Rekordot döntött a tavalyi meleg

A tavalyi volt a legmelegebb év Európában a rendszeres mérések kezdete óta - közölte az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S).

Kóros-e, ha félünk a klímaváltozástól? Részletek itt.

Az egymást követő szélsőséges hőhullámok számos hőmérsékleti rekordot megdöntöttek. A magas átlaghőmérséklet és a nyári hőhullámok szárazságot okoztak Dél-Európa jelentős részein, miközben a sarkvidéki területek hőmérséklete csaknem egy egész Celsius-fokkal meghaladta a szokásosat - közölte a műholdas figyelőszolgálat, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedésével magyarázza a jelenséget. A C3S adatai szerint az elmúlt öt év hőmérséklete 2 Celsius-fokkal haladta meg Európában a 19. század második felére jellemző értéket. A kontinens eddigi legmelegebb 12 évéből 11-et 2000 óta jegyeztek fel.

Korábban nem volt még olyan meleg év Európában, mint a 2019-es
Korábban nem volt még olyan meleg év Európában, mint a 2019-es

Európa egyes részein bizonyos időszakokban 4 fokkal is melegebb volt a sokévi átlagnál, a júniusi és júliusi hőhullámok pedig hőmérsékleti rekordokat döntöttek meg szerte Franciaországban, Németországban, Belgiumban, Hollandiában és Nagy-Britanniában. Világszerte egyébként 2019 a második legmelegebb év volt 2016 mögött, de csak azért, mert abban az évben kivételesen erősen éreztette hatását a El Nino nevű meleg légköri jelenség a Csendes-óceán térségében.

A felmelegedés folytatódni látszik Európában ebben az évben is, a műholdas megfigyelőrendszer 2019 decembere és 2020 februárja közötti adatai szerint az elmúlt tél volt a legenyhébb a kontinensen a feljegyzések kezdete óta. A Copernicus szakemberei szerint 2019-ben tovább nőtt és évmilliók óta nem látott szintet ért el a légkörben az üvegházhatású gázok, köztük a szén-dioxid és a metán koncentrációja.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő