Magyar siker: újrahasznosíthatóvá tették az autógumit

Világszintű problémára talált megoldást egy magyar cég, ami autógumi és műanyag termékek kémiai elemeire bontását és így újrahasznosíthatóságát oldotta meg. Az új technológiára a világ vezető vállalatai közül többen is felfigyeltek.

Európában évi csaknem 3,5 millió tonna autógumit gyártanak, amelyeknek csak egy kis részét használják fel újra, a többi a szemétbe kerül. A magyar New Energy Kft. viszont olyan technológiát dolgozott ki, amely segítségével 80-85 százalékban újrahasznosíthatóvá válik az autógumi - írja az infostart.hu .

Az autógumi és műanyag termékek kémiai elemeire bontását és így újrahasznosíthatóságát oldotta meg egy magyar cég.
Az autógumi és műanyag termékek kémiai elemeire bontását és így újrahasznosíthatóságát oldotta meg egy magyar cég. Fotó: Getty Images

Részben olaj, részben korom, részben acél

Ezért veszélyes a gyerekekre a gumiabroncs - részletek itt .

Mint azt Ürge László, a magyar vállalkozást külföldi piacra segítő DBH Group nemzetközi tőkebefektetési cégcsoport igazgatósági tagja elmondta: évtizedes kutatás-fejlesztési program eredménye az új megoldás, amellyel az autógumit ipari méretekben alapanyagaira lehet visszaalakítani, és így újrahasznosíthatóvá válik. Vagyis részben olaj lesz belőle, amit műanyaggá alakítanak tovább, részben korom, amit az autógumi-gyártásban használnak fel ismét, részben pedig acél lesz belőle, amire az acélipar a felvevőpiac.

Ürge László hozzátette: tudomásuk szerint a világon elsőként történt meg az, hogy teljes egészében körforgásossá tették a gumit, ipari méretekben. Az új, alapanyaggá alakító technológia egyébként más műanyagok esetében is alkalmazható, ezzel óriási mennyiségű, a folyókat, tengereket szennyező műanyag hulladéktól szabadíthatják meg a bolygót.

A körforgásos gazdaság megalapozása

Az úttörő eljárásra a világ vezető vállalatai közül többen is felfigyeltek. Az egyik legnagyobb vegyipari konszernnel, a BASF-fel ezen a héten írtak alá egy nagy szerződést, amelyben a BASF a magyar cégtől kapott, gumikból nyert pirolízisolajat visszaalakítja műanyaggá, ezáltal nem kőolajból gyárt műanyagot, hanem műanyag hulladékból. Ezzel a körforgásos gazdaságot alapozzák meg.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)