-5° - +8°
Kettős front

Gyógyszerkereső

ALGOFLEX GYORSAN HATÓ 400 mg filmtabletta

Kiszerelés: 6x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-21112/01

ALGOFLEX GYORSAN HATÓ 400 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: sanofi-aventis

Hatóanyag: ibuprofen

ATC: Ibuprofen

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Fogyasztói ár:  Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Algoflex Rapid, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A készítmény hatóanyaga, az ibuprofén, az ún. nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok) csoportjába tartozik, melyek fájdalomcsillapító, és lázcsillapító hatásúak.
Az Algoflex Rapid ibuprofént tartalmaz ibuprofén-lizinát formájában, amely a szervezetben könnyen lebomlik, és a hatóanyag hamar bekerül a véráramba, és gyorsan eljut el a fájdalom helyére.
Az Algoflex Rapid különböző eredetű, enyhe, illetve közepesen erős akut fájdalmak tüneti kezelésére szolgál, mint például a fejfájás (beleértve a tenziós fejfájást és a migrént), fogfájás, foghúzást követő fájdalom (beleértve a beékelődött fog sebészi eltávolítását) valamint izomfájdalom, menstruációs fájdalom.
Az Algoflex Rapid lázcsillapító hatással is rendelkezik.
A készítményt felnőttek illetve 40 testtömeg-kg feletti serdülők (12 éves kortól) alkalmazhatják.
2. Tudnivalók az Algoflex Rapid szedése előtt
Ne szedje az Algoflex Rapid filmtablettát
- ha allergiás az ibuprofénre (az Algoflex Rapid hatóanyagára) vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére,
- ha túlérzékenysége miatt korábban acetilszalicilsav vagy egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentők bevétele után bármikor légszomj, asztma, orrfolyás, vizenyős duzzanat vagy csalánkiütés alakult ki.
- ha Önnek jelenleg fennálló illetve kiújuló gyomor- vagy nyombélvérzése vagy fekélye van, vagy ha a valaha is ismétlődően (legalább kétszer) volt.
- ha nem-szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) kezeléssel összefüggésben gyomor-bélrendszeri vérzés vagy átfúródás történt.
- ha agyér- (cerebrovaszkuláris vérzés) vagy egyéb fennálló vérzése van
- ha vérképzési vagy véralvadási zavarai vannak.
- Ha súlyos szív-, vese- vagy májelégtelenségben szenved.
- ha súlyos folyadékhiányban szenved (amelyet okozhat hányás, hasmenés vagy elégtelen folyadékbevitel)
- ha terhessége utolsó harmadában van
- gyermekkorban 40 testtömeg-kg (12 éves kor) alatt
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Forduljon kezelőorvosához mielőtt szedni kezdené ezt vagy bármely más ibuprofén-tartalmú készítményt
- ha vese- vagy májbetegségben szenved,
- közvetlenül nagyobb műtét utáni időszakban
- ha örökletes vérképzési zavarban (akut intermittáló porfíriában) szenved
- ha asztma bronhiáléban szenved (tüdőasztma),
- ha egyidejűleg olyan gyógyszert szed, ami fokozhatja a gyomorkárosodás vagy vérzés kockázatát (lásd alább),
- ha szisztémás lupusz eritematózuszban (immunrendszeri betegség) vagy más kevert kötőszöveti betegségben szenved (az aszeptikus vagy kórokozó nélküli agyhártyagyulladás veszélye miatt),
- ha fekélyképződéssel járó gyulladásos bélbetegsége (pl. Crohn-betegség, kolitisz ulceroza) van,
- ha szívproblémái vannak, vagy korábban szélütés (sztrók) érte, vagy úgy véli, fokozott kockázattal rendelkezik ezen állapotok kialakulására vonatkozóan (pl. magasvérnyomás betegsége, cukorbetegsége van, magas a koleszterinszintje vagy dohányzik), feltétlenül beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével a kezelést illetően.
- ha szénanáthától, orrpoliptól vagy krónikus elzáródásos légúti betegségektől szenved, mert fennáll az allergiás reakciók előfordulásának fokozott kockázata. Az allergiás reakciók asztmás rohamok (ún. analgetikum asztma), Quincke ödéma vagy csalánkiütés formájában jelentkezhetnek.
- ha folyadékhiányban szenved
Az Algoflex Rapid tartós szedése esetén a máj- és vesefunkció, valamint a vérkép rendszeres ellenőrzésére van szükség.
A nemkívánatos hatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák. Az idősek jobban ki vannak téve a mellékhatások kockázatának.
Az Algoflex Rapid egyidejű alkalmazása kerülendő egyéb nemszteroid-gyulladáscsökkentőkkel, beleértve a szelektív ciklooxigenáz-2-gátlókat is, mivel az együttes alkalmazás fokozza a nemkívánatos hatások előfordulásának kockázatát (lásd alább az "Egyéb gyógyszerek és az Algoflex Rapid" c. részt).
Ha az Algoflex Rapid szedése során gyomor-bélrendszeri vérzés vagy fekély alakul ki, a kezelést le kell állítani, és orvoshoz kell fordulni.
A gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély vagy átfúródás bármikor előfordulhat a kezelés során, előzetes figyelmeztető tünetekkel vagy anélkül, akár szerepel gyomor-bélrendszeri betegség a kórtörténetben, akár nem. A gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély vagy átfúródás előfordulása gyakoribb nagyobb adagok szedésekor, ha a betegnek volt már gyomor-bélrendszeri fekélye, illetve időskorúaknál. Néhány gyógyszer fokozhatja a gyomorkárosodás vagy vérzés veszélyét (egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentők, kortikoszteroidok, véralvadás-gátlók - például a warfarin, szelektív szerotonin visszavétel-gátlók (SSRI), vagy vérlemezke összecsapzódást gátlók - például az acetilszalicilsav.
A gyomor-bélrendszeri károsodás szempontjából fokozottan veszélyeztetett betegek számára gyomorvédő készítmény (pl. mizoprosztol vagy protonpumpa gátlók) együttadása megfontolandó.
Ha Önnél korábban gyomor-bélrendszeri toxikus hatás lépett fel (különösen, ha Ön időskorú), értesítenie kell a kezelőorvosát bármilyen szokatlan hasi tünetről (főleg gyomor-bélrendszeri vérzésről), legfőképpen a kezelés kezdeti szakaszaiban.
Olyan típusú gyógyszerek alkalmazása, mint az Algoflex Rapid, összefüggésben állhat a szívroham ("miokardiális infarktus"), illetve a szélütés (sztrók) kockázatának kismértékű emelkedésével. Nagy adagok és tartós kezelés esetén bármely kockázat valószínűsége fokozódik.
Ne lépje túl az ajánlott adagot, illetve kezelési időt (3 nap migrénes fejfájások vagy láz, valamint 4 nap fájdalom kezelése esetén).
A nem-szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID)-kezelések kapcsán nagyon ritkán súlyos, esetenként halálos kimenetelű bőrreakciókat jelentettek bőrpírral és hólyagképződéssel(exfoliatív dermatitisz, Stevens-Johnson szindróma és toxikus epidermális nekrolízis /Lyell-szindróma; lásd 4. pont). Ezek kockázata a kezelés korai szakaszában a legnagyobb: az esetek többségében e reakciók a kezelés első hónapjában alakulnak ki. A bőrkiütések, nyálkahártya károsodások első jeleinél vagy a túlérzékenységi reakciók bármilyen egyéb jele esetén Önnek abba kell hagynia az Algoflex Rapid szedését, és azonnal a kezelőorvosához kell fordulnia.
Általánosságban a (különböző fajtájú) fájdalomcsillapító gyógyszerek rendszeres használata tartós, súlyos veseproblémákat okozhat. Ennek kockázatát növelheti a sóvesztéssel és kiszáradással együtt járó fizikai megterhelés, ezért az kerülendő.
Bárányhimlő (varicella) alatt tanácsos mellőzni az Algoflex Rapid filmtabletta szedését.
Bármely típusú fájdalomcsillapító hosszan tartó szedése fejfájás esetén súlyosbíthatja azt. Amennyiben gyakran vagy naponta van fejfájása, fejfájás elleni gyógyszerek rendszeres szedése ellenére (vagy éppen azért), orvosi tanácsot kell kérni mielőtt bármilyen fájdalomcsillapítót venne be. A kezelést fel kell függeszteni, ha a kezelőorvos gyógyszer-túlfogyasztás okozta fejfájást állapít meg.
Az ibuprofén szedése elfedheti a fertőzés és a láz tüneteit.
Egyéb gyógyszerek és az Algoflex Rapid
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről
Mi kerülendő más gyógyszerek szedése esetén?
Egyes véralvadásgátló gyógyszerek (vérrögképződés ellen) (pl. acetilszalicilsav/aszpirin, warfarin, tiklopidin), egyes magasvérnyomás ellenes gyógyszerek (ACE-gátlók pl. kaptopril, béta-receptor blokkolók, angiotenzin-II antagonisták), és egyéb gyógyszerek is befolyásolhatják az ibuprofén kezelést, illetve az ibuprofén is befolyásolhatja a fenti gyógyszerek hatását. Ezért mielőtt az ibuprofént más gyógyszer(ek) mellett kezdené szedni, mindenképp kérje ki kezelőorvosa véleményét.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket is. Különösen a következő gyógyszerek szedését fontos megemlíteni:
- acetilszalicilsav vagy más NSAID (gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók), és glükokortikoidok (kortizont vagy a kortizonhoz hasonló anyagokat tartalmazó gyógyszerek), mivel ezek a gyógyszerek növelhetik a gyomor-bélrendszeri fekélyek és a vérzés kockázatát,
- szelektív szerotonin-visszavétel-gátlók (SSRI-k, depresszió kezelésére használt gyógyszerek), mivel növelhetik az gyomor-bélrendszeri vérzés kockázatát
- véralvadásgátló gyógyszerek, mivel növelhetik a vérzés kockázatát
- acetilszalicilsav (kis adagban), mivel csökkenhet a vérhígító hatás,
- magas vérnyomás elleni gyógyszerek és vízhajtó szerek, mivel az ibuprofén csökkentheti ezeknek a gyógyszereknek a hatását, és megnőhet a vesekárosodás kockázata,
- kálium-megtakarító vízhajtó szerek, mivel a vér kálium-szintje megemelkedhet
- kinolon antibiotikumok, mivel az epileptikus görcsrohamok kockázata növekedhet,
- aminoglikozidok (antibiotikumok) mivel az ibuprofén csökkenti az aminoglikozidok kiválasztását, együttes alkalmazásuk növelheti a vese- és halláskárosodás kockázatát
- szulfanilurea tartalmú készítmények (vércukorszint-csökkentő gyógyszerek), mivel gyógyszerkölcsönhatások léphetnek fel az ibuprofénnel
- lítium (gyógyszer a mániás depresszió és a depresszió kezelésére), digoxin (szívelégtelenség kezelésére), vérhígító gyógyszerek (pl. warfarin), fenitoin (epilepszia kezelésére), és metotrexát (daganatos megbetegedés illetve reuma elleni gyógyszer), mivel az ibuprofén fokozhatja az ilyen gyógyszerek hatását,
- szulfinpirazon és probenecid (gyógyszerek a köszvény kezelésére), mivel késleltethetik az ibuprofén kiürülését,
- klinikai adatok szerint a nem-szteroid gyulladáscsökkentők megnövelhetik a vérben a baklofén szintjét
- ciklosporin és takrolimusz (immunszupresszív gyógyszerek), mivel vesekárosodást okozhatnak,
- zidovudin (HIV/AIDS kezelésére szolgáló gyógyszer), mivel a HIV pozitív hemofíliás betegeken növekedhet az ízületi vérömleny, illetve a duzzanathoz vezető vérömleny kialakulásának kockázata.
Az Algoflex Rapid egyidejű bevétele étellel és itallal, és alkohollal
A filmtablettát megfelelő mennyiségű folyadékkal egészben kell lenyelni.
A filmtabletta étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül is bevehető. Amennyiben röviddel az étkezés után veszik be a tablettát, az késleltetheti az Algoflex Rapid hatásának kezdetét. Ugyanakkor az étkezés közbeni bevétel csökkenti a gyomor-bélrendszeri panaszok felmerülésének lehetőségét.
Alkoholtartalmú italok fogyasztása és a dohányzás a kezelés időtartama alatt nem javasolt.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ha az Algoflex Rapid szedése során terhességet állapítanak meg Önnél, értesítse kezelőorvosát.
A készítmény nem alkalmazható a terhesség utolsó három hónapjában, és kizárólag orvosi utasításra szedhető a terhesség első és második harmadában.
Az Algoflex Rapid filmtabletta rövid ideig történő alkalmazása szoptatás alatt megengedhető, mivel az ibuprofén csak kis mennyiségben jut az anyatejbe. Mindeddig nem jelentették, hogy az ibuprofén károsan hatna a csecsemőre, ezért ilyen hatás nem várható. Tartós gyógyszerszedés esetén beszéljen kezelőorvosával.
Az Algoflex Rapid olyan gyógyszerek csoportjába tartozik (NSAID-ok), amelyek hátrányosan befolyásolhatják a női termékenységet. A gyógyszerszedés abbahagyása után azonban ez a hatás elmúlik.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer alkalmazása során szédülés, fáradékonyság, és látászavarok előfordulhatnak, ami károsan befolyásolhatja a fokozott figyelmet igénylő tevékenységek végzését. Ilyen esetekben ne vezessen, és ne kezeljen gépeket.
3. Hogyan kell szedni az Algoflex Rapid tablettát?
A gyógyszert mindig kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek és 40 testtömeg-kg (12 év feletti) serdülőknek
A kezdő adag egy tabletta Algoflex Rapid (400 mg ibuprofén), majd szükség szerint további egy tabletta (400 mg ibuprofén) 6 óránként.
Hagyjon legalább 6 órás szünetet az egyes adagok bevétele között!
Egy nap alatt összesen legfeljebb 3 tabletta Algoflex Rapid -ot szedjen (megfelel a napi maximálisan szedhető 1200 mg ibuprofénnek).
Az Algoflex Rapid nem adható 40 testtömeg-kg (12 év alatti) gyermekeknek az egy tablettában található hatóanyag mennyisége miatt.
Időskorúak
Az adagolás megegyezik a felnőtteknek ajánlott adagolással, de fokozott óvatosság szükséges (lásd "Az Algoflex Rapid fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" pontot).
Károsodott máj- vagy veseműködés esetén
Vese- és májkárosodás esetén fokozott óvatosság szükséges (lásd "Az Algoflex Rapid fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" pontot).
Ha Ön a gyógyszert migrénes fejfájásra vagy lázra 3 napnál, illetve fájdalomra 4 napnál tovább szedi, vagy ha tünetei rosszabbodnak, forduljon kezelőorvosához.
Ne lépje túl az ajánlott adagot és ne szedje a gyógyszert az előírtnál hosszabb ideig!
Ha az előírtnál több Algoflex Rapid tablettát vett be
Azonnal kérjen orvosi segítséget túladagolás esetén, vagy ha a filmtablettát véletlenül gyermek vette be.
Túladagolás esetén a következő tünetek jelentkezhetnek: hányinger, hányás, gyomorfájás, gyomor- és bélrendszeri vérzések (lásd 4. pont), hasmenés, fejfájás, szédülés és álmosság. Ritkábban előfordulhat alacsony vérnyomás, légzési elégtelenség, és eszméletvesztés.
Ha elfelejtette bevenni Algoflex Rapid tablettát
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, következő alkalommal ne vegyen be többet az ajánlott mennyiségnél.
Amennyiben bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Időskorúaknál, vagy azon betegeknél, akiknek kórtörténetében gyomor- vagy nyombélfekély szerepel (főként vérzéssel vagy nyálkahártya átfúródással), illetve akik tartósan acetilszalicilsav tartalmú készítményt szednek, nagyobb a mellékhatások kialakulásának kockázata.
Azonnal szakítsa meg a készítmény szedését, és haladéktalanul keressen orvosi segítséget, bármely túlérzékenységi reakció első jelei esetén, mint pl. bőrkiütés, nyálkahártya sebesedés, csalánkiütés, hirtelen kialakuló szem körüli duzzanat, nehézlégzéssel vagy nyelési nehezítettséggel társuló szorító mellkasi fájdalom, továbbá hasi fájdalom, látászavarok vagy gyomor-bélrendszeri vérzés (vérhányás illetve szurokszéklet).
Az esetlegesen felmerülő mellékhatásokat az alábbi csoportokban tüntettük fel azok gyakorisága szerint:
Nagyon gyakori (10 kezelt betegből több, mint egy betegben fordulhat elő):
hányinger, hányás, gyomorégés, hasmenés, szorulás, bélgázosság.
Gyakori (100 kezelt betegből 1-10 betegben fordulhat elő):
hasi fájdalom, enyhe gyomor- és/vagy bélvérzés, amely kivételes esetekben vérszegénységet okozhat.
Nem gyakori (1000 kezelt betegből 1-10 betegben fordulhat elő):
fejfájás, szédülés, álmatlanság, izgatottság, ingerlékenység vagy fáradékonyság, látászavarok, csalánkiütés, viszketés, allergiás reakciók (mint pl. bőrkiütés, viszketés, valamint asztmás rohamok), a tápcsatorna-nyálkahártya gyulladása, fekélyesedése vagy átfúródása (fekete széklet, vérhányás formájában jelentkezik), szájüregi gyulladás, meglévő bélbetegségek rosszabbodása (vastagbélgyulladás, ún. Crohn-betegség).
Ritka (10 000 kezelt betegből 1-10 betegben fordulhat elő):
szívelégtelenség, aszeptikus- kórokozó nélküli- agyhártyagyulladás (különösen kötőszöveti megbetegedések (pl. szisztémás lupusz eritematozusz esetén), látászavarok, színlátás zavarai, homályos látás, fülcsengés, májfunkciós zavarok (rendszerint visszafordíthatók).
Nagyon ritka (10 000 kezelt betegből 1 betegben fordulhat elő):
légzési nehézség (különösen asztmás betegeknél), az asztma súlyosbodása, a nyelőcső nyálkahártyájának gyulladása, hasnyálmirigy-gyulladás, amelyet súlyos gyomortáji, hátba sugárzó fájdalom, hányinger és hányás kísér (pankreatitisz), bélszűkület, vérképzési rendellenességek (első jelei: láz, torokfájás, szájfekélyesedés, influenzaszerű tünetek, súlyos kimerülés, orr- és bőrvérzések), víz- és/vagy nátrium visszatartás, pszichotikus reakciók, depresszió, érzelmi labilitás, szívdobogásérzés, szívroham ("miokardiális infarktus"), vérnyomás csökkenés vagy növekedés, húgyhólyaggyulladás, vérvizelés, vesefunkció zavar beleértve az ödémát is, zavaros vizelet (nefrózis szindróma); gyulladásos vesebetegség (intersticiális nefritisz), amely akut veseelégtelenséghez vezethet, vér a vizeletben és láz a vesekárosodás jelei lehetnek (papilláris nekrózis), a vér emelkedett karbamidszintje, vizenyő, májfunkció károsodása (első jele a bőr elszíneződése lehet), májkárosodás különösen hosszú időtartamú kezelés esetén, májelégtelenség, akut májgyulladás (hepatitisz; a bőr vagy a szemfehérje besárgulása, fáradékonyság és láz), súlyos bőrreakciók, mint pl. bőrkiütés bőrpírral és hólyagképződéssel, Stevens Johnson-szindróma, szövetelhalás, súlyos túlérzékenységi reakciók (arc, nyelv- és gégevizenyő, nehézlégzés, szapora szívverés, alacsony vérnyomás, súlyos sokk), foltos hajhullás (alopécia).
Ibuprofént tartalmazó készítmények (és néhány egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentő), így az Algoflex Rapid alkalmazása során is kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus vagy szélütés (sztrók) kialakulásának kockázata.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell az Algoflex Rapid tablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 30 °C-on, a nedvességtől való védelem érdekében, az eredeti csomagolásban tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Algoflex Rapid
- A készítmény hatóanyaga: 400 mg ibuprofénnek megfelelő 684 mg ibuprofén-lizinát filmtablettánként.
- Egyéb összetevők
Tabletta mag, szilikátos mikrokristályos cellulóz (Prosolv SMCC 90), kroszkarmellóz-nátrium, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, hidroxipropilcellulóz (EF), nátrium-sztearil-fumarát.
Bevonat: hipromellóz (2910/3), makrogol 6000, talkum, titán-dioxid (E171), poliszorbát 80, szimetikon emulzió (SE 4), erithrozin (E127).
Milyen az Algoflex Rapid külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Világos ibolyaszínű, hosszúkás, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta.
6 db, 12 db, 18 db vagy 24 darab filmtabletta átlátszó PVC/Aclar/PVC és alumínium vagy fehér átlátszatlan PVC/Aclar/PVC és alumínium fóliákból kialakított buborékcsomagolásban (1 buborékcsomagolás 6 darab filmtablettát tartalmaz) és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó betegségek ( reumatológiai megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár