Sorra dőlnek a melegrekordok Európában

Az idei július volt a legmelegebb Spanyolországban a feljegyzések több mint hat évtizeddel ezelőtti kezdete óta – közölte a spanyol meteorológiai szolgálat (AEMET).

Az elmúlt hónapban 25,6 Celsius-fokos átlaghőmérsékletet mértek az ibériai országban. Ez 2,7 fokkal meghaladta a július hónapok átlagát. A hónap legmagasabb, 46 fokos hőmérsékletét az andalúziai Morón de la Frontera városában mérték július 24-én. Emellett az Ourensében mért 44 fokkal rekordot döntött a hőség az északnyugati Galícia tartományban. Spanyolországban 1961 óta végeznek rendszeres és átfogó méréseket.

hőhullám, hőség, kánikula, forróság, nyár, legyező, fiatal nő
Számos európai országot, köztük Spanyolországot is erős hőhullámok sújtják idén nyáron. Fotó: Getty Images

A szomszédos Portugáliában, ahol 1931 óta jegyzik fel a hőmérsékletet, több mint kilenc évtizedes rekord dőlt meg a 25,1 fokos, a sokévi átlagot csaknem három fokkal meghaladó idei júliusi átlaghőmérséklettel. Franciaországban 23 fokos átlaghőmérséklettel az idei volt a negyedik legmelegebb július 1900 óta. Ezen felül 9,7 milliméter csapadékkal a legszárazabb július és a második legszárazabb hónap is a mérések 1959-es kezdete óta.

Az idei nyár Európa-szerte erős hullámokat és aszályt hozott eddig. Mint azt megírtuk , Paul Davies, a brit Met Office meteorológiai szolgálat vezető meteorológusa egy július végi interjúban arra hívta fel a figyelmet, hogy a klímaváltozás következtében az évszázad végére rendszeres eseménnyé válhatnak a hőhullámok és az extrém magas hőmérsékleti értékek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint már az elmúlt évtizedekben emberek százezrei halhattak meg az egyre hosszabban elhúzódó hőhullámok miatt. A forróság különösen nagy veszélyt jelent a csecsemőkre és az idősekre.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: