Műanyagot lebontó tengeri gombát találtak

Akár két hét alatt képes lebontani egyes műanyagféléket egy közelmúltban felfedezett gombafaj.

Nagy hatásfokkal bontja le a polietilént és más műanyagokat egy tengerigombafaj, amelyet a Kínai Tudományos Akadémia Óceánkutató Intézetének tudósai azonosítottak; egyes műanyagféléket két hét alatt darabokra bont.

Hatalmas károkat okoz a műanyagszemét Az óceánokban lévő műanyagszemét éves szinten 2,5 milliárd dollár, vagyis nagyjából 714 milliárd forintnyi veszteséget jelent a világnak. Ennyit érnek ugyanis a hulladék miatt károsodott vagy elvesztett erőforrások.

Szinte teljesen lebont bizonyos műanyagokat

A Szun Csao-min vezette kutatócsapat 2016 óta több mint 1000 féle műanyaghulladékot gyűjtött össze a tengerekből, és e minták egyikén felfedezték a plasztikfaló tengeri gombát. A telepes élőlények hatására a műanyag mintegy négy hónap alatt összezsugorodik, megváltoztatja a színét és apró töredékekre hullik. A tudósok ezért alaposabban is megvizsgálták a gomba hatásait különböző műanyagokra. Mint kiderült, a gomba akár 95 százalékos hatásfokkal is lebontja a műanyagot, de teljesen ártalmatlan a környezetre - idézi jelentésében Szunt a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Évente nyolcmillió tonna műanyaghulladék kerül a világtengerekbe. Fotó: Getty Images
Évente nyolcmillió tonna műanyaghulladék kerül a világtengerekbe. Fotó: Getty Images

A kínai kutatócsoport laboratóriumi körülmények között felgyorsította a gomba szaporodását, és elérte azt, hogy két héten belül apró darabokra bontsa le a poliésztert, a poliuretánt és a biológiailag lebomló műanyagokat. Az eredmények alapján kezdeményezték kutatási eredményeik országos szabadalmaztatását - olvasható a Hszinhua hírében.

Becslések szerint évente nyolcmillió tonna műanyaghulladék kerül a világtengerekbe, és mikroműanyaggá lebomolva a globális táplálékláncba, komoly veszélyt jelentve a tengeri ökoszisztémára. A tengeri gombák megoldást kínálhatnak a problémára - vélte a kínai kutató.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)