ALBUREX 50 g/l oldatos infúzió

ALBUREX 50 g/l oldatos infúzió betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ALBUREX 50 G/L ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Milyen típusú gyógyszer az Alburex 50 g/l?
Az Alburex 50 g/l oldatos infúzió egy plazmapótló oldat.
Hogyan hat az Alburex 50 g/l?
Az albumin stabilizálja a keringő vértérfogatot. Szállítja a hormonokat, enzimeket, gyógyszer hatóanyagokat és toxinokat. Az Alburex 50 g/l-ben lévő albumin fehérjét emberi vérplazmából állítják elő. Ezért az albumin pontosan úgy hat, mint az Ön saját fehérjéje.
Milyen betegség esetén alkalmazható az Alburex 50 g/l?
Az Alburex 50 g/l-t a keringő vér mennyiségének helyreállítására és stabilizálására használják. Általában intenzív ellátásban alkalmazzák, amikor az Ön keringő vértérfogatának csökkenése kritikus mértékű. Ilyen eset lehet:
- sérülés következtében fellépő nagy vérvesztéség
- kiterjedt égési sérülés
Az Alburex 50 g/l alkalmazásáról az Ön orvosa dönt. A döntés az Ön klinikai állapotától függ.

2. Tudnivalók az Alburex 50 g/l alkalmazása előtt

- Alaposan olvassa el ezt a részt. A benne szereplő információkat Önnek és kezelőorvosának is figyelembe kell vennie, mielőtt Alburex 50 g/l-t kapna.
- Nem alkalmazható az Alburex 50 g/l
- ha Ön allergiás (túlérzékeny) a humán albuminra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely összetevőjére.
- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- Az Alburex 50 g/l alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy az egészségügyi szakszemélyzettel.

Mely körülmények növelik a mellékhatások kockázatát?
Kezelőorvosa vagy az egészségügyi szakszemélyzet fokozott elővigyázatossággal fogja alkalmazni a készítményt, ha a kóros vértérfogat növekedés (hipervolémia) vagy vérhígulás (hemodilúció) veszélyes lehet az Ön számára. Ilyen esetek:
- gyógyszeres kezelést igénylő szívelégtelenség (dekompenzált szívelégtelenség)
- magas vérnyomás (hipertenzió)
- a nyelőcső vénáinak tágulata (özofágusz várix)
- tüdővizenyő (folyadék-felhalmozódás a tüdőben)
- vérzési hajlam (hemorrágiás diatézis)
- súlyos vérszegénység (a vörösvértestek számának fokozott csökkenése, anémia)
- nagymértékben csökkent vizeletürítés vesekárosodás vagy gátolt ürítés miatt (renális és posztrenális anuria)
- A kezelés előtt tájékoztassa kezelőorvosát vagy az egészségügyi szakszemélyzetet, ha bármely körülmény a felsoroltak közül fennáll Önnél.
- Mikor kell az infúziót leállítani?
- Allergiás reakciók (túlérzékenységi reakciók) előfordulhatnak, és nagyon ritkán súlyosbodhatnak akár sokk kialakulásáig (lásd 4. pont "Lehetséges mellékhatások").
- Haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát vagy az egészségügyi szakszemélyzetet, ha ilyen reakciókat észlel az albumin beadása közben. Ő fog dönteni az infúzió teljes leállításáról, és a megfelelő kezelés elkezdéséről.
- A kóros vértérfogat-növekedés (hipervolémia) akkor fordulhat elő, ha a dózis és az infúzió sebessége nem az Ön állapotának megfelelően van beállítva. Ez a szív és a keringés túlterheléséhez vezethet (kardiovaszkuláris túlterhelés). Az ilyen túlterhelés első jelei a fejfájás, légzési nehézség, a nyaki vénák duzzanata (nyaki vénák vérteltsége)
- Haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát vagy az egészségügyi szakszemélyzetet, ha ilyen jeleket észlel. Ő le fogja állítani az infúziót és szükség szerint ellenőrzi az Ön keringését.
- Fertőzések átvitelével kapcsolatos biztonsági információk
- Amikor emberi vérből vagy plazmából készítenek gyógyszerkészítményeket, bizonyos intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy megelőzzék a fertőzéseknek a betegekre való átvitelét.
- Ezek közé tartoznak:
- a vért, illetve plazmát adó donorokat gondosan választják ki annak érdekében, hogy biztosan kizárják azokat, akik valamilyen fertőzés hordozása szempontjából veszélyt jelentenek,
- minden egyes levett vérmintát és összegyűjtött plazmakeveréket ellenőriznek vírusokra, illetve egyéb fertőzésekre,
- a vér- vagy a plazmakészítmények előállítási folyamata olyan lépéseket tartalmaz, amelyek képesek semlegesíteni vagy eltávolítani a vírusokat.
- Ezen intézkedések ellenére, amikor emberi vérből vagy plazmából készült gyógyszereket alkalmaznak, nem lehet teljesen kizárni a fertőzések átvitelének lehetőségét. Ez minden ismeretlen vagy újonnan felbukkanó vírusra és más típusú fertőzésekre is igaz. Bizonyított vírusfertőzést eddig nem jelentettek olyan albumin beadásával kapcsolatban, melyet az Európai Gyógyszerkönyv vírusbiztonságra vonatkozó követelményeinek betartásával gyártottak.
- Kifejezetten javasolt, hogy minden alkalommal, amikor Önt Alburex 50 g/l készítménnyel kezelik, a beadott albumin nevét és gyártási számát feljegyezzék, a felhasznált gyártási tételek nyilvántartása érdekében.
- Egyéb gyógyszerek és az Alburex 50 g/l
- Nem ismert az Alburex 50 g/l és egyéb gyógyszerek közötti specifikus kölcsönhatás.
- A kezelés előtt azonban, feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy az egészségügyi szakszemélyzetet a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Terhesség, szoptatás és termékenység
- Tájékoztassa kezelőorvosát vagy az egészségügyi szakszemélyzetet, ha Ön terhes, terhességet tervez vagy szoptat. Kezelőorvosa dönt majd arról, hogy kaphat-e Alburex 50 g/l-t a terhesség, vagy a szoptatás ideje alatt.
- Az Alburex 50 g/l terhes vagy szoptató nők esetén történő alkalmazását nem vizsgálták külön. Ugyanakkor alkalmaznak humán albumint tartalmazó gyógyszerkészítményeket terhes vagy szoptató nőknél. A tapasztalat azt mutatja, hogy a terhesség lefolyására vagy a magzatra és az újszülöttre gyakorolt káros hatások nem várhatók.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- Az Alburex 50 g/l gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem észlelték.

