+16° - +38°
Nincs front

BROMOCRIPTIN-RICHTER 2,5 mg tabletta

BROMOCRIPTIN-RICHTER 2,5 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Bromocriptin-Richter tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Bromocriptin-Richter tabletta a bromokriptin nevű hatóanyagot tartalmazza. Olyan betegek kezelésére használják, akiknek a vérében megemelkedett a prolaktin (a sárgatestre és a tejelválasztásra ható hormon) és/vagy a növekedési hormon szintje. Ezt a két hormont az agyban elhelyezkedő agyalapi mirigy termeli. A magas prolaktinszint kialakulhat bármilyen kimutatható ok nélkül, bizonyos gyógyszerek hatására vagy az agyalapi mirigyben jelentkező betegség esetén is.
A bromokriptint a következő esetekben alkalmazzák:
- A tejelválasztás megszüntetésére, kizárólag orvosi indokok alapján, és amikor Ön és orvosa ennek szükségessége mellett döntenek. (pl. szülés után az anya betegsége miatt; az anya HIV-fertőzése, halvaszületés, vagy rögtön a szülés utáni csecsemőhalál esetén).
- A magas prolaktinszinttel járó, hormont termelő nemi mirigyek alulműködésére. A hormont termelő nemi mirigyek alulműködése tejcsorgással is együtt járhat, és a folyamat terméketlenséghez is vezethet.
- Női terméketlenségre vagy a menstruációs ciklus rendellenességének kezelésére olyan esetekben, amikor a prolaktinszint magas.
- Az olyan, bizonyítottan jóindulatú daganatok kezelésére, amelyek prolaktint termelnek (az agyalapi mirigy daganatai, az adenómák).
- Akromegália kezelésére. Az akromegália olyan állapot, amelyben a növekedési hormon szintje megemelkedik a vérben. Ennek következménye gyermekkorban az óriásnövés, felnőttkorban a kéz és a láb megnövekedése, az arcvonások durva elváltozása. A Bromocriptin-Richter tabletta csökkenti a vérben található növekedési hormon mennyiségét.
- Parkinson-kór (mozgásszegénységgel, izommerevséggel és nyugalmi állapotban remegéssel járó kórkép) kezelésére önmagában vagy egyéb Parkinson-kór elleni szerekkel együtt. A Parkinson-kórt a dopamin hiánya okozza. A dopamin fontos szerepet tölt be az agyban a mozgások összerendezettsége terén. A Bromocriptin-Richter tabletta fokozza az agyban a dopamin termelődését, ezáltal javítja a Parkinson-kór tüneteit.
A bromokriptin rutinszerű adása nem ajánlott a már megindult tejelválasztás visszaszorítására. Nem adható a szülés utáni mellfeszülés csillapítására, ha azt megfelelően lehet kezelni nem orvosi módszerekkel (a mell leszorításával vagy jég használatával) és/vagy fájdalomcsillapítóval.
2. Tudnivalók a Bromocriptin-Richter tabletta szedése előtt
Ne szedje a Bromocriptin-Richter tablettát:
- Ha allergiás a bromokriptinre vagy egyéb ergot-alkaloidra (a bromokriptinnel azonos hatóanyagcsoportba tartozó gyógyszerekre) vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Ha Önnél már előfordult szívbetegség vagy egyéb súlyos érrendszeri vagy keringési betegség, vagy jelenleg is ezekben szenved.
- Ha Önnek súlyos mentális egészségügyi problémái vannak vagy korábban voltak ilyen problémái.
- Ha magasvérnyomás-betegsége van.
- Ha korábbi terhessége vagy a gyermekágy időszakában volt problémája a vérnyomásával. Ennek tünetei közé tartozik pl. a rángógörcs (eklampszia), a fehérjevizeléssel járó terhességi magas vérnyomás (pre-eklampszia), a terhességi magas vérnyomás és a gyermekágyi magasvérnyomás.
- Ha hosszú időn át fogják a Bromocriptin-Richter tablettával kezelni, és a szívbillentyűjét érintő, szívultrahangos vizsgálattal (echokardiográfiával) igazolt szívbetegsége van.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Bromocriptin-Richter tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- Ha szülést követően súlyos szívbetegség, agyi történés vagy pszichés zavar lépett fel Önnél.
- Ha májbetegsége van.
- Ha volt vagy van gyomorfekélye vagy gyomorvérzése.
- Ha Ön az agyalapi mirigy daganatára kapja ezt a készítményt, és romlik a látása vagy vízszerű orrfolyása van.
- Ha Ön Parkinson-kórra szedi a bromokriptint, és légzési nehézsége, köhögése, mellkasi fájdalma, hátfájása, alacsony vérnyomása támad, vagy megváltozik a hangja, fáradt, gyenge, felpuffad a hasa vagy bedagad a lába a gyógyszer szedése alatt.
- Ha egyidejűleg szed olyan gyógyszert, ami ergot-alkaloidot (pl. ergotamint vagy metil-ergometrint) vagy izometeptént tartalmaz, vagy a vérnyomás megváltozását okozza (pl. az érösszehúzó gyógyszerek mint a szimpatomimetikumok).
- Ha Önnek a szívét, a tüdejét, a veséjét vagy a hasát érintő rostos szövetelfajulása (hegesedése , fibrotikus reakciója) van vagy volt.
Premenstruációs szindróma fennállása esetén és az emlő jóindulatú betegségeiben a bromokriptin szedése nem ajánlott, mert ezeknek az állapotoknak a kezelésében nincs elegendő bizonyíték a bromokriptin hatásosságára.
Ha nemrég szült, akkor Önnél bizonyos betegségek kialakulásának nagyobb lehet a kockázata. Ezek nagyon ritkák, de ide tartozik a magas vérnyomás, a szívroham, a rángógörcs, a sztrók (agyi érkatasztrófa, szélütés) vagy a mentális problémák. Ezért orvosának a kezelés első napjaiban rendszeresen ellenőriznie kell az Ön vérnyomását. Azonnal keresse fel orvosát, amennyiben Önnél magas vérnyomás, mellkasi fájdalom vagy különösen erős vagy szűnni nem akaró fejfájás (látászavarral vagy anélkül) jelentkezik.
Beszéljen kezelőorvosával, ha látászavart (különösen, ha látótérkiesést) tapasztal. Kezelőorvosának lehet, hogy módosítania kell az Ön gyógyszeradagját.
A bromokriptin álmosságot és hirtelen elalvásos epizódok kialakulását okozhatja, elsősorban Parkinson-kóros betegeknél. Nagyon ritkán a napi tevékenység közben, öntudatlanul és figyelmeztető jelek nélkül, hirtelen kialakuló elalvásról számoltak be. A vérnyomás jelentős mértékben szintén csökkenhet. Ha Önnél előfordul ilyen esemény, a lehető leghamarabb kezelőorvosához kell fordulnia, továbbá nem vezethet a gépjárművet és nem kezelhet gépeket a bromokriptin-kezelés időtartama alatt.
Beszéljen kezelőorvosával, ha Ön vagy a családja/hozzátartozója azt veszi észre, hogy késztetés vagy erős vágy alakul ki Önben olyan viselkedésformák iránt, amik nem voltak jellemzőek Önre, vagy nem tud ellenállni a késztetésnek, a hévnek vagy a kísértésnek, hogy olyan tevékenységeket végezzen, amelyek árthatnak Önnek vagy másoknak! Ezeket a viselkedésformákat impulzuskontroll-zavaroknak nevezik. Ide tartozik a szerencsejáték-függőség, a túlzott mértékű evés vagy költekezés, az abnormálisan fokozott szexuális vágy vagy a gyakori szexuális gondolatok/érzések. Orvosa módosíthatja az Ön által szedett készítmény adagját, vagy abbahagyathatja a kezelést az adott készítménnyel.
Alkohol hatására fokozottabban jelentkezhetnek a gyógyszer mellékhatásai, emiatt a gyógyszer szedése alatt tanácsos az alkoholfogyasztás mellőzése.
A kezelés során a gyomorban vagy a belekben kialakuló vérzések vagy gyomorfekély fordulhat elő. Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha gyomorfájása vagy hányingere van, friss vagy félig megemésztett vért hány, vagy a székletében vért lát.
A Bromocriptin-Richter tablettával folytatott kezelés alatt kezelőorvosa az alábbi ellenőrző vizsgálatokat végzi el Önnél:
- A vérnyomás rendszeres ellenőrzése, különösen a kezelés első napjaiban.
- Ha az agyalapi mirigy jóindulatú daganata (adenóma) miatt szedi a gyógyszert, a látását és a tumor méretének és típusának változását folyamatosan ellenőrizni kell.
- Parkinson-kóros betegeknél a vérképzőszervi, az érrendszeri, a szív-, a tüdő- és a légzőszervi állapot, továbbá a máj- és a vesefunkció időszakos ellenőrzése szükséges.
A Bromocriptin-Richter kezelés megkezdése előtt Parkinson-kóros betegek esetén tisztázni kell a következő tünetek eredetét: tartós köhögés, légszomj, mellkasi fájdalom (a mellhártya és a tüdő megbetegedésére utaló jelek), veseelégtelenség, lágyéki/oldaltáji fájdalom, továbbá bármilyen hasi panasz vagy érzékenység.
Amennyiben a kezelés alatt légzési nehézség, légszomj, mellkasi vagy medencefájdalom, hátfájás, az alsó végtagok dagadása fordul elő, forduljon kezelőorvosához, mert ezek egy ritka, rostos elfajulásnak (fibrózisnak) nevezett betegség tünetei lehetnek.
Gyermekek és serdülők
A Bromocriptin-Richter tabletta nem adható 15 év alatti gyermekek és serdülők számára a biztonságosságra és a hatásosságra vonatkozó adatok hiánya miatt. Mindazonáltal a kezelőorvos a 7 éven felüli gyermekeknek is adhat bromokriptint, ha a gyermeknél az agyalapi mirigy jóindulatú hormontermelő daganatát (prolaktinómát) vagy akromegáliát diagnosztizáltak. A kezelés megkezdése előtt feltétlenül beszéljen a kezelőorvossal!
Egyéb gyógyszerek és a Bromocriptin-Richter tabletta
Feltétlenül tájékoztatassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Különösen fontos, hogy orvosa tudjon róla, ha Ön az alább felsorolt gyógyszerek közül bármelyiket is szedi, mert ezekben az esetekben a Bromocriptin-Richter tabletta hatása erősödhet vagy gyengülhet:
- makrolid antibiotikumok, pl. az eritromicin és jozamicin (baktériumok által okozott betegségek kezelésére)
- oktreotid (növekedési rendellenességre alkalmazott gyógyszer)
- metoklopramid vagy domperidon (hányáscsillapítók)
- butirofenonok, tioxantének és fenotiazinok (antipszichotikumok)
- fenil-propanolamin, izometeptén (vérnyomásra és migrénes fejfájásra ható szerek)
- egyéb ergot-alkaloidot (pl. ergotamint,- metil-ergometrint) tartalmazó gyógyszer
- egy bizonyos májenzimre ható szerek, pl. azol-származékok (gombaellenes szerek) vagy a HIV/AIDS kezelésére használt proteázinhibitorok.
A Bromocriptin-Richter tabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Bromocriptin-Richter tablettát mindig étkezés közben, kevés vízzel kell bevenni.
Alkoholt tartalmazó ital fogyasztását a gyógyszeres kezelés ideje alatt ajánlatos kerülni, mert az alkohol csökkenti a bromokriptinnel szembeni tűrőképességet és a mellékhatások kockázata növekedhet.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség esetén az első elmaradt menstruáció után a gyógyszer adását általában ajánlatos felfüggeszteni, hacsak nincs olyan orvosi indok, ami alapján a terápia tovább folytatandó.
Időnként az agyalapi mirigy jóindulatú daganatának gyors növekedését tapasztalták a terhesség alatt. Ha Önnek ilyen adenómája van és a bromokriptinnel történő kezelését leállították, az agyalapi mirigy esetleg bekövetkező növekedésének jeleit (pl. fejfájás vagy látótércsökkenés) vizsgálni kell. Szükség esetén a bromokriptin-kezelést újra kell indítani. Nagyméretű daganat vagy a daganat növekedése esetén a bromokriptin adásának terhesség alatti fenntartása megfontolandó. A klinikai tapasztalatok azt mutatják, hogy a terhesség alatt adott bromokriptin nem befolyásolja hátrányosan a terhesség lefolyását és kimenetelét.
A bromokriptin a tejelválasztás megszüntetésére kizárólag orvosi indokok (vetélés, halvaszületés, vagy az újszülött halála esetén) alapján adható. Rutinszerű adása nem ajánlott a már megindult, jól működő tejelválasztás visszaszorítására.
Közvetlenül a szülés után nem adható a bromokriptin olyan nőknek, akiknek magas a vérnyomása, szívkoszorúverőér-betegségük van, vagy súlyos mentális betegség tünetei jelentkeznek náluk vagy régebben ilyen betegségük volt. Szülés utáni kezelés esetén - különösen a terápia első napjaiban - a vérnyomás rendszeres és gondos ellenőrzése szükséges.
A bromokriptin szoptató anyák részére nem adható.
A bromokriptin-kezelés helyreállíthatja a termékenységet. Megbízható, hormonmentes fogamzásgátló módszerről kell gondoskodnia, ha Ön fogamzóképes korú nő, de nem tervez a közeljövőben terhességet.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ez a gyógyszer a gépjárművezetéshez és a munkavégző képességhez szükséges képességeket hátrányosan befolyásolhatja. Különösen a kezelés kezdetén látászavar (látótérkiesés), vérnyomásesés (hipotenzió) és csökkent éberség is előfordulhat. Nagyon ritkán napközbeni hirtelen elalvást és álmosságot okozhat, elsősorban Parkinson-kóros betegeknél. Ezért, ha a gyógyszer szedése alatt nagyfokú aluszékonyságot és/vagy hirtelen elalvást tapasztal, kérje ki orvosa tanácsát, - ilyen esetben tilos autót vezetni és gépeket kezelni, mert ezek a tevékenységek súlyos sérülés vagy halál veszélyét jelenthetik önmagára és másokra is!
A Bromocriptin-Richter tabletta laktózt (tejcukrot) tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Bromocriptin-Richter tablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Bromocriptin-Richter tablettát mindig étkezés közben, kevés vízzel kell bevenni.
Legfeljebb napi 30 mg-os adag adható. A legtöbb esetben kezelőorvosa a kezelés kezdetekor kis adagot alkalmaz, majd ezt követően, amennyiben szükséges, fokozatosan növeli a dózist. Mindez segít abban, hogy Ön alkalmazkodjon a gyógyszerhez és elkerülje a mellékhatások többségét.
Nők kezelésekor, amennyiben a betegség nem társul túl magas prolaktinszinttel, úgy a gyógyszert a legkisebb hatásos adagban kell alkalmazni. Ez az elővigyázatosság azért szükséges, mert így elkerülhető, hogy a hormonszint a normális érték alá csökkenjen és a luteális funkcióban (a menstruációs ciklus második szakaszában) zavar keletkezzen.
A tejelválasztás megelőzése orvosi indokok alapján
A szülés napján 2,5 mg (1 tabletta), majd napi 2 × 2,5 mg (2 × 1 tabletta) 14 napon át. Az adag fokozatos emelése nem szükséges.
A tejelválasztás visszaszorítása orvosi indokok alapján
2,5 mg (1 tabletta) az első napon, amit a 2. vagy a 3. napon 2 × 2,5 mg-ra (2 × 1 tabletta) emelnek. A napi 2 × 2,5 mg-os adagot 14 napig kell alkalmazni. Az adag lépcsőzetes emelése nem szükséges.
Ha a kezelés abbahagyását követően enyhe tejcsorgás fordul elő, tájékoztassa kezelőorvosát.
Egyéb betegségek kezelése esetén
A kezdő adag általában fél tabletta (1,25 mg), amelyet lefekvéskor ajánlott bevenni. Kezelőorvosa lépcsőzetesen 2-3 naponként 1,25-2,5 mg-mal (1/2-1 tablettányival) emeli az adagot, a napi 5 mg (2 × 1 tabletta, két részre osztva a napi adagot) eléréséig. Az Ön betegségétől, az elért hatástól és az Ön gyógyszertűrő képességétől függően kezelőorvosa tovább növelheti az adagot az előbb megadott módon, legfeljebb napi 30 mg-ig.
A Bromocriptin-Richter tablettát több részletre elosztva ajánlott bevennie. Az utolsó adag bevétele lehetőleg mindig a lefekvéskor történjen.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Ha az előírtnál több Bromocriptin-Richter tablettát vett be
Ha véletlenül túl sok Bromocriptin-Richter tablettát vett be, azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára. Ha lehet, mutassa meg a Bromocriptin-Richter tabletta dobozát!
Ilyen esetben a túladagolás tünetei: hányinger, hányás, szédülés, gyors szívverés, álmosság, letargia, hallucináció és (főleg felálláskor jelentkező) vérnyomáscsökkenés léphetnek fel.
Ha elfelejtette bevenni a Bromocriptin-Richter tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására!
Amint eszébe jut, pótolja a kihagyott adagot, kivéve ha a következő bevétel időpontja már közel van. Ekkor vegye be a soron következő mennyiséget. Ezután folytassa a megszokott rend szerint a gyógyszer szedését.
Ha idő előtt abbahagyja a Bromocriptin-Richter tabletta szedését
A készítmény szedésének hirtelen abbahagyása egy súlyos (úgynevezett neuroleptikus malignus szindróma tüneteihez hasonló) állapotot idézhet elő. Ezt az állapotot a magas láz, az idegrendszeri zavarok és az izommerevség jellemzi.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A készítmény étkezés utáni bevétele és az adagolás lépcsőzetes emelésének betartása csökkenti a mellékhatások előfordulását.
A következő mellékhatások súlyosak:
Nagyon ritkán (10 000 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhet), közvetlenül a szülés/halvaszülés vagy vetélés utáni tejelválasztás megelőzésre történt adagolás során súlyos mellékhatások, például magas vérnyomás (tünetei a szédülés, fejfájás vagy kipirult arc), szívinfarktus, epilepsziás görcsök, agyi történés (sztrók, szélütés) és mentális zavarok fordulhatnak elő. Az oki összefüggés a bromokriptin szedésével nem bizonyított. Néhány esetben az agyvérzést (sztrókot, szélütést) és az epilepsziás görcsöket súlyos fejfájás és/vagy átmeneti látótérzavar előzte meg. Hagyja abba a Bromocriptin-Richter tabletta szedését és azonnal forduljon orvoshoz, ha megemelkedik a vérnyomása, állandó fejfájása, mellkasi fájdalma vagy bármilyen szokatlan tünete van.
Néhány bromokriptinnel kezelt betegnél a legtöbb belső szervet borító savós hártyák (pl. hashártya, mellhártya) rostos elfajulása alakulhat ki (ritka mellékhatás: 1 000 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhet). Ezen kórkép tünetei közé a légzési nehézség, a légszomj, a mellkasi és medencefájdalom, a hátfájás, az alsó végtagok duzzadása és a veseproblémák tartoznak. Ha a felsorolt tünetek közül bármelyiket tapasztalja, hagyja abba a Bromocriptin-Richter tabletta szedését és mihamarabb forduljon orvoshoz.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhet): a szívbillentyű betegségei és az ezekhez kapcsolódó egyéb betegségek, pl. a szívburok gyulladása vagy a folyadékgyülem a szívburokban. Korai tünetként egy vagy akár több is előfordulhat a következők közül: nehézlégzés, légszomj, mellkasi fájdalom vagy hátfájás és lábdagadás. Ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket is észleli, azonnal mondja el kezelőorvosának.
Különösen a kezelés első pár napján néhány beteg alacsony vérnyomást (nem gyakori mellékhatás: 100 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhet) tapasztalhat, ami miatt az éberségük csökken. Ezért ilyen esetben azt tanácsoljuk, hogy ne vezessen gépjárművet és ne használjon gépeket.
A pár betegnél napközbeni tevékenység közben hirtelen fellépő, elalvásos epizódok (nagyon ritka mellékhatás: 10 000 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhet) előfordulása növelheti az önmaguk és mások számára súlyos sérüléssel járó balesetek kockázatát, amennyiben gépeket kezelnek. Ha Ön is érintett ezen mellékhatás által, tilos gépjárművet vezetnie és gépeket kezelnie. Forduljon kezelőorvosához.
Nagyon ritkán (10 000 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhet) a terápia befejezésekor a neuroleptikus malignus szindrómához hasonló állapot fordulhat elő. Ez egy olyan, ritka állapot, amely főleg más gyógyszerek (antipszichotikumok) szedése során fordul elő. Jellemző tünete az izommerevség, vagy az izomrángás, a gyors szívverés, a megváltozott mentális állapot, a csökkent éberség, az izzadás és a láz. Amennyiben a tünetek közül bármelyiket tapasztalja, hagyja abba a bromokriptin szedését és azonnal forduljon orvoshoz!
Az emésztőrendszer vérzése és fekélyesedése ritkán (1 000 betegből legfeljebb 1-nél) fordul elő bromokriptint szedőknél. Ha fekete vagy véres széklete, erős gyomorfájása vagy hasfájása van, azonnal forduljon orvoshoz!
Minden gyógyszerrel szemben kialakulhat túlérzékenységi reakció. Ezért amennyiben kiütést, ödémát (vizenyőt) észlel, a lehető leghamarabb beszéljen kezelőorvosával!
A következő mellékhatásokat szintén jelentették bromokriptin szedésével összefüggésben:
Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
- Hányinger, hányás
- Fejfájás
- Székrekedés
- Orrdugulás
- Álmosság
- Szédülés
Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
- Hallucináció
- Zavart tudatállapot
- Mozgáseltérés
- Mozgáskoordináció zavara
- Vérnyomásesés hirtelen felálláskor (nagyon ritkán ájuláshoz vezethet)
- Szájszárazság
- Fáradtság
- Allergiás bőrreakciók
- Hajhullás
- Lábikragörcs
Ritka mellékhatások (1 000 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
- Pszichés zavarok
- Álmatlanság
- A bőr megváltozott érzékenysége (bizsergés vagy zsibbadás a kézben és lábban)
- Kóros aluszékonyság
- Látászavarok, homályos látás
- Szívritmuszavarok
- Túl gyors vagy túl lassú szívverés
- Mellhártyagyulladás
- Nehézlégzés, légzési nehézség
- Vizenyő (ödéma) a végtagokban
- Fülcsengés
- Hasfájás
- Hasmenés
Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
- Elfehéredés a kéz- és a lábujjakon
- Fokozott szexualitás
- Nemi vágy növekedése
- Kóros játékszenvedély, kényszeres vásárlás és pénzköltés
- Falási rohamok, evéskényszer
- Nagyfokú nappali álmosság
- Vízszerű orrfolyás
Az agyalapi mirigy daganatának jól ismert mellékhatása a látásromlás. A betegek egy része a Bromocriptin-Richter szedése alatt látási zavarokat tapasztalhat. Ha ez Önnél is előfordul, beszéljen kezelőorvosával!
Az alábbi mellékhatásokat is tapasztalhatja:
Képtelen ellenállni a késztetésnek, a hévnek vagy a kísértésnek, hogy olyan cselekedetet végezzen, amely árthat Önnek vagy másoknak, beleértve:
- Erős késztetés a túlzott mértékű szerencsejáték iránt, a súlyos személyes vagy családi következmények ellenére.
- Megváltozott vagy fokozott, Ön vagy mások számára jelentős aggodalomra okot adó szexuális érdeklődés és viselkedés, például fokozott szexuális vágy.
- Túlzott mértékű, kontrollálhatatlan vásárlás vagy költekezés.
- Falási rohamok (rövid időn belül nagy mennyiségű étel elfogyasztása) vagy kényszeres evés (a normálisnál és az éhség csillapításához szükséges mennyiségnél több étel elfogyasztása).
Amennyiben a fenti viselkedésformák közül bármelyiket tapasztalja, azonnal beszéljen kezelőorvosával, aki kiválasztja a megfelelő módszert az Ön tüneteinek kezelésére vagy csökkentésére.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Bromocriptin-Richter tablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 30 °C-on, a fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Bromocriptin-Richter tabletta?
- A készítmény hatóanyaga a bromokriptin. Tablettánként 2,5 mg bromokriptint tartalmaz 2,87 mg bromokriptin-mezilát formájában.
- Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, talkum, povidon, kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát (41,0 mg).
Milyen a Bromocriptin-Richter tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Csaknem fehér, kerek, lapos, metszett élű, egyik oldalán bemetszéssel, másik oldalán "2,5" bevéséssel ellátott tabletta; átmérője: 7 mm. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
30 db tabletta, 10 ml-es barna csőüvegben, garanciazáras kupakkal és mozgáscsillapító betéttel, dobozban.

Kiszerelés: 30x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-3720/01

BROMOCRIPTIN-RICHTER 2,5 mg tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Richter Gedeon

Hatóanyag: bromocriptine

ATC: Bromocriptine

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 2202 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 2202 Ft *

Normatív támogatott ár: 440 Ft 

Eü. kiemelt támogatott ár: 300 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Kapcsolódó betegségek ( nőgyógyászat )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár