CITAPRAM 20 mg filmtabletta

CITAPRAM 20 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Citapram filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A citaloprám hatóanyagot tartalmazó Citapram filmtabletta a hangulatjavító (antidepresszáns) hatású, szelektív szerotonin-visszavételt gátló (SSRI) gyógyszercsoport tagja.
Minden ember agyában van egy szerotonin nevű anyag. A depressziós vagy szorongó emberek agyában alacsonyabb a szerotoninszint. Nem teljesen ismert, hogy a Citapram filmtabletta és a többi SSRI hogyan hat, de valószínű, hogy növeli az agyban a szerotoninszintet. A depresszió vagy szorongásos betegség megfelelő kezelése fontos ahhoz, hogy Ön jobban érezze magát.

A Citapram filmtablettát az alábbi állapotok kezelésére alkalmazzák:
- Depressziós betegségek (rossz hangulati állapotok és kedélybetegségek) kezelésére és a tünetek kiújulásának megakadályozására alkalmazzák.
- Pánikzavar (rohamokban jelentkező szorongás, mely félelem, légszomj, izzadás, szédülés, mellkasi fájdalom, szapora szívverés, hányinger, látászavar, ájulásérzés és halálfélelem tüneteivel járhat) nyílt tér, illetve tömegiszonnyal társulva vagy anélkül.


2. Tudnivalók a Citapram filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Citapram filmtablettát
- ha allergiás a citaloprámra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha jelenleg depresszió vagy Parkinson-kór kezelésére használt egyéb gyógyszereket, úgynevezett monoamino-oxidáz-gátlókat (MAO-gátlók, pl.: iproniazid, fenelzin, nialamid, izokarboxazid, tranilcipromil, moklobemid, szelegilin) szed.
- ha az irreverzíbilis MAO-gátló szelegilint (ami a Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszer) napi 10 milligrammot meghaladó adagban szedi (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Citapram filmtabletta").
- ha irreverzíbilis MAO-gátlót szedett 2 héten belül,
- ha reverzíbilis MAO-gátlót (moklobemid) szedett ezen gyógyszerek betegtájékoztatójában szereplő időn belül (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Citapram filmtabletta").
- Ha Önnek születése óta szabálytalan a szívritmusa vagy előfordult már Önnél szabálytalan szívritmus (EKG-felvételen látható változás; az EKG egy olyan vizsgálat, mely segítségével a szív működését értékelik).
- Ha Ön szívritmuszavarra szed gyógyszereket, vagy olyan gyógyszereket használ, amelyek hatással lehetnek a szívritmusra (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Citapram filmtabletta").

Citapram filmtabletta szedése után 1 héten (7 nap) belül nem kezdhet el MAOI-t szedni (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Citapram filmtabletta")!

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Citapram filmtabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha mániás epizódjai vagy pánikbetegsége van;
- ha depressziós epizódokkal járó elmezavarban (úgynevezett pszichózis) szenved;
- ha súlyos máj- vagy vesebeteg;
- ha cukorbeteg (cukorbetegsége kezelésének módosítása válhat szükségessé);
- ha epilepsziás, vagy korábban görcsrohamai voltak;
- ha a kórelőzményében vérzési zavar szerepel, vagy ha Ön terhes (lásd "Terhesség, szoptatás és termékenység");
- ha a nátriumszint alacsony a vérében;
- ha elektrosokk (elektrokonvulzív) kezelésben részesül;
- ha hajlamos bizonyos szívbetegségekre (az ún. QT-szakasz megnyúlása az EKG-n);
- ha Önnek szívproblémái vannak vagy voltak, illetve ha a közelmúltban szívinfarktuson esett át;
- ha Önnek alacsony a nyugalmi szívritmusa és/vagy elhúzódó, súlyos hasmenés és hányás, vagy vízhajtók alkalmazása következtében sóhiánya lehet;
- ha Ön gyors vagy szabálytalan szívritmust, ájulást vagy felálláskor szédülést tapasztal, melyek a szívritmus rendellenes működésére utalhatnak;
- ha nyugtalanságot és/vagy mozgáskényszert észlel (akatízia);
- ha szemészeti problémái vannak, mint a glaukóma (megnövekedett nyomás a szemben) bizonyos típusai.

Kérjük, azt is jelezze orvosának, ha a fent említettek valamelyike korábban előfordult Önnél!

Néhány mániás depresszióban szenvedő beteg hangulata mániás fázisba fordulhat át, amit a szokatlan és gyorsan változó gondolatok, az indokolatlan vidámság és a fokozott fizikai aktivitás jellemez. Ha ilyet tapasztal, keresse fel orvosát!

A kezelés első heteiben előfordulhat nyugtalanság vagy az egy helyben maradás (ülés/állás) okozhat nehézséget. Azonnal forduljon orvosához, ha ezeket a tüneteket tapasztalja!

Az olyan gyógyszerek, mint a Citapram filmtabletta (az úgynevezett SSRI-k/SNRI-k) szexuális zavar tüneteit okozhatják (lásd 4. pont). Egyes esetekben ezek a tünetek a kezelés leállítása után is fennálltak.

Információk a betegségéről

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal forduljon orvosához vagy menjen kórházba!
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakrabban lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.
Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:
-- ha korábban már voltak öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.
-- ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évesnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.
Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.
Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában aggasztó változások következtek be.

Nyugtalanság / Nyugodt ülés vagy állás képtelensége
A kezelés első heteiben előfordulhat nyugtalanság, vagy az egy helyben maradás (ülés vagy állás) képtelensége (akatízia). Azonnal forduljon orvosához, ha ezeket a tüneteket észleli! Az adagolás beállítása segíthet ezeken a tüneteken.

Fokozott szorongás
Egyes betegeknél felléphet fokozott szorongás a kezelés kezdetén, ami a kezelés folytatásával megszűnik. Pánikzavar kezelésekor általában 2−4 hét után mutatkozik javulás. Ezért nagyon fontos, hogy pontosan kövesse orvosa utasításait, és ne hagyja abba a kezelést, illetve ne változtassa meg az adagot az orvosával történő megbeszélés nélkül!

Mánia (felfokozott viselkedés vagy gondolatok)
Néhány mániás depresszióban szenvedő betegnél mániás fázis léphet fel, amelyre szokatlan és gyorsan változó ötletek/gondolatok, túlzott jókedv és fokozott fizikai aktivitás jellemző. Kérjük, forduljon kezelőorvosához, ha ezeket a tüneteket tapasztalja!

Gyermekek és serdülők
A Citapram filmtabletta általában nem alkalmazható gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők kezelésére. Fontos tudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 évesnél fiatalabb betegeknél megnövekszik az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh) kialakulásának veszélye.
Ennek ellenére az orvos 18 évesnél fiatalabb betegeknek is felírhatja a Citapram filmtablettát, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá. Amennyiben a kezelőorvos Citapram filmtablettát írt fel 18 évesnél fiatalabb betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merül fel, keresse fel újra a kezelőorvosát!
Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 évesnél fiatalabb betegnél, aki Citapram filmtablettát szed. Ezen kívül figyelembe kell venni, hogy a Citapram filmtabletta hosszú távú alkalmazásának biztonságossága a gyermekek és serdülők növekedésére, érésére, tudati és viselkedésbeli fejlődésére vonatkozóan egyelőre nem bizonyított.

