Gyógyszerkereső

NITRODERM TTS 10 mg/24 óra transzdermális tapasz

NITRODERM TTS 10 mg/24 óra transzdermális tapasz

Hatóanyag:
nitroglycerin

ATC:
Glyceryl trinitrate

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: igen
- Közgyógyellátásra adható: igen
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
30x


Kedvezményes árak:

2766 Ft

553 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-1291/02
Gyártó: Novartis Hungária (Pharma részlege)

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Nitroderm TTS transzdermális tapasz és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Nitroderm TTS transzdermális tapasz nitroglicerin hatóanyagát bőrön át juttatja a véráramba.
A Nitroderm TTS transzdermális tapasz értágító hatással rendelkező nitrátok gyógyszercsoportjába tartozik.
A Nitroderm TTS transzdermális tapasz angina pektorisz (szívtáji szorító fájdalommal járó szívkoszorúér-betegség) roham megelőzésére, gyakoriságának ritkítására és pangásos szívelégtelenség kiegészítő kezelésére szolgáló gyógyszerkészítmény. A Nitroderm TTS transzdermális tapasz tágítja az ereket, ezzel megkönnyíti a szív munkáját.
Amennyiben Önnél az anginás roham már elkezdődött, akkor használjon más, az orvos által előírt gyors hatású készítményt (nyelvalatti tabletta vagy spray) Nitroderm TTS transzdermális tapasz helyett!

2. Tudnivalók a Nitroderm TTS transzdermális tapasz alkalmazása előtt

Kövesse kezelőorvosa összes utasítását. Azok eltérhetnek az ebben a betegtájékoztatóban szereplő általános információktól.
Ne alkalmazza a Nitroderm TTS transzdermális tapaszt
- ha allergiás (túlérzékeny) a nitroglicerinre, vagy egyéb szerves nitrátvegyületekre, vagy a Nitroderm TTS transzdermális tapasz (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére (pl. bőrkiütés),
- ha Önnek alacsony vérnyomással társuló heveny keringési elégtelensége van (sokk, ájulásos állapotok),
- ha Ön koponyaűri nyomásfokozódással járó állapotban szenved,
- ha Önnek szívbillentyű betegsége, vagy gyulladással járó szívbetegsége van.
- ha Ön jelenleg egy, a merevedési zavar kezelésére alkalmazott, ún. 5-ös típusú foszfodieszteráz enzimgátlók közé tartozó gyógyszert (pl. szildenafil) szed.
- ha Önnek súlyosan alacsony a vérnyomása (szisztolés vérnyomás kisebb. mint 90 Higanymilliméter).
- ha a keringő vér mennyisége kórosan lecsökkent (hipovolémia).
- Ha a fentiek közül bármelyik pont vonatkozik Önre, közölje orvosával, anélkül, hogy alkalmazná a Nitroderm TTS-t.

- A Nitroderm TTS transzdermális tapasz fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- ha Ön vérszegénységben szenved,
- ha Önnek tüdőbetegsége van
- ha Önnek olyan szívbetegsége, vagy érrendszeri betegsége van, mely különbözik az anginától.
- ha Ön a közelmúltban szívinfarktuson, sztrókon esett át, vagy fejsérülése volt.
- Ha a fentiek közül bármelyik pont vonatkozik Önre, közölje orvosával, anélkül, hogy alkalmazná a Nitroderm TTS-t.

- Műtétet, kórházi kezelést, sűrgősségi ellátást vagy tervezett beavatkozást megelőzően tájékoztassa az orvost és a nővért arról, hogy Nitroderm TTS transzdermális tapaszt alkalmaz, amely alumínium réteget tartalmaz.
- Egyéb gyógyszerek és a Nitroderm TTS transzdermális tapasz
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
- Ez szükségessé teheti az adag változtatását, vagy bizonyos esetekben valamelyik gyógyszer alkalmazásának abbahagyását.
- Ez különösen az alábbi gyógyszerek Nitrodem TTS transzdermális tapasz kezelés melletti szedésére vonatkozik:
- vérnyomáscsökkentők,
- értágító gyógyszerek, mint pl. egyéb nitrátok vagy hidralazin,
- depresszió elleni, ill. hangulatjavító gyógyszerek,
- nyugtatók (pszichés állapotok kezelésére),
- a migrén kezelésére használt gyógyszerek (dihidroergotamin),
- merevedési zavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek (az ún. 5-ös típusú foszfodieszteráz enzimgátlók pl. a szildenafil),
- egyes fájdalomcsillapítók (nem-szteroid gyulladáscsökkentők, NSAID-ok),
- amifosztin (egyes daganatellenes szerek mellékhatásainak csökkentésére szolgál).
- Nitroderm TTS transzdermális tapasz egyidejű alkalmazása étellel, itallal vagy alkohollal
- Óvatosság szükséges a kezelés ideje alatt az alkohol vagy alkohol tartalmú ital fogyasztásakor, mely erőteljesebb hatást fejthet ki, mint egyébként.
- Terhesség és szoptatás
- Terhesség
- A Nitroderm TTS transzdermális tapasz terhesség időszaka alatti alkalmazhatóságát illetően kevés tapasztalat áll rendelkezésre. Tájékoztassa orvosát, ha terhes, vagy terhességet tervez. Kezelőorvosa megbeszéli Önnel a Nitroderm TTS transzdermális tapasz terhesség ideje alatti alkalmazásának esetleges kockázatát.
- Szoptatás
- Nem ismert, hogy a hatóanyag kiválasztódik-e az anyatejbe, és az anyatejjel táplált csecsemőre nézve a kockázatot nem lehet kizárni. Tájékoztassa orvosát, amennyiben szoptat.

- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességre
- A Nitroderm TTS transzdermális tapasz szédülést okozhat, főként a kezelés elején, illetve az adag módosításakor. Ezért legyen óvatos, illetve tartózkodjon a járművek vezetéstől, gépek kezelésétől, ha a fenti a hatásokat észlelné, illetve figyelmet igénylő munkavégzés esetén.
- Hogyan kell alkalmazni a Nitroderm TTS transzdermális tapaszt?
- A Nitroderm TTS transzdermális tapasz kizárólag orvosi utasításra, az orvos által előírt adagban és ideig alkalmazható. Az adagolási utasítást pontosan be kell tartani.
- Kezelőorvosa az Ön szükségletei szerint dönt a kezelés kezdetén alkalmazandó tapaszok hatáserősségét (Nitroderm TTS 5 mg/24 óra transzdermális vagy 10 mg/24 óra transzdermális vagy 15 mg/24 óra transzdermális tapasz) és számát illetően. Azt is megmondja, milyen sűrűn kell a tapaszt cserélnie. Kövesse orvosa utasításait. Ne lépje túl a javasolt dózist.
- A készítmény ajánlott adagja
- A kezelést általában a legkisebb hatáserősségű tapasszal (Nitroderm TTS 5 mg/24 óra transzdermális tapasz) kell kezdeni, és az adagot fokozatosan kell emelni. A legtöbb ember számára egy Nitroderm TTS 10 mg/24 óra transzdermális tapasz elegendő.
- Ne használjon egyidőben két Nitroderm TTS 10 mg/24 óra transzdermális tapasznál vagy egy Nitroderm TTS 15 mg/24 óra transzdermális tapasz + egy Nitroderm TTS 5 mg/24 óra transzdermális tapasznál több tapaszt.
- Általában naponta egyszer, reggel kell az új tapasz(oka)t a bőrre felhelyezni. Orvosa megmondja, mikor távolítsa el a tapasz(oka)t bőréről, mivel naponta 8-12 órás (általában éjszakára) tapaszmentes periódusok beiktatása ajánlott.
- Ha úgy érzi, a gyógyszer nem segít Önnek, forduljon kezelőorvosához. A kezelést csak az orvos utasítása szerint lehet abbahagyni. A kezelés hirtelen megszakítása anginás rohamokat válthat ki.
- Attól függően, hogy mennyiben reagál szervezete a kezelésre dönt kezelőorvosa a magasabb vagy alacsonyabb adagok alkalmazásáról.
- Alkalmazás idős korban
- Nincs különleges információ a Nitroderm TTS transzdermális tapasz idős betegeknél (65 év, ill. efelett) történő alkalmazására vonatkozóan. Orvosa felvilágosítást ad erről.

- Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
- A Nitroderm TTS transzdermális tapasz gyermekkorban való biztonságos alkalmazására vonatkozóan nem áll rendelkezésre elegendő információ, ezért gyermekkorban történő alkalmazása nem javasolt.

- Hová kell felhelyezni a tapaszt?
- A törzs vagy felkar bőrének bármely területét választhatja. A bőr nem lehet sérült, irritált vagy gyulladt. A tapasz megtapadását elősegítendő a bőr tiszta, száraz és szőrtelen, krémtől, testápolótól, olajtól vagy hintőportól mentes legyen.
- A tapasz felragasztására minden nap más-más bőrterületet kell választania. Ugyanazt a területet csak több nap elteltével javasolt ismét használni.

- A tasak kinyitása
- Az egyes tapaszok külön zárt tasakban vannak elhelyezve. A tapaszt tartalmazó tasakot a jelzésnél kell felnyitni.
-

- Vegye ki a tapaszt a tasakból a fülecskével felfelé, és a fehér műanyag védőborítást saját maga felé fordítva.
-

- A fehér műanyag védőborítás eltávolítása
- Hüvelykujjával hajlítsa előre a fülecskét. A tapaszról a fülecske felől kezdve kell letépni a fehér védő hátlapfóliát, ügyelve arra, hogy a tapasz tapadórétegét ne érintse.
- Megjegyzés: A hátlapfólia eltávolítása után az átlátszó tapadórétegen és az átlátszó hatóanyag felszabadító membránon keresztül a fehér hatóanyag látható. Légbuborékokat is láthat, ezek a gyártási folyamat alatt alakulnak ki, és nincsenek semmilyen hatással a készítmény minőségére.
-

A tapasz felhelyezése
- Helyezze a tapasz ragadós oldalát a (pl. a törzsén vagy felkarján) kiválasztott bőrterületre, majd tenyerével erőteljesen, 10-20 másodpercig szorítsa bőréhez. Győződjön meg arról, hogy a tapasz megtapadt, főleg a széleken; azonban semmiképpen se próbálja leválasztani a tapaszt a tapadás ellenőrzése érdekében.
-

- Mikor és hogyan kell eltávolítani a Nitroderm TTS transzdermális tapaszt?
- Általában naponta egyszer, reggel kell az új tapasz(oka)t a bőrre felhelyezni. A tapaszt a kezelőorvos által előírt időpontban kell felhelyezni és eltávolítani.
- A tapaszt levétele után a ragasztós oldalával egymásfelé hajtsa félbe. Ne vágja vagy szakítsa ketté. Úgy dobja el a használt tapaszt, hogy gyermekek kezébe ne kerülhessen. A ragasztóanyag maradványainak bőrről való eltávolítására oldószer (pl. alkohol, sebészeti alkohol, sebbenzin, stb.) alkalmazható.
- Az új tapaszt egy másik helyre ragassza.

- Módosítja a kezelés hatékonyságát, ha a tapasz átnedvesedik?
- Nem. A tapasz jól tapad a bőrhöz és hatását a fürdés, zuhanyozás vagy fizikai aktivitás nem befolyásolja.
-
- Mi a teendő, ha a tapasz leválik a bőrről?
- Nem valószínű, de ha a tapasz mégis leválna, azt el kell dobni és újat kell felhelyezni egy másik bőrfelületre.
- A következő tapaszt már a szokásos időben alkalmazza.

- Ha az előírtnál több Nitroderm TTS transzdermális tapaszt alkalmazott
- Ha az orvosa által előírtnál véletlenül több tapaszt tett fel, azonnal forduljon kezelőorvosához, mivel lehet, hogy orvosi megfigyelésre van szüksége. A túladagolás hatása sokszor egyszerűen a tapasz eltávolításával megszüntethető. Szédülés esetén az alsó végtag felemelése, illetve befáslizása segít.
- Ha elmulasztotta a tapaszcserét
- Amennyiben Ön a tapasz cseréjét (folyamatos kezelés esetén) ill. eltávolítását (időszakos kezelés esetén) a kezelőorvos által előírt időpontban elfelejtette, akkor sem kell aggódnia.
- Amint eszébe jut a mulasztás cserélje le, ill. távolítsa el a meglévőt és a következő, orvos által előírt időpontban mindent az előírtak szerint kell folytatnia.
- Ha idő előtt abbahagyja a Nitroderm TTS transzdermális tapasz alkalmazását
- Amennyiben a Nitroderm TTS transzdermális tapasszal történő kezelése már hetek óta vagy annál hosszabb ideje tart nem hagyható azonnal el a készítmény használata, mert az anginás rohamok megjelenését válthatja ki. Kezelőorvosa tájékoztatja a kezelés elhagyásának leghelyesebb üteméről.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- 4. Lehetséges mellékhatások
- Mint minden gyógyszer, a Nitroderm TTS transzdermális tapasz is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- A következő mellékhatások a kezelés során jelentkezhetnek és maguktól elmúlhatnak. Általában nem igényelnek orvosi beavatkozást, de ha néhány napnál tovább tartanak vagy súlyosak, forduljon kezelőorvosához.
- Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több, mint 1 beteget érinthet):
- hányinger,
- hányás.
Gyakori mellékhatások (100-ból 1-10 beteget érinthet):
- fejfájás, amire szükség esetén enyhe fájdalomcsillapítót lehet alkalmazni.
- Nem gyakori mellékhatások (1000-ből 1-10 beteget érinthet):
- Bőrirritáció: A tapasz felragasztása helyén enyhe bőrpír alakulhat ki, mely viszkethet, mely a tapasz levétele után néhány nap alatt elmúlik.
- Allergiás reakció a bőrön: Ha a bőr igen erősen kivörösödik, megduzzad, hólyagok képződnek rajta, vagy testszerte bőrkiütés jelentkezik, szükséges orvoshoz fordulni.
- Ritka mellékhatások (10 000-ből 1-10 beteget érinthet):
- arckipirulás, szédülés, ájulásérzés jelentkezhet, különösen ülő vagy fekvő helyzetből való hirtelen felálláskor. Ezen a lassú mozdulatok (lassú felállás) segíthetnek. Ha szédül, üljön le vagy feküdjön le.
- szapora szívverés.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet):
- szédülés.
- Égyéb mellékhatások (a rendelkezésre álló adatokból gyakorisága nem állapítható meg)
- rendellenes szívdobogás érzés (palpitáció). Keresse fel orvosát, ha ez túlzott hatással van Önre.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5 Hogyan kell a Nitroderm TTS transzdermális tapaszt tárolni?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer (alkalmazása előtt és után is!) gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Nitroderm TTS transzdermális tapaszt
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Nitroderm TTS transzdermális tapasz
- A Nitroderm TTS transzdermális tapaszok hatóanyaga:
- TTS 5 mg/24 óra transzdermális tapasz: 250 mg glicerin-trinitrát 10%-os laktózos porhigítás (megfelel 25,0 mg nitroglicerinnek) tapaszonként.
- TTS 10 mg/24 óra transzdermális tapasz: 500 mg glicerin-trinitrát 10%-os laktózos porhigítás (megfelel 50,0 mg nitroglicerinnek) tapaszonként.
- TTS 15 mg/24 óra transzdermális tapasz: 750 mg glicerin-trinitrát 10%-os laktózos porhigítás (megfelel 75,0 mg nitroglicerinnek) tapaszonként.
- Egyéb összetevők: folyékony szilikon, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, etilén-vinilacetát kopolimer 9%.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Küllem:
TTS 5 mg/24 óra transzdermális tapasz: hosszúkás, lapos, 10 cm2 területű (kb 4,9 cm x 3,2 cm), két végén lekerekített transzdermális tapasz. Egyik oldala \"CG DOD\" jelzéssel ellátott, fehér, pasztaszerű töltetet tartalmazó szürkés-narancssárga filmréteg, ahol a töltetet egy szabályozó membrán és egy adhezív réteg borítja, másik oldala fehér színű, recés felületű védőréteg. Hosszabbik oldalán a védőréteg eltávolítását segítő fül található.
TTS 10 mg/24 óra transzdermális tapasz: hosszúkás, lapos, 20 cm2 területű (kb. 8,8 cm x 3,2 cm), két végén lekerekített transzdermális tapasz. Egyik oldala \"CG DPD\" jelzéssel ellátott, fehér, pasztaszerű töltetet tartalmazó szürkés-narancssárga filmréteg, ahol a töltetet egy szabályozó membrán és egy adhezív réteg borítja, másik oldala fehér színű, recés felületű védőréteg. Hosszabbik oldalán a védőréteg eltávolítását segítő fül található.
TTS 15 mg/24 óra transzdermális tapasz: Egyik végén elnyújtott ovális alakú, lapos, bőrszínű \"CG EJE\" jelzéssel ellátott transzdermális tapasz. A tapasz belső oldala: kétrekeszes membrános rendszer, amely 1363,7 mg töltettömegű fehér színű pasztaszerű anyagot tartalmaz. A tapaszt fehér színű műanyag védőlap védi.
Csomagolás:
30 db tapasz egyenként csomagolt laminált papír/PE/Al/Surlyn védőtasakokban és dobozban.
A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Kapcsolódó betegségek ( szív- és érrendszeri betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár


Hasonló gyógyszerek (hatóanyag és ár +/- 25%)

Új gyógyszer keresése

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt kezdetben borongós időre van kilátás, majd észak, északnyugat felől vékonyodni, szakadozni kezd a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!