Gyógyszerkereső

ANDROGEL 50 mg gél tasakban

Kiszerelés: 30x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20015/02

ANDROGEL 50 mg gél tasakban

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Lab. Besins International S.A.

Hatóanyag: testosterone

ATC: Testosterone

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Ajánlott fogyasztói ár: 11806 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, a termék ára függ az orvosi rendelvényen szereplő kedvezmény jogcímétől.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Androgel és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Ez a gyógyszer tesztoszteront tartalmaz, ami a szervezet által természetes úton is előállított férfi nemi hormon.
Az Androgel a tesztoszteron pótlására szolgál, felnőtt férfiak tesztoszteron-hiányból (hipogonadizmus) eredő különféle panaszainak kezelésére. Ezeket két külön vér-tesztoszteron szint meghatározással kell igazolni, illetve a következő klinikai tünetek tartoznak ide:
- impotencia,
- nemzőképtelenség,
- csökkent nemi vágy,
- fáradékonyság,
- depresszió
- csontritkulás, amelyeket az alacsony hormonszint okoz
- férfi nemi jelleg gyengülése
- izomtömeg csökkenése
- erekció hiánya, vagy ha van is, az nem tartós
2. Tudnivalók az Androgel alkalmazása előtt
Ne alkalmazza az Androgel-t,
- ha allergiás a tesztoszteronra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha Ön prosztatarákban szenved,
- ha Ön mellrákban szenved.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Androgel fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
Mielőtt megkezdenék Önnél az Androgel-kezelést, ki kell Önnél mutatni a tesztoszteronhiány klinikai jeleit (a férfi nemi jelleg gyengülése, az izomtömeg csökkenése, gyengeség vagy fáradtság, csökkent nemi vágy/késztetés, az erekció hiánya, vagy ha van is, az nem tartós stb.), és ezt a diagnózist több, ugyanabban a laboratóriumban elvégzett laborvizsgálattal is meg kell erősíteni.
Az Androgel nem javasolt
- férfi sterilitás vagy impotencia kezelésére,
- gyermekek kezelésére, mivel 18 éven aluli fiúkra vonatkozó klinikai információ nem áll rendelkezésre,
- nők kezelésére, mivel férfias jelleg alakulhat ki náluk.
Az androgének növelhetik a jóindulatú dülmirigy-megnagyobbodás (prosztata-hipertrófia) vagy a prosztatarák kialakulásának kockázatát, ezért - az orvos előírásának megfelelően - a kezelés megkezdése előtt és a terápia alatt szükséges a dülmirigy (prosztata) rendszeres ellenőrzése.
Ha súlyos szív-, máj- vagy vesebetegsége van, az Androgel-kezelés súlyos komplikációkat okozhat, mivel visszatartja a vizet a szervezetében, amit néha (pangásos) szívelégtelenség kísérhet.
A kezelés megkezdése előtt és során kezelőorvosa a következő vérvizsgálatokat fogja elvégezni: vér-tesztoszteron szint meghatározás, teljes vérkép.
Trombofília (véralvadási rendellenesség, amely növeli a trombózis vagyis a vérrögképződés kockázatát az erekben).
Beszéljen kezelőorvosával, ha magas vérnyomásban szenved illetve magas vérnyomással kezelik, mivel a tesztoszteron vérnyomás-emelkedést okozhat.
Egyeseknél - különösen erősen túlsúlyos betegeknél, valamint légzőszervi megbetegedésben szenvedőknél - alvás alatti légzési problémák súlyosbodása fordult elő tesztoszteronkezelés alatt.
Ha Ön olyan rákbetegségben szenved, amely a csontokat is érinti, megemelkedhet a kalciumszint a vérében és a vizeletében. Mivel az Androgel tovább emelheti a kalciumszintet, ezért orvosa valószínűleg rendszeres vérvétellel ellenőrzi majd a kalciumszintet az Androgel-kezelés alatt.
Ha Ön hosszú ideig részesül tesztoszteronpótló kezelésben, Önnél policitémia (a vörösvértestek számának abnormális megnövekedése) alakulhat ki. Rendszeres vérvizsgálattal kell kiszűrni ennek az előfordulását.
Óvatosan alkalmazza az Androgel-t, ha Ön epilepsziában és/vagy migrénben szenved, mert ezek az állapotok rosszabbodhatnak a kezelés során.
Súlyos bőrreakciók esetén a kezelést felül kell vizsgálni és - szükség esetén - le kell állítani.
Ha Ön túl sokat alkalmaz a készítményből, annak a következő jelei lehetnek: ingerlékenység, idegesség, hízás, gyakori vagy elnyújtott erekció. Ha ezek közül bármelyik tünetet észleli, forduljon orvosához, aki megfelelően módosítja majd az Androgel napi adagját.
A kezelés megkezdése előtt orvosa alaposan kivizsgálja Önt. Két alkalommal vért is vesz Öntől a vér tesztoszteronszintjének megállapítása céljából, mielőtt felírná Önnek ezt a gyógyszert. A kezelés alatt Önnek rendszeresen (évente legalább egyszer, de ha Ön időskorú vagy veszélyeztetett személy, akkor kétszer is) ellenőrző vizsgálatokon kell részt vennie.
A tesztoszteron esetleges átvitele más személyekre
A kezelt bőrfelület befedésének hiányában a tesztoszteron más személyre is átkerülhet, ha az illető szoros és viszonylag hosszú ideig tartó bőrkontaktusba kerül azzal a bőrfelülettel, amelyen a gélt alkalmazták. Ez partnerénél előidézheti a megemelkedett tesztoszteronszint tüneteit, mint pl. szőrösödés az arcon és a testen és a hang mélyülése. Nőknél változásokat okozhat a menstruációs ciklusban is. Az ilyen átvitel megelőzhető, ha ruhát visel az érintett bőrfelületen vagy zuhanyozik a kontaktus előtt.
Javasolt az alábbi elővigyázatossági intézkedések betartása:
- mosson kezet szappannal és vízzel a gél alkalmazása után,
- miután a gél megszáradt, fedje be ruhával az érintett bőrfelületet,
- intim együttlét előtt zuhanyozzon le.
Ha úgy gondolja, hogy a tesztoszteron átkerülhetett más személyek (nők, gyermekek) bőrére:
- azt a bőrfelületet, amelyre a tesztoszteron átkerülhetett, azonnal mossák le szappannal és vízzel,
- ha olyan tüneteket észlelnek, mint a gennyes pattanások képződésével járó bőrgyulladás (akne) megjelenése vagy a szőrzet növekedésének, ill. minőségének megváltozása az arcon vagy a testen, feltétlenül keressék fel orvosukat.
Annak érdekében, hogy véletlenül se kerüljön át más személyre tesztoszteron, hagyjon hosszabb időt az Androgel alkalmazása és a kontaktus között. A szoros kontaktus egész időtartama alatt viseljen olyan ruhadarabot, amely takarja az Androgel alkalmazásának helyét vagy fürödjön meg, ill. zuhanyozzon le a kontaktus előtt.
A gél alkalmazása után lehetőleg legalább 6 órát várjon, mielőtt fürdik vagy zuhanyozik. Ha egyes esetekben mégis a gél alkalmazását 1-6 órával követően kerül sor fürdésre vagy zuhanyozásra, ez a kezelés eredményességét lényegesen nem befolyásolja.
Egyéb gyógyszerek és az Androgel
Tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét, ha bármely más gyógyszert szed vagy szedett a közelmúltban, beleértve az orvosi vény nélkül kapható gyógyszereket is. Különösen érvényes ez a szájon át (orálisan) szedhető vérhígító gyógyszerekre (antikoagulánsok), az inzulinra és a kortikoszteroidokra. Ezen gyógyszerek alkalmazása szükségessé teheti az Androgel adagjának módosítását.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Terhes és szoptató nők nem alkalmazhatják az Androgel-t.
Állapotos nőknek kerülniük kell bármilyen kontaktust az Androgel-lel kezelt bőrfelülettel, ez a gyógyszer ugyanis nemkívánatos férfias jellemzők kialakulását idézheti elő a fejlődő magzatban.
Kezelt bőrfelülettel való érintkezés esetén - mint azt fentebb javasoltuk - mielőbb le kell mosni szappannal és vízzel az érintett bőrfelületet.
Ha partnere teherbe esik, feltétlenül kövesse azokat a tanácsokat, amelyek a tesztoszterongél átvitelének elkerülését célozzák.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre:
Az Androgel nincs hatással a gépjárművezetéshez és a gépek a kezeléséhez szükséges képességekre.
Sportolók:
Felhívjuk a sportolók figyelmét, hogy ez a gyógyszer olyan hatóanyagot (tesztoszteront) tartalmaz, amely doppingellenőrzés során pozitív reakciót válthat ki.
3. Hogyan kell alkalmazni az Androgel-t?
Ezt a gyógyszert kizárólag felnőtt férfiak alkalmazhatják.
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát!
Az ajánlott adag 5 g gél (azaz 50 mg tesztoszteron) naponta egyszer, nagyjából azonos időpontban, lehetőleg reggel alkalmazva.
A napi adagot az orvos egyénileg határozza meg, de az nem haladhatja meg a napi 10 g gélt.
A gélt vékony bevonatként, finoman kell rásimítani a vállak, a karok vagy a has tiszta, száraz, egészséges bőrfelületére.
A tasakot felnyitva annak teljes tartalmát ki kell nyomni, és azonnal a bőrre kell kenni. Felöltözés előtt 3-5 percig hagyja száradni a bevonatot! A gél alkalmazása után szappannal és vízzel mosson kezet!
Ne alkalmazza a gélt a nemi szerveken (pénisz és a herék), mert a gél magas alkoholtartalma helyi irritációt okozhat.

Ha az előírtnál több Androgel-t alkalmazott:
Forduljon tanácsért orvosához!
Ha elfelejtette alkalmazni az Androgel-t:
A következő alkalmazás idején ne alkalmazzon dupla adagot az elfelejtett adag pótlására!
Ha idő előtt abbahagyja az Androgel alkalmazását:
Orvosi utasítás nélkül ne állítsa le az Androgel-terápiát!
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nagyon gyakori mellékhatások (100 közül 10 esetben jelentkezhetnek)
A gyógyszerkészítmény alkoholtartalma miatt gyakori alkalmazás esetén bőrirritációt, ill. bőrszárazságot okozhat. Ezen túlmenően akne is kialakulhat.
Gyakori mellékhatások (100 közül 1-10 esetben fordulnak elő)
Az Androgel okozhat fejfájást, hajhullást, a mellek fájdalmasságát, érzékenységét vagy megnagyobbodását, elváltozásokat a prosztatában, hasmenést, szédülést, vérnyomás-emelkedést, hangulati változásokat, a vörösvértestek, a hematokrit (a vörösvértestek százalékos aránya a vérben), valamint a hemoglobin (a vörösvértestek oxigént szállító része) szintjének növekedését, amelyet időszakos vérvizsgálattal lehet megállapítani, a lipidszint növekedését, a bőr túlérzékenységét és csípős fájdalmát, valamint emlékezetvesztést.
Szájon át (orálisan) vagy injekció formájában alkalmazott, tesztoszteront tartalmazó gyógyszerek alkalmazását követően a következő mellékhatásokról is beszámoltak: súlygyarapodás, változások a vérben lévő ásványi anyag mennyiségében, izomfájdalom, idegesség, lehangoltság (depresszió), ellenséges viselkedés, légzési problémák alvás közben, a bőr besárgulása (sárgaság), elváltozások a májfunkciós laborértékekben, szeborrea (a bőr faggyúmirigyeinek fokozott működésén alapuló kórfolyamat), változások a nemi vágyban, a spermiumok számának csökkenése, gyakori vagy hosszan tartó merevedés, vizelési nehézségeket okozó elzáródások, vízvisszatartás, túlérzékenységi reakciók.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Androgel-t tárolni?
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után (Felhasználható:) ne alkalmazza az ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne alkalmazza az Androgelt, ha a bomlás jeleit észleli.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.
Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Androgel?
- A készítmény hatóanyaga: tesztoszteron. 5 g (1 tasak) gél tartalma 50,0 mg tesztoszteron.
- Segédanyagok: izopropil-mirisztát, karbomerek (980), nátrium-hidroxid, 96%-os etanol, tisztított víz.
Milyen az Androgel külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem: gél: átlátszó vagy enyhén opálos, színtelen gél jellegzetes illattal.
Csomagolás: 5,0 g gél átlátszatlan LDPE/Al/PET egyadagos tasakban, egy doboz 30 tasakot tartalmaz.
1, 2, 7, 10, 14, 28, 30, 50, 60, 90 vagy 100 egyadagos tasak dobozban (nem minden kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba).

Kapcsolódó betegségek ( nőgyógyászat )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár