ATIMOS 12 µg/befújás túlnyomásos inhalációs oldat

ATIMOS 12 µg/befújás túlnyomásos inhalációs oldat betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Atimos és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Atimos egy inhalációs (belégzéses) készítmény, mely hatóanyagát közvetlenül az Ön tüdejébe juttatja, oda, ahová szükséges. A készítmény mellkasi megbetegedések - mint pl. asztma - esetén nehézlégzés és fulladás kezelésére alkalmazható. Hatóanyaga, a formoterol-fumarát-dihidrát, mely a hörgőtágító gyógyszerek csoportjába tartozik: ezek könnyítik a légzést azáltal, hogy ellazítják a légutak görcsösen összehúzódott izomzatát. Az Atimos rendszeres alkalmazása - többnyire egyéb gyógyszerekkel, pl. szteroidokkal együtt - segít a légzési problémák megelőzésében.
Az Atimos alkalmazható még köhögés, nehézlégzés és fulladás enyhítésére azoknál a betegeknél, akik krónikus légúti szűkülettel járó tüdőbetegségben (COPD) szenvednek és hosszan tartó hörgőtágító kezelést igényelnek.


2. Tudnivalók az Atimos alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az Atimost:
- ha allergiás a formoterolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- hirtelen fellépő légszomj, asztmás roham esetén. A gyógyszer nem fog azonnal hatni! Az ilyen esetekre használjon más, gyors hatású (ún. rohamoldó) gyógyszert, amelyet mindig magával hord!

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Atimos alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- súlyos szívbetegség, különösen akut szívinfarktus, koszorúér-betegség, szívelégtelenség esetén,
- szívritmuszavar, szívfrekvencia-emelkedés, szívbillentyűzavar és bizonyos elektrokardiogram eltérések vagy különböző szívbetegségek esetén,
- a véredények (főképp artériák) szűkülete vagy abnormális véredényfal tágulata (aneurizma) esetén,
- magas vérnyomás-betegség esetén,
- cukorbetegség esetén,
- ha normálisnál kevesebb a kálium a vérében,
- pajzsmirigy-túlműködés esetén,
- a mellékvese adrenalin vagy noradrenalin termelő tumora esetén,
- ha bármilyen sebészeti beavatkozás esetén, vagy ha halogénezett általános érzéstelenítőt kap.

Egyéb gyógyszerek és az Atimos
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Néhány készítmény Atimos-szal való együttadása hatással lehet egymásra, ilyen készítmények pl.:
- szívritmuszavar miatt szedett gyógyszerek (pl. kinidin, dizopiramid, prokainamid),
- bármely szívbetegség kezelésére,
- orrdugulás kezelésére (pl. efedrin),
- béta-blokkolók, mint bizonyos szívgyógyszerek és zöld hályog kezelésére szolgáló tabletták, szemcseppek,
- eritromicin tartalmú gyógyszer (fertőzések kezelésére)
- depresszió kezelésére, mint például: monoaminooxidáz-gátlók (pl. fenelzin és izokarboxid) vagy triciklikus antidepresszánsok (pl. amitriptilin és imipramin),
- súlyos mentális rendellenesség kezelésére (pl. klórpromazin és trifluperazin),
- allergiás reakciók kezelésére (azaz antihisztaminok, például terfenadin, asztemizol, mizolasztin),
- hörgőszűkület, asztma kezelésére (pl. teofillin, aminofillin vagy szteroidok),
- vizelethajtók (azaz diuretikumok),
- Parkinson-kór kezelésére (pl. levodopa),
- oxitocin tartalmú készítmények, amelyek méhösszehúzódást okoznak,
- pajzsmirigy kezelésére (pl. tiroxin).

Az Atimos-kezelés antikolinerg szerekkel (pl.tiotropium vagy ipratropium bromid) történő kiegészítése, segíthet még inkább átjárhatóvá tenni a légutakat.

Bizonyára más gyógyszereket, kortikoszteroidokat is előírtak Önnek légzési problémáira. Nagyon fontos, hogy ezeket továbbra is rendszeresen alkalmazza. Ne hagyja abba az alkalmazásukat és ne változtassa meg az adagjukat az Atimos alkalmazásának megkezdésekor!

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes, szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, az Atimos alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
Az Atimos alkalmazása terhesség alatt csak feltétlen szükség esetén javasolt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Atimos valószínűleg nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Az Atimos etanolt tartalmaz

Ez a gyógyszer kis mennyiségben etanolt (alkoholt) tartalmaz: befújásonként 8,9 mg alkoholt (etanolt), amely felnőtteknél két befújásból álló adagonként 0,25 mg/ttkg-nak, serdülőknél két befújásból álló adagonként 0,44 mg/ttkg-nak felel meg. A gyógyszer két befújásból álló adagjában található alkoholmennyiség kevesebb mint 1 ml sörnek vagy 1 ml bornak felel meg. A gyógyszerben található kis mennyiségű alkohol semmilyen észlelhető hatást nem okoz.


3. Hogyan kell alkalmazni az Atimos-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.

Asztma
Az Ön által alkalmazandó Atimos adagolása asztmájának típusától és súlyosságától függ. Az Ön adagját orvosa fogja előírni és nagyon fontos, hogy Ön az előírt adagot rendszeresen alkalmazza.

A szokásos adag felnőtteknek, beleértve az időseket és a 12 év feletti serdülőket 1 befújás reggel és 1 befújás este. Ez azt jelenti, hogy a maximális napi adagja 2 befújás (24 mikrogramm) Atimos naponta.
Súlyosabb esetben orvosa 4 befújást (48 mikrogramm) írhat fel naponta (2 befújás reggel és 2 befújás este).
A maximális napi adag 4 befújás (48 mikrogramm). Nagyon fontos, hogy ne alkalmazzon többet a megengedett napi adagnál, amelyet orvosa elrendelt.

Az Atimos nem alkalmazható 12 év alatti asztmás gyermekeknél.

Krónikus légúti szűkülettel járó tüdőbetegségben (COPD)
A szokásos adag felnőttek (betöltött 18 év felett) számára 1 befújás reggel és 1 befújás este. Ez azt jelenti, hogy a maximális napi adagja 2 befújás (24 mikrogramm).
Súlyosabb COPD esetében orvosa 4 befújást (48 mikrogramm) írhat fel naponta (2 befújás reggel és 2 befújás este).
A maximális napi adag 4 befújás (48 mikrogramm). Nagyon fontos, hogy ne alkalmazzon többet a megengedett napi adagnál, amelyet orvosa elrendelt.

Egyszerre ne alkalmazzon 2 befújásnál többet.

Az Atimos nem alkalmazható betöltött 18 évesnél fiatalabb COPD-ben szenvedő betegeknél.

Ne alkalmazza az Atimos-t hirtelen fellépő légszomj, asztmás roham kezelésére! Ilyen esetekre használjon az orvosa által felírt "rohamoldót", amelyet mindig vigyen magával.

Ha Ön az előírtnál több Atimos-t alkalmazott
Szapora szívverést és bizonytalanság-érzést észlelhet, továbbá fejfájást, remegést, rossz közérzetet (hányingert, hányást) vagy aluszékonyságot. Ilyen esetekben haladéktalanul keresse fel orvosát.

Ha elfelejtette alkalmazni az Atimos-t
Ha elfelejtette alkalmazni az Atimos-t, pótolja minél előbb. Ha a következő adag ideje már nagyon közeli, akkor ne alkalmazza a kihagyott adagot, hanem a szokásos időben alkalmazza a következő adagot. Ne alkalmazzon kétszeres adagot!

Ne hagyja abba, és ne csökkentse az Atimos vagy bármely más gyógyszer adagját kezelőorvosával történt előzetes megbeszélés nélkül, csak azért, mert jobban érzi magát. Nagyon fontos, hogy rendszeresen alkalmazza ezeket a gyógyszereket.

Ne emelje az Atimos adagját kezelőorvosával történt előzetes megbeszélés nélkül.
Ha az Atimos használata közben úgy érzi, hogy fullad, vagy nehezen lélegzik, folytassa tovább az Atimos használatát, de mihamarabb forduljon orvoshoz, mert előfordulhat, hogy egyéb kezelésre szorul. Amikor asztmás tünetei megfelelően enyhültek, akkor kezelőorvosa mérlegelheti az Atimos adagjának fokozatos csökkentését.

Használati útmutatás
Fontos, hogy Ön megfelelően tudja használni készülékét. Az Ön orvosa, vagy más egészségügyi szakember, gyógyszerész megmutatja Önnek, hogyan kell helyesen használni a készüléket. Gondosan kövesse a készülék helyes alkalmazására vonatkozó utasításokat, hogyan, mikor és mennyit kell belélegeznie. A Betegtájékoztatóban (alább) megtalálja a helyes használati útmutatást. Ha Ön nem biztos a helyes alkalmazásban vagy problémák merülnek fel a belégzésnél, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

A készülék tesztelése: A készülék első használata előtt, illetve amennyiben 3 vagy több napig nem került alkalmazásra, egy permetet juttassunk a levegőbe, ezzel biztosítva a készülék hibátlan működését.
A készülék használata: Amennyiben lehetséges, a belégzést álló vagy ülő testhelyzetben, egyenes testtartásban végezze.
1. Távolítsa el a szájfeltét védőkupakját és fogja hüvelyk- és mutatóujja közé, a képen látható módon.
2. Lélegezzen ki, amilyen mélyen csak tud.
3. Tartsa a tartályt a saját testhelyzetétől függetlenül függőlegesen, a tartály testével felfelé és helyezze a szájfeltétet szorosan összezárt ajkai közé.
4. Vegyen mély levegőt a száján át, és ugyanabban a pillanatban nyomja meg a készülék felső részét, felszabadítva ezzel a permetet.
5. Tartsa bent a levegőt olyan sokáig, ameddig erőlködés nélkül bírja, és végül vegye ki a készüléket a szájából.
6. Amennyiben további befújásra van szükség, tartsa a készüléket függőlegesen és várjon kb. fél percig, majd ismételje meg a műveleteket a 2. ponttól az 5. pontig.
7. Használat után mindig helyezze vissza a védőkupakot, mely megvédi a készüléket a portól és egyéb szennyeződésektől.





FONTOS! Ne végezze túl gyorsan a 2., 3., 4. és 5. lépést!
Fontos, hogy olyan lassan vegyen levegőt, ahogy csak lehetséges, mielőtt megkezdi a készülék használatát.

Ha a gáz egy része a készülék felső részéből vagy a száj felé eső oldalából távozik, az Atimos nem fog eljutni a tüdejébe. Lélegezzen be még egy adagot, gondosan követve a használati útmutatást a műveleti sor 2. pontjától.

Gyenge szorítóerővel rendelkező betegek számára könnyebb lehet a készüléket mindkét kézzel tartani. Helyezze két mutatóujját a készülék tetejére, két hüvelykujját pedig az aljára.

Amennyiben probléma merülne fel, tájékoztassa orvosát, más egészségügyi szakembert vagy gyógyszerészét.

A készülék tisztítása:
A készülék megfelelő működése érdekében a szájfeltétet rendszeresen (legalább heti 1-2 alkalommal) meg kell tisztítani.
- Húzza ki a fémtartályt a feltétből és távolítsa el a szájfeltét kupakját.
- Öblítse le a szájfeltétet és a kupakját langyos vízzel.
- A fémtartályt ne érje víz.
- Alaposan szárítsa meg a szájfeltétet. Tartsa távol magas hőtől.
- Helyezze vissza a fémtartályt és a kupakot.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A lehetséges mellékhatások előfordulásuk gyakoriságának feltüntetésével a következők. Ha Ön nem biztos az alábbiakban felsorolt mellékhatásokban, kérdezze meg kezelőorvosát.

Amennyiben az Atimos alkalmazása után a légzése rosszabbodik, hagyja abba az Atimos alkalmazását és azonnal keresse fel kezelőorvosát. Ezt a szűk légutak okozhatják a tüdejében, de ez ritkán fordul elő.

Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek):
Szívdobogásérzés, köhögés, remegés, fejfájás.

Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek):
izomgörcsök, izomfájdalom, hányinger, izgatottság, nyugtalanság, alvászavar, szédülés, ízérzékelési zavarok, torokirritáció, szapora szívverés, szívritmuszavarok szapora szívveréssel, a vér káliumszintjének csökkenése, a vércukorszint emelkedése, a vér inzulin-, szabad zsírsav- és keton szintjének megemelkedése, túlzott izzadás.

Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek):
a szívkamrákból kiinduló ritmuszavarok (korai kamrai ütések), mellkasi szorítás, vérnyomásváltozás (csökkenés vagy emelkedés), sípoló légzés az Atimos alkalmazását követően, súlyos vérnyomásesés, vesegyulladás, allergiás reakciók, mint pl. viszketés vagy kiütés, hörgőgörcs és csalánkiütés, a bőr és a nyálkahártyák néhány napig fennálló duzzanata.

Nagyon ritka (10 000 kezelt beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek):
az asztma súlyosbodása, nehézlégzés, a kezek, illetve lábak felpüffedése, szabálytalan szívverés, csökkent vérlemezkeszám, fokozott izgatottság, abnormális magatartás, hallucinációk.

A remegés, a hányinger, a rendellenes vagy csökkent ízérzékelés, a torokirritáció, a túlzott izzadás, a nyugtalanság, a fejfájás, a szédülés és az izomgörcsök a kezelés folytatása során spontán megszűnhetnek egy-két héten belül.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Atimos-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ne használja három hónapnál tovább a készítményt azt követően, hogy gyógyszerészétől átvette, valamint a dobozon és a címkén feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

Ha a készülék nagyon lehűlt, vegye ki a fémpalackot a műanyag tartóból és használat előtt néhány perc alatt melegítse fel a kezeiben. Soha ne használjon egyéb eszközt melegítésre!

Figyelmeztetés: A tartály túlnyomásos folyadékot tartalmaz. Ne tegye ki 50 °C-nál magasabb hőmérsékletnek. Ne szúrja fel a tartályt.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Atimos?
- A készítmény hatóanyaga: formoterol-fumarát-dihidrát. Adagonként 12 mikrogramm formoterol-fumarát-dihidrátot tartalmaz. Ez 10,1 mikrogramm belélegezhető adagnak felel meg.
- Egyéb összetevők: sósav, vízmentes etanol, norflurán (HFA - 134a).

Milyen az Atimos készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Túlnyomásos inhalációs oldat, alumínium tartályba töltve, adagoló szeleppel, az alkalmazást biztosító szájfeltéttel és védőkupakkal ellátva.
Minden egyes palack 50 vagy 100 vagy 120 befújásra elegendő adagot tartalmaz.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 120 adag Törzskönyvi szám: OGYI-T-10307/02
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Chiesi Pharmaceuticals GmbH
    • Hatóanyag: formoterol
    • ATC: Formoterol
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 6109Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 611 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 4582 Ft
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +10 °C
Minimum: -1 °C

A Nyugat-Dunántúlon egész nap derült idő valószínű, másutt viszont erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, de a legtöbb helyen így is többórás napsütésre lehet számítani. Ez alól az északkeleti megyék lehet kivétel, ott tartósabb lehet a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A Dunától keletre megélénkül, a Tiszántúlon olykor meg is erősödik az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 13 fok között valószínű. Késő estére 0 és +7 fok közé hűl le a levegő. Hidegfronti hatásokkal kell számolni az arra érzékenyeknek, lesz viszont sok napsütés, ami segíti a D-vitamin termelődését.