Gyógyszerkereső

VIBROCIL oldatos orrspray

VIBROCIL oldatos orrspray

Hatóanyag:
phenylephrine, dimetindene

ATC:
Phenylephrine

Vénynélküli

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
10 ml


Kedvezményes árak:

825 Ft *

825 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-2040/02
Gyártó: GlaxoSmithKline-Consumer

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Vibrocil oldatos orrspray és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Vibrocil oldatos orrspray orrdugulást csökkentő (fenilefrin) és antihisztamin (dimetindén-maleát) hatóanyagot tartalmaz.
A Vibrocil oldatos orrspray gyorsan és tartósan enyhíti a különböző fertőzéses vagy allergiás eredetű felső légúti megbetegedések okozta orrdugulást és orrfolyást. Elősegíti az orrjáratok kitisztulását, mérsékli az orrdugulást. A készítmény nem befolyásolja az orrban lévő csillószőrök működését.
A Vibrocil oldatos orrspray a megfázás, a heveny (akut) és tartós (krónikus) orrnyálkahártya-gyulladás, szénanátha és más allergiás orrnyálkahártya-gyulladás (pl. háziporral, állati szőrrel stb. szembeni allergia), vazomotoros orrnyálkahártya-gyulladás (az orrnyálkahártya ereinek beidegzési zavara) és orrmelléküreg-gyulladás következtében kialakuló orrdugulás csökkentésére szolgál. Középfülgyulladás esetén is alkalmazható kiegészítő kezelésként.
A készítményt az orvos orrműtét előtti, illetve utáni kezelés céljából is javasolhatja.

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
2. Tudnivalók a Vibrocil oldatos orrspray alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Vibrocil oldatos orrspray-t, ha Ön vagy gyermeke:

- allergiás (túlérzékeny) a fenilefrinre, vagy a dimetindén-maleátra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- monoaminooxidáz-gátlót (MAO-gátló, depresszió és pszichiátriai betegségek kezelésére szolgáló szer) tartalmazó, vényre kapható gyógyszert szed, vagy szedett az elmúlt 14 nap során.
- Ha nem biztos abban, hogy az Ön által szedett gyógyszer bármelyike tartalmaz-e MAO-gátlót, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt alkalmazná a Vibrocil oldatos orrspray-t.
- az orrnyálkahártya krónikus gyulladásával és pörkképződéssel járó betegségben szenved (atrófiás rinitisz).
- zárt zugú glaukómában szenved (megnövekedett szemnyomással járó zöld hályog).

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Vibrocil oldatos orrspray alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha a következő betegségek bármelyike fennáll Önnél:
- szívbetegség,
- magas vérnyomás,
- pajzsmirigy-túlműködés,
- cukorbetegség,
- prosztata-megnagyobbodás, ami vizeletürítési zavarokat okozhat,
- epilepszia
Ha a fent említett betegségek közül bármelyik vonatkozik Önre, ne alkalmazza a Vibrocil oldatos orrspray-t, amíg nem beszélt kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Egyéb orrdugulást csökkentő készítményekhez hasonlóan, a Vibrocil oldatos orrspray növelheti az alvászavarok, szédülés, remegés előfordulását az erre különösen érzékeny betegeknél. Forduljon kezelőorvosához, ha Önnél ezek a tünetek kellemetlennek bizonyulnak.
A Vibrocil oldatos orrspray megszakítás nélkül nem használható 7 napnál hosszabb ideig. Amennyiben tünetei továbbra is fennállnak, forduljon kezelőorvosához. Az elhúzódó vagy túlzott alkalmazás az orrdugulás visszatérését vagy rosszabbodását eredményezheti.
A javasolt adagot, különösen gyermekek és időskorúak esetén, nem szabad túllépni.
A Vibrocil oldatos orrspray nem alkalmazható szemben vagy a szájban.
Gyermekek és serdülők
A Vibrocil oldatos orrspray alkalmazása 6 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem javasolt.
6-12 éves gyermekek esetében felnőtt felügyelete mellett alkalmazható a készítmény.
Egyéb gyógyszerek és a Vibrocil oldatos orrspray
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről, különösen:
- monoaminooxidáz-gátlók (MAO-gátlók) esetén, melyek depresszió és Parkinson-kór kezelésére szolgáló szerek. Ne alkalmazza a Vibrocil oldatos orrspray-t, ha ilyen gyógyszert szed vagy szedett az elmúlt 14 nap során.
- depresszió kezelésére alkalmazott antidepresszánsok, úgymint a tri- és tetraciklikus antidepresszánsok esetén.
- magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek esetén, mint pl. béta-blokkolók.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha Ön vagy gyermeke valamilyen egyéb gyógyszert szed vagy szedett, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket is.
Terhesség és szoptatás
Terhesség és szoptatás ideje alatt a Vibrocil oldatos orrspray nem alkalmazható.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem állnak rendelkezésre adatok a Vibrocil oldatos orrspray gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásaira vonatkozóan. Ugyanakkor nem valószínű, hogy a Vibrocil oldatos orrspray-nek lennének ilyen hatásai.
A Vibrocil oldatos orrspray benzalkónium-kloridot tartalmaz
A készítmény benzalkónium-kloridot tartalmaz, amely irritáló hatású és bőr reakciókat okozhat.

3. Hogyan kell alkalmazni a Vibrocil oldatos orrspray-t?
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.

Adagolás
- 6 évesnél fiatalabb gyermekek: nem javasolt.
- 6-12 éves gyermekek (felnőtt felügyelete mellett): mindkét orrnyílásba 1-2 befúvás napi 3-4 alkalommal.
- 12 évesnél idősebb serdülők és felnőttek: mindkét orrnyílásba 1-2 befúvás napi 3-4 alkalommal.
Az alkalmazás módja
A finom és egyenletes bepermetezéshez tartsa a porlasztót függőlegesen úgy, hogy a szórófej felfelé nézzen. A fejet egyenesen tartva a szórófejet vezesse be az orrnyílásába, egyszer nyomja meg a porlasztót röviden és határozottan, majd a nyomás felengedése előtt húzza ki az orrnyílásából. A spray egyenletes eloszlásának elősegítése érdekében, a befúvás során az orrán át lélegezzen be.

Alkalmazása gyermekeknél
A Vibrocil oldatos orrspray alkalmazása 6 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem javasolt.
6-12 éves gyermekeknél felnőtt felügyelete mellett alkalmazható a készítmény.
Ha az előírtnál több Vibrocil oldatos orrspray-t alkalmazott
Ha az előírtnál több Vibrocil oldatos orrspray-t alkalmazott, illetve a készítmény véletlen lenyelése esetén, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha elfelejtette alkalmazni a Vibrocil oldatos orrspray-t
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Néhány ritka mellékhatás (10 000 betegből 1-10-nél jelentkezik), amit a Vibrocil oldatos orrspray okozhat: az orrnyálkahártyán jelentkező diszkomfortérzés, az orrnyálkahártya szárazsága, orrvérzés és az alkalmazás helyén fellépő égő érzés.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell tárolni a Vibrocil oldatos orrspray-t?


A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Vibrocil oldatos orrspray
- A készítmény hatóanyagai: Egy milliliterben 2,5 mg fenilefrin és 0,25 mg dimetindén-maleát van.
- Egyéb összetevők: benzalkónium-klorid (tartósítószer), levendulaolaj, citromsav-monohidrát, vízmentes dinátrium-hidrogén-foszfát, szorbit, tisztított víz.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

10 ml színtelen ill. halványsárga színű, gyengén levendula illatú, tiszta oldat.
10 ml oldat műanyag védőkupakkal lezárt, porlasztást elősegítő műanyag orrfeltéttel ellátott, zöld színű műanyag tartályba töltve.
1 db műanyag tartály dobozban.
A Vibrocil oldatos orrspray a megfázás, a heveny (akut) és tartós (krónikus) orrnyálkahártya-gyulladás, szénanátha és más allergiás orrnyálkahártya-gyulladás (pl. háziporral, állati szőrrel stb. szembeni allergia), vazomotoros orrnyálkahártya-gyulladás (az orrnyálkahártya ereinek beidegzési zavara) és orrmelléküreg-gyulladás következtében kialakuló orrdugulás csökkentésére szolgál. Középfülgyulladás esetén is alkalmazható kiegészítő kezelésként.
A készítményt az orvos orrműtét előtti, illetve utáni kezelés céljából is javasolhatja.

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
2. Tudnivalók a Vibrocil oldatos orrspray alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Vibrocil oldatos orrspray-t, ha Ön vagy gyermeke:

- allergiás (túlérzékeny) a fenilefrinre, vagy a dimetindén-maleátra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- monoaminooxidáz-gátlót (MAO-gátló, depresszió és pszichiátriai betegségek kezelésére szolgáló szer) tartalmazó, vényre kapható gyógyszert szed, vagy szedett az elmúlt 14 nap során.
- Ha nem biztos abban, hogy az Ön által szedett gyógyszer bármelyike tartalmaz-e MAO-gátlót, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt alkalmazná a Vibrocil oldatos orrspray-t.
- az orrnyálkahártya krónikus gyulladásával és pörkképződéssel járó betegségben szenved (atrófiás rinitisz).
- zárt zugú glaukómában szenved (megnövekedett szemnyomással járó zöld hályog).

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Vibrocil oldatos orrspray alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha a következő betegségek bármelyike fennáll Önnél:
- szívbetegség,
- magas vérnyomás,
- pajzsmirigy-túlműködés,
- cukorbetegség,
- prosztata-megnagyobbodás, ami vizeletürítési zavarokat okozhat,
- epilepszia
Ha a fent említett betegségek közül bármelyik vonatkozik Önre, ne alkalmazza a Vibrocil oldatos orrspray-t, amíg nem beszélt kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Egyéb orrdugulást csökkentő készítményekhez hasonlóan, a Vibrocil oldatos orrspray növelheti az alvászavarok, szédülés, remegés előfordulását az erre különösen érzékeny betegeknél. Forduljon kezelőorvosához, ha Önnél ezek a tünetek kellemetlennek bizonyulnak.
A Vibrocil oldatos orrspray megszakítás nélkül nem használható 7 napnál hosszabb ideig. Amennyiben tünetei továbbra is fennállnak, forduljon kezelőorvosához. Az elhúzódó vagy túlzott alkalmazás az orrdugulás visszatérését vagy rosszabbodását eredményezheti.
A javasolt adagot, különösen gyermekek és időskorúak esetén, nem szabad túllépni.
A Vibrocil oldatos orrspray nem alkalmazható szemben vagy a szájban.
Gyermekek és serdülők
A Vibrocil oldatos orrspray alkalmazása 6 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem javasolt.
6-12 éves gyermekek esetében felnőtt felügyelete mellett alkalmazható a készítmény.
Egyéb gyógyszerek és a Vibrocil oldatos orrspray
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről, különösen:
- monoaminooxidáz-gátlók (MAO-gátlók) esetén, melyek depresszió és Parkinson-kór kezelésére szolgáló szerek. Ne alkalmazza a Vibrocil oldatos orrspray-t, ha ilyen gyógyszert szed vagy szedett az elmúlt 14 nap során.
- depresszió kezelésére alkalmazott antidepresszánsok, úgymint a tri- és tetraciklikus antidepresszánsok esetén.
- magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek esetén, mint pl. béta-blokkolók.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha Ön vagy gyermeke valamilyen egyéb gyógyszert szed vagy szedett, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket is.
Terhesség és szoptatás
Terhesség és szoptatás ideje alatt a Vibrocil oldatos orrspray nem alkalmazható.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem állnak rendelkezésre adatok a Vibrocil oldatos orrspray gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásaira vonatkozóan. Ugyanakkor nem valószínű, hogy a Vibrocil oldatos orrspray-nek lennének ilyen hatásai.
A Vibrocil oldatos orrspray benzalkónium-kloridot tartalmaz
A készítmény benzalkónium-kloridot tartalmaz, amely irritáló hatású és bőr reakciókat okozhat.

3. Hogyan kell alkalmazni a Vibrocil oldatos orrspray-t?
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.

Adagolás
- 6 évesnél fiatalabb gyermekek: nem javasolt.
- 6-12 éves gyermekek (felnőtt felügyelete mellett): mindkét orrnyílásba 1-2 befúvás napi 3-4 alkalommal.
- 12 évesnél idősebb serdülők és felnőttek: mindkét orrnyílásba 1-2 befúvás napi 3-4 alkalommal.
Az alkalmazás módja
A finom és egyenletes bepermetezéshez tartsa a porlasztót függőlegesen úgy, hogy a szórófej felfelé nézzen. A fejet egyenesen tartva a szórófejet vezesse be az orrnyílásába, egyszer nyomja meg a porlasztót röviden és határozottan, majd a nyomás felengedése előtt húzza ki az orrnyílásából. A spray egyenletes eloszlásának elősegítése érdekében, a befúvás során az orrán át lélegezzen be.

Alkalmazása gyermekeknél
A Vibrocil oldatos orrspray alkalmazása 6 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem javasolt.
6-12 éves gyermekeknél felnőtt felügyelete mellett alkalmazható a készítmény.
Ha az előírtnál több Vibrocil oldatos orrspray-t alkalmazott
Ha az előírtnál több Vibrocil oldatos orrspray-t alkalmazott, illetve a készítmény véletlen lenyelése esetén, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha elfelejtette alkalmazni a Vibrocil oldatos orrspray-t
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Néhány ritka mellékhatás (10 000 betegből 1-10-nél jelentkezik), amit a Vibrocil oldatos orrspray okozhat: az orrnyálkahártyán jelentkező diszkomfortérzés, az orrnyálkahártya szárazsága, orrvérzés és az alkalmazás helyén fellépő égő érzés.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell tárolni a Vibrocil oldatos orrspray-t?


A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Vibrocil oldatos orrspray
- A készítmény hatóanyagai: Egy milliliterben 2,5 mg fenilefrin és 0,25 mg dimetindén-maleát van.
- Egyéb összetevők: benzalkónium-klorid (tartósítószer), levendulaolaj, citromsav-monohidrát, vízmentes dinátrium-hidrogén-foszfát, szorbit, tisztított víz.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

10 ml színtelen ill. halványsárga színű, gyengén levendula illatú, tiszta oldat.
10 ml oldat műanyag védőkupakkal lezárt, porlasztást elősegítő műanyag orrfeltéttel ellátott, zöld színű műanyag tartályba töltve.
1 db műanyag tartály dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
Novartis Hungária Kft. (Consumer Health részlege)
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Gyártó:
Novartis Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
OGYI-T-2040/02
A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2013. augusztus

Kapcsolódó betegségek ( pszichiátriai betegségek, tüdő- és légúti megbetegedések, felnőttkori fertőző betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár

Hasonló gyógyszerek (hatóanyag és ár +/- 25%)

Új gyógyszer keresése

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt kezdetben borongós időre van kilátás, majd észak, északnyugat felől vékonyodni, szakadozni kezd a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!