SOLMUCOL 200 mg szopogató tabletta

SOLMUCOL 200 mg szopogató tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Solmucol 200 mg szopogató tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható

A Solmucol acetilcisztein hatóanyagot tartalmazó, köptető hatású készítmény. Az acetilcisztein oldja a légúti megbetegedések esetén képződő sűrű nyákot. Elősegíti a légcsőben és légutakban lerakódott nyák kiürítését, így könnyíti a légzést. A készítmény olyan légúti megbetegedések kiegészítő kezelésére szolgál, melyekben sűrű viszkózus nyák képződik, mint például a megfázásos megbetegedések, a hörgők akut gyulladása, influenza. Orvos vagy gyógyszerész javaslatára a Solmucol alkalmazható a gége- és a légcsőnyálkahártya gyulladásainál; orrüreg- és a melléküregek, valamint középfül-gyulladásnál; továbbá mucoviscidosis esetén (más néven cisztikus fibrózis, melynek jellemzője a mirigyekben képződő igen sűrű nyák).

2. Tudnivalók a Solmucol 200 mg szopogató tabletta alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Solmucol 200 mg szopogató tablettát, ha a következő állapotok állnak fenn (ellenjavallatok):
- ha allergiás a készítmény hatóanyagára, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- aktív gyomor-, vagy nyombélfekély esetén,
- gyümölcscukor-(fruktóz-) érzékenység esetén (a készítmény szorbittartalma miatt),
- ritka aminosav-anyagcserezavar (fenilketonuria) betegségben.

Amennyiben előfordult már, hogy Ön egy acetilcisztein-tartalmú (a Solmucol hatóanyaga) termék alkalmazására légzési nehézséggel vagy kiütésekkel reagált, mindenképpen értesítse erről a gyógyszer bevétele előtt kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra (például gyümölcscukorra/fruktózra) illetve aszpartámra érzékeny, a gyógyszer alkalmazása előtt kérje orvosa tanácsát!

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Solmucol fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
Amennyiben Ön asztmában (asztma bronhiálé-ban) szenved vagy gyomor- és bélvérzés veszélye áll Önnél fenn (például gyomor-, vagy nyombélfekély, vagy a nyelőcső értágulata esetén), a Solmucolt csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazza!

Egyéb gyógyszerek és a Solmucol 200 mg szopogató tabletta

A Solmucol 200 mg szopogató tablettával egyszerre más gyógyszer bevétele nem javasolt!
A Solmucolt nem szabad köhögéscsillapítókkal együtt alkalmazni. A köhögési reflex túlzott elnyomása miatt ugyanis a Solmucol által elfolyósított nyákot a beteg nem tudja felköhögni, ennek következtében veszélyes váladékdugulás következhet be, ami légúti fertőzést és hörgőgörcsöt eredményezhet. A kezelőorvos tudja, mi a teendő ebben az esetben.
Bizonyos gyógyszerek egyidejű alkalmazása kölcsönösen befolyásolhatja azok hatását például a légutak szűkülése ellen alkalmazott, valamint a szív véredényeit tágító szerek (például szívkoszorúér-szűkületben a nitroglicerin) hatását a Solmucol növelheti.
Ha az orvos antibiotikum kezelést is előír (például penicillin-származékok, aminoglikozidok, makrolidok, tetraciklinek, amfotericin B), a kétféle gyógyszert nem szabad egyidejűleg bevenni, mivel így egymás hatását csökkenthetik. Legalább 2 óra időköz legyen az antibiotikum és a Solmucol bevétele között.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is!

Terhesség és szoptatás:
Terhesség ideje alatt -különösen az első harmadban- csak nagyon indokolt esetben, kizárólag orvosi előírásra és ellenőrzés mellett szedhető a készítmény. Szoptatás ideje alatt a szopogató tabletta nem alkalmazható. Kérdéseivel bármely gyógyszer szedése előtt forduljon orvoshoz vagy gyógyszerészhez!

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre:
Nincs bizonyíték arra, hogy a gyógyszer befolyásolná a koncentráló képességet vagy a reakcióidőt.

A Solmucol 200 mg szopogató tabletta tartalmaz:
- 2 mg aszpartámot tablettánként. Az aszpartám fenilalanin forrás. Ártalmas lehet, ha Ön fenilketonuriának nevezett ritka örökletes rendellenességben szenved, amely során a fenilalanin felhalmozódik, mert a szervezet nem tudja megfelelően eltávolítani.
-- 462 mg szorbitot tablettánként. A szorbit fruktóz forrás. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette, hogy Ön (vagy gyermeke) bizonyos cukrokra érzékeny, vagy az örökletes fruktózintoleranciának nevezett ritka genetikai betegséget állapították meg Önnél (vagy gyermekénél), amely során szervezete nem tudja lebontani a fruktózt, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt Ön (vagy gyermeke) bevenne vagy Önnél (vagy gyermekénél) alkalmaznák ezt a gyógyszert.
-
A Solmucol nem tartalmaz cukoranyagcserére kedvezőtlenül ható (diabetogén) édesítő szereket, így cukorbetegek is szedhetik. Ügyelni kell azonban arra, hogy egy szopogató tabletta összesen 4,6 kcal vagyis 19 kJ energiát tartalmaz.

A szopogató tablettákat tartalmazó buborékcsomagolás nyitásakor enyhe kénhidrogénszag érezhető, ez jellemző az acetilcisztein készítményekre, nem utal a termék minőségváltozására, nem befolyásolja a készítmény hatékonyságát.

3. Hogyan kell alkalmazni a Solmucol 200 mg szopogató tablettát

Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, vagy a készítmény hatását túl erősnek, vagy esetleg csekélynek érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez!
Ha az orvos másképpen nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:
- Felnőtteknek és 12 év feletti gyermekeknek: 3-szor 1db tabletta naponta (600 mg/nap).
Cisztás fibrózisban (mucoviscidosis) követni kell az orvos által megadott adagolást. A cisztás fibrózis öröklődő megbetegedés, amelyben a nyáktermelő mirigyek kóros váladékot termelnek. A betegség súlyossága miatt a beteg állapotának megfelelően, az orvos eltérő adagolást írhat elő.
A tablettát a szájban lassan kell elszopogatni.
Önkényesen ne változtasson az előírt adagoláson! Amennyiben úgy gondolja, hogy a gyógyszer túl gyengén vagy túl erősen hat, beszéljen orvosával, gyógyszerészével!

Mire kell figyelni a Solmucol alkalmazásakor?
A készítmény nyákoldó hatása már órákon belül jelentkezik, melynek lényege a letapadt sűrű nyák elfolyósítása, ami gyakran átmenetileg a köhögés fokozódásában nyilvánul meg és a légzés nehezebbé válhat. Ilyenkor a következő adag Solmucollal lehet várni a váladék kiköhögéséig. Lényeges javulás a második-harmadik napon várható, amikor a frissen keletkezett légúti váladék már hígabb és kevésbé tapadós. Lehetőleg minden váladékot fel kell köhögni!
A Solmucol hatását növeli a bőséges folyadékfogyasztás.
A dohányzás abbahagyása is kedvezően hat, mivel dohányzás hatására is nagy mennyiségű sűrű nyák képződik a légutakban.
Ha a túlzott nyákképződés egy heti kezelés után sem múlna el, tanácskozzon kezelőorvosával, hogy pontosabban meg tudja határozni az okokat és ki tudja zárni a légutak esetleges súlyosabb betegségét. Hosszabb ideig kizárólag orvosi utasításra, az orvos által előírt adagban alkalmazható a készítmény.

Ha az előírtnál több Solmucolt vett be (véletlen, vagy szándékos túladagolás):
Ez ideig nem figyeltek meg túladagolási tüneteket.
Krónikus túladagolás esetén számítani kell a nemkívánt hatások növekedésére.

Ha elfelejtette bevenni gyógyszerét:
Ha elfelejtette bevenni a gyógyszerét pótolja azt mielőbb. Amennyiben az elfelejtett adag pótlása és a soron következő adag bevétele közel egy időpontra esik, csak a következő adagot szükséges bevenni, ne alkalmazzon dupla adagot!


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszernek, a Solmucolnak is lehetnek mellékhatásai. Ezek a nemkívánatos hatások gyomor-bél panaszok (gyomorégés, rosszullét, hányinger, hasmenés), vagy szédülés, fejfájás, láz és fülzúgás formájában jelentkezhetnek. Az erre érzékeny egyéneknél allergiás bőr (bőrkiütés vagy viszketés) és légúti reakciókat (légzési nehézség, hörgőgörcs) válthat ki. Ebben az esetben a kezelést azonnal abba kell hagyni és orvoshoz kell fordulni. Mint valószínűleg mindegyik acetilciszteint tartalmazó készítménynél, a kénhidrogén bomlása miatt a kilélegzett levegő átmenetileg kellemetlen szagú lehet.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Solmucol 200 mg szopogató tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn (felhaszn.) belül szabad felhasználni.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

A készítmény hatóanyaga: 200 mg acetilcisztein tablettánként.
Egyéb összetevők, segédanyagok:
aszpartám (2 mg/tabletta), kálium-hidrogén-karbonát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, citrom aroma, nátrium-hidrogén-karbonát, szorbit (462 mg/tabletta), xilit (693,5 mg/tabletta).

Leírás: Négyszög alakú, mindkét oldalán domború, fehér, enyhén fényes felületű, lekerekített élű, jellegzetes citrom illatú tabletta. 20 db szopogató tabletta egy dobozban.
Kiszerelés: 20x Törzskönyvi szám: OGYI-T-4060/02
SOLMUCOL 200 mg szopogató tabletta
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: IBSA Pharma
    • Hatóanyag: acetylcysteine
    • ATC: Acetylcysteine
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Nagyrészt erősen felhős időre számíthatunk több helyen - nagyobb eséllyel az ország északi felén - esővel, záporesővel, elvétve zivatar is kialakulhat. Az éjszaka második felében megszűnik a csapadéktevékenység, ezzel együtt a felhőzet is felszakad, és hajnalra kiderül az ég. A nyugati, délnyugati szelet erős, főként a front mentén az átmenetileg északnyugatira forduló szelet viharos lökések kísérhetik, majd hajnaltájt veszít erejéből a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4 és 9 fok között alakul, de a tartósabban derült és szélcsendes hidegre hajlamos helyeken ennél alacsonyabb értéket is mérhetünk. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.