Gyógyszerkereső

BROMOCRIPTIN-RICHTER 2,5 mg tabletta

Kiszerelés: 30x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-3720/01

BROMOCRIPTIN-RICHTER 2,5 mg tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Richter Gedeon

Hatóanyag: bromocriptine

ATC: Bromocriptine

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

Üzemi baleset jogcím:

2202 Ft *

440 Ft

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Bromocriptin-Richter tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Bromocriptin-Richter tablettát olyan betegek kezelésére használják, akiknek a vérében megemelkedett a prolaktin (a sárgatestre és a tejelválasztásra ható hormon) és/vagy a növekedési hormon szintje. Ezt a két hormont az agyban elhelyezkedő agyalapi mirigy termeli. A magas prolaktinszint kialakulhat bizonyos gyógyszerek hatására, az agyalapi mirigyben jelentkező betegség esetén, vagy akár kimutatható ok nélkül is.
A Bromocriptin-Richter tablettát a következő esetekben alkalmazzák:
- A tejelválasztás megszüntetésére, kizárólag orvosi indokok alapján, és amikor Ön és orvosa ennek szükségessége mellett döntenek. (pl. szülés után az anya betegsége miatt; vagy vetélés esetén).
- A magas prolaktinszint következtében a hormont termelő nemi mirigyek működésének csökkentésére. A hormont termelő nemi mirigyek működés tejcsorgással is együtt járhat, és a folyamat terméketlenséghez is vezethet.
- Abban az esetben is adható, ha a terméketlenség egyik oka nem a magas prolaktinszint.
- Bizonyítottan jóindulatú daganatok kezelése, amelyek prolaktint termelnek (az agyalapi mirigy daganatai).
- Akromegália kezelése. Az akromegália olyan állapot, amelyben a növekedésihormon-szintje emelkedik meg a vérben. Ennek következménye gyermekkorban az óriásnövés, felnőtt korban a kéz és a láb növekedése, az arc elváltozása.
- Parkinson-kór (mozgásszegénységgel, az izomfeszültség fokozódásával és a nyugalomban lévő végtagok remegésével járó kórkép) kezelése. A Parkinson-kór oka az agyban a dopaminszint csökkenése. Mivel a Bromocriptin-Richter tabletta fokozza az agyban a dopamin termelődését, ezáltal javítja a Parkinson-kór tüneteit.
A bromokriptin rutinszerű adása nem ajánlott a már megindult tejelválasztás visszaszorítására. Nem adható a szülés utáni mellfeszülés csillapítására, ha azt megfelelően lehet kezelni nem orvosi módszerekkel (a mell leszorításával vagy jég használatával) és/vagy fájdalomcsillapítóval.
2. Tudnivalók a Bromocriptin-Richter tabletta szedése előtt
Ne szedje a Bromocriptin-Richter tablettát:
- Ha allergiás a hatóanyagra vagy egyéb ergot-alkaloidra (a bromokriptinnel azonos hatóanyagcsoportba tartozó gyógyszerek) vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Ha Önnél már előfordult szívbetegség vagy egyéb súlyos érrendszeri betegség, vagy jelenleg is ezekben szenved.
- Ha Önnek súlyos mentális egészségügyi problémái vannak vagy korábban voltak ilyen problémái.
- Ha viselkedési és gondolkodási zavara (pszichózis) van.
- Ha érzelmi hatásra fellépő vagy öröklött kéz- és fejreszketése van.
- Ha bizonyos mozgászavarral járó, genetikailag meghatározott betegsége van (Huntington-féle chorea, vitustánc).
- Ha magasvérnyomás-betegsége van, illetve ha korábbi terhessége vagy a gyermekágy időszakában volt problémája a vérnyomásával. Ennek tünetei közé tartozik pl. a rángógörcs (eklampsia), a fehérjevizeléssel járó terhességi magasvérnyomás (pre-eklampsia), a terhességi magasvérnyomás és a gyermekágyi magasvérnyomás.
- Ha terhessége idején súlyos anyagcserezavar (terhességi toxémia) lépett fel.
- Ha hosszú időn át fogják a Bromocriptin-Richter tablettával kezelni, és a szívét érintő hegesedése (fibrotikus reakció) van vagy volt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Bromocriptin-Richter tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- Ha Ön terhes vagy szoptat.
- Ha tervezi a terhességet.
- Ha nem tervezi a terhességet (fogamzásgátlásra, nem hormonális módszert kell alkalmaznia).
- Ha szülést követően súlyos szívbetegség, agyi történés vagy pszichés zavar lépett fel Önnél.
- Ha májbetegsége van.
- Ha ismert tüdő-, szív- vagy vese eredetű betegsége van.
- Ha hideg hatására elfehérednek az ujjai (Raynaud-szindróma).
- Ha Ön akromegáliára kapja a készítményt, és volt, illetve van gyomorfekélye.
- Ha cukorfelszívódási zavara van.
- A Bromocriptin-Richter kezelés előtt Parkinson-kóros betegek esetén tisztázni kell a következő tünetek eredetét: tartós köhögés, légszomj, mellkasi fájdalom (a mellhártya és a tüdő megbetegedésére utaló jelek), veseelégtelenség, lágyéki/oldaltáji fájdalom, továbbá bármilyen hasi panasz vagy érzékenység.
- Ha Önnek a szívét, a tüdejét vagy a hasát érintő hegesedése (fibrotikus reakció) van vagy volt. Ha Önt hosszú ideig kezelik Bromocriptin-Richter tablettával, orvosa a kezelés megkezdése előtt ellenőrizni fogja, hogy a szíve, a tüdeje és a veséje jó állapotban van-e. A kezelés megkezdése előtt szívultrahang-vizsgálatot is csináltat. A kezelés alatt orvosa különösen figyel majd minden olyan jelre, amely a fibrotikus reakciókkal függhet össze. Szükség esetén ismételt szívultrahang-vizsgálatot csináltat. Fibrotikus reakciók előfordulása esetén a kezelést meg kell szakítani.
Menstruációs ciklussal összefüggő panaszok (premenstruációs szindróma) és az emlő jóindulatú betegségeiben a bromokriptin szedése nem ajánlott.
Ha nemrég szült, akkor Önnél bizonyos betegségek kialakulásának nagyobb lehet a kockázata. Ezek nagyon ritkák, de ide tartozik a magas vérnyomás, a szívroham, a rángógörcs, a sztrók (agyi érkatasztrófa, szélütés) vagy a mentális problémák. Ezért orvosának a kezelés első napjaiban rendszeresen ellenőriznie kell az Ön vérnyomását. Azonnal keresse fel orvosát, amennyiben Önnél magas vérnyomás, mellkasi fájdalom vagy különösen erős, szűnni nem akaró fejfájás (látászavarral vagy anélkül) jelentkezik.
Beszéljen kezelőorvosával, ha Ön vagy a családja/hozzátartozója azt veszi észre, hogy késztetés vagy erős vágy alakul ki Önben olyan viselkedésformák iránt, amelyek nem voltak jellemzőek Önre, vagy nem tud ellenállni a késztetésnek, a hévnek vagy a kísértésnek, hogy olyan tevékenységeket végezzen, amelyek árthatnak Önnek vagy másoknak! Ezeket a viselkedésformákat impulzuskontroll-zavaroknak hívják. Ide tartozik a szerencsejáték-függőség, a túlzott mértékű evés vagy költekezés, a fokozott szexuális vágy vagy az abnormálisan gyakori szexuális gondolatok/érzések. Orvosa módosíthatja az Ön által szedett készítmény adagját, vagy abbahagyathatja a kezelést az adott készítménnyel.
A Bromocriptin-Richter tablettával folytatott kezelés alatt kezelőorvosa az alábbi ellenőrző vizsgálatokat végzi el:
- A vérnyomás rendszeres ellenőrzése, különösen a kezelés első napjaiban.
- Tartós adagolás során fogamzóképes nőknek évente, változó korban lévőknek 6 havonta nőgyógyászati vizsgálat szükséges.
- Ha az agyalapi mirigy jóindulatú daganata miatt szedi a gyógyszert a látását és a tumor méretének változását folyamatosan ellenőrizni kell.
- Parkinson-kóros betegeknél a vérképzőszervi-, az érrendszeri-, tüdő- és a légzőszervi állapot, továbbá a máj- és a vesefunkció időszakos ellenőrzése szükséges.
Gyermekek és serdülők
A Bromocriptin-Richter tabletta nem javasolt 15 év alatti gyermekek és serdülők számára a biztonságosságra és a hatásosságra vonatkozó adatok hiánya miatt.
Egyéb gyógyszerek és a Bromocriptin-Richter tabletta
Feltétlenül tájékoztatassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Különösen fontos, hogy orvosa tudjon róla, hogy ha Ön bármelyiket is szedi az alább felsorolt gyógyszerek közül, mert ezekben az esetekben a Bromocriptin-Richter tabletta hatása erősödhet vagy gyengülhet:
- eritromicin vagy más, ún. makrolid antibiotikum
- oktreotid (növekedésre ható szer)
- metoklopramid vagy domperidon (hányáscsillapítók)
- butirofenonok, fenotiazinok (antipszichotikumok))
- fenil-propanolamin, izometepten (vérnyomásra és migrénes fejfájásra ható szerek)
- egyéb ergot-alkaloidok (pl. ergotamin-tartarátot) tartalmazó gyógyszer
- bizonyos májenzimre (CYP3A4) ható szerek, pl. azol-származék gombaellenes szerek, HIV/AIDS kezelésére használt proteáz inhibitorok.
A Bromocriptin-Richter tabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Bromocriptin-Richter tablettát mindig étkezés közben kell bevenni.
Alkoholt tartalmazó ital fogyasztását a gyógyszeres kezelés ideje alatt ajánlatos kerülni, mert az alkohol csökkenti a bromokriptinnel szembeni tűrőképességet és a mellékhatások fokozottabban jelentkezhetnek.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha terhes vagy szoptat, illetve fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség esetén az első elmaradt menstruáció után a gyógyszer adását fel kell függeszteni.
Ha a terhesség az agyalapi mirigy jóindulatú daganata mellett következik be, és a kezelést felfüggesztették, a terhesség egész időtartama alatt szigorú ellenőrzés szükséges, amely kiterjed a látótér rendszeres vizsgálatára is.
A prolaktinóma kifejezett növekedése esetén a kezelést ismét meg kell kezdeni. Több mint 2000 terhes nő adataiból szerzett tapasztalat alapján nem növekedett a vetélések-, a koraszülések- és a rendellenességek száma. Az adatok alapján magzatkárosító hatása nincs.
Mivel a bromokriptin gátolja a tejelválasztást és kiválasztódik az anyatejbe, szoptató anyák részére nem adható.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ez a gyógyszer a munkavégző képességet és a közlekedésben való biztonságos részvételt hátrányosan befolyásolhatja. Különösen a kezelés kezdetén látászavar, vérnyomásesés, hányinger előfordulhat. Nagyon ritkán napközbeni hirtelen elalvást okozhat, elsősorban Parkinson-kóros betegeknél. Ezért kérje ki orvosa tanácsát, és tartózkodjon az autóvezetéstől és a gépek kezelésétől, ha a gyógyszer szedése alatt nagyfokú aluszékonyságot és hirtelen elalvást tapasztal. Így elkerülheti, hogy veszélyt jelentsen másokra is!
A Bromocriptin-Richter tabletta laktózt (tejcukrot) tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Bromocriptin-Richter tablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A tejelválasztás megelőzése
A szülés napján 2,5 mg (1 tabletta), majd napi 2x2,5 mg, (2x1 tabletta) 14 napon át. Az adag fokozatos emelése nem szükséges.
A tejelválasztás visszaszorítása
2,5 mg (1 tabletta) az első napon, amit a 2. vagy a 3. napon 2x2,5 mg-ra (2x1 tabletta) emelnek. A kezelést 14 napig kell folytatni. Az adag lépcsőzetes emelése nem szükséges.
A kezelést követően 2-3 nap múlva tejcsorgás következhet be. Ha ezt észleli, tájékoztassa kezelőorvosát.
Egyéb betegségek kezelése esetén
A kezdő adag általában fél tabletta (1,25 mg), amelyet lefekvéskor ajánlott bevenni. Kezelőorvosa lépcsőzetesen 2-3 naponként 1,25-2,5 mg-mal emeli az adagot, a napi 5 mg (2x1 tabletta) eléréséig. Az Ön betegségétől, az elért hatástól és az Ön gyógyszertűrő képességétől függően tovább növelheti az adagot kezelőorvosa az előbb megadott módon, maximum napi 30 mg-ig.
A Bromocriptin-Richter tablettát több részletre elosztva ajánlott bevennie. Az utolsó adag bevétele lehetőleg mindig a lefekvés előtt történjen.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Ha az előírtnál több Bromocriptin-Richter tablettát vett be
Ha valaki túl sok Bromocriptin-Richter tablettát vett be, azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Ha lehet, mutassa meg neki a Bromocriptin-Richter tabletta dobozát!
Ilyen esetben a túladagolás tünetei, hányás, zavartság, hallucináció és vérnyomáscsökkenés léphetnek fel.
Ha elfelejtette bevenni a Bromocriptin-Richter tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására!
Amint eszébe jut, pótolja, kivéve akkor, ha a következő bevétel időpontja már közel van. Ekkor vegye be a soron következő mennyiséget.
Ha idő előtt abbahagyja a Bromocriptin-Richter tabletta szedését
A készítmény szedésének hirtelen abbahagyása egy súlyos (úgynevezett neuroleptikus malignus szindróma tüneteihez hasonló) állapotot idézhet elő. Ezt az állapotot a következő tünetek jellemzik: magas láz, idegrendszeri zavarok és izommerevség.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A készítmény étkezés utáni bevétele és az adagolás lépcsőzetes emelésének betartása csökkenti a mellékhatások előfordulását.
A kezelés első napjaiban hányinger, hányás, étvágytalanság, fejfájás, szédülés, fáradtság és vérnyomáscsökkenés jelentkezhet, amelyek általában nem indokolják a kezelés megszakítását. Ha szükséges, a napi adagot csökkenteni kell, és néhány napig a csökkentett adagot kell alkalmazni. A mellékhatások megszűnése után az adag ismét emelhető.
A bromokriptin hirtelen felálláskor vérnyomásesést okozhat, ezért ajánlatos az ambuláns betegek vérnyomását álló helyzetben rendszeresen ellenőrizni.
Nagy adagok alkalmazásakor, Parkinson-kóros betegeknél aluszékonyság, hallucinációk, zavartság, látási zavarok, szájszárazság, lábikragörcs és a mellhártyával kapcsolatos elváltozás (úgynevezett retroperitoneális fibrózis) jelentkezhet.
Ezek a mellékhatások a szedett adag nagyságától függenek.
Hosszabb ideig tartó kezelés alatt ritkán a kéz- és lábujjakon hideg hatására visszafordítható elfehéredések jönnek létre. Ez különösen olyan betegeknél fordul elő, akik hajlamosak erre (előzőleg Raynaud-féle tünetek fordultak elő náluk).
Nagyon ritkán, a szülés utáni tejelválasztás megelőzésre történt adagolás során súlyos mellékhatások, például magas vérnyomás, szívinfarktus és agyi történés (sztrók, szélütés) fordulhat elő. Az oki összefüggés a bromokriptin szedésével nem bizonyított. Néhány esetben az agyvérzést (sztrókot) súlyos fejfájás és/vagy átmeneti látászavar előzte meg.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből kevesebb, mint 1-nél fordul elő): a szívbillentyű betegségei és az ezekhez kapcsolódó egyéb betegségek, pl. a szívburok gyulladása vagy a folyadékgyülem a szívburokban. Korai tünetként egy vagy akár több is előfordulhat a következők közül: nehézlégzés, légszomj, mellkasi fájdalom vagy hátfájás és lábdagadás. Ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket is észleli, azonnal mondja el kezelőorvosának.
A mellékhatások gyakoriság szerinti felsorolása:
Gyakori mellékhatások (100 kezelt betegből 1-10 esetében jelentkeznek):
- Hányinger
- Étvágytalanság
- Fejfájás
- Székrekedés
- Orrdugulás
- Álmosság
Nem gyakori mellékhatások (1000 kezelt betegből 1-10 esetében jelentkeznek):
- Hallucináció
- Zavart tudatállapot
- Nyugtalanság
- Szédülés
- Mozgászavar
- Vérnyomásesés hirtelen felálláskor
- Hányás
- Szájszárazság
- Fáradtság
- Allergiás bőrreakciók
- Hajhullás
- Lábikragörcs
Ritka mellékhatások (10 000 kezelt betegből 1-10 esetében jelentkeznek):
- Pszichés zavarok
- Álmatlanság
- A bőr megváltozott érzékenysége (bizsergés vagy zsibbadás a kézben és lábban)
- Kóros aluszékonyság
- Érzékszervek érzékelési zavara
- Szívritmuszavarok
- Túl gyors, vagy túl lassú szívverés
- Szívburokgyulladás
- Mellhártyagyulladás és a mellhártya kötőszövetes megvastagodása
- A tüdő kötőszövetes megvastagodása
- Nehézlégzés
- Gyomor-bél eredetű vérzés, fekély
- A hashártya kötőszövetes megvastagodása
- Vizenyő (ödéma)
- Fülcsengés
Nagyon ritka (ezek 10 000-ből kezelt betegből kevesebb, mint 1 esetében jelentkeznek):
- A vér nátriumtartalmának csökkenése
- Magas vérnyomás
- Izommerevséggel, vagy izomrángással, izzadással, csökkent éberséggel, szapora szívveréssel járó láz (neuroleptikus malignus szindrómának nevezett rendellenesség)
- Elfehéredés a kéz- és a lábujjakon
- Fokozott szexualitás
- Nemi vágy növekedése
- Kóros játékszenvedély
- Agyi történések (agyvérzés, agyérgörcs)
- Hirtelen elalvás
- Vizes orrfolyás
- Homályos látás
- A látótér zavara
- Szívinfarktus
- A szívbillentyű károsodása
- A kezelés abbahagyásakor fellépő elvonási tünetek
Minden gyógyszerrel szemben kialakulhat túlérzékenységi reakció. Ezért amennyiben kiütést, ödémát (vizenyőt) észlel, feltétlenül forduljon kezelőorvosához!
Az alábbi mellékhatásokat is tapasztalhatja:
Képtelen ellenállni a késztetésnek, a hévnek vagy a kísértésnek, hogy olyan cselekedetet végezzen, amely árthat Önnek vagy másoknak, beleértve:
- Erős késztetés a túlzott mértékű szerencsejáték iránt a súlyos személyes vagy családi következmények ellenére.
- Megváltozott vagy fokozott, Ön vagy mások számára jelentős aggodalomra okot adó szexuális érdeklődés és viselkedés, például fokozott szexuális vágy.
- Túlzott mértékű, kontrollálhatatlan vásárlás vagy költekezés.
- Falási rohamok (rövid időn belül nagy mennyiségű étel elfogyasztása) vagy kényszeres evés (a normálisnál és az éhség csillapításához szükséges mennyiségnél több étel elfogyasztása).
Amennyiben a fenti viselkedésformák közül bármelyiket tapasztalja, azonnal beszéljen orvosával, aki kiválasztja a megfelelő módszert az Ön tüneteinek kezelésére vagy csökkentésére.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Bromocriptin-Richter tablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 30 °C-on, a fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Bromocriptin-Richter tabletta?
- A készítmény hatóanyaga a bromokriptin. Minden egyes tabletta 2,5 mg bromokriptint tartalmaz 2,87 mg bromokriptin-mezilát formájában.
- Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, talkum, povidon, kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát.
Milyen a Bromocriptin-Richter tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A tabletta csaknem fehér, egyik oldalán lapos, metszett élű, bemetszéssel ellátott, a lapos oldalán "2,5" bevésés látható. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
30 db Bromocriptin-Richter tabletta található a garanciazáras kupakkal és mozgáscsillapító betéttel ellátott, dobozba csomagolt üvegben.

Kapcsolódó betegségek ( nőgyógyászat )