- Az Alburex 50 g/l oldatos infúzió nátriumot tartalmaz
- Ez a gyógyszer kb. 3,2 mg nátriumot tartalmaz 1 ml oldatban (140 mmol/l). Ezt az Ön kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember figyelembe veszi, ha Ön sószegény diétát alkalmaz.

- 3. Hogyan kell alkalmazni az Alburex 50 g/l-t?

- Az Alburex 50 g/l-t rendszerint kezelőorvosa vagy az egészségügyi szakszemélyzet adja be.
- Kizárólag vénába adható infúzió formájában (intravénás infúzió) alkalmazható. A gyógyszert beadás előtt szoba- vagy testhőmérsékletre kell melegíteni.
- Kezelőorvosa fog dönteni az Alburex 50 g/l szükséges mennyiségéről. A mennyiség és a beadás sebessége az Ön állapotától függ.
- Kezelőorvosa vagy az egészségügyi szakszemélyzet rendszeresen ellenőrizni fogja az Ön vérkeringésének fontos jellemzőit, mint:
- vérnyomását,
- pulzusát
- vizeletürítését,
- vérképét.
- Ezen értékek alapján határozzák meg az alkalmazott infúzió mennyiségét és a beadás sebességét.
- Az Alburex 50 g/l-t tilos egyéb gyógyszerkészítményekkel, teljes vérrel illetve vörösvértest-koncentrátummal keverni.
- Ha az előírtnál több Alburex 50 g/l-t kapott
- Az Alburex 50 g/l-t kizárólag orvosi felügyelet mellett adják. Ezért nem valószínű, hogy túladagolás fordulna elő. A vértérfogat kóros növekedése (hipervolémia) előfordulhat, ha az alkalmazott dózis és a beadás sebessége túl nagy. Ez a szív és a keringési rendszer túlterheléséhez vezethet. A túlterhelés első jelei lehetnek:
- fejfájás
- nehézlégzés,
- a nyaki vénák vérteltsége.
- Ha Ön ilyen tüneteket észlel, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát vagy az egészségügyi szakszemélyzetet.
- Kezelőorvosa vagy az egészségügyi szakszemélyzet is észlelheti az alábbi jeleket:
- vérnyomás-emelkedés
- a centrális vénás nyomás emelkedése,
- kóros folyadék-felhalmozódás a tüdőben (tüdőödéma)
- Minden ilyen esetben felfüggesztik az infúzió adását és ellenőrzik az Ön keringését.
- 4. Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, ez a gyógyszeri is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ezek a mellékhatárok még akkor is jelentkezhetnek, ha Ön korábban már kapott Alburex 50 g/l-t és jól tűrte azt.
- Általános tapasztalat szerint a humán albumin oldatok alkalmazásánál az alábbi mellékhatásokat észlelték.
- Allergiás reakciók (túlérzékenységi reakciók) előfordulhatnak, és nagyon ritkán (10 000 kezelt betegből legfeljebb 1-nél) sokk kialakulásáig súlyosbodhatnak.
- Az allergiás reakció tünetei lehetnek az alábbiak közül bármelyik, néhány, vagy egyszerre több is:
- bőrreakciók, mint kipirulás, viszketés, duzzanat, hólyagok megjelenése, kiütés vagy csalánkiütés (viszkető dudor).
- nehézlégzés, mint például zihálás, szorító érzés a mellkasban, légszomj vagy köhögés.
- duzzanat az arcon, a szemhéjakon, ajkakon, a nyelven vagy a torokban.
- megfázásos tünetek, mint orrdugulás vagy orrfolyás, tüsszögés, vörös, viszkető, duzzadt vagy könnyező szemek.
- fejfájás, gyomorfájás, hányinger, hányás vagy hasmenés.
- Ha Ön ilyen reakciókat észlel az Alburex 50 g/l beadása közben, azonnal szóljon kezelőorvosának vagy az egészségügyi szakszemélyzetnek. Ilyen esetben felfüggesztik az infúzió adását és megkezdik a megfelelő kezelést.
Az alábbi enyhe mellékhatások ritkán fordulnak elő (10 000 kezelt betegből 1-nél, és 1000 kezelt betegből 1-nél észlelhető):
- kipirulás
- viszkető kiütés (urtikária)
- láz
- hányinger
Ezek a mellékhatások általában gyorsan megszűnnek az infúzió sebességének csökkentése vagy megszakítása után.
A készítmény forgalomba kerülése óta az Alburex 50 g/l oldatos infúzió alkalmazásakor is ugyanilyen mellékhatásokat észleltek. Ezeknek a mellékhatásoknak a pontos gyakorisága azonban nem ismert.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Alburex 50 g/l-t tárolni?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A külső dobozon és az infúziós üveg címkéjén feltüntetett lejárati idő ("Felh.:") után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Felbontás után az infúziós üveg tartalmát azonnal fel kell használni.
- Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
- Nem fagyasztható.
- A fénytől való védelem érdekében az infúziós üveg a külső kartondobozban tárolandó.
- Ne használja ezt a gyógyszert, ha az oldat zavaros vagy részecskéket tartalmaz.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már szükségtelenné vált gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Alburex 50 g/l?
- A készítmény hatóanyaga a humán albumin. Az Alburex 50 g/l oldatos infúzió 50 g/liter fehérjét tartalmaz, aminek legalább 96%-a humán albumin.
Egy 100 ml-es infúziós üveg 5 g humán albumint tartalmaz.
Egy 250 ml-es infúziós üveg 12,5 g humán albumint tartalmaz.
Egy 500 ml-es infúziós üveg 25 g humán albumint tartalmaz
- Egyéb összetevők: nátrium-N-acetiltriptofán, nátrium-kaprilát, nátrium-klorid, injekcióhoz való víz

Milyen az Alburex 50 g/l készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az Alburex 50 g/l oldatos infúzió.
Küllem: Tiszta, kissé viszkózus folyadék; csaknem színtelen, sárga, borostyán vagy zöld színű.

Csomagolás:
Egy infúziós üveg (5 g/100 ml, 12,5 g/250 ml, 25 g/500 ml) dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 1x250 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-21272/02
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: CSL Behring
    • Hatóanyag: human albumin
    • ATC: Albumin
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 1x500 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-21272/03
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: CSL Behring
    • Hatóanyag: human albumin
    • ATC: Albumin
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Délnyugat felől tovább folytatódik a felhősödés, ezzel együtt a csapadékhajlam is fokozatosan növekszik. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.