ACCOFIL 30 millió E/0,5 ml oldatos injekció vagy infúzió előretöltött fecskendőben

ACCOFIL 30 millió E/0,5 ml oldatos injekció vagy infúzió előretöltött fecskendőben betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Accofil és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Milyen típusú gyógyszer az Accofil

Az Accofil hatóanyaga a filgrasztim. Filgrasztim egy fehérje, melyet rekombináns DNS technológiával állítanak elő az Escherichia coli nevű baktériumban. A vegyület a citokineknek nevezett fehérjecsoporthoz tartozik, és nagyon hasonlít a szervezetben termelődő egyik természetes fehérjéhez (amelynek neve granulocita-kolónia stimuláló faktor (G-CSF)). A filgrasztim arra serkenti a csontvelőt (azt a szövetet, ahol az új vérsejtek termelődnek), hogy több fehérvérsejtet termeljen, amelyek segítenek a fertőzések leküzdésében.
Milyen betegségek esetén alkalmazható a Accofil
Kezelőorvosa azért írta fel Önnek az Accofil-t, hogy elősegítse, hogy szervezetében több fehérvérsejt termelődjön. Kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt arról, hogy miért szükséges az Accofil-kezelés. Az Accofil számos különböző állapotban használható, amelyek a következők lehetnek:
- kemoterápia
- csontvelő átültetés
- súlyos krónikus neutropénia (bizonyos fajta fehérvérsejt kórosan alacsony száma)
- neutropénia (bizonyos fajta fehérvérsejt kórosan alacsony száma), a HIV fertőzött betegeknél
- perifériás vér őssejtjeinek mobilizálása (serkenti az őssejteket, hogy a véráramba kerüljenek, majd összegyűjtve és csontvelő-átültetésnél legyenek felhasználhatók).
2. Tudnivalók az Accofil alkalmazása előtt
Ne alkalmazza az Accofil-t
- Ha allergiás a filgrasztimra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Accofil alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:
A kezelés előtt beszéljen kezelőorvosával, ha Önnél fennáll az alábbiak valamelyike:
- sarlósejtes vérszegénység; az Accofil sarlósejtes vérszegénységet okozhat;
- csontritkulás (csontbetegség).
Azonnal beszéljen kezelőorvosával, ha az Accofil-kezelés során az alábbiakat tapasztalja:
- fájdalom a has bal felső részén, a bal bordakosár alatt vagy a bal vállcsúcsnál (ezek a lép megnagyobbodására vagy repedésére utalhatnak);
- szokatlan vérzést vagy véraláfutást észlel (ezek a csökkent vérlemezkeszámra (trombocitopéniára) utaló tünetek lehetnek), amely összefüggésben állhat a csökkent véralvadási képességgel;
- hirtelen megjelenő, allergiára utaló jelek, például kiütés, viszketés vagy csalánkiütés, az arc, az ajkak, a nyelv vagy más testrészek duzzanata, légszomj, sípoló légzés vagy légzési nehézség, mivel ezek súlyos allergiás reakció jelei lehetnek.
Az Accofil-kezelés alatt rendszeres vérvizsgálatra lehet szüksége, annak érdekében, hogy ellenőrizni lehessen a vér neutrofil és egyéb fehérvérsejtjeinek számát. Ezek az adatok tájékoztatják a kezelőorvost a kezelés hatékonyságáról, és arról, hogy szükség van-e a kezelés folytatására.
Az előretöltött fecskendő tűvédője száraz, természetes gumit tartalmaz (egy latex-származék), amely allergiás reakciókat okozhat.
Egyéb gyógyszerek és az Accofil
Nem kaphat Accofil-t a kemoterápiát megelőző 24 órában és az azt követő 24 órában. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Az Accofil-t nem vizsgálták terhes nőknél. Kezelőorvosa úgy dönthet, hogy Ön nem alkalmazhatja ezt a gyógyszert.
Nem ismert, hogy a filgrasztim bejut-e az anyatejbe. Ezért kezelőorvosa dönthet úgy, hogy ne használja ezt a gyógyszert, ha szoptat.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ha kimerültnek érzi magát, ne vezessen járművet és ne használjon gépeket.
Fontos információk az Accofil egyes összetevőiről
Ez gyógyszer szorbitot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra (fruktóz) érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert. Ez a gyógyszer kevesebb, mint 1 mmol (0,035 mg) per adag nátriumot is tartalmaz, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".
3. Hogyan kell alkalmazni az Accofil-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az Ön számára szükséges Accofil adag egyrészt attól az állapottól függ, amelyre az Accofil-t kapja, másrészt a testtömegétől.
Adagolás
Accofil és kemoterápiával kapcsolatos neutropénia (bizonyos fajta fehérvérsejt kórosan alacsony száma)

A szokásos adag napi 0,5 millió egység (5 mikrogramm) testtömeg-kilogrammonként. Ha például az Ön testtömege 60 kilogramm, akkor a napi adagja 30 millió egység (300 mikrogramm) lesz. A Accofil-kezelés szokásos időtartama körülbelül 14 nap. Bizonyos típusú betegségek esetében azonban hosszabb, akár egy hónapig tartó kezelésre is szükség lehet.
Accofil és a csontvelő átültetés
A szokásos kezdő adag naponta 1 millió egység (10 mikrogramm) testtömeg-kilogrammonként naponta infúzió formájában. Például, ha az Ön testsúlya 60 kg, az Ön napi adagja 60 millió egység (600 mikrogramm) lesz. Ön az első adag Accofil-t rendes esetben legalább 24 órával a kemoterápiája után, és legalább 24 órával a csontvelő-transzplantáció után kapja meg. Kezelőorvosa ezután vérvizsgálatot végezhet, annak érdekében, hogy ellenőrizze a kezelés hatékonyságát, és megállapítsa, mennyi ideig kell tartania a kezelésnek.
Accofil és a súlyos krónikus neutropénia (bizonyos fajta fehérvérsejt kórosan alacsony száma)
A szokásos kezdő adag naponta 0,5 millió egység (5 mikrogramm) és 1,2 millió egység (12 mikrogramm) között van testtömeg kilogrammonként egyetlen vagy megosztott adagban. Kezelőorvosa ezután vérvizsgálatot végezhet, annak érdekében, hogy ellenőrizze a kezelés hatékonyságát, és megállapítsa az Ön számára legmegfelelőbb adagot. A neutropénia csökkentése hosszú távú Accofil-kezelést igényel.
Accofil és a neutropénia (bizonyos fajta fehérvérsejt kórosan alacsony száma), a HIV fertőzött betegeknél

A szokásos kezdő adag naponta 0,1 millió egység (1 mikrogramm) és 0,4 millió egység (4 mikrogramm) között van testtömeg kilogrammonként. Kezelőorvosa ezután rendszeres időközönként vérvizsgálatot végezhet, annak érdekében, hogy ellenőrizze a kezelés hatékonyságát. Amint a fehérvérsejtek száma visszatért a normális szintre, a kezelés gyakoriságát kevesebb, mint napi egyszeri adagra lehet csökkenteni. A vér normális fehérvérsejtszámának fenntartása érdekében hosszú távú Accofil-kezelésre is szükség lehet.
Accofil és perifériás vér őssejt-transzplantáció (őssejtek kinyerése a vérből csontvelő-átültetés céljára)
Ha Ön saját maga számára ad őssejteket, a szokásos adag naponta 0,5 millió egység (5 mikrogramm) és 1 millió egység (10 mikrogramm) között testtömeg kilogrammonként. Accofil-kezelés legfeljebb 2 hétig tart. Kezelőorvosa vérvizsgálatok segítségével dönti el, hogy melyik a legalkalmasabb időpont az őssejtek begyűjtésére.
Ha Ön másnak ad őssejteket, a szokásos adag naponta 1 millió egység (10 mikrogramm) testtömeg kilogrammonként. Az Accofil-kezelés 4-5 napig tart. Kezelőorvosa vérvizsgálatok segítségével dönti el, hogy melyik a legalkalmasabb időpont az őssejtek begyűjtésére.
Az alkalmazás módja
Ezt a gyógyszert vénába adott (iv.) infúzió vagy szubkután (sc.) (bőr alá adott) injekció formájában alkalmazzák.
Ha Ön ezt a készítményt bőr alá adott (szubkután) injekcióban kapja, kezelőorvosa javasolhatja, hogy tanulja meg beadni magának az injekciókat. Kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember ellátja Önt az ehhez szükséges útmutatásokkal (lásd alább az Accofil injekció beadásával kapcsolatos információt). Enélkül a képzés nélkül ne próbálja meg beadni magának az injekciót. A szükséges információk egy része megtalálható a betegtájékoztató végén, de betegsége megfelelő kezeléséhez elengedhetetlen a szoros és állandó együttműködés a kezelőorvossal.
Információk az öninjekciózásról
Ez a rész információkat tartalmaz arról, hogyan adja be magának az Accofil injekciót. Fontos, hogy ne próbálja beadni magának az injekciót addig, amíg kezelőorvosától vagy a gondozását végző egészségügyi szakembertől nem kapta meg az ehhez szükséges speciális képzést. Ha nem biztos abban, hogyan kell beadnia saját magának a készítményt vagy bármilyen egyéb kérdése van, kérjen segítséget kezelőorvosától vagy a gondozását végző egészségügyi szakembertől.
Hogyan fecskendezzem be magamnak az Accofil készítményt?
Az injekciót közvetlenül a bőr alá kell beadnia magának. A befecskendezésnek ezt a módját szubkután injekciónak nevezik. Az injekciót minden nap körülbelül ugyanabban az időben kell beadnia magának.
Szükséges eszközök
A szubkután injekció beadásához szükséges eszközök:
- egy Accofil előretöltött fecskendő;
- alkoholos vagy más, bőrfertőtlenítésre alkalmas kendő.
Mit kell tennem, mielőtt beadom magamnak az Accofil szubkután injekciót?
Gondoskodjon arról, hogy a tűvédő a fecskendőn maradjon addig, amikor már felkészült az injekció beadására.
a. Vegye ki az Accofil előretöltött fecskendőt a hűtőszekrényből.
b. Ellenőrizze az előretöltött fecskendő címkéjén látható lejárati időt (EXP). Ne használja fel a készítményt, ha a feltüntetett hónap utolsó napja már elmúlt, ha a készítményt több mint 15 napon keresztül hűtőszekrényen kívül tartotta, illetve ha az valamely egyéb módon elveszítette szavatosságát.
c. Ellenőrizze az Accofil oldat küllemét. Tiszta és színtelen folyadéknak kell lennie. Tilos felhasználni a készítményt, ha szilárd részecskék láthatók benne.
d. Kevésbé kellemetlen az injekció, ha az előretöltött fecskendőt 30 percig állni hagyja, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, vagy a fecskendőt pár percig óvatosan a kezében tartja. Semmilyen más módon ne próbálja felmelegíteni az Accofil injekciót (pl. ne tegye mikrohullámú sütőbe vagy forró vízbe).
e. Alaposan mosson kezet.
f. Keressen egy kényelmes, jól megvilágított helyet, és minden szükséges eszközt helyezzen elérhető közelségbe (az Accofil előretöltött fecskendőt és az alkoholos kendőket).
Hogyan készítsem elő az Accofil injekciót?
Az Accofil befecskendezése előtt a következőket kell tennie:
1. Fogja meg a fecskendőt, és óvatosan, csavarás nélkül húzza le a tűről a tűvédőt. Egyenesen kell húznia, ahogyan azt az 1. és 2. ábra mutatja. Ne érintse meg a tűt, és ne nyomja meg a fecskendő dugattyúját!
1

2


2. Az előretöltött fecskendőben apró légbuborékokat észlelhet. Ha légbuborékokat talál, ujjaival finoman ütögesse meg a fecskendőt, amíg a buborékok a fecskendő felső részébe gyűlnek. A fecskendőt felfelé tartva nyomja felfelé a dugattyút, és távolítson el minden levegőt a fecskendőből.
3. A fecskendő hengerén található egy beosztás. A fecskendő dugattyúját addig a számig (ml) nyomja, ami megfelel a kezelőorvos által Önnek felírt Accofil adagnak.
4. Még egyszer ellenőrizze, hogy a megfelelő Accofil adag van a fecskendőben.
5. Az előretöltött fecskendő most már használatra kész.
Hová kell beadjam az injekciót?
Az injekció beadásának legmegfelelőbb helyei:
- a comb felső része; és
- a has területe, kivéve a köldök körüli területet (lásd 3. ábra).


Ha valaki más adja be az injekciót Önnek, a felkarok hátsó felszíne is alkalmazható (lásd 4. ábra).
4

Javasolt naponta váltogatni az injekció beadásának helyét, hogy elkerülhető legyen a beadás helyén esetleg kialakuló fájdalom.
Hogyan kell beadjam az injekciót?
a. Az alkoholos kendővel fertőtlenítse az injekció beadási helyét, majd a bőrt csípje a hüvelyk- és mutatóujja közé, anélkül, hogy összeszorítaná (lásd 5. ábra).
5

Biztonsági tűvédő nélküli előretöltött fecskendő esetén
b. Szúrja bele a tűt teljesen a bőrbe, ahogyan azt a gondozását végző egészségügyi szakember vagy a kezelőorvosa mutatta (lásd 6. ábra).
c. Kissé húzza vissza a dugattyút, hogy ellenőrizze, nem szúrt-e át egy véreret. Ha vért lát a fecskendőben, húzza ki a tűt, és szúrja be egy másik helyre.
d. Tartsa a bőrét összecsípve, és közben lassan, egyenletesen nyomja be a dugattyút, amíg a teljes adagot be nem adta, és a dugattyút már nem lehet tovább nyomni. Tartsa benyomva a dugattyút!
e. Csak a kezelőorvosa által előírt adagot adja be magának.
f. A folyadék befecskendezése után húzza ki a bőréből a tűt, miközben továbbra is nyomva tartja a dugattyút, majd engedje el a bőrt.
g. Dobja ki a használt fecskendőt az eldobáshoz használt tartályba. Minden fecskendő csak egy injekció beadására használható fel.
6


Biztonsági tűvédővel ellátott előretöltött fecskendő esetén
h. A tűt teljesen nyomja bele a bőrbe, ahogyan azt a kezelőorvos vagy a gondozását végző egészségügyi szakember mutatta (lásd 7. ábra).
i. Finoman húzza vissza a dugattyút, ezzel ellenőrizhető, hogy a tű nem szúrt át valamilyen eret. Ha a fecskendőben vért lát, húzza ki a tűt, és szúrja be egy másik helyre.
j. Tartsa a bőrét összecsípve, és közben lassan, egyenletesen nyomja be a dugattyút, amíg a teljes adagot be nem adta, és a dugattyút már nem lehet tovább nyomni. Tartsa benyomva a dugattyút!
k. Csak a kezelőorvosa által előírt adagot adja be magának.
l. A folyadék befecskendezése után húzza ki a bőréből a tűt, miközben továbbra is nyomva tartja a dugattyút, majd engedje el a bőrt.
m. Engedje fel a dugattyút. A tű biztonsági tűvédője gyorsan elfedi majd a tűt (lásd 8. ábra).
7

8

Ne feledje
Ha bármilyen problémája van, kérjük, ne féljen tanácsot kérni kezelőorvosától vagy a gondozását végző egészségügyi szakembertől!
Hogyan kell kidobni a használt fecskendőket
- A biztonsági tűvédő megakadályozza a felhasználás utáni tűszúrásokat, ezért a megsemmisítésre vonatkozóan nincs szükség különleges óvintézkedésre. A fecskendőt a kezelőorvos, a gondozását végző egészségügyi szakember vagy a gyógyszerész utasításainak megfelelően dobja ki.
Ha az előírtnál több Accofil-t alkalmazott
Ha az előírtnál több Accofil-t alkalmazott, a lehető leghamarabb forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha elfelejtette alkalmazni az Accofil-t
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott injekció pótlására. Keresse fel orvosát, hogy megbeszéljék, mikor kell beadnia magának a következő adagot.
Ha idő előtt abbahagyja az Accofil alkalmazását
Kezelőorvosa meg fogja mondani, mikor hagyja abba az Accofil alkalmazását. Teljesen normális, hogy az Accofil alkalmazása több kezelési ciklusból áll.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Amennyiben az alábbiak előfordulnak a kezelés során, azonnal szóljon kezelőorvosának:
- ha gyengeséggel, vérnyomáseséssel, légzési nehézséggel, arcduzzanattal (anafilaxia), bőrkiütéssel, viszkető kiütéssel (csalánkiütés), arc-, ajak-, száj-, nyelv- vagy torokuzzanattal (angioödéma), illetve nehézlégzéssel (diszpnoé) járó allergiás reakciót tapasztal. A túlérzékenység gyakori a daganatos megbetegedésben szenvedőknél;
- ha köhög, láza és légzési nehézségei vannak (diszpnoé), mivel ezek a felnőttkori respiratorikus distressz szindróma (Adult Respiratory Distress Syndrome-ARDS) jelei lehetnek, Az ADRS nem gyakori daganatos megbetegedésben szenvedő betegeknél;
- ha fájdalmat érez a felhas bal oldalán, a bal bordaív alatt vagy a vállcsúcsban, mivel ezek a tünetek a léppel kapcsolatos problémát (lépmegnagyobbodást) jelezhetnek.Ez nagyon gyakori a súlyos, krónikus neutropéniában szenvedő betegeknél, gyakori a HIV-fertőzött betegeknél, és nem gyakori a normál őssejtdonoroknál.
- ha súlyos, krónikus neutropénia miatt kezelik, és vér van a vizeletében (hematuria).
Kezelőorvosa rendszeresen vizeletvizsgálatot végeztethet, ha ezt a mellékhatást tapasztalja, vagy ha fehérje található a vizeletében (proteinuria).
- Amennyiben az alább felsorolt mellékhatások bármelyikét, vagy ezek együttes jelentkezését tapasztalja: duzzanat vagy püffedtség, melyhez ritkább vizeletürítés társulhat, légzési nehézség, haspuffadás és teltségérzet, általános fáradtságérzet. Ezek a tünetek általában gyorsan alakulnak ki. Lehetséges, hogy a tünetek egy nem gyakori (100-ból 1 beteget érintő) állapot, az úgynevezett kapillárisszivárgás-szindróma tünetei. Ilyenkor a hajszálerekből a vér a testbe szivárog, és sürgős orvosi ellátásra van szükség.
Az Accofil egyik nagyon gyakori mellékhatása az izmokban vagy csontokban jelentkező fájdalom (muszkuloszkeletális fájdalom), amely a szokásos fájdalomcsillapító gyógyszerekkel enyhíthető. Őssejt- vagy csontvelőátültetésen áteső betegeknél a graft versus host betegség (GvHD) léphet fel, amely a donorsejtek reakciója az átültetett sejteket befogadó beteg szervezete ellen. Tünetei közé tartozik a tenyéren és a talpon megjelenő bőrkiütés, valamint a szájban, a bélben, a májban, a bőrön, a szemen, a tüdőn, a hüvelyben és az ízületekben keletkező fekélyek és sebek. A normál őssejtdonoroknál nagyon gyakran tapasztalható a fehérvérsejtszám megemelkedése (leukocitózis), valamint a vérlemezkeszám csökkenése, melynek következtében kevésbé képes megalvadni a vér (trombocitopénia). Ezeket kezelőorvosa ellenőrizni fogja.
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nagyon gyakori mellékhatások (az Accofil-t kapó 10 beteg közül több mint 1-nél megfigyelhetők)
daganatos betegségben szenvedőknél
- változások a vérkémiai értékekben;
- a vérben található bizonyos enzimek szintjének megemelkedése;
- csökkent étvágy;
- fejfájás;
- fájdalom a szájban és a torokban (orofaringeális fájdalom);
- köhögés;
- hasmenés;
- hányás;
- székrekedés;
- hányinger;
- bőrkiütés;
- szokatlan hajhullás vagy a haj megritkulása (alopécia);
- az izmokban vagy csontokban jelentkező fájdalom (muszkuloszkeletális fájdalom);
- általános gyengeség (aszténia);
- fáradtság (kimerültség);
- az emésztőcsatornát a szájnyílástól a végbélnyílásig bélelő nyálkahártyán keletkező sebek és duzzanat (nyálkahártya-gyulladás);
- nehézlégzés (diszpnoé).
normál őssejtdonoroknál
- a vérlemezkeszám csökkenése, melynek következtében kevésbé képes megalvadni a vér (trombocitopénia);
- a fehérvérsejtek számának megemelkedése (leukocitózis);
- fejfájás;
- az izmokban vagy csontokban jelentkező fájdalom (muszkuloszkeletális fájdalom).
súlyos krónikus neutropéniában szenvedő betegeknél
- lépmegnagyobbodás (szplenomegália);
- alacsony vörösvértestszám (vérszegénység);
- változások a vérkémiai értékekben;
- a vérben található bizonyos enzimek szintjének megemelkedése;
- fejfájás;
- orrvérzés (episztaxis);
- hasmenés;
- májmegnagyobbodás (hepatomegália);
- bőrkiütés;
- az izmokban vagy csontokban jelentkező fájdalom (muszkuloszkeletális fájdalom);
- ízületi fájdalom (artralgia).
HIV-fertőzött betegeknél
- az izmokban vagy csontokban jelentkező fájdalom (muszkuloszkeletális fájdalom).
Gyakori mellékhatások (az Accofil-t kapó 100 beteg közül több mint 1-nél megfigyelhetők):
daganatos betegségben szenvedőknél
- allergiás reakció (a gyógyszerrel szembeni túlérzékenység);
- alacsony vérnyomás (hipotenzió);
- fájdalmas vizeletürítés (dizuria);
- mellkasi fájdalom;
- vér felköhögése (hemoptoé).
normál őssejtdonoroknál
- a vérben található bizonyos enzimek szintjének megemelkedése;
- nehézlégzés (diszpnoé);
- lépmegnagyobbodás (szplenomegália).
súlyos krónikus neutropéniában szenvedő betegeknél
- a vérlemezkeszám csökkenése, melynek következtében kevésbé képes megalvadni a vér (trombocitopénia);
- változások a vérkémiai értékekben;
- a bőr ereinek gyulladása (kután vaszkulitisz);
- szokatlan hajhullás vagy a haj megritkulása (alopécia);
- a csontok kalciumtartalmának csökkenése, ami gyengévé, törékennyé és törésre hajlamosabbá teszi a csontokat (csontritkulás);
- vér a vizeletben (hematuria);
- fájdalom az injekció beadási helyén.
HIV-fertőzött betegeknél
- lépmegnagyobbodás (szplenomegália).
Nem gyakori mellékhatások (az Accofil-t kapó 1000 beteg közül több mint 1-nél megfigyelhetők):
daganatos betegségben szenvedőknél
- erős fájdalom a csontokban, a mellkasban, a belekben vagy az ízületekben (sarlósejtes krízis);
- az átültetett csontvelő kilökődése (graft versus host betegség);
- a köszvényhez hasonló ízületi fájdalom és duzzanat (álköszvény);
- nehézlégzést okozó súlyos tüdőgyulladás (akut respiratórikus disztressz szindróma);
- a tüdők nehézlégzést okozó működészavara (légzési elégtelenség);
- duzzanat és/vagy folyadék a tüdőkben (tüdővizenyő);
- tüdőgyulladás (interstíciális tüdőbetegség);
- a tüdők kóros röntgenlelete (tüdőinfiltrátumok);
- lázzal járó szilvaszínű, a bőrből kiemelkedő, fájdalmas elváltozások a végtagokon, az arcon és a nyakon (Sweets-szindróma);
- a bőr ereinek gyulladása (kután vaszkulitisz);
- a reumás ízületi gyulladás rosszabbodása;
- a vizelet szokatlan megváltozása;
- fájdalom;
- májkárosodás, amit a máj kisméretű ereinek elzáródása okoz (veno-okkluzív betegség);
- vérzés a tüdőből;
- változás a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában, ami duzzanatok keletkezését eredményezheti.
normál őssejtdonoroknál
- léprepedés (lépruptúra);
- hirtelen, életveszélyes allergiás reakció (anafilaxiás reakció);
- változások a vérkémiai értékekben;
- vérzés a tüdőből;
- vér felköhögése (hemoptoé);
- a tüdők kóros röntgenlelete (tüdőinfiltrátumok);
- az oxigénfelszívódás hiánya a tüdőben (hipoxia);
- a vérben található bizonyos enzimek szintjének megemelkedése;
- a reumás ízületi gyulladás rosszabbodása;
súlyos krónikus neutropéniában szenvedő betegeknél
- túlzott mennyiségű fehérje a vizeletben (proteinuria);
- léprepedés.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Accofil-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A fecskendő címkéjén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/Felh.) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!
A fecskendő kivehető a hűtőszekrényből és szobahőmérsékleten (de legfeljebb 25 °C-on) tartható egy alkalommal, ami a címkén feltüntetett lejárati időn belül befejeződik, de maximum 15 napig tart. Ezen időtartam végén a készítményt nem szabad visszatenni a hűtőbe, és meg kell semmisíteni!
A fénytől való védelem érdekében a fecskendőt tartsa a dobozában.
Ne alkalmazza az Accofil-t, ha zavaros, elszíneződött, vagy részecskéket észlel benne.
Ne tegye vissza a tűvédőt a használt tűre, mert véletlenül megszúrhatja magát. Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Accofil
- A készítmény hatóanyaga a filgrasztim. Minden egyes előretöltött fecskendő 30 millió E (300 mikrogramm) filgrasztimot tartalmaz 0,5 ml-ben, ami megfelel 0,6 mg/ml-nek.
- Egyéb összetevők az ecetsav, nátrium-hidroxid, szorbit (E420), poliszorbát 80 és injekcióhoz való víz.
Milyen az Accofil külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az Accofil tiszta, színtelen oldatos injekció vagy infúzió a hengeres részen 0,1 ml-től 1 ml-ig terjedően 1/40 nyomtatott térfogatbeosztással és tűvel ellátott előretöltött fecskendőben. Minden egyes előretöltött fecskendő 0,5 ml oldatot tartalmaz.
Az Accofil 1, 3, 5 és 10 db előretöltött fecskendőt tartalmazó kiszerelésben, előre rögzített biztonsági tűvédővel, buborékcsomagolásban egyesével csomagolva, vagy biztonsági tűvédő/buborékcsomagolás nélkül kerül forgalomba.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 5x0,5ml előretöltött fecskendőben védőhüvellyel Törzskönyvi szám: EU/1/14/946/008
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Accord Healthcare
  • Hatóanyag: filgrastim
  • ATC: Filgrastim
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 18423Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Kiemelt támogatás esetén térítési díj: 2034 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 18423 Ft
Kiszerelés: 7x0,5ml előretöltött fecskendőben védőhüvellyel + 7x alkoholos törlőkendő Törzskönyvi szám: EU/1/14/946/017
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Accord Healthcare
  • Hatóanyag: filgrastim
  • ATC: Filgrastim
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 21174Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Kiemelt támogatás esetén térítési díj: 300 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 21174 Ft

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső