Gyógyszerkereső

AUROBIN kenőcs

Kiszerelés: 20 g

Törzskönyvi szám: OGYI-T-3596/01

AUROBIN kenőcs

Gyártó: Richter Gedeon

Hatóanyag: összetett: prednisolone caproate, lidocaine, dexpanthenol

ATC: Prednisolone

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

2904 Ft *

-

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Aurobin kenőcs és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A gyógyszer az aranyér és a végbéltájék gyulladással járó folyamatainak helyi kezelésére használható. A készítmény az orvos által előírt mennyiségben és az általa meghatározott ideig alkalmazható. A készítményt csak arra a felületre kenje, amit Ön kezelőorvosának megmutatott, és amire az orvos a kenőcsöt felírta. Egyéb bőrelváltozásra ne használja!
2. Tudnivalók az Aurobin kenőcs alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az Aurobin kenőcsöt:
- ha allergiás a prednizolon-kaproátra, a lidokain-hidrokloridra, a dexpantenolra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha fokozottan érzékeny egyéb, amid-típusú helyi érzéstelenítőkre (bupivakain, etidokain, mepivakain és prilokain),
- 1 éves kor alatt,
- fekélyes bőrelváltozásokra, sebekre,
- pelenkakiütésekre,
- arcra (pl. pattanások kezelésére, arcvörösségre),
- a száj körüli bőrelváltozásokra,
- a bőr száraz, pikkelyes hámlására,
- TBC (tuberkulózis, tüdőgümőkór) vagy szifilisz (vérbaj, luesz) bőrön megjelenő tüneteinek kezelésére,
- a szem és a szem környékének (pl. szemhéj) kezelésére,
- vírus, gomba vagy baktérium okozta bőrgyulladás (pl. herpesz) kezelésére,
- egyéb indikáció alapján egyidejű szisztémás lidokain-kezelés esetén,
- a terhesség első harmadában.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Aurobin kenőcs alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha az alább felsorolt betegségek közül akár egy is fennáll Önnél:
- szürkehályog (katarakta), zöldhályog (glaukóma) vagy egyéb szembetegség,
- cukorbetegség, tuberkulózis (TBC), vérszegénység,
- kezelőorvosa megállapította, hogy egy szteroid-típusú gyógyszertől az Ön hormontermelése lecsökkent.
- Bőrirritáció vagy -érzékenység kialakulása esetén az Aurobin kenőccsel történő kezelést azonnal meg kell szakítani, és a megfelelő kiegészítő terápiát kell alkalmazni.
- A helyi és az egész szervezetet érintő nemkívánatos hatások elkerülhetők, ha a kenőcsöt nem használják nagy vagy sebes bőrfelületen, hajlatokban, valamint zárt kötés alatt és/vagy hosszú ideig.
- Ha a kezelés időtartama alatt gombás vagy bakteriális fertőzés jelentkezik, megfelelő helyi, vagy belsőleges kezelésről kell gondoskodni.
- Gyermekek és serdülők
- A készítmény 1 éves kor alatt nem alkalmazható!
- 1 éves kor felett is csak kivételes esetekben lehet Aurobin kenőcsöt gyermekeknek felírni. Amikor gyermekek kezelésére kerül sor, a gyógyhatás eléréséhez szükséges lehető legkisebb mennyiséget kell alkalmazni - a mellékhatások csökkentése érdekében - az érintett területet naponta legfeljebb 2 alkalommal lehet bekenni, és a kezelés időtartama az 5 napot nem haladhatja meg!
- Egyéb gyógyszerek és az Aurobin kenőcs
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint a szedni tervezett, vagy a helyileg alkalmazott egyéb gyógyszereiről.
- Egyidejű lidokain-kezelés (akár más okból történő kezelés) esetén az Aurobin kenőcs nem alkalmazható.
- Szívritmuszavarok kezelésére használt gyógyszerekkel való együttes alkalmazása óvatosságot igényel.
- Terhesség és szoptatás
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Helyi hatású, prednizolon-szerű gyógyszerek alkalmazása vemhes állatokon magzati károsodást okozhat. Emberen terhesség alatti biztonságos alkalmazására vonatkozóan nincs elegendő adat.
- A terhesség első harmadában az Aurobin kenőcs nem adható, a későbbiekben pedig csak az előny/kockázat gondos mérlegelése után, az orvos döntése alapján alkalmazható.
- A szteroidok (mint pl. a prednizolon) és a lidokain kiválasztódik az anyatejbe. A szteroidok befolyásolhatják az újszülött mellékvesekéreg-funkcióját és növekedési zavart okozhatnak. A lidokain kismennyiségben átjut az anyatejbe, de ez gyakorlatilag nem jelent kockázatot a csecsemőre.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- A kenőcs alkalmazása a gépjárművezetést, ill. a veszélyes gépek kezeléséhez szükséges képességeket nem befolyásolja.
- Az Aurobin kenőcs metil-parahidroxibenzoátot (E218), cetil-alkoholt és propilénglikolt (E1520) tartalmaz
- A metil-parahidroxi-benzoát (parabénként is ismert anyag) esetleg későbbiekben jelentkező allergiás reakciókat okozhat. A cetil-alkohol helyi bőrreakciókat okozhat (pl.: kontakt dermatitisz, azaz bőrgyulladás). A propilénglikol bőrirritációt okozhat.
- 3. Hogyan kell alkalmazni az Aurobin kenőcsöt?

- A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Az Aurobin kenőcs csak külsőleg alkalmazható. Tartós, sérült vagy kiterjedt bőrfelületen, vagy testhajlatokban való alkalmazása, életkortól függetlenül kerülendő. Zárt kötés alatti használat nem ajánlott.
- Gondoskodni kell a végbéltájék megtisztításáról. Ezt követően az érintett területet vékonyan be kell kenni. Ha az orvos másként nem rendeli, a kezelést naponta legfeljebb 2-4 alkalommal lehet megismételni. Fontos, hogy a kezelést székelés után mindig elvégezze. A tünetek jelentős mérséklődése esetén ritkább alkalmazás is elegendő. Hosszan tartó, folyamatos alkalmazását kerülni kell (csak 5-7 napig szabad használni)!
- Alkalmazás gyermekeknél
- Amikor gyermekek kezelésére kerül sor, a kezelés időtartama az 5 napot nem haladhatja meg! Egy éves életkor felett a kenőcsöt legfeljebb naponta kétszer szabad a sérült bőrfelületre kenni a mellékhatások csökkentésének érdekében. A kezelés legfeljebb 5 napig tarthat!
- Ha az előírtnál több Aurobin kenőcsöt alkalmazott
- Túladagolás tartós, nagy felületen való, vagy hajlatokban és zárt kötés alatt történő alkalmazás során alakulhat ki.
- A túladagolás jelei helyi és a szervezet egészére kiterjedő tünetekben is megnyilvánulhat, a szervezetbe jutó szteroid és lidokain mennyiségétől függően.
- Ha elfelejtette alkalmazni az Aurobin kenőcsöt
- Amennyiben egy kezelési alkalom kimarad, vagy ha Ön elfelejti a kenőcs alkalmazását, lehetőség szerint minél hamarabb pótolja. Abban az esetben, ha a következő alkalmazás időpontja már közel van, akkor folyamatosan végezze el a soron következő kezelést. Ezzel pótolta az elmaradt kezelést és a túladagolás is elkerülhető.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- 4. Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- A felületi szteroid-kezelés mellett a helyi mellékhatások kialakulásával kell számolni, de a zárt kötésben történő alkalmazás fokozza a mellékhatások kialakulásának kockázatát.
- Tartós használat esetén hormonális változásokat, a bőr sorvadását, szőrösödést és a bőr csíkozottságát okozhatja. Ezen tünetek, vagy bármely más szokatlan tünet vagy panasz esetén kérjük, haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát.
- Minden gyógyszerrel szemben kialakulhat túlérzékenységi reakció, így az Aurobin kenőccsel szemben is. A metil-parahidroxibenzoát- (ismert nevén parabén) és cetil-alkohol-tartalma miatt az arra érzékeny személyeknél bőrgyulladás léphet fel, a propilén-glikol pedig bőrirritációt okozhat. Hasonlóan, túlérzékenységi reakciót válthatnak ki a készítmény egyéb vivőanyagai és hatóanyagai is. Ezért felhívjuk a figyelmét, hogy amennyiben a következő tünetek (bőrpír, viszketés, duzzadás, stb.) bármelyikét észleli, feltétlenül forduljon kezelőorvosához.
- A bőrön keresztül felszívódott, a szervezetbe jutó szteroid és lidokain mennyiségétől függően az egész szervezetre kiterjedő hatások szintén előfordulhatnak.
- A mellékhatások gyakorisága nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).
- Forduljon kezelőorvosához, ha a kezelés megkezdése előtti állapothoz képest elváltozást észlel, továbbá ha az alábbi mellékhatásokat tapasztalja:
- Az egész szervezetre kiterjedő hatások:
- Helyi alkalmazáskor a szervezet egészére kiterjedő (szisztémás) mellékhatások nem gyakran jelentkeznek, de súlyosak lehetnek.
- Az egész szervezetre kiterjedő mellékhatások kockázatát emeli:
- a zárt kötésben (pl. fólia) és/vagy nagy felületen való alkalmazás
- gyermekeken való alkalmazás (a vékony bőr és a viszonylagosan nagy bőrfelület nagyon érzékennyé teszi a gyermekeket)

- Fertőzések
- Lappangó fertőzések aktiválódása, fertőzések elfedése, fertőzések iránti érzékenység fokozódása, de a fertőzések lappangóak maradhatnak.

- Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetek:
- A mellékvesekéreg működésének visszaszorítása. A test fehérjetartalmának csökkenése. Káliumvesztés, ami néha a vér lúgosodásához vezethet. A szervezet só- és víztartalmának emelkedése.

- Idegrendszeri betegségek és tünetek:
- Álmatlanság. Pszichés zavarok. Görcsroham, szédülés, fejfájás, koponyán belüli nyomásnövekedés.

- Szembetegségek és szemészeti tünetek:
- Különböző típusú szürkehályog kialakulása, szemkidülledés, zöldhályog, szemfenék-vizenyő, szaruhártyafekély, a szembelnyomásának emelkedése.

- Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek:
- Szívelégtelenség, ingervezetési zavar, magas vérnyomás, hajszálértágulat (teleangiektázia).
- Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
- A gyomor- vagy a bélfal vérzése, átfúródása, nyelőcsőgyulladás (özofágitisz), hasnyálmirigy-gyulladás, fekélyképződés a gyomorban és a bélrendszerben.

- A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei:
- Bőrirritáció vagy bőrgyulladás. Szőrtüszőgyulladás az alkalmazás helyén, pattanásszerű bőrkiütés, bőrgyulladás, mely a készítmény bőrrel történő érintkezésének hatására lép fel. Száraz, érzékeny bőr, bőrpír, csalánkiütés. Túlzott szőrnövekedés, túlzott izzadás, kipállás és gyulladás a hajlatokban, viszkető érzés, bőrsorvadás (atrófia), a bőr festékhiányos elváltozása. Csíkos rajzolat (stria) kialakulása, égő érzés a bőrön. Késleltetett sebgyógyulás, bőrteszteknél késleltetett hatás. Túlérzékenységi reakció.

- A csont- és izomrendszer, valamint a kötőszövet betegségei és tünetei
- Izomfájdalom (szteroid-okozta miopátia), csontritkulás (oszteoporózis), csontelhalás (oszteonekrózis).
- További mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél
- Gyermekeknél a szürkehályog kialakulásának nagyobb a valószínűsége. A növekedés késleltetése előfordulhat gyermekeknél.
- Mellékhatások bejelentése
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
- A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
- 5. Hogyan kell az Aurobin kenőcsöt tárolni?

- Hűvös helyen, 8 °C - 15 °C közötti hőmérsékleten tárolandó.
- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
- 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

- Mit tartalmaz az Aurobin kenőcs?
- A készítmény hatóanyagai: 2 mg prednizolon-kaproát, 20 mg lidokain-hidroklorid és 20 mg dexpantenol 1 g kenőcsben.
- Egyéb összetevők: poliszorbát 60, triklozán, metil-parahidroxibenzoát, cetil-alkohol, 85%-os glicerin, propilénglikol, makrogol-sztearát, folyékony paraffin, dimetikon, semleges olaj, sztearinsav, tisztított víz.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy csaknem fehér, csaknem szagtalan, homogén kenőcs.
20 g kenőcs zártszájú, kizáró sapkás, fehér műanyag (PE) kupakkal lezárt alumíniumtubusba töltve.

Kapcsolódó betegségek ( emésztőrendszeri megbetegedések, szív- és érrendszeri betegségek )