Nem mindegyik zöldség vegán?

Érdekes fölvetés, hogy esetleg nem mindegyik zöldség vegán, de a növénytermesztési módszerekkel indokolható.

A vegán étrend alapszabálya, hogy kerülni kell az állati eredetű élelmiszereket. Igen ám, de nevezhetünk-e 100 százalékban vegánnak egy zöldséget vagy gyümölcsöt, ha a termesztéséhez állati eredetű anyagot, például szarvasmarhatrágyát is felhasználtak? Ennek alkotóelemeit ugyanis felszívja a növény, tehát nem lesz teljesen vegán termény, állítják azon amerikai vegán gazdák, akik módszereibe a Modern Farmer cikke ad bepillantást.

A vegán életmód meglepő hatása Akik gondolkoznak azon, hogy elhagyják az állati eredetű élelmiszereket és termékeket az életükből, azoknak az új tanulmány eredményei segíthetnek a végleges döntésben. Kattintson a részletekért!

A növénytermesztés nem pusztán a vetőmagok kiválasztásán, az időjáráson és az öntözésen múlik, a sikerhez nagyban hozzájárul a termesztőközeg, a talaj minősége és tápanyag-ellátottsága. Utóbbihoz elengedhetetlen a rendszeres tápanyagpótlás, ami származhat mesterséges vagy természetes forrásból. A természetes talajjavítók viszont gyakran állati eredetűek, mint a trágya, vér, halnyesedék és pikkely, toll, csont. Ilyet elhivatott vegán farmer nem használ: ő a termesztés során végig arra törekszik, hogy a vegán etikát párosítsa az organikus módszerekkel. Ezért a tápanyag-utánpótlásnak is növényi eredetűnek kell lennie.

Több út vezet a vegán műveléshez

Egyes gazdák a saját életmódváltásuk után változtattak a művelési módszereiken, hiszen ha a tányérjukon nem szerepel állati eredetű termék, akkor a földjükbe sem kerülhet. Mások kezdetben pusztán bizonyos vegyszerek vagy génmódosított elemek kiváltására törekedtek, így kanyarodtak a vegán gazdálkodás irányába.

A növények termesztéséhez állati eredetű anyagokat is felhasználnak. Fotó: Getty Images
A növények termesztéséhez állati eredetű anyagokat is felhasználnak. Fotó: Getty Images

A vegán farmerek munkáját sok tervezgetés és próbálkozás jellemzi. Hiszen ha a növénytermesztés folyamatából kiveszünk egy elemet (jelesül az állati eredetű tápanyagot), akkor azt pótolnunk kell valami mással. Például ha a készen kapható trágya a talaj nitrogéntartalmát javította - ami elengedhetetlen a növény zöldtömegének növeléséhez -, akkor szükség van valamilyen vegán hozzávalóra, ami ugyanúgy fedezi a növény nitrogénigényét. Márpedig vegán táp "zsákban nem kapható, legfeljebb egyes alkotóelemek" - mondta a cikkben megszólaltatott egyik gazda. Próbálkozásaikat az első időkben rengeteg csalódás kísérte. Ám ha több éves munkával sikerül kikísérletezni a megfelelő művelési módszert, az eredmények mindenért kárpótolnak, tette hozzá egy másik vegán farmer, aki már nemcsak a minőségben, hanem a terméshozamban is jelentős mértékű kedvező változást tapasztal.

Ami kicsiben működik, az jó lesz nagyban is?

Kérdés, hogy a családi gazdaságokban alkalmazott módszerek meghonosíthatók-e a nagyüzemi termelésben. Az igenlő válaszhoz sok újításra volna szükség, vélik a cikk megszólalói. A fiatal generáció temérdek innovációt, friss ötleteket hozhat a hagyományos mezőgazdasági módszerek megújításához, tették hozzá a farmerek.

A világ népességét tápláló termények döntően monokultúrás (egyféle növényt termesztő) ültetvényekről származnak. Nem mindenhol és nem minden léptékben lehet átállni a vegán módszerekre, de ettől még törekedhetünk rá, véli az egyik farm vezetője. Szerinte a vegán földművelés elsőre nagyon különbözőnek tűnhet a hagyományoshoz képest, de a vegán szemlélet kulcsa a fejlődés, nem pedig a perfekcionizmus. Ha nem is tudunk minden állati eredetű termékről lemondani, néhány változtatással már közelebb kerülhetünk ehhez az életmódhoz. A veganizmus sokkal inkább iránymutatás, semmint tantétel, összegezte a Modern Farmer cikke.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: