyógyszert.
- Ha az üvegben maradt valamennyi oldat, addig húzza kifelé a sárga tűt, amíg a hegye éppen látszik még a dugó belső felszínén. A dugón kialakított hasadékon oldalról átnézve jól látható a tű hegyének mozgása, ill. az üvegben maradt oldat.
- Győzödjön meg arról, hogy az összes gyógyszert felszívta az injekciós üvegből.

- Tegye vissza a kupakot a sárga tűre. Csavarja le a sárga tűt a fecskendőről, és fektesse le a fecskendőt.
Az injekció beadási helyének előkészítése és a gyógyszer befecskendezése
1. A légbuborékok eltávolítása
- Vegye ki a szürke jelzéssel ellátott tűt a csomagolásából. Illessze a szürke tűt a fecskendőre, és húzza le a tűről a kupakot.
- Tartsa a fecskendőt függőlegesen, a szürke tűvel felfelé, és ellenőrizze, hogy van-e benne levegőbuborék.
- A levegőbuborékok eltávolításához óvatosan pöckölje meg a fecskendőt, amíg az összes levegőbuborék össze nem gyűlik a tetején, majd lassan nyomja befelé a dugattyút, amíg a levegőbuborékok el nem távoznak a hengerből.
- Ne érintse meg a szürke tűt, és ne érintse azt hozzá semmilyen más felülethez.

2. Az injekció beadási helyének megtisztítása
- Válasszon ki egy helyet a hasán az injekció beadására. A legjobb valahol a köldök körül.
A bőrirritáció csökkentése érdekében minden nap a hasfal más és más területét válassza az injekció beadásához.
- A második alkoholos törlővel körkörös mozdulatokkal tisztítsa meg az injekció beadására kiválasztott hely bőrét.
3. A bőr átszúrása
- Úgy vegye a fecskendőt az egyik kezébe, mintha ceruzát fogna.
- A másik kezével finoman csippentse redőbe a hasfal bőrét, ahová majd be fogja fecskendezni az injekciót, és tartsa azt meg.
- Lassan, kb. 45-90 fokos szögben szúrja be teljesen a szürke tűt a bőrébe, majd engedje el a bőrt.

4. A gyógyszer befecskendezése
- Óvatosan húzza vissza a fecskendő dugattyúját. Ha vér keveredik az oldathoz, folytassa az 5. lépéssel.
- Ha nem jelenik meg vér, akkor a dugattyút lassan befelé nyomva fecskendezze be az gyógyszerét
- Ha a fecskendő kiürült, azonos szögben húzza ki lassan a szürke tűt.
- A második alkoholos törlővel gyengéden nyomjon rá az injekció beadási helyére.
5. Ha vér jelenik meg az oldatban:
- Lassan, változatlan szögben húzza ki a szürke tűt.
- A második alkoholos törlővel gyengéden nyomjon rá a szúrás helyére.
- Gyógyszerét ürítse a lefolyóba, és folytassa a 6. lépéssel.
- Mossa meg a kezét, és kezdje elölről a folyamatot egy új injekciós üveggel és új előretöltött fecskendővel.
6. A hulladékanyagok ártalmatlanítása
- Minden egyes tűt, injekciós üveget és fecskendőt csak egyszer használjon fel!
- Tegye vissza a kupakokat a tűkre, hogy biztonságosan kidobhassa azokat.
- Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy a használt tűket, injekciós üvegeket és fecskendőket miként semmisítse meg biztonságosan.
Kiszerelés: 1x Törzskönyvi szám: EU/1/99/100/003
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Merck Serono Europe/Merck Serono Üzletág
    • Hatóanyag: cetrorelix
    • ATC: Cetrorelix
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +17 °C
Minimum: +8 °C

Napos, gomolyfelhős idő várható, de közben délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, estére már nagyrészt erősen felhős lesz az ég. Az Északi-középhegység térségében nem zárható ki délután zápor, esetleg zivatar, majd késő délutántól, estétől máshol is növekszik a csapadék esélye. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.