Egyéb gyógyszerek és a Citapram filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Egyes gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek egymással, és ez súlyos mellékhatások kialakulásához vezethet.
A Citapram filmtablettát ne szedje egyidejűleg:
Ha Ön szívritmuszavarokra szed gyógyszert vagy olyan gyógyszereket szed, melyek befolyásolhatják a szívritmust, pl.: I/A, III. osztályba tartozó antiaritmiás szerekkel, antipszichotikumokkal (pl.: fenotiazin származékok, pimozid, haloperidol), triciklusos antidepresszánsokkal, bizonyos antimikróbás szerekkel (pl.: sparfloxacin, moxifloxacin, intravénásan alkalmazott eritromicin, pentamidin, antimaláriás szerek, főként halofantrin), bizonyos antihisztaminokkal (asztemizol, mizolasztin). Ha bármilyen kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, forduljon orvosához.

A Citapram filmtabletta és az alábbi gyógyszerkészítmények csak fokozott elővigyázatosság mellett adhatók együtt:
- lítium (a mániás-depressziós betegség megelőzésére és kezelésére alkalmazott készítmény) és triptofán. Amennyiben magas lázat, hirtelen izomrángásokat, izgatottságot és zavartságot észlel, haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát.
- linezolid (antibiotikum)
- szelegilin (a Parkinson-kór kezelésére alkalmazott készítmény); a szelegilin adagja nem haladhatja meg a napi 10 mg-ot.
- metoprolol (magas vérnyomás és/vagy szívbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer); a metoprolol vérszintje megemelkedik, de a metoprolol fokozott hatását vagy mellékhatásokat nem jelentettek.
- szumatriptán és más, migrén kezelésére használatos gyógyszerek. Amennyiben bármilyen szokatlan tünetet észlel a kombináció alkalmazása során, keresse fel kezelőorvosát.
- cimetidin, lanzoprazol és omeprazol (gyomorfekély kezelésére alkalmazott gyógyszerek), flukonazol (gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszer), fluvoxamin (antidepresszáns) és tiklopidin (az agyi érkatasztrófa (sztrók) kockázatának csökkentésére alkalmazott gyógyszer). Ezek a citaloprám vérszintjének növekedését eredményezhetik.
- vérlemezkék funkcióját befolyásoló gyógyszerek (pl. egyes antipszichotikumok, acetilszalicilsav - fájdalomcsillapítóként alkalmazzák -, az úgynevezett nem-szteroid gyulladágsátlók - reumás megbetegedések kezelésére alkalmazzák -, vérrög képződést gátló gyógyszerek, mint pl dipiridamol, tiklopidin); enyhén növelik a vérzési rendellenességek kialakulásának veszélyét.
- orbáncfű (Hiperikum perforátum); a Citapram filmtablettával együtt alkalmazva a mellékhatások kockázata megnövekedhet.
- görcsküszöböt csökkentő gyógyszerek a Citapram filmtablettával együtt szedve görcsrohamokat idézhetnek elő; ilyenek pl.:
-- más depresszióellenes gyógyszerek (SSRI-k),
-- neuroleptikumok (pszichózis, pl. szkizofrénia és mánia kezelésére alkalmazott gyógyszerek, pl. butirofenonok, tioxantének),
-- meflokin (malária kezelésére alkalmazott gyógyszer),
-- bupropion (a dohányzásról való leszokást segítő gyógyszer, antidepresszáns)
-- tramadol (fájdalomcsillapító).
- bizonyos gyógyszerek Citapram filmtablettával együtt alkalmazva, lassabban ürülnek ki a szervezetből, így hatásuk elhúzódhat, erősödhet. Ezek közé tartozik pl.:
-- flekainid és a propafenon (szívritmuszavarok kezelésére alkalmazott gyógyszerek)
-- metoprolol (ha szívelégtelenség kezelésére használják),
-- imipramin, dezipramin, klomipramin és nortriptilin (depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszerek),
-- bizonyos antipszichotikumok, pl. riszperidon, tioridazin és haloperidol.
Kezelőorvosa módosíthatja a gyógyszer adagját.
- a vér kálium vagy magnézium szintjét csökkentő gyógyszerek együttes alkalmazásakor, mivel a Citapram filmtablettának is van ilyen hatása, megnövekedhet a szívritmuszavarok kialakulásának kockázata.

Citapram filmtabletta egyidejű alkalmazása alkohollal
Kimutatták ugyan, hogy a Citapram filmtabletta kezelés nem fokozza az alkohol hatását, mégis tanácsos kerülni a Citapram filmtabletta szedése során az alkoholfogyasztást.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Terhes nők rendszerint nem szedhetik a Citapram filmtablettát. Ha klinikailag indokolt, a Citapram filmtabletta szedhető a terhesség alatt, az alább leírtak figyelembe vétele mellett.

Bár nagy mennyiségű klinikai adat alapján a citaloprám nem okoz magzati vagy újszülöttkori fejlődési rendellenességeket (malformitás) vagy mérgezést (toxicitás), ennek ellenére, ne szedje a Citapram filmtablettát, ha Ön terhes; vagy ha azt tervezi, hogy teherbe esik, hacsak az orvosa feltétlenül nem tartja ezt szükségesnek.

Terhesség alatt nem szabad hirtelen megszakítani a Citapram filmtabletta kezelést.

Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Citapram-kezelés alatt áll.
Amennyiben terhessége utolsó 3 hónapjában bármilyen antidepresszáns gyógyszert alkalmaz és szedését egészen a szülésig folytatja, újszülöttjénél a következő tünetek jelentkezhetnek: légzészavar, a bőr kékes elszíneződése, görcsrohamok, testhőmérséklet-változások, táplálási nehézség, hányás, alacsony vércukorszint, izommerevség vagy renyheség, élénkebb reflexek, remegés, izgalom, ingerlékenység, közönyösség (letargia), állandó sírás, aluszékonyság és alvászavarok. Ezek a tünetek a csecsemő megszületése utáni első 24 órában jelentkezhetnek.
Azonnal forduljon orvosához, ha az újszülöttnél a fentiek közül bármelyik tünetet észleli!

Amennyiben terhesség alatt, különösen annak utolsó 3 hónapjában történik kezelés Citapram filmtablettával, növekedhet a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának a kockázata, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertenziónak (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki, azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy kezelőorvosával!

Ha Ön a terhességének vége felé veszi be a Citapram filmtablettát, röviddel a szülés után megnövekedhet az erős hüvelyi vérzés kockázata, különösen, ha az Ön kórelőzményében előfordult vérzési zavar. Kezelőorvosának vagy a szülésznőjének tudnia kell, hogy Ön Citapram filmtablettát is szed, hogy tanácsot tudjon adni Önnek.

Szoptatás
A citaloprám kis mennyiségben átjut az anyatejbe, így fennáll a kockázata annak, hogy hat a csecsemőre is. Ha Ön szedi a Citapram filmtablettát, beszéljen orvosával, mielőtt elkezdene szoptatni!

Termékenység
Állatkísérletekben a citaloprám negatívan befolyásolta az ondó minőségét.
Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban a humán termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Citapram filmtabletta csak kismértékben vagy mérsékelten befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. A pszichoaktív gyógyszerek ronthatják az ítélőképességet és veszélyhelyzetekben a reakciókészséget. A Citapram filmtabletta általában nem álmosít, ennek ellenére, ha a kezelés kezdetén szédül, vagy álmossá válik, addig ne vezessen gépjárművet, és kerülje a munkagépek használatát, amíg ezek a tünetek fennállnak.

A Citapram filmtabletta laktóz-monohidrátot (tejcukrot) tartalmaz
Tejcukor-érzékenység esetén figyelembe kell venni, hogy a 20 mg-os filmtabletta 23 mg, a 30 mg-os filmtabletta 34,5 mg és a 40 mg-os filmtabletta 46 mg tejcukrot is tartalmaz filmtablettánként.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz filmtablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Citapram filmtablettát?

Mennyit kell bevenni?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Felnőttek
Depresszió kezelése:
A szokásos adag 20 mg naponta. Ezt az adagot szükség esetén kezelőorvosa legfeljebb napi 40 mg-ra emelheti.

Pánikbetegség kezelése:
A kezelés első hetében a kezdő adag 10 mg naponta, majd egy hét után az adag napi 20-30 mg-ra emelhető. Ezt az adagot szükség esetén kezelőorvosa legfeljebb napi 40 mg-ra emelheti. A teljes terápiás válasz kialakulása akár 3 hónapot is igénybe vehet.

Idősek (65 év felett)
Depresszió és pánikbetegség kezelése:
Idős betegek esetén az adagot az ajánlott adag felére kell csökkenteni, azaz napi 10-20 mg-ra. Idős betegek rendszerint nem kaphatnak naponta 20 mg-nál többet.

Májbetegek
A szokásos kezdő adag napi 10 mg. Májpanaszokkal rendelkező betegek maximálisan adható napi adagja 20 mg.

Vesebetegek
Szükséges lehet a gyógyszer adagjának módosítására, ezért mindig kövesse kezelőorvosa utasításait!

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A készítmény alkalmazása nem javallt gyermekek és serdülők kezelésére (lásd "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részt).

Hogyan és mikor kell szedni a Citapram filmtablettát?
A Citapram filmtablettát naponta egyszer kell szedni és a nap bármely szakában bevehető.
A gyógyszert étkezés közben vagy attól függetlenül is beveheti.
A filmtablettát szétrágás nélkül, egy pohár vízzel kell bevenni.

A kezelés időtartama
A depresszió és pánikbetegség kezelésére alkalmazott egyéb gyógyszerekhez hasonlóan, a Citapram filmtablettánál is néhány hétbe telhet, amíg bármilyen javulást tapasztal.

A kezelés időtartama egyénre szabott, rendszerint legalább 6 hónap. A filmtabletta szedését mindaddig folytassa, amíg azt kezelőorvosa javasolja. Kezelőorvosa megkérdezése nélkül akkor se hagyja abba a gyógyszer szedését, ha már jobban érzi magát. A tünetek mögött álló alapbetegség ugyanis hosszú ideig fennállhat, ezért ha túl korán hagyja abba a kezelést, a tünetei visszatérhetnek. A kezelést addig kell folytatni, amíg legalább 4-6 hónapos tünetmentes állapot alakul ki Önnél.

Amikor a Citapram filmtabletta kezelés elhagyható, az adagot legalább 1-2 hét alatt, fokozatosan kell lecsökkenteni.

Visszatérő depresszióban szenvedő betegeknél a folyamatos, néha több évig tartó kezelés segít az új depressziós időszakok megelőzésében.

Ha az előírtnál több Citapram filmtablettát vett be
Haladéktalanul forduljon orvosához, gyógyszerészéhez vagy menjen be a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára, ha úgy gondolja, hogy több Citapram filmtablettát vett be, mint amennyit ez a betegtájékoztató javasolt vagy amennyit orvosa előírt Önnek
- A túladagolás tünetei: görcsök, szívritmus változás/ritmuszavar/kimaradás, álmosság, kóma, hányinger, hányás, remegés, vérnyomáscsökkenés/-emelkedés, szerotonin-szindróma (lásd 4. pont), nyugtalanság (agitáció), szédülés, pupillatágulat, a bőr elkékülése, szapora és mély légvétel (hiperventilláció).

