Megdöbbentően sok víz tűnt el a gleccserekből

Akkora mennyiségű jeget veszítettek el tömegükből az új-zélandi Déli-szigeten lévő gleccserek, amennyi ivóvíz 40 évre elegendő lenne az Ausztrália mellett fekvő ország lakosságának - mutatták ki a csendes-óceáni szigetország Víz- és Légkörkutató Nemzeti Intézetének (NIWA) kutatói.

A Föld legmélyebb kontinentális árkát találták meg a kelet-antarktiszi Denman-gleccser alatt. A jéggel teli kanyon 3,5 kilométerrel hatol a tengerszint alá. Ennél már csak az óceáni árkok mélyebbek. Részletek itt.

A szigeten húzódó Déli-Alpokból négy évtized alatt 15,9 trillió liter víz tűnt el, ez akkora mennyiség, amelyet Új-Zéland lakossága 40 év alatt fogyasztana el. Más összehasonlításban is megdöbbentő adatról van szó: a 15,9 trillió liter víz a Déli-Alpok jégtömegének 30 százalékával egyenlő. A kisebb gleccsereket 2018-2019-ben ért károsodás azt jelenti, hogy a kihalás útjára kerültek.

A Tasman-gleccser Új-Zéland leghosszabb gleccsere a maga 27 kilométerével. Fotó: Getty Images
A Tasman-gleccser Új-Zéland leghosszabb gleccsere a maga 27 kilométerével. Fotó: Getty Images

Az intézet tudósai minden nyár végén feltérképezik a több mint 50 új-zélandi gleccser hóhatárát. Idén több havat találtak, mint az előző két évben, de ez nem jelenti azt, hogy a veszteség csökkenne - magyarázta Andrew Lorrey klimatológus. "20-30 ilyen évnek kellene eltelnie ahhoz, hogy egyáltalán beszélhessünk arról, hogy ezt a veszteséget vissza lehet-e bármilyen mértékben fordítani" - tette hozzá.

A tengeri hőhullámok és a rekordmagas hőmérsékletek hatással vannak a hóhatárokra, ráadásul az ausztráliai bozóttüzek hamuja is beterítette a jeget, amely így több napsugarat nyel el, növelve az olvadás veszélyét.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: