Rémálmokat okoz a klímaváltozás

A brit gyerekek ötödét rendszeresen gyötrik klímaváltozással kapcsolatos rémálmok - derült ki egy új felmérés eredményeiből.

Mi az a klímaszorongás? A válaszért kattintson ide!

Meglepő eredményeket hozott egy 2000 gyerek bevonásával készül brit felmérés. A 8 és 16 év közötti alanyok válaszaiból ugyanis az derült ki, hogy a fiatalok nagyjából 17 százalékának alvását zavarják meg a klímaváltozással kapcsolatos aggodalmak, 19 százalékuknál azonban rémálmok formájában jelennek meg ezek a félelmek.

ökoszorongás, klímaszorongás, klímavészhelyzet, rémálmok, alvászavarok, globális felmelegedés, klímaváltozás félelem
ökoszorongás, klímaszorongás, klímavészhelyzet, rémálmok, alvászavarok, globális felmelegedés, klímaváltozás félelem

Ezért félnek a gyerekek

Az elmúlt évben fiatalok milliói vonultak az utcákra világszerte, felszólítva a politikai vezetőket, hogy tegyenek sürgős lépéseket a klímaváltozás megfékezéséért. A felmérésben résztvevő fiatalok 41 százaléka azonban bevallotta, hogy nem bízik a felnőttekben a klímaválság hatékony kezelését illetően. 58 százalékuk pedig kifejezetten aggódik amiatt, hogy a klímaváltozás milyen hatással lesz az életére.

A felmérés eredményeire reagálva az Amerikai Pszichológiai Társaság azt mondta, tisztában van a gyerekek körében egyre növekvő ökoszorongással, a jelenség gyakoriságának meghatározásához azonban további vizsgálatokra van szükség. Egy londoni gyermekpszichológus, Emma Citron szerint azonban a fiatalok egyértelműen félnek az éghajlatváltozástól.

Természetes vagy kóros reakció?

Ahogy már korábban is megírtuk, maga a szorongás egy természetes érzelmi reakció a különféle stresszhatásokra, bizonyos helyzetekben pedig kifejezetten előnyös lehet. Alapvető funkciója, hogy figyelmeztessen a veszélyre, felkészítve ezáltal a testet és az elmét a várható kihívásokra. A szorongásos zavarok ugyanakkor túlmutatnak az átmeneti aggodalmon, félelmen. Az érintettek szorongása hétköznapi szituációkban is nagyon intenzíven, eltúlzottan és tartósan jelentkezik, hosszú távon pedig az életminőségükre is kihat.

A pánikbetegségtől a különböző fóbiákig számos típusa ismert a szorongásos zavaroknak. Az ökoszorongást viszont nem találjuk meg ezek között a mértékadó szakmai útmutatókban. Ez ugyanis nem egy klinikai értelemben vett mentális zavar. Főként azért nem, mert az alapjául szolgálófélelemteljesen valós veszélyre reflektál - még akkor is, ha annak hatásait éppen aktuálisan nem érezzük magunkon. Elvégre a klímaváltozás valósága és következményei egyre világosabban látszanak, és bizony érthető, ha ez sokakat aggodalommal tölt el

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső