NARVA SR 1,5 mg retard tabletta

NARVA SR 1,5 mg retard tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Narva SR és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Hatóanyagként indapamidot tartalmazó, retard (elnyújtott felszabadulású) tabletta.
Az indapamid egy vízhajtó. A legtöbb vízhajtó növeli a vesék által termelt vizelet mennyiségét. Az indapamid azonban, az egyéb vízhajtóktól eltérően, csak kismértékben emeli a vizeletkiválasztást.

Ez a gyógyszer a magas vérnyomás (hipertónia) csökkentésére szolgál felnőtteknél.


2. Tudnivalók a Narva SR alkalmazása előtt

Ne szedje a Narva SR-t:
- ha allergiás az indapamidra vagy más szulfonamidra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha súlyos vesebetegségben szenved.
- ha súlyos májbetegségben, vagy a hepatikus enkefalopátia (olyan májbetegség, mely érinti az agyat és a központi idegrendszert is) nevű állapotban szenved.
- ha az Ön vérében alacsony a kálium szintje.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Narva SR szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Narva SR fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
- ha májproblémája van,
- ha cukorbetegségben szenved,
- ha köszvénye van,
- ha bármilyen szívritmuszavara vagy veseproblémája van.

A kezelés során feltétlenül közölje kezelőorvosával:
- ha Ön látásromlást vagy szemfájdalmat tapasztal. Ezek a tünetek a szem érhártyáján belüli folyadékfelhalmozódásra (koroideális effúzió vagy folyadékgyülem) vagy a szembelnyomás emelkedésére utalhatnak és a Narva SR bevételét követően órákon-heteken belül jelentkezhetnek. Kezeletlen esetben ez végleges látásvesztéshez vezethet. Ezek kialakulásának kockázata fokozott lehet Önnél, ha korábban már volt penicillin- vagy szulfonamid allergiája.
- ha izomproblémákat tapasztal, mint például izomfájdalom, izomérzékenység, izomgyengeség vagy izomgörcsök;
- ha ellenőrizni kell a mellékpajzsmirigye működését.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha korábban Önnél fényérzékenységi reakciók jelentkeztek.
Kezelőorvosa végeztethet Önnél vérvizsgálatot az alacsony nátrium- vagy kálium-, illetve magas kalciumszintek ellenőrzésére.
Ha úgy gondolja, hogy ezek bármelyike fennállhat Önnél, vagy a gyógyszer szedésével kapcsolatban kérdése vagy kétsége van, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Gyermekek és serdülők
A Narva SR nem ajánlott gyermekek és serdülők számára, mivel ebben a korosztályban az alkalmazásra vonatkozóan még nincs elég tapasztalat.

Egyéb gyógyszerek és a Narva SR
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, vagy szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Nem szedheti a Narva SR-t lítiummal (a depresszió kezelésére alkalmazzák) együtt, mert a lítium szintje emelkedhet a vérben.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következő gyógyszerek bármelyikét szedi, mivel fokozott elővigyázatosságra lehet szükség:
- szívritmuszavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek (például kinidin, hidrokinidin, dizopiramid, amiodaron, szotalol, ibutilid, bretilium, dofetilid, digitálisz),
- mentális betegségek, mint depresszió, szorongás, skizofrénia kezelésére szolgáló gyógyszerek (például triciklusos antidepresszánsok, antipszichotikus gyógyszerek, neuroleptikumok, például amiszulprid, szulpirid, szultoprid, tiaprid, haloperidol, droperidol),
- bepridil (a mellkasi fájdalom (angina pektorisz, melyet a szív koszorúereinek betegsége okoz) kezelésére alkalmazzák),
- ciszaprid, difemanil (emésztőrendszeri problémák kezelésére alkalmazzák),
- sparfloxacin, moxifloxacin, injekcióban adott eritromicin (baktériumok okozta fertőzések kezelésére alkalmazott antibiotikumok),
- injekcióban adott vinkamin (időskorban a gondolkodást érintő tünetek, például memóriaromlás kezelésére alkalmazzák),
- halofantrin (parazitaellenes szer, amit a malária bizonyos típusainak kezelésére alkalmaznak),
- pentamidin (bizonyos típusú tüdőgyulladás kezelésére alkalmazzák),
- allergiás reakciók, például szénanátha kezelésére szolgáló antihisztaminok (például mizolasztin, asztemizol, terfenadin),
- nem-szteroid gyulladáscsökkentők fájdalomcsillapításra (például ibuprofén) vagy nagy adagban az acetilszalicilsav,
- angiotenzin-konvertáló enzim (ACE)-gátlók (magas vérnyomás és szívelégtelenség kezelésére alkalmazzák),
- injekcióban adott amfotericin B (gombás fertőzések kezelésére alkalmazzák),
- szájon át szedett kortikoszteroidok különböző betegségek kezelésére, mint súlyos asztma és reumatoid artritisz,
- bélfalizgató hatású hashajtók (például biszakodil, fenolftalein, szenna-alkaloidok),
- baklofén (különböző betegségek, például szklerózis multiplex során jelentkező izommerevség kezelésére alkalmazzák),
- káliummegtakarító vízhajtók (például amilorid, spironolakton, triamteren),
- metformin (cukorbetegség kezelésére alkalmazzák),
- jód-tartalmú kontrasztanyagok (vizsgálatok, például röntgenvizsgálat során alkalmazzák),
- kalcium tabletta vagy más kalciumpótlók,
- ciklosporin, takrolimusz vagy más olyan gyógyszer, ami elnyomja az immunrendszer működését, amelyeket szervátültetés után, autoimmun betegségek, vagy súlyos reumás vagy bőrbetegségek kezelésére alkalmaznak,
- tetrakozaktid (Crohn-betegség kezelésére alkalmazzák),
- allopurinol (köszvény kezelésére)
- metadon (függőségek kezelésére alkalmazzák).

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ennek a gyógyszernek a szedése nem javasolt a terhesség alatt. Ha terhességet tervez vagy kiderül, hogy terhes, akkor egy másik kezelésre kell váltania, amilyen hamar csak lehetséges. Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön terhes, vagy terhességet tervez.
A hatóanyag kiválasztódik az anyatejbe. A szoptatás nem javasolt a készítmény szedése alatt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer a vérnyomáscsökkentés miatt olyan mellékhatásokat okozhat, mint a szédülés vagy fáradtság (lásd 4. pont). Ezek a mellékhatások nagyobb valószínűséggel jelentkeznek a kezelés kezdete vagy az adag emelése után. Ilyen esetben kerülje a gépjárművezetést vagy más, éberséget igénylő tevékenységeket. Megfelelő ellenőrzés esetén azonban, ezeknek a hatásoknak a jelentkezése kevésbé valószínű.

A Narva SR tejcukrot (laktózt) tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell alkalmazni a Narva SR-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja naponta egy tabletta, lehetőleg reggel. A tabletták étkezéstől függetlenül bevehetők. A tablettákat egészben, vízzel kell lenyelni. Nem szabad széttörni vagy szétrágni.
A magas vérnyomás kezelése általában élethosszig tart.

Ha az előírtnál több Narva SR-t vett be
Ha túl sok tablettát vett be, azonnal forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
A Narva SR retard tabletta nagyon nagy adagjai hányingert, hányást, alacsony vérnyomást, izomgörcsöket, szédülést, álmosságot, zavartságot és a vizeletmennyiség megváltozását okozhatják.

Ha elfelejtette bevenni a Narva SR-t
Ha elfelejtette bevenni a gyógyszer egy adagját, a következő adagot a szokásos időben vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Narva SR szedését
Mivel a magas vérnyomás kezelése általában élethosszig tart, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt abbahagyná a gyógyszer szedését.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha a következő mellékhatások bármelyikét észleli, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és lépjen kapcsolatba a kezelőorvosával, mert ezek a mellékhatások súlyosak lehetnek:
- angioödéma és/vagy csalánkiütés: az angioödémára jellemző a végtagok vagy az arc bőrének a duzzanata, az ajkak vagy a nyelv duzzanata, a torok vagy a légutak nyálkahártyájának légszomjat vagy nyelési nehézséget okozó duzzanata. Ha ez kialakul, azonnal értesítse kezelőorvosát. (nagyon ritka: 10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
- súlyos bőrreakciók, ideértve a testszerte kiütésekkel, kivörösödéssel, súlyos viszketéssel, hólyagokkal, hámlással és bőrduzzanattal, valamint a nyálkahártyák gyulladásával járó úgynevezett Stevens-Johnson-szindrómát vagy más allergiás reakciókat (nagyon ritka: 10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
- életveszélyes szabálytalan szívverés (nem ismert gyakoriságú)
- hasnyálmirigy-gyulladás, ami erős rosszulléttel kísért súlyos hasfájást és hátfájást okozhat (nagyon ritka: 10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
- májbetegség okozta agyi elváltozás (nem ismert gyakoriságú)
- májgyulladás (nem ismert gyakoriságú)
- izomgyengeség, izomgörcsök, izomérzékenység vagy izomfájdalom, különösen, ha egyidejűleg rosszul érzi magát vagy lázas; ezeket kóros izomszétesés okozhatja (nem ismert gyakoriságú).

További lehetséges mellékhatások csökkenő gyakoriság szerint:




Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Narva SR-t tárolni?

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Narva SR?
- A készítmény hatóanyaga: 1,5 mg indapamidot tartalmaz retard tablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: laktóz-monohidrát, vízmentes, kolloid szilícium-dioxid, mikrokristályos cellulóz, hipromellóz, magnézium-sztearát.
- Bevonat: talkum, részlegesen hidrolizált poli(vinil-alkohol), makrogol 3350, titán-dioxid (E 171).

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér színű, kerek, mindkét oldalán domború felületű, retard tabletta. Átmérője kb. 8,0 mm.

30 db retard tabletta fehér, átlátszatlan buborékcsomagolásban, dobozban.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-20540/01
NARVA SR 1,5 mg retard tabletta
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Richter Gedeon
    • Hatóanyag: indapamide
    • ATC: Indapamide
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 860Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 591 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A Nyugat-Dunántúlon döntően borult lesz az ég, másutt a kezdeti közepesen vagy erősen felhős időt követően délutántól borul be dél felől. Délelőtt csak a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, késő délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.