Gyógyszerkereső

AETHOXYSKLEROL 10 mg/ml oldatos injekció

Kiszerelés: 5x2 ml

Törzskönyvi szám: OGYI-T-5020/02

AETHOXYSKLEROL 10 mg/ml oldatos injekció

Gyártó: Chemische Fabrik Kreussler

Hatóanyag: lauromacrogol 400 (polidocanol)

ATC: Polidocanol

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

7369 Ft *

-

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Aethoxysklerol visszerek szklerotizálására (a tágult vénák belső falának megkeményítése révén ható beavatkozás) használható a lauromakrogol 400 szklerotizáló hatását kihasználva.
A szklerotizálandó erek (visszerek/varixok) vastagságától függően az Aethoxysklerol oldatos injekció más-más koncentrációját kell használni.
Az Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekció a seprűvénák központi vénáinak, a hálózatos visszereknek, valamint a kicsi visszértágulatoknak (varixok) a kezelésére szolgál.
2. Tudnivalók az Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekció alkalmazása előtt
Nem alkalmazható Önnél az Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekció az alábbi esetekben:
- ha Ön allergiás a készítmény hatóanyagára (lauromakrogol 400) vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére.
- ha akut, súlyos szisztémás (az egész testre kiterjedő) betegségben (különösen, ha ezek kezeletlenek) szenved.
- ha Ön járásképtelen fekvőbeteg.
- ha súlyos artériás keringési zavarban (Fontain III. és IV. fokozat esetén) szenved.
- ha vénás trombózisa (vérrögképződés az erekben) vagy tromboembóliás (a vérrögök beékelődése) betegsége van/volt.
- ha a vérrögképződésre hajlamosító rizikófaktorok közül egyidejűleg több is jelen van, pl.: hormonális fogamzásgátlást alkalmaz (antibébi tablettát szed) vagy hormonpótló kezelést kap, túlsúlyos, dohányzik, régóta tartósan nem mozog, stb.
- amennyiben mikrohab terápiát szándékoznak alkalmazni: ha veleszületett kóros összeköttetése van a jobb és bal szívfele között és ez tüneteket is okoz Önnél (jobb-bal sönt néven ismert tünetek)
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Fokozott elővigyázatossággal alkalmazható Önnél az Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekció az alábbi esetekben:
- teleangiektáziák kezelése esetén, ha Önnek artériás keringési zavara (Fontain II. fokozatú artériás elzáródás) van,
- ha lábai dagadnak a lábszárödémák esetén és,a kompresszió nem használ,
- ha lázas,
- ha gyulladásos bőrbetegsége van a kezelendő területen
- ha a kis- vagy mikroerek elzáródására utaló tünetei vannak, pl. cukorbetegség miatt (diabéteszes mikroangiopátia), valamint idegbántalom (neuropátia) esetén
- ha Ön a mozgásában erősen korlátozott
- ha nagyon rossz az általános állapota
- ha tüdőasztmás vagy allergiára hajlamos
Különleges elővigyázatossággal alkalmazzák az Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekciót mikrohab szkleroterápia esetén:
- amennyiben Önnek ismert, veleszületett kóros összeköttetése van a jobb és bal szívfele között, még akkor is, ha ez nem mutat betegséget/nem társulnak hozzá tünetek (ismert, tünetmentes jobb-bal sönt)
- ha az előző mikrohab terápiát követően Önnél előfordult látászavar vagy idegkárosodás (látási vagy neurológiai tünetek)
Fontos figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések
- A szklerotizáló szert nem szabad az artériába (intraartériásan) beadni, mert ez olyan súlyos szövetelhalást (nekrózist) okozhat, hogy amputációra is sor kerülhet. Ilyen esetekben azonnal érsebésszel kell konzultálni!
- Minden esetben fokozott óvatosság ajánlatos az arcon való kezelés esetén, mert az injekció beadása során megfordulhat az artériákban a nyomás iránya, ami visszafordíthatatlan szemkárosodást - súlyos esetben megvakulást - okozhat.
- Bizonyos testtájakon, mint pl. a lábfejen vagy a bokánál sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy az injekció az artériába kerül. Ezért kis mennyiségű, alacsony koncentrációjú oldatot és csak nagyon óvatosan szabad alkalmazni.
Egyéb gyógyszerek és az Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekció
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Az alábbi készítmények vagy készítmény-csoportok hatását befolyásolhatja, ha Ön egyidejűleg Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekciót kap.
A hatóanyag, a lauromakrogol 400, helyi érzéstelenítő hatású, ezért más érzéstelenítő szerek (anesztetikumok), egyidejű adása mellett fennáll annak a veszélye, hogy az anesztetikum szívre, ill. keringési rendszerre gyakorolt hatásai felerősödnek.
Az Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekció egyidejű alkalmazása ételelel és itallal
Az étkezés a készítmény alkalmazását nem befolyásolja.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával
Terhesség
- Amennyiben Ön terhes, kezelőorvosa nem adhatja be Önnek az Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekciót, csak ha az Önre gyakorolt előnyös hatások meghaladják a magzat esetleges kockázatát, mivel jelenleg korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre az Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekció alkalmazásáról a terhesség idején. Állatkísérletekben reprodukciós toxicitás jelentkezett, teratogén hatást azonban egyáltalán nem mutattak ki.
Szoptatás
- Nincsenek vizsgálatok arra vonatkozóan, hogy a lauromakrogol 400 kiválasztódik-e az anyatejjel, ezért, ha szoptatás idején lenne szükség a szklerotizáló kezelésre, ajánlatos a szoptatást 2-3 napra felfüggeszteni.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekcióval való kezelés a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket nem befolyásolja.
Az Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekció etanolt tartalmaz
Az Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekciós oldat 42 mg etanolt (96%-os alkohol) tartalmaz milliliterenként. Ezt a korábban alkoholfüggő betegeknél figyelembe kell venni.
Az Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekció káliumot tartalmaz
Az Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekció kevesebb, mint 1 mmol (39 mg) káliumot tartalmaz ampullánként, tehát lényegében káliummentes.
Az Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekció nátriumot tartalmaz
Az Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekció kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz ampullánként, tehát lényegében nátriummentes.
3. Hogyan kell alkalmazni az Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekciót?
Gyógyszerét kizárólag kezelőorvosa fogja Önnek beadni az előírt adagban és ideig. Az Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekció oldatban, vagy mikrohabként alkalmazható. A kezelendő visszerek méretétől függően a kezelőorvos határozza meg, melyik kezelési módot kell alkalmazni. Kétségek felmerülése esetén az alacsonyabb dózist kell választani.
Az ajánlott adag általánosságban
Legfeljebb napi 2 mg/ttkg lauromakrogol 400 alkalmazható (egy 70 kg testtömegű beteg esetében tehát legfeljebb 14 ml Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekció adható be.)
Mikrohabként történő alkalmazása esetén a 10 ml mikrohab per kezelés és nap összdózist - a testtömegtől függetlenül - nem ajánlott túllépni. Magasabb mikrohab mennyiségek az egyéni előny-kockázat elemzésnek megfelelően alkalmazhatóak..
Az első kezelés alkalmával, különösen, ha a beteg túlérzékenységi reakcióra hajlamos, legfeljebb csak egy injekciót szabad alkalmazni. Attól függően, hogy a kezelés milyen eredménnyel jár, illetve milyen terjedelmű a kezelendő terület, a további kezelések során a maximális adag szem előtt tartásával naponta több injekció is alkalmazható.
Seprűvéna-varixok központi vénáinak és a seprűvénák kezelése:
A kezelendő terület nagyságától függően injekciónként 0,1-0,2 ml Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekció adható a vénákba (intravazálisan).
Hálózatos (retikuláris) varixok és kisméretű visszerek kezelése:
A kezelendő varixok nagyságától függően injekciónként 0,1-0,3 ml Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekciós oldat adható a vénákba (intravazálisan).
Amennyiben az Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekciót mikrohab formában alkalmazzák, pl. oldalági visszerek (kollaterális visszerek) kezelésére, legfeljebb 4-6 ml-t fecskendeznek be szúrásonként. Perforáns vénák kezelésére legfeljebb 2-4 ml-t fecskendeznek be injekciónként.
Az alkalmazás módja
Az injekciókat kizárólag vénába (intravénásan) szabad beadni, közben ellenőrizni kell, hogy a tű megfelelő helyen van-e (pl: a vér visszaszívásával).
A teleangiektáziáknak, a teleangiektáziák központi ereinek és a retikuláris visszerek szkleroterápiája
Az injekciót vízszintesen elhelyezett lábba javasolt beadni.
Könnyen mozgó dugattyújú fecskendőt kell használni. Teleangiektáziákat nagyon finom tűvel (pl: inzulinos tű) kell kezelni. A tűt kis szögben kell tartani az intravénás injekcióhoz és az oldatot nagyon lassan kell beadni.
Kisebb visszerek kezelése
Függetlenül a véna megszúrásának módjától (álló helyzetben lévő betegnél csak kanüllel végezve, illetve ülő helyzetben levő betegnél injekcióra kész fecskendővel) az injekció beadása általában vízszintesen elhelyezett lábba történik.
Könnyen mozgó, egyszer használatos fecskendő használata ajánlott szkleroterápia céljából, továbbá különböző átmérőjű tű, a visszerek méretétől függően.
Mikrohabként történő alkalmazása esetén az injekciót vízszintesen elhelyezett, vagy a vízszinteshez képest 30-45 fokkal felemelt lábba javasolt beadni. A kevésbé látható kis erek közvetlen megszúrását és injekciózását duplex ultrahanggal kell követni. A tű mérete nem lehet kisebb, mint 25G.
Az injekció helyének lefedése után, szoros kompressziós kötést (fáslit) kell felhelyezni, vagy kompressziós harisnyát kell felhúzni. A kötés felhelyezése után a betegnek lehetőleg a gyógyintézet területén azonnal el kell kezdeni járkálni, minimálisan 30 percig.
Aethoxysklerol oldatos injekcióval végzett szkleroterápiát követően azonnal kompressziós kötést kell felhelyezni.
Mikrohabos szkleroterápiát követően a beteg lábát először 2-5 percig mozdulatlanul kell hagyni. Ez alatt az idő alatt kerülni kell a Valsalva manővert és az izomaktivációt. A kompressziós kötést nem azonnal kell felhelyezni, hanem 5-10 perccel az injekció alkalmazását követően.
A kompressziós kezelést néhány naptól, több hétig kell alkalmazni, a visszerek kiterjedésétől és a visszér-betegség súlyosságától függően.
Ahol a pólya könnyen lecsúszik, különösen a felső combokon és a gömbölyű végtagokon a pólya alá habszivacs pólyát lehet elhelyezni.
A visszerek tágasságától, nagyságától függően szükség lehet a kezelések többszöri ismétlésére, 1-2 hetes intervallumokban.
Ha az előírtnál több Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekciót alkalmaztak Önnél
Az Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekciót kizárólag orvos alkalmazhatja, túladagolás esetén követni kell az alkalmazási előírás (4.9 fejezet) utasításait.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ebben a fejezetben tájékoztatjuk Önt azokról a mellékhatásokról, amelyeket a hatóanyag világszerte történő alkalmazása során jelentettek. Néha ezek a reakciók aggasztóak, de szerencsére többségükben ideiglenes jellegűek. Mivel ezek a reakciók gyakran spontán kerülnek bejelentésre a lakosság részéről kontroll-csoport nélkül, ezért nincs lehetőség arra, hogy előfordulás gyakoriságát pontosan meghatározzák, illetve hogy minden egyes esetben megállapítsák az egyértelmű összefüggést a gyógyszer használata és az észlelt mellékhatás között. Ennek ellenére a hosszú távú tapasztalatok alapján értékelhető következtetéseket lehet levonni.
A lábakon levő visszerek szklerotizációjakor a véletlenül ér mellé adott injekciók (paravazális injekció) helyi szövetelhalást (nekrózis) okozhatnak, különösen a bőrben és az alatta lévő szövetekben (ritkán az idegekben). Ezekben az esetekben a nagyobb Aethoxysklerol-koncentráció és -mennyiség tovább növeli a veszélyt. Ezen kívül a következő, különböző erősségű mellékhatások léphetnek fel a kezelés következtében:
Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
Erek megjelenése a kezelt területen, amelyek a kezelést megelőzően nem voltak láthatók (neovaszkularizáció), véraláfutás (hematóma)
A bőr elszíneződése (hiperpigmentáció), a bőr bevérzése (ekhimózis)
Fájdalom az injekció beadása helyén (rövid ideig tart), trombózis az injekció beadásának helyén (a visszerekben helyi vérrögök)
Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
Érgyulladás (tromboflebitisz szuperficiálisz, flebitisz)
Allergiás bőrgyulladások (allergiás dermatitisz), csalánkiütés (kontakt urtikária), bőrreakciók, bőrpír (eritéma)
Szövetelhalás (nekrózis), a szövetek megkeményedése (induráció), duzzanat
Idegsérülések
Ritka (1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
Mélyvénás trombózis (valószínűleg az alapbetegség következménye)
Végtagfájdalom
Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
Anafilaxiás sokk (hírtelen fellépő életveszélyes allergiás reakció, tünetei lehetnek pl.: légzési nehézségek, szédülés, vérnyomásesés), angioneurotikus ödéma (tünetei lehetnek a hirtelen vizenyőképződések, különösen az arc, a szemhéj, az ajkak vagy a torok tájékán), csalánkiütés (generalizált urtikária), asztma (asztmatikus rohamok).
Az agyi ereket érintő (cerebrovaszkuláris) történések, féloldali végtaggyengeség (hemiparézis), fejfájás, migrén (mikrohabbal végzett szkleroterápia esetén ritka előfordulással), helyi érzékelési rendellenességek (lokális paresztézia), a száj érzékenységének csökkenése (orális hipoesztézia), eszméletvesztés, zavartság, beszédzavar/beszédképtelenség (afázia), a mozgáskontroll nehézségei (ataxia), szédülés
Látászavar (mikrohabbal történő szklerotizáció esetén ritka előfordulással)
Szívroham (szívmegállás), szapora vagy rendellenes szívverés (palpitáció)
Tüdőartériák elzáródása (tüdőembólia), ájulás (vazovagalis szinkopé), keringés-összeomlás, az érfalak gyulladása (vaszkulitisz)
Nehézlégzés (diszpnoe), mellkasi nyomásérzés, köhögés
Ízérzési zavarok, émelygés, hányás
Túlzott szőrnövekedés (hipertrihózis) a szkleroterápiával kezelt területen
Láz, hőhullám, szokatlan gyengeség (aszténia), általános rossz közérzet
A normálistól eltérő vérnyomás-értékek, rendellenes szívritmus (tahikardia, bradikardia)
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségek valamelyikén keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekciót tárolni?
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és az ampullán feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer csak egyszeri felhasználásra készült. A felbontott ampullában megmaradt mennyiséget ki kell dobni.
Bármilyen fel nem használt gyógyszer, illetve hulladékanyag megsemmisítését a gyógyszerekre vonatkozó előírások szerint kell végrehajtani.6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekció?
- A készítmény hatóanyaga a lauromakrogol 400 (polidokanol). A 2 ml-es ampulla 20 mg lauromakrogol 400-at (polidokanol) tartalmaz.
- Egyéb összetevők: kálium-dihidrogén-foszfát, dinátrium-hidrogén-foszfát-dihidrát, etanol (96%), injekcióhoz való víz.
Milyen az Aethoxysklerol 10 mg/ml oldatos injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Oldatos injekció: tiszta, színtelen vagy halvány sárgászöld színű, vizes, steril oldat.
Csomagolás: 5×2 ml ampulla, tálcában, dobozban.

Kapcsolódó betegségek ( emésztőrendszeri megbetegedések, szív- és érrendszeri betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár