ANDROGEL 50 mg gél tasakban

ANDROGEL 50 mg gél tasakban betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Androgel és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Ez a gyógyszer tesztoszteront tartalmaz, ami a szervezet által természetes úton is előállított férfi nemi hormon.
Ez a gyógyszer a tesztoszteron pótlására szolgál, felnőtt férfiak tesztoszteron-hiányból (hipogonadizmus) eredő különféle panaszainak kezelésére. Ezt két, külön elvégzett vértesztoszteronszint-meghatározással kell igazolni, illetve a következő klinikai tünetek tartoznak ide:
- impotencia,
- nemzőképtelenség,
- csökkent nemi vágy,
- fáradékonyság,
- depresszió,
- csontritkulás, amelyeket az alacsony hormonszint okoz,
- férfi nemi jelleg gyengülése,
- izomtömeg csökkenése,
- erekció hiánya, vagy ha létrejön erekció, az nem tartós.
2. Tudnivalók az Androgel alkalmazása előtt
Ne alkalmazza ezt a gyógyszert,
- ha allergiás a tesztoszteronra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha Ön prosztatarákban szenved,
- ha Ön mellrákban szenved.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Androgel fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
Mielőtt megkezdenék Önnél az ezzel a gyógyszerrel végzett kezelést, ki kell Önnél mutatni a tesztoszteron-hiány klinikai jeleit (a férfi nemi jelleg gyengülése, az izomtömeg csökkenése, gyengeség vagy fáradtság, csökkent nemi vágy/késztetés, az erekció hiánya (vagy ha létre is jön erekció, az nem tartós), stb.), és ezt a diagnózist több, ugyanabban a laboratóriumban elvégzett laborvizsgálattal is meg kell erősíteni.
Ez a gyógyszer nem alkalmazható:
- gyermekek és serdülők kezelésére, mivel 18 éven aluli fiúkra vonatkozó klinikai információ nem áll rendelkezésre,
- nők kezelésére, mivel férfias jelleg alakulhat ki náluk.
Az androgének növelhetik a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (prosztata-hipertrófia) vagy a prosztatarák kialakulásának kockázatát, ezért - az orvos előírásának megfelelően - a kezelés megkezdése előtt és a terápia alatt szükséges a prosztata rendszeres ellenőrzése.
Ha súlyos szív-, máj- vagy vesebetegsége van, az ezzel a gyógyszerrel végzett kezelés súlyos komplikációkat okozhat, mivel visszatartja a vizet a szervezetében, amit néha (pangásos) szívelégtelenség kísérhet.
A kezelés megkezdése előtt és során kezelőorvosa a következő vérvizsgálatokat fogja elvégezni: a vér tesztoszteron-szintjének meghatározása, teljes vérkép.
Trombofília (véralvadási rendellenesség, amely növeli a trombózis vagyis a vérrögképződés kockázatát az erekben).
Beszéljen kezelőorvosával, ha magas vérnyomásban szenved, illetve magas vérnyomással kezelik, mivel a tesztoszteron vérnyomás-emelkedést okozhat.
Egyeseknél - különösen erősen túlsúlyos betegeknél, valamint légzőszervi megbetegedésben szenvedőknél - alvás alatti légzési problémák súlyosbodása fordult elő tesztoszteron-kezelés alatt.
Ha Ön olyan rákbetegségben szenved, amely a csontokat is érinti, megemelkedhet a kalciumszint a vérében és a vizeletében. Mivel ez a gyógyszer tovább emelheti a kalciumszintet, ezért orvosa valószínűleg rendszeres vérvétellel ellenőrzi majd a kalciumszintet a kezelés alatt.
Ha Ön hosszú ideig részesül tesztoszteron-pótló kezelésben, Önnél policitémia (a vörösvértestek számának abnormális megnövekedése) alakulhat ki. Ennek az előfordulását rendszeres vérvizsgálattal kell kiszűrni.
Ha Ön epilepsziában és/vagy migrénben szenved, kellő elővigyázatossággal alkalmazza ezt a gyógyszert, mert ezek az állapotok rosszabbodhatnak a kezelés során.
Súlyos bőrreakciók esetén a kezelést felül kell vizsgálni és - szükség esetén - le kell állítani.
Ha Ön túl sokat alkalmaz a készítményből, annak a következő jelei lehetnek: ingerlékenység, idegesség, hízás, gyakori vagy elnyújtott erekció. Ha ezek közül bármelyik tünetet észleli, forduljon orvosához, aki megfelelően módosítja majd ennek a gyógyszernek a napi adagját.
A kezelés megkezdése előtt orvosa alaposan kivizsgálja Önt. Két alkalommal vért is vesz Öntől a vér tesztoszteron-szintjének megállapítása céljából, mielőtt felírná Önnek ezt a gyógyszert. A kezelés alatt Önnek rendszeresen (évente legalább egyszer, de ha Ön időskorú vagy egyéb okból veszélyeztetett beteg, akkor kétszer is) ellenőrző vizsgálatokon kell részt vennie.
A tesztoszteron esetleges átvitele más személyekre
A kezelt bőrfelület befedésének hiányában a tesztoszteron más személyre is átkerülhet, ha az illető szoros és viszonylag hosszú ideig tartó érintkezésbe kerül azzal a bőrfelülettel, amelyen a gélt alkalmazták; ennek eredményeként a másik személynél a megemelkedett tesztoszteron-szint tünetei jelentkezhetnek, mint pl. a szőrzet megerősödése az arcon és a testen, valamint a hang mélyülése. Nőknél változásokat okozhat a menstruációs ciklusban is. Az ilyen átvitel megelőzhető, ha ruhát visel az érintett bőrfelületen vagy lemossa az alkalmazási területet a bőrével való érintkezés előtt.
Javasolt az alábbi elővigyázatossági intézkedések betartása.
A beteg számára:
- mosson kezet szappannal és vízzel a gél alkalmazása után,
- miután a gél megszáradt, fedje be ruhával az érintett bőrfelületet,
- mossa le az alkalmazási területet, mielőtt szoros érintkezésbe lépne egy másik személlyel.
Ha úgy gondolja, hogy a tesztoszteron átkerülhetett más személy (férfi, nő vagy gyermek) bőrére, akkor ez a személy:
- azonnal mossa le az érintett bőrfelületet szappannal és vízzel,
- ha olyan tüneteket észlelnek, mint a gennyes pattanások képződésével járó bőrgyulladás (akne) megjelenése vagy a szőrzet növekedésének illetve minőségének megváltozása az arcon vagy a testen, feltétlenül keressék fel orvosukat.
Ennek a gyógyszernek az alkalmazását követően legalább 1 órát várjon, mielőtt fürdik vagy zuhanyozik.
Egyéb gyógyszerek és ez a gyógyszer
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve az orvosi vény nélkül kapható gyógyszereket is. Különösen érvényes ez a szájon át (orálisan) szedhető vérhígító gyógyszerekre (antikoagulánsokra), az inzulinra és a kortikoszteroidokra. Az említett gyógyszerek alkalmazása szükségessé teheti e gyógyszer adagjának a módosítását.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Terhes és szoptató nők nem alkalmazhatják ezt a gyógyszert.
Nőknek a terhesség ideje alatt kerülniük kell bármilyen érintkezést az ezzel a gyógyszerrel kezelt bőrfelülettel. Ez a gyógyszer nemkívánatos férfias jellemzők kialakulását idézheti elő a fejlődő magzatban.
Kezelt bőrfelülettel való érintkezés esetén - mint azt fentebb javasoltuk - mielőbb le kell mosni szappannal és vízzel az érintett bőrfelületet.
Ha partnere teherbe esik, feltétlenül kövesse azokat a tanácsokat, amelyek a tesztoszteron-gél átvitelének elkerülését célozzák.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre:
Ez a gyógyszer nincs hatással a gépjárművezetéshez és a gépek a kezeléséhez szükséges képességekre.
Sportolók:
Felhívjuk a sportolók figyelmét, hogy ez a gyógyszer olyan hatóanyagot (tesztoszteront) tartalmaz, amely doppingellenőrzés során pozitív eredményt adhat.
3. Hogyan kell alkalmazni az Androgel-t?
Ezt a gyógyszert kizárólag felnőtt férfiak alkalmazhatják.
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát!
Az ajánlott adag 5 g gél (azaz 50 mg tesztoszteron) naponta egyszer, nagyjából azonos időpontban, lehetőleg reggel alkalmazva.
A napi adagot az orvos egyénileg határozza meg, de az nem haladhatja meg a napi 10 g gélt.
A gélt vékony bevonatként, finoman kell rásimítani a vállak, a karok vagy a has tiszta, száraz, egészséges bőrfelületére.
A tasakot felnyitva annak teljes tartalmát ki kell nyomni, és azonnal a bőrre kell kenni. Felöltözés előtt 3-5 percig hagyja száradni a bevonatot! A gél alkalmazása után szappannal és vízzel mosson kezet!
Ne alkalmazza a gélt a nemi szerveken (a péniszen és a heréken), mert a gél magas alkoholtartalma helyi irritációt okozhat.

Ha az előírtnál többet alkalmazott ebből a gyógyszerből:
Forduljon tanácsért orvosához!
Ha elfelejtette alkalmazni ezt a gyógyszert:
A következő alkalmazás idején ne alkalmazzon dupla adagot az elfelejtett adag pótlására!
Ha idő előtt abbahagyja ennek a gyógyszernek az alkalmazását:
Orvosi utasítás nélkül ne hagyja abba az ezzel a gyógyszerrel végzett kezelést!
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1 beteget érinthetnek)
A gyógyszerkészítmény alkoholtartalma miatt gyakori alkalmazás esetén bőrirritációt, ill. bőrszárazságot okozhat. Ezen túlmenően akne is kialakulhat.
Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
Ez a gyógyszer okozhat fejfájást, hajhullást, a mellek fájdalmasságát, érzékenységét vagy megnagyobbodását, elváltozásokat a prosztatában, hasmenést, szédülést, vérnyomás-emelkedést, hangulati változásokat, a vörösvértestek, a hematokrit (a vörösvértestek százalékos aránya a vérben), valamint a hemoglobin (a vörösvértestek oxigént szállító része) szintjének növekedését, amelyet időszakos vérvizsgálattal lehet megállapítani, a lipidszint növekedését, a bőr túlérzékenységét és csípős fájdalmát, valamint emlékezetvesztést.
Szájon át (orálisan) vagy injekció formájában alkalmazott, tesztoszteront tartalmazó gyógyszerek alkalmazását követően a következő mellékhatásokról is beszámoltak: testsúlygyarapodás, változások a vérben lévő ásványi anyag mennyiségében, izomfájdalom, idegesség, lehangoltság (depresszió), ellenséges viselkedés, légzési problémák alvás közben, a bőr besárgulása (sárgaság), elváltozások a máj működését jellemző laborértékekben, szeborrea (a bőr faggyúmirigyeinek fokozott működésén alapuló kóros elváltozás), változások a nemi vágyban, a spermiumok számának csökkenése, gyakori vagy hosszan tartó merevedés, vizelési nehézségeket okozó elzáródások, vízvisszatartás, túlérzékenységi reakciók.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Androgel-t tárolni?
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után (Felhasználható:) ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne alkalmazza az Androgelt, ha a bomlás jeleit észleli.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz ez a gyógyszer?
- A készítmény hatóanyaga: tesztoszteron. 5 g (1 tasak) gél 50 mg tesztoszteront tartalmaz.
- Segédanyagok: izopropil-mirisztát, karbomerek (980), nátrium-hidroxid, 96%-os etanol, tisztított víz.
Milyen ennek a gyógyszernek a külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Átlátszó vagy enyhén opálos, színtelen gél, jellegzetes illattal.
Csomagolás: 5 g gél, átlátszatlan LDPE/Al/PET egyadagos tasakban.
1, 2, 7, 10, 14, 28, 30, 50, 60, 90 vagy 100 db egyadagos tasak dobozban (nem minden kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba).

Kiszerelés: 30x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20015/02

ANDROGEL 50 mg gél tasakban

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Lab. Besins International S.A.

Hatóanyag: testosterone

ATC: Testosterone

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 11806 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 11806 Ft *

Normatív támogatott ár: 11806 Ft 

Eü. emelt támogatott ár: 1181 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Kapcsolódó betegségek ( nőgyógyászat )