Meglepő dolgokról árulkodhatnak a fák

A fák lombkoronájának magasságát becsülték fel világszerte egy új módszer segítségével. Meglepő dolgokat olvashatnak ki ezekből az adatokból a kutatók.

Műholdfelvételek és gépi tanulás segítségével készítettek világtérképet a fák lombkoronájának magasságáról a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) és a Zürichi Egyetem kutatói. A térképről kiderül, hogy 30 méternél magasabb fák a bolygó szárazföldi területeinek mindössze öt százalékán nőnek. A világtérkép nyújtotta ismeretek az éghajlat- és természetvédelem szempontjából is értékesek, mivel a fák magassága a biomassza és a tárolt szén mennyiségének fontos mutatója - mutattak rá a zürichi tudósok.

Belepusztulhatnak a magyar fák a klímaváltozásba Több fafaj számára is kedvezőtlenebbé vált a klíma Magyarországon, és bár a helyzet reménytelennek tűnik, lehet megoldás a problémára.

Az esőerdők pusztulásáról is pontosabb képet kaphatnak

A 10-szer 10 méteres felbontású térkép 2020-as műholdfelvételeken alapul. A világtérkép elkészítéséhez a kutatók a NASA GEDI (Global Ecosystem Dynamics Investigation, magyarul: globális ökoszisztéma dinamikai vizsgálat) missziójának lézeres mérései alapján tanították modelljüket, amely az 51. északi és déli szélességi fok közötti magassági adatokat szolgáltat, és ezeket az információkat kombinálták az Európai Űrügynökség (ESA) két Copernicus Sentinel-2 műholdjának felvételeivel. A neurális hálózat a tréning során megtanulta, hogy automatikusan megbecsülje a fák magasságát a Föld egészéről készült, több százezer műholdfelvételből.

nő fák között sétál
A fák magassága fontos dolgokról árulkodhat. Fotó: Getty Images

Az új megközelítés érdekes kiindulópontokat kínál a kutatók, a kormányok, a közigazgatás és a civil szervezetek számára. "A Sentinel-2 műholdaknak köszönhetően ötnaponta újraszámíthatjuk a növényzet magasságát, és így egy olyan megfigyelőrendszerrel rendelkezhetünk, amely az esőerdők pusztulását is figyeli" - magyarázta Nico Lang, aki doktori disszertációjában dolgozta ki a módszert, amelyet most egy még nem lektorált tanulmányban mutatott be.

Az új módszer a kutatók szerint jó szolgálatot tehet az erdők védelmében, és segíthet az éghajlat-modellezésben vagy a biológiai sokféleséggel kapcsolatos kutatásokban is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)