CALCISEDRON-D FORTE filmtabletta

CALCISEDRON-D FORTE filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a CalciSedron-D Forte és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Sedron hatóanyaga az alendronsav. A Sedron a biszfoszfonátoknak nevezett nem hormontartalmú gyógyszerek osztályának tagja. A Sedron megelőzi a menopauzán (változás korán) átesett nőknél előforduló csontvesztést, és elősegíti a csontok újjáépülését, valamint csökkenti a gerinc- és csípőtáji csonttörések valószínűségét.
A CalciviD Extra-D kalciumot és D3-vitamint (más néven kolekalciferolt) tartalmaz. Alkalmazása ajánlott a csontképzéshez és a normális csontanyagcseréhez nélkülözhetetlen kalcium- és D3-vitamin hiányának megelőzésére és kezelésére, valamint a csontállomány csökkenésének (csontritkulás, oszteoporózis) kiegészítő kezelésére.
Hogyan hat a CalciSedron-D Forte?
Az orvosa azért írta fel Önnek a CalciSedron-D Forte-t, mert a Sedront és a CalciviD Extra-D -t is szednie kell, hogy kezelje a csontritkulásnak nevezett betegségét. A CalciSedron-D Forte csökkenti a gerinc- és csípőtáji csonttörések valószínűségét.
Kérjük, hogy a részletes szedési utasításokat is gondosan olvassa el!
A kezelés optimális időtartamát nem állapították meg. A folyamatos kezelés szükségességét kezelőorvosa rendszeres időközönként újraértékeli, különösen az 5 éve vagy annál hosszabb ideje tartó alkalmazás után.
Mi a csontritkulás?
A csontritkulás (oszteoporózis) a csontok elvékonyodását és gyengülését jelenti. A menopauzán (változás korán) átesett nők körében gyakori. A menopauza idején a petefészek nem termeli többé az ösztrogén nevű női hormont, ami a női csontváz egészségének megőrzésében segít. Ennek eredményeként a csontállomány ritkul, és a csontok meggyengülnek. Minél korábban jelentkezik egy nőnél a menopauza, annál nagyobb a csontritkulás veszélye.
Kezdetben a csontritkulás nem jár tünetekkel. Azonban ha kezeletlen marad, csonttörésekhez vezethet. Annak ellenére, hogy ezek rendszerint fájdalmasak, előfordulhat, hogy a gerincoszlopban bekövetkező törések egészen addig észrevétlenek maradnak, amíg nem okoznak magasságcsökkenést. A csonttörések olyan normális, mindennapos tevékenységek közben is előfordulhatnak, mint például az emelés, vagy pedig olyan minimális sérülések hatására is bekövetkezhetnek, amelyek általában nem okozzák a normál állapotú csontok törését. A csonttörések rendszerint a csípőtájékon, gerinctájékon, vagy a csuklóban következnek be, és nem csak fájdalmasak, hanem olyan jelentős problémát is okozhatnak, mint a görnyedt testtartás (púposság) és a mozgásképesség elvesztése.
Hogyan kezelhető a csontritkulás?
A CalciSedron-D Forte szedése mellett orvosa javasolhat Önnek néhány életmódbeli változtatást is, állapotának javítása érdekében:



Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
2. Tudnivalók a CalciSedron-D Forte szedése előtt
Ne szedje a CalciSedron-D Forte-t
- ha allergiás a hatóanyagokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha bizonyos nyelőcsőbetegsége van, például nyelőcső szűkülete vagy nyelési nehézségek,
- ha nem képes legalább harminc percig felegyenesedve ülni vagy állni,
- ha kezelőorvosa azt mondta Önnek, hogy pillanatnyilag alacsony a vérében a kalciumszint,
- ha Ön súlyos vesekárosodásban, vagy veseelégtelenségben szenved,
- ha az Ön vértesztje emelkedett D-vitamin szintet mutat,
- ha az Ön vizeletében vagy vérében hosszú ideje emelkedett a kalciumszint, vagy olyan betegségben szenved, amely ezt okozhatja (például rosszindulatú megbetegedés, ami a csontjait érintheti),
- a CalciviD Extra-D hidrogénezett szójaolajat tartalmaz. Ha Ön allergiás a földimogyoróra vagy a szójára, nem szedheti ezt a gyógyszert.
- ha vesekövességben szenved, vagy veseszövetében kalcium lerakódása van.
Amennyiben úgy gondolja, hogy ezek közül bármelyik is vonatkozik Önre, ne vegye be a tablettákat. Először beszéljen kezelőorvosával, és kövesse az ő utasításait!
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A CalciSedron-D Forte szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, amennyiben:
- vesebetegségben szenved
- nyelési vagy emésztési problémái vannak Önnek,
- orvosa azt mondta, hogy Önnek Barrett-nyelőcsöve van (a nyelőcső alsó szakaszát borító sejtek változásával járó betegség),
- alacsony a kalciumszint a vérében,
- rosszak a fogai, fogínybetegsége van, foghúzás előtt áll vagy nem jár rendszeresen fogászati szűrővizsgálatra,
- Ön hajlamos vesekőképződésre,
- Ön szarkoidozisban szenved (ismeretlen eredetű, krónikus gyulladással járó megbetegedés, amire jellemzőek a test különböző helyein megjelenő csomók),
- bármilyen típusú allergiája van.
Amennyiben az alábbiak közül bármelyik is vonatkozik Önre, ajánlatos fogászati szűrővizsgálatra mennie, mielőtt elkezdené szedni a CalciSedron-D Forte-t:
- daganatos betegségben szenved,
- kemo- vagy radioterápiás kezelés alatt áll,
- angiogenezis gátlókat szed (pl. bevacizumab vagy talidomid),
- kortikoszteroidokat szed (például prednizon vagy dexametazon),
- dohányzik vagy korábban dohányzott (mert ez fokozhatja a fogászati problémák kockázatát).
Ajánlatos fogászati szűrővizsgálatra mennie, mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert. Fontos, hogy ügyeljen a megfelelő szájhigiéniára a készítmény szedése alatt. A kezelés alatt Önnek rendszeres fogászati ellenőrzésre kell járnia, és azonnal fel kell keresnie kezelőorvosát vagy fogorvosát, ha szájában vagy a fogaival kapcsolatban problémák merülnek fel (például foglazulás, fájdalom vagy duzzanat).
A nyelőcső irritációja, gyulladása vagy fekélyesedése különösen azoknál a betegeknél léphet fel, akik nem egy teli pohár vízzel veszik be a Sedront, és/vagy a bevételt követően harminc percnél hamarabb fekszenek le. Ez gyakran olyan kísérő tünetekkel jár, mint a mellkasi fájdalom, a gyomorégés, illetve a nehezített vagy fájdalmas nyelés. A tünetek kialakulása után a mellékhatások rosszabbodhatnak, amennyiben a beteg tovább szedi a Sedront.
Keresse fel orvosát, ha bármilyen comb-, csípő- vagy lágyéktáji fájdalmat érez, mert ez a combcsonttörés korai tünete lehet!
Úgynevezett tej-alkáli-szindróma (vagy Burnett-szindróma) jelentkezhet nagy mennyiségű kalcium felszívódó alkáli-sókkal (pl. bikarbonáttal) való elfogyasztásakor. Lásd a "Ha az előírtnál több CalciviD Extra-D-t vett be" fejezetet is.
Mivel a kalciumbevitel a táplálkozási szokásoktól nagymértékben függ, táplálkozási szokásainak jelentős megváltozása esetén tájékoztassa kezelőorvosát.
Gyermekek és serdülők
A CalciSedron-D Forte-t gyermekek és serdülőkorúak nem szedhetik.
Egyéb gyógyszerek és a CalciSedron-D Forte
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Amennyiben egyidejűleg kalciumpótló készítményeket, savkötőket, vagy más szájon át szedett gyógyszert szed, valószínű, hogy azok befolyásolják a CalciSedron-D Forte felszívódását. Ezért fontos, hogy kövesse a 3. pontban leírtakat.
Mivel bizonyos (nemszteroid) gyulladásgátló és fájdalomcsillapító készítmények használata gyomorirritációval hozható összefüggésbe, alendronáttal történő együttes alkalmazásuk esetén óvatossággal kell eljárni.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha
- tiazid-típusú vizelethajtó gyógyszert,
- szisztémásan (szájon át vagy injekcióban) adott ún. kortikoszteroidot (gyulladáscsökkentő gyógyszer),
- ún. szívglikozidot (szívelégtelenség kezelésére) szed.
Fokozott elővigyázatosság szükséges
- A készítmény egyidejű szedése más biszfoszfonát-tartalmú vagy kalcium- és D-vitamin-tartalmú készítményekkel a túladagolás veszélye miatt kerülendő.
- Az ioncserélő gyanták, mint pl. a kolesztiramin, vagy a hashajtók (pl. a paraffinolaj) csökkentik a D-vitamin felszívódását.
- A kalcium-karbonát befolyásolhatja az egyidejűleg szedett tetraciklin- és bizonyos antibiotikum-tartalmú gyógyszerek felszívódását. Ezért a tetraciklin és kinolon antibiotikum tartalmú készítményt legalább 2 órával a CalciviD Extra-D filmtabletta bevétele előtt, vagy 4-6 órával a CalciviD Extra-D bevétele után kell bevenni.
- A CalciviD Extra-D és a nátrium-fluorid egyidejű adása esetén a nátrium-fluoridot legalább 3 órával a CalciviD Extra-D bevétele előtt kell alkalmazni.
- A rifampicin (tuberkulózis elleni gyógyszer), a fenitoin (epilepszia kezelésére használt gyógyszer) és a barbiturátok (epilepszia kezelésére és altatóként használt gyógyszerek) csökkentik a CalciviD Extra-D hatását.
- A citotoxikus aktinomicin és a gombaellenes imidazol-származékok csökkentik a CalciviD Extra-D hatását.
- Az esztramusztin (kemoterápiában használt gyógyszer), a pajzsmirigyhormonok, a vasat, cinket vagy stronciumot tartalmazó gyógyszerek csökkenthetik a CalciviD Extra-D felszívódását. Legalább két óra szükséges ezek és a CalciviD Extra-D bevétele között.
A CalciSedron-D Forte egyidejű bevétele étellel és itallal
Ha a Sedront étellel, itallal (beleértve az ásványvizet is), kalcium tartalmú étrend-kiegészítőkkel, savkötő készítményekkel, valamint néhány, szájon át szedhető gyógyszerrel együtt veszi be, az a Sedron hatékonyságát nagymértékben csökkenti.
Az oxálsav (a spenótban és a rebarbarában található) és a fitinsav (gabonafélékben van jelen) gátolhatják a kalcium felszívódását, mivel a kalcium-ionnal oldhatatlan vegyületeket képeznek. A nagy mennyiségben oxálsavat vagy fitinsavat tartalmazó ételek fogyasztása és a CalciviD Extra-D bevétele között legalább két órának el kell telnie. Ezért fontos, hogy kövesse a 3 pontban megadott utasításokat (Hogyan kell szedni a CalciSedron-D-t).
Terhesség és szoptatás
A CalciSedron-D Forte nem szedhető terhesség alatt. A CalciSedron-D Forte-t menopauzán átesett nőknél alkalmazzák. Ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége, vagy ha szoptat, nem szedheti a CalciSedron-D Forte-t.
A készítmény hatása a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Jelentettek néhány olyan mellékhatást az alendronsavval kapcsolatban (például a homályos látás, a szédülés és a súlyos izom- vagy ízületi fájdalom), amelyek befolyásolhatják az Ön gépjárművezetéshez és/vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeit. A CalciSedron-D Forte szedésére adott egyéni válaszreakciók azonban különbözhetnek. (lásd 4. pont)
A CalciSedron-D Forte hidrogénezett szójababolajat és szacharózt tartalmaz
A CalciviD Extra-D hidrogénezett szójaolajat tartalmaz. Földimogyoró- vagy szójaallergia esetén, a CalciSedron-D Forte nem szedhető.
A CalciviD Extra-D filmtabletta szacharózt tartalmaz. Amennyiben orvosa korábban tájékoztatta arról, hogy Ön érzékeny bizonyos cukrokra, a készítmény szedése előtt kérje ki orvosa véleményét.
3. Hogyan kell szedni a CalciSedron-D Forte-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A CalciSedron-D Forte készítmény hetente egyszer alkalmazandó Sedront és
a naponta egyszer alkalmazandó CalciviD Extra-D -t tartalmaz.
A Sedront az alábbiakban részletezett előírásoknak megfelelően rögtön felkelés után, egészben kell lenyelni. A Sedron és a CalciviD Extra-D egy időben nem vehető be, a CalciviD Extra-D-t legalább 3 órával a Sedron beszedését követően kell bevenni.
A CalciSedron-D Forte szedésének javasolt módját a következő táblázat és a hozzá tartozó magyarázó szöveg foglalja össze:



Az ábrán a számok a hét napjait jelölik, az első nap a hétnek azt a napját jelenti, melyet Ön a Sedron rendszeres szedésére kiválaszt (lásd az alábbiakban, "Hogyan kell szedni a Sedront?" című részben). Az egyes szimbólumok jelentése a következő:

A CalciviD Extra-D csomagolásának a hátlapja is segítséget nyújt a készítmény pontos szedéséhez:
- a csomagolás hátlapján a számok a napok sorrendjét jelzik,
- a felkelő Nap illetve a Hold szimbólum pedig azt jelöli, hogy az adott filmtablettát reggel vagy este kell-e bevenni.
- a hét első napján a hátlapon zöld mezőben figyelmeztető felirat jelzi, hogy ezen a napon, reggel kell bevennie a heti 1 darab Sedront (ezt másik, teljesen zöld hátlapú, kisebb buborékfólia csomagolásban találja). A CalciviD Extra-D-t a hétnek ezen a napján este kell bevenni.
- a hét többi napján ne vegyen be Sedront, a CalciviD Extra-D-t pedig reggel vegye be.
A CalciSedron-D Forte-t minden héten a fent bemutatott módon kell szedni.
Kérjük, hogy a következő részletes szedési utasításokat is gondosan olvassa el!
Hogyan kell szedni a Sedront?
Kövesse az alábbi fontos utasításokat, melyek elősegítik a Sedron megfelelő hatásának kialakulását:
1. Válassza ki a hét azon napját, amely a legjobban megfelel az Ön időbeosztásának. Minden héten az így kiválasztott napon, az alábbiaknak megfelelően vegye be a tablettát.
2. Reggel, a felkelést követően és az első étkezés, ivás vagy más gyógyszer bevétele előtt kizárólag egy teli pohár tiszta vízzel nyelje le a Sedront:
- nem ásványvízzel
- nem kávéval vagy teával
- nem gyümölcslével vagy tejjel.
3. A Sedront ne rágja szét és ne szopogassa!
4. A Sedron bevétele után közvetlenül ne feküdjön le - maradjon teljesen függőleges (ülő, álló, sétáló) helyzetben legalább 30 percig - és az aznapi első étkezés befejeztéig.
5. A Sedront ne vegye be lefekvés előtt vagy a reggeli felkelést megelőzően.
6. A fenti utasítások betartása elősegíti, hogy a Sedron rövid időn belül a gyomorba jusson és csökkenjen a nyelőcső irritációjának lehetősége.
7. A Sedron lenyelése után legalább 30 percet várjon, mielőtt ételt vagy italt fogyasztana, vagy bevenné az aznapi egyéb gyógyszereit. A Sedron csak akkor hatékony, ha üres gyomorra veszi be.
8. Ha nyelési nehézség vagy nyelési fájdalom, mellkasi fájdalom, friss vagy súlyosbodó gyomorégés lépne fel, hagyja abba a CalciSedron-D Forte szedését és azonnal forduljon orvoshoz!
9. Fontos, hogy a CalciSedron-D Forte-t mindaddig szedje, amíg azt orvosa elrendeli. A CalciSedron-D Forte csak folyamatos szedése esetén segíthet a csontritkulás kezelésében.
Hogyan kell szedni a CalciviD Extra-D-t?
A CalciviD Extra-D-t célszerű étkezést követően egy-másfél órán belül, egy pohárnyi vízzel, gyümölcslével egészben bevenni. A lenyelés megkönnyítésére CalciviD Extra-D szükség esetén kettétörhető. A CalciviD Extra-D-t minimum 3 órával a Sedron bevétele után kell bevenni.
Ha az előírtnál több Sedront vett be
Ha véletlenül túl sok tablettát vett be, igyon meg egy teli pohár tejet, és sürgősen forduljon kezelőorvosához. Hányással ne próbálkozzon, és ne feküdjön le!
Ha az előírtnál több CalciviD Extra-D-t vett be
Ha az előírtnál több CalciviD Extra-D-t vett be, haladéktalanul beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével.
A javasoltnál nagyobb adagok bevétele a kalcium- és a D-vitamin túladagolását idézhet elő. A kalcium-túladagolás tünetei: étvágytalanság, szomjúság, hányinger, hányás, székrekedés, hasi fájdalom, izomgyengeség, fáradtság, zavartság, fokozott folyadékfogyasztás és vizeletürítés, csontfájdalom, magas kalciumszint a vizeletben, mészlerakódás a vesékben, súlyos esetekben szívritmus zavar.
Úgynevezett tej-alkáli szindróma (vagy Burnett szindróma) jelentkezhet nagy mennyiségű kalcium felszívódó alkáli sókkal (pl. bikarbonáttal) való elfogyasztásakor. A tünetek a gyakori vizelési inger, folyamatos fejfájás, étvágytalanság, hányinger, vagy hányás, szokatlan fáradtság vagy gyengeség, hypercalcaemia (a vér kalcium szintjének megemelkedése), alkalosis és vesekárosodás.
A fenti tünetek jelentkezése esetén a CalciviD Extra-D szedését abba kell hagyni és orvoshoz kell fordulni!
Ha elfelejtette bevenni a Sedront
Ha elfelejtette bevenni a gyógyszert, vegyen be egy Sedront az azt követő nap reggelén, ahogy a mulasztás eszébe jutott. Ne vegyen be egy nap két Sedront! Ezt követően ismét hetente egyszer, az eredetileg beütemezett napon szedje a tablettát.
Ha elfelejtette bevenni a CalciviD Extra-D-et
A következő adagolási időpontban ne vegyen be dupla adagot, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. Folytassa a kezelést az előírtak szerint.
Ha idő előtt abbahagyja a CalciSedron-D Forte szedését
Fontos, hogy mindaddig szedje a CalciSedron-D Forte-t, amíg azt orvosa elrendeli. A CalciSedron-D Forte csak akkor segíthet a csontritkulás kezelésében, ha folyamatosan szedi a filmtablettákat.
Mivel nem ismeretes, hogy mennyi ideig kell szednie a CalciSedron-D-t, rendszeresen egyeztesse kezelőorvosával, hogy meddig szükséges ezt a gyógyszert szednie és, hogy a CalciSedron-D még
mindig megfelelő-e az Ön számára.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A CalciSedron-D Forte egyedi gyógyszerkomponenseire vonatkozó mellékhatások külön vannak felsorolva alább.
A Sedron szedése miatt a következő mellékhatások léphetnek fel:
Nagyon gyakori (10 személyből legalább 1-nél jelentkezhet):
- csont-, izom- vagy ízületi fájdalom, mely néha súlyos.
Gyakori (10 személyből legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
- hasi fájdalom, kellemetlen érzés a hasban, étkezés utáni böfögés; székrekedés; a gyomor teltsége vagy puffadás érzése; hasmenés; felfúvódás; sav visszafolyás a gyomorból, ami gyomorégést, nyelési nehézséget, vagy a nyelésnél jelentkező fájdalmat okozhat; a nyelőcső fekélyesedése, amely mellkasi fájdalmat, gyomorégést, illetve nehezített vagy fájdalmas nyelést okozhat
- ízületi duzzanat
- fejfájás, szédülés
- forgó jellegű szédülés
- hajhullás, viszketés
- fáradtság, a kéz és a láb duzzanata.
Nem gyakori (100 személyből legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
- hányinger, hányás, a nyelőcső vagy a gyomor irritációja, vagy gyulladása; fekete (szurokszerű) és/vagy véres széklet
- kiütés, bőrpír
- az ízérzékelés megváltozása
- homályos látás, szemfájdalom vagy szemvörösség
- átmeneti influenzaszerű tünetek, mint például izomfájdalom, általános rossz közérzet és néha láz, ami rendszerint a kezelés megkezdésekor jelentkezik.
Ritka (1000 személyből legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
- allergiás reakciók, mint pl. csalánkiütés, arc-, ajak-, nyelv- és/vagy torokduzzanat, amelynek következtében nyelési vagy légzési nehézség léphet fel
- a vérben található alacsony kalciumszinttel összefüggő tünetek, mint például az izomgörcsök és izommerevség, és/vagy bizsergő érzés az ujjakban vagy a száj körül
- a nyelőcső szűkülete; szájnyálkahártya-fekélyek, ami a tabletta szétrágása vagy a szájban történő feloldása következtében jöttek létre; gyomor- vagy egyéb nyombélfekélyek (esetenként súlyosak, vagy vérzéssel járnak)
- fájdalom a szájüregben és/vagy az állkapocsban, duzzanat vagy fekélyek a szájüregben, az állkapocs zsibbadása vagy az állkapocs elnehezülése, illetve egy fog meglazulása. Ezek az állkapcsában lévő csontkárosodás (csontelhalás) jelei lehetnek, mely általában elhúzódó gyógyulással és fertőzéssel jár, valamint gyakran foghúzást követően lép fel. Értesítse kezelőorvosát ha ilyen tüneteket észlel.
- combcsonttörés azon betegeknél, akik az alendronsavat hosszú időn át alkalmazták
- kiütés (mely napfény hatására esetenként súlyosbodhat)
- súlyos bőrreakciók
- ritkán a combcsont szokatlan törése alakulhat ki, különösen olyan betegeknél, akiket hosszú ideig kezelnek csontritkulás miatt. Keresse fel kezelőorvosát, ha fájdalmat, gyengeséget vagy kellemetlen érzést észlel a combjában, csípő- vagy lágyéktájon, mivel ez a combcsont esetleges törésének korai jele lehet.
Nagyon ritka (10.000 személyből legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
- Beszéljen kezelőorvosával, ha fáj a füle, váladékozik a füle és/vagy fülfertőzése van. Ezek a fülben kialakuló csontkárosodás tünetei lehetnek.
A CalciviD Extra-D szedése mellett a következő mellékhatások léphetnek fel:
Nem gyakori (100 személyből legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
- kórosan megnövekedett kalciumszint a vérben, amelynek tünetei: hányinger, hányás,
- étvágytalanság, székrekedés gyomorfájdalom, csontfájdalom, fokozott szomjúság, gyakori vizeletürítés, izomgyengeség, álmosság és zavartság;
- emelkedett kalciumszint a vizeletben.
Ritka mellékhatások (1000 személyből legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
- székrekedés, felfúvódás, hasi fájdalom, hasmenés
- hányinger
- viszketés, bőrkiütés, csalánkiütés.
Nagyon ritka (10.000 személyből legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
- a tej-alkáli-szindróma általában túladagoláskor észlelhető (lásd 3. pont).
Haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát a fenti vagy bármilyen más szokatlan tünetek jelentkezéséről. Sokat segíthet, amennyiben Ön jegyzeteket készít, hogy mit tapasztalt, mikor kezdődtek és meddig tartottak a tünetek.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a CalciSedron-D Forte-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a CalciSedron-D Forte?
Sedron 70 mg filmtabletta:
A Sedron hatóanyaga az alendronsav. Filmtablettánként 70 mg alendronsavat tartalmaz (nátrium-alendronát-trihidrát formájában).
Egyéb összetevők:
Tablettamag:
mikrokristályos cellulóz (E460), vízmentes kolloid szilícium-dioxid (E551), kroszkarmellóz-nátrium (E468), magnézium-sztearát (E572)
Bevonat:
mikrokristályos cellulóz (E460), karragén (E407), makrogol 8000
CalciviD Extra-D filmtabletta:
A CalciviD Extra-D filmtabletta hatóanyaga a kolecalciferol (D3 vitamin) és a kalcium. Filmtablettánként 20 µg (800 NE) kolekalciferolt és 600 mg kalciumot (kalcium-karbonát formájában) tartalmaz.
Egyéb összetevők:
Tablettamag:
kopovidon, mikrokristályos cellulóz (E460), kroszpovidon, magnézium-sztearát (E572), hidrogénezett szójababolaj, szacharóz, zselatin, kukoricakeményítő, all-rac-α-tokoferol (E307), szilícium-dioxid (E551)
Bevonat:
hipromellóz (E464), talkum (E553b), makrogol 400, titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172)
Milyen a CalciSedron-D Forte külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Sedron filmtabletta
Fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán mélynyomású "M14" jelöléssel ellátva.
CalciviD Extra-D filmtabletta
Világos narancsszínű, ovális filmtabletta, egyik oldalán bemetszéssel. Törési felülete fehér.
A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére, és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.
4 db Sedron filmtabletta OPA/Alumínium/PVC/Alumínium buborékcsomagolásban.
14 db CalciviD Extra-D filmtabletta színtelen, átlátszó PVC/Alumínium buborékcsomagolásban.
A kombinált csomagolás 1 buborékcsomagolás Sedron és 2 buborékcsomagolás CalciviD Extra-D készítményt vagy 3 buborékcsomagolás Sedron és 6 buborékcsomagolás CalciviD Extra-D filmtablettát tartalmaz dobozonként, betegtájékoztatóval.
Kiszerelés: 28x+4x buborékcsomagolásban Törzskönyvi szám: OGYI-T-20189/04
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Richter Gedeon
    • Hatóanyag: alendronic acid, calcium
    • ATC: Alendronic acid, calcium és colecalciferol, szekvenciális
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 3866Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 1967 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 3866 Ft
Kiszerelés: 84x+12x buborékcsomagolásban Törzskönyvi szám: OGYI-T-20189/05
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Richter Gedeon
    • Hatóanyag: alendronic acid, calcium
    • ATC: Alendronic acid, calcium és colecalciferol, szekvenciális
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 9785Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 4437 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 9785 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Délnyugat felől tovább folytatódik a felhősödés, ezzel együtt a csapadékhajlam is fokozatosan növekszik. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.