BRICANYL 0,5 mg/ml oldatos injekció

BRICANYL 0,5 mg/ml oldatos injekció betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Bricanyl injekció és és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Ez a gyógyszer olyan injekciós oldat, amelyet vénába vagy a bőr alá adnak, illetve amelyet megfelelő hígítás után intravénás infúzióként is alkalmazhat orvosa.
A terbutalin tágítja a légutakat és segítségével a légúti betegségekben szenvedők hörgőgörcsét oldani lehet, ezáltal a gyógyszer megkönnyíti a légvételt.
Nemcsak a légutakban lévő simaizomzatra hat, hanem a terhes nők méhizomzatának ellazítására is alkalmas. Ezzel a hatásával megállítja vagy késlelteti a koraszülés beindulását.
A gyógyszer által kifejtett hatás bőr alá adott injekció esetében a beadás után 5 perccel jelentkezik. Hatása kb. 8 órán keresztül tart.
Felnőttek és gyermekek kezelésére egyaránt alkalmas a rohamokban jelentkező nehézlégzés (asztma), krónikus hörghurut (bronchitisz) és más hörgőgörccsel járó tüdő megbetegedés, mindenekelőtt a súlyos rohamokban jelentkező nehézlégzéses (asztmás) rohamok kezelésére.
A Bricanyl injekció alkalmazható olyan nőknél is, akiknél a terhesség 22. és 37. hete között váratlanul korai vajúdás kezdődik (koraszülés), a gyermek idő előtti megszületésének rövid idejű késleltetésére. A Bricanyl injekciót legfeljebb 48 órán keresztül fogja kapni. Ez időt ad a kezelőorvosának vagy a szülésznőnek, hogy olyan további intézkedéseket tegyen meg, amelyek javítják gyermeke egészségi állapotát.
2. Tudnivalók a Bricanyl injekció alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Bricanyl injekciót:
- ha allergiás a terbutalin-szulfátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha terhessége 22 hetesnél fiatalabb.
- ha iszkémiás szívbetegségben szenved (erre a betegségre a szívizom csökkent vérellátása jellemező, ami olyan tüneteket okoz, mint a mellkasi fájdalom (angina)), vagy fennáll Önnél a kialakulásának ismert kockázata.
- ha Önnek valaha vetélése volt a terhesség első két harmada alatt.
- ha Ön terhes, és Önnek vagy gyermekének olyan meghatározott betegségei vannak, amelyekben a terhesség meghosszabbítása veszélyes lehet (mint például a súlyos magas vérnyomás, a méh fertőzése, vérzés, a méhlepény lezárja a szülőcsatornát vagy leválik, vagy a gyermeke a méhen belül elhalt).
- ha szívdobogásérzéssel járó szívbetegsége (például szívbillentyű-betegség) vagy olyan, régóta fennálló tüdőbetegsége (például krónikus hörghurut, tüdőtágulás) van, ami növeli a tüdőkben a vérnyomást (pulmonális hipertenzió).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Bricanyl injekció alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Bármilyen gyógyszerérzékenységéről, korábbi vagy jelenleg fennálló egyéb betegségéről, valamint a terhessége alatti állapotáról részletesen tájékoztassa kezelőorvosát! Mindig mondja el kezelőorvosának, ha korábban bármilyen problémája jelentkezett a terhességével kapcsolatban.
A Bricanyl injekció fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Fontos, hogy az injekció beadása előtt egyeztessen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha:
- problémája volt a terhességével,
- a terhessége alatt elakadt a vizelete,
- túl sok folyadék van a tüdejében, ami légszomjat okoz (tüdőödéma),
- magas a vérnyomása,
- cukorbeteg. Ebben az esetben Önnél néhány kiegészítő vércukorszint-mérésre lehet szükség, amikor Bricanyl injekciót adnak Önnek.
- Önnek pajzsmirigy-túlműködése van,
- ha a kórelőzményében olyan szívbetegség szerepel, amit légszomj, szívdobogásérzés vagy angina jellemez (lásd "Ne alkalmazza a Bricanyl injekciót").
Kezelőorvosa ellenőrizni fogja az Ön szívét és a meg nem született gyermekét. Előfordulhat, hogy kezelőorvosa vérvizsgálatokat is végezhet, hogy ellenőrizze a vérében bekövetkezett változásokat (lásd 3. pont).
Egyéb gyógyszerek és a Bricanyl injekció
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ápolóját vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Ebbe beletartoznak a gyógynövénykészítmények is.
A Bricanyl injekció hatással lehet arra, ahogy bizonyos gyógyszerek hatnak, és bizonyos gyógyszerek hatással lehetnek arra, ahogy a Bricanyl injekció hat.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy gyógyszerészét arról, ha az alábbiakat szedi:
- szívritmuszavarra vagy gyors szívverésre szedett gyógyszerek (mint például a digoxin),
- más béta-blokkoló gyógyszerek (mint például az atenolol vagy a propranolol), beleértve a szemcseppeket is (mint például a timolol),
- xantin-típusú gyógyszerek (mint például a teofillin vagy az aminofillin),
- szteroid-típusú gyógyszerek (mint például a prednizolon),
- vízhajtó tabletták, amelyek diuretikumok néven ismertek (mint például a furoszemid),
- a vércukorszint csökkentésére kapott, cukorbetegség elleni gyógyszerek (mint például az inzulin, metformin vagy glibenklamid).
Ha Ön általános érzéstelenítésben végzett műtétre vár, amikor csak lehetséges, kezelőorvosa 6 órával a műtét előtt le fogja állítani a Bricanyl injekció adását, hogy megvédje Önt a mellékhatásoktól (például szívritmuszavar vagy méhvérzés).
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
A gyógyszerek alkalmazása a fenti esetekben mindig csak fokozott óvatosság mellett történhet, különösen a terhesség első három hónapjában.
A Bricanyl injekciót évtizedek óta használják az orvosok, a készítmény biztonságosan alkalmazható az ajánlott adagolás mellett.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény nem befolyásolja a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
3. Hogyan kell alkalmazni a Bricanyl injekciót?
Kizárólag orvosi utasításra alkalmazható!
A gyógyszert vénába vagy bőr alá beszúrt injekcióként alkalmazzák.
Szülészeti kezelés során általában vénába adott (intravénás) infúzióként adják be, több liter infúziós folyadék formájában, körülbelül 8 órán keresztül.
A gyógyszer gyártója - egy hasonló tájékoztató szövegben - javaslatot tesz az orvosoknak, hogy milyen esetekben milyen adagokat célszerű alkalmazni a rendelkezésre álló ismeretek alapján.
A kezelőorvos a tájékoztatás alapján egyénre szabottan meghatározza, hogy betegének a betegségétől és az állapotától függően mekkora gyógyszeradagra van szüksége.
Ezt a gyógyszert soha nem kell saját magának beadnia. Mindig arra kiképzett személy fogja beadni Önnek, miután gondosan mérlegelték a Bricanyl injekció gyermeke számára nyújtott előnyeit, valamint a kezelésnek Önre gyakorolt lehetséges kedvezőtlen hatásait.
A koraszülés átmeneti késleltetése
A Bricanyl injekciót egy orvos fogja beadni Önnek, olyan helyen, ahol rendelkezésre áll minden szükséges eszköz, hogy az Ön és gyermeke egészségi állapotát a gyógyszer beadásának teljes ideje alatt, folyamatosan ellenőrizhessék.
Szükség esetén az alábbiakat fogják megvizsgálni:
- vérnyomás és pulzusszám. Kezelőorvosa mérlegelni fogja a Bricanyl injekció adagjának csökkentését vagy a gyógyszer abbahagyását, ha az Ön pulzusszáma meghaladja a percenkénti 120 ütést.
- elektrokardiogram (EKG, a szív elektromos tevékenysége). Azonnal szóljon kezelőorvosának, ha a kezelés alatt mellkasi fájdalmat észlel. Ha az EKG-szalagon elváltozások vannak, és Önnek mellkasi fájdalma van, kezelőorvosa le fogja állítani a Bricanyl injekció adását.
- a szervezete víz- és sóháztartásának egyensúlya. Azonnal szóljon kezelőorvosának, ha a kezelés alatt köhögést vagy légszomjat észlel. Ha valamilyen tünet (például köhögés vagy légszomj) azt mutatja, hogy folyadék halmozódik fel a tüdejében (tüdőödéma), lehet, hogy kezelőorvosa leállítja a Bricanyl injekció adását.
- vércukorszint és a szervezet alacsony pH-értéke, tejsav képződésével a vérében (laktát-acidózis).
- vér káliumszint (az alacsony káliumszint a szívritmuszavar kockázatával járhat).
Ha az előírtnál több Bricanyl injekciót kapott
Túl nagy adagok alkalmazása esetén a mellékhatások fokozódása (hányinger, fejfájás, gyors vagy rendetlen szívverés, izomgörcsök, idegesség, nyugtalanság, remegés, reszketés vagy szokatlan álmosság) léphet fel.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A fellépő tünetek általában enyhék. Ha a felsorolt tünetek zavarják Önt vagy más szokatlan tünetet észlel, forduljon feltétlenül kezelőorvosához!
Asthma bronchiale és egyéb légzőszervi betegségek kezelésekor várható mellékhatások
Nagyon gyakori mellékhatások (10 kezelt beteg közül több mint 1-et érint)
Remegés
Fejfájás
Gyakori mellékhatások (10 kezelt beteg közül kevesebb mint 1-et érint)
Szapora szívverés
Szívdobogásérzés (palpitáció)
Izomgörcsök
Alacsony káliumszint a vérben
A gyakoriság nem ismert*
Szabálytalan szívverés
Hányinger (émelygés)
Izgalom, nyugtalanság vagy alvászavar
Allergiás reakció, mint például kiütések és viszketés
Tejsav túlzott mennyisége a vérben
* Ezeket a mellékhatásokat a posztmarketing jelentések tartalmazzák, ezért gyakoriságuk nem ismert.
Bár gyakorisága pontosan nem ismert, egyes emberek esetenként mellkasi fájdalmat tapasztalhatnak (koszorúér-betegséghez hasonló szívproblémák folytán). Ha ilyen tünetek kialakulását tapasztalja a Bricanyl injekció alkalmazása során, értesítse kezelőorvosát, de ne hagyja abba a készítmény alkalmazását, amíg erre az orvosa nem utasítja.
Koraszülés kezelésekor várható fontos mellékhatások:
Az alábbi mellékhatásokat is megfigyelték az összes béta-agonistával, például a Bricanyl injekcióval, ha a koraszülés késleltetésére alkalmazták.
Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érint)
- szapora szívverés
- remegés
- fejfájás
- hányinger (émelygés)
Gyakori (10 beteg közül kevesebb mint 1-et érint)
- szívdobogásérzés (palpitáció)
- alacsony vérnyomás, ami szédelgést vagy szédülést okozhat
- alacsony káliumszint a vérében, ami izomgyengeséget, szomjúságot vagy bizsergést okozhat
Nem gyakori (100 beteg közül kevesebb mint 1-et érint)
- folyadék-felszaporodás a tüdőkben (tüdővizenyő), ami nehézlégzést okozhat
Ritka (1000 beteg közül kevesebb mint 1-et érint)
- magas cukor- (glükóz) szint a vérében
- az arc kipirulása
- mellkasi fájdalom (szívbetegségek, például angina miatt). Amennyiben ez bekövetkezik Önnél, azonnal szóljon kezelőorvosának vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek!
A gyakoriság nem ismert*
- fokozott vérzési hajlam császármetszés során
- a szabályosnál korábban jött szívverés vagy szívritmuszavar
- izgalom, nyugtalanság vagy alvászavar
- tejsav túlzott mennyisége a vérben
- allergiás reakció, mint kiütések és viszketés
- izomgörcsök.
* Ezeket a mellékhatásokat posztmarketing jelentések tartalmazzák, ezért gyakoriságuk nem ismert.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Bricanyl injekciót tárolni?
Legfeljebb 25 °C-on, fénytől védve tárolandó.
A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Bricanyl 0,5 mg/ml injekció?
- A készítmény hatóanyaga 0,5 mg terbutalin-szulfát 1 ml-es ampullánként.
- Egyéb összetevők: nátrium-klorid, tömény sósav, injekcióhoz való víz.
Milyen a Bricanyl 0,5 mg/ml injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
1 ml tiszta, színtelen, steril vizes oldat.
1 ml oldat átlátszó színtelen, kék törőponttal, egy zöld és egy piros kódgyűrűvel ellátott I-es típusú üveg ampullába töltve.
5×1 ml ampulla műanyag tálcán és dobozban.
Kiszerelés: 5x1 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-4167/01
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: AstraZeneca
    • Hatóanyag: terbutaline
    • ATC: Terbutaline
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 5x1 ml ampulla Törzskönyvi szám: OGYI-T-4167/02
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: AstraZeneca
    • Hatóanyag: terbutaline
    • ATC: Terbutaline
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +10 °C
Minimum: -1 °C

A Nyugat-Dunántúlon egész nap derült idő valószínű, másutt viszont erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, de a legtöbb helyen így is többórás napsütésre lehet számítani. Ez alól az északkeleti megyék lehet kivétel, ott tartósabb lehet a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A Dunától keletre megélénkül, a Tiszántúlon olykor meg is erősödik az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 13 fok között valószínű. Késő estére 0 és +7 fok közé hűl le a levegő. Hidegfronti hatásokkal kell számolni az arra érzékenyeknek, lesz viszont sok napsütés, ami segíti a D-vitamin termelődését.