Ha elfelejtette bevenni a Citapram filmtablettát
Amennyiben elfelejtette bevenni a Citapram filmtablettát, a következőt a szokott időben vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Citapram filmtabletta szedését
Mindaddig ne hagyja abba a Citapram filmtabletta szedését, amíg kezelőorvosa azt nem javasolja!
A kezelés hirtelen abbahagyása kerülendő!
A gyógyszer alkalmazásának hirtelen megszakítása az alábbi enyhe és átmeneti tüneteket okozhatja: szédülés, zsibbadás/bizsergés, alvászavarok (élénk álmok, rémálmok, álmatlanság), szorongás, fejfájás, hányinger, hányás, verejtékezés, nyugtalanság vagy izgatottság (agitáció), remegés, zavartság vagy tájékozódási zavar (dezorientáció), érzékenység vagy ingerlékenység, hasmenés (híg széklet), látászavarok, szívdobogásérzés (palpitáció).
Amennyiben Ön a javasolt kezelés végére ért, a megvonási tünetek kockázatának csökkentése érdekében a kezelést néhány hét alatt, az adag fokozatos csökkentésével ajánlott befejezni.
Ha az adag csökkentése vagy a kezelés megszakítása után elviselhetetlen tünetek lépnek fel, orvosa megkérheti, hogy újra kezdje el szedni a tablettákat, majd sokkal lassabb ütemben hagyja abba a kezelést.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Néhány betegnél az alábbi súlyos mellékhatásokat jelentették. Amennyiben az alábbiak közül bármelyik tünetet tapasztalja, azonnal hagyja abba a Citapram filmtabletta szedését és forduljon orvoshoz:
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- izomgyengeséggel vagy zavartsággal járó émelygés és rosszullét; ezek a tünetek a vér nátrium szintjének ritkán előforduló csökkenésére utalhatnak, amely főleg idős nőbetegeknél alakulhat ki az ilyen típusú antidepresszánsok (SSRI-k) szedésekor.
Nem ismert gyakoriság (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- magas láz, izommerevség, hirtelen izomrángások vagy remegés, nyugtalanság és zavartság; ezek a tünetek a ritkán előforduló, úgynevezett szerotonin-szindróma jelei lehetnek, amelyet több antidepresszáns együttes adásakor tapasztaltak.
- bőr-, nyelv-, ajak- vagy arcduzzanat, illetve légzési, vagy nyelési nehézség (allergiás reakció), esetleg súlyos túlérzékenységi reakció nagymértékű vérnyomáseséssel.
- rendellenes vérzés, beleértve a gyomor-bélrendszeri vérzést is.
- öngyilkos vagy önkárosító gondolatok fennmaradása, vagy rosszabbodása (lásd a"Figyelmeztetések és óvintézkedések" részt).
- Gyors, szabálytalan szívritmus, ájulás, melyek a torsades de pointes néven ismert életveszélyes állapotnak lehetnek a tünetei.

Egyéb lehetséges mellékhatások:
A felsorolt mellékhatások gyakran enyhék, és néhány napos kezelést követően megszűnnek. Fontos tisztában lennie azzal, hogy több itt felsorolt panasz a betegsége tünete is lehet, amely miatt a kezelést kapja. Ezek a tünetek állapotának javulásával ugyancsak enyhülnek.
Amennyiben a mellékhatások zavaróvá válnak, vagy néhány napnál tovább tartanak, keresse fel kezelőorvosát!

Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthet):
- álmosság, álmatlanság, fejfájás;
- fokozott verejtékezés;
- hányinger, szájszárazság. (A szájszárazság növeli a fogszuvasodás veszélyét, ezért gyakrabban mosson fogat!)

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- csökkent étvágy, testsúlycsökkenés;
- nyugtalanság (agitáció), csökkent szexuális érdeklődés, szorongás, idegesség, zavart állapot, rendellenes álmok;
- remegés, bőrbizsergés, zsibbadás, szédülés, figyelemzavar;
- fülcsengés (tinnitusz);
- ásítozás;
- hasmenés, hányás, székrekedés;
- bőrviszketés;
- izom- és ízületi fájdalom;
- férfiaknál merevedési és magömlési problémák, nőknél orgazmuszavar;
- fáradtság.

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- fokozott étvágy, testsúlynövekedés;
- agresszió, én-idegen érzések (deperszonalizáció), hallucináció, mánia;
- ájulás;
- pupillatágulat;
- szapora szívverés, lassú szívverés;
- csalánkiütés, hajhullás, bőrkiütés, bőr- és/vagy nyálkahártya bevérzés (purpura), fényérzékenység;
- vizelési nehézség;
- hüvelyi vérzés;
- kar- és lábduzzadás (ödéma).

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- görcsök, akaratlan mozgások, ízérzészavar;
- májgyulladás (hepatitis);
- vérzékenység;
- láz.

Nem ismert gyakoriság (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- túlérzékenység (bőrkiütés);
- az ADH nevű hormon fokozott kiválasztása, amely a szervezetben víz-visszatartást okoz és hígítja a vért, csökkenti a nátrium mennyiségét (nem megfelelő ADH kiválasztás);
- alacsony vér káliumszint;
- pánikroham, fogcsikorgatás, nyugtalanság;
- görcsök, szokatlan izommozgások vagy izommerevség, nyugtalanságérzet vagy képtelenség az egy helyben ülésre/állásra (akatízia);
- látászavar;
- a szívritmus változása (ezt "QT-intervallum megnyúlásnak" nevezik, mely az EKG-n, a szív elektromos aktivitásán látható);
- hirtelen felálláskor jelentkező vérnyomásesés;
- orrvérzés;
- bőr- és nyálkahártyavérzés, hirtelen kialakuló bőr-, nyálkahártya vizenyős duzzanat (angioödéma);
- a vérlemezkeszám csökkenése, amely növeli a vérzés, illetve a zúzódások kockázatát;
- méhvérzés a menstruációs időszakon kívül;
- erős hüvelyi vérzés röviddel a szülés után (poszt partum vérzés); további információkért lásd a "Terhesség, szoptatás és termékenység" részt a 2. pont alatt;
- kóros májfunkciós értékek;
- fájdalmas merevedés, tejcsorgás nem szoptató nőknél.

Csonttörések fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Citapram filmtablettát tárolni?

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A gyógyszer gyermektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Citapram filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga: a citaloprám.
Citapram 20 mg filmtabletta:
20 mg citaloprámot (citaloprám-hidrobromid formájában) tartalmaz filmtablettánként.
Citapram 30 mg filmtabletta:
30 mg citaloprámot (citaloprám-hidrobromid formájában) tartalmaz filmtablettánként.
Citapram 40 mg filmtabletta:
40 mg citaloprámot (citaloprám-hidrobromid formájában) tartalmaz filmtablettánként.

- Egyéb összetevők:
Tablettamag: mikrokristályos cellulóz, 85%-os glicerin, magnézium-sztearát, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát, kopovidon, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium.
Filmbevonat: makrogol 6000, hipromellóz, talkum, titán-dioxid (E171 színező anyagként).

Milyen a Citapram filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Citapram 20 mg filmtabletta
Fehér, hosszúkás alakú, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán mélynyomású felező bemetszéssel, másik oldalán "C20" jelöléssel ellátott filmtabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Citapram 30 mg filmtabletta
Fehér, hosszúkás alakú, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán mélynyomású felező bemetszéssel, másik oldalán "C30" jelöléssel ellátott filmtabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Citapram 40 mg filmtabletta
Fehér, hosszúkás alakú, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán mélynyomású felező bemetszéssel, másik oldalán "C40" jelöléssel ellátott filmtabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Csomagolás:
30 db filmtabletta átlátszó PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-8976/01
CITAPRAM 20 mg filmtabletta
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Sandoz Hungária
    • Hatóanyag: citalopram
    • ATC: Citalopram
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 949Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 417 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 801 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Napos, gomolyfelhős idő várható, de közben délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, estére már nagyrészt erősen felhős lesz az ég. Az Északi-középhegység térségében nem zárható ki délután zápor, esetleg zivatar, majd késő délutántól, estétől máshol is növekszik a csapadék esélye. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.