Koronavírus: tisztul a levegő

A koronavírus-járvány hatalmas káoszt okozott világszerte, de úgy tűnik, előnye is van: jelentősen csökkent a légszennyező anyagok és üvegházhatású gázok légköri koncentrációja a világ bizonyos városai és régiói felett.

Az új típusú koronavírus rohamos terjedése miatt egyre több országban korlátozzák a közlekedést és a lakhelyelhagyást. Ennek következtében az elsősorban autókból származó szén-monoxid-kibocsátás tavalyhoz képest csaknem 50 százalékkal csökkent New Yorkban a hét néhány napján. A mutatók szerint tehát a felesleges gépkocsihasználat visszaszorításának jelentős környezeti hatása van. Becslések szerint a járvány kitörése óta 35 százalékkal csökkent a közlekedés a metropoliszban.

Az új koronavírus járványa miatt gyér a forgalom a New York-i Ötödik sugárúton 2020. március 18-án.
Az új koronavírus járványa miatt gyér a forgalom a New York-i Ötödik sugárúton. Fotó: MTI/Evan Agostini/Invision/AP/Invision/Evan Agostini

Csökken a szén-dioxid légköri koncentrációja

A Columbia Egyetem kutatói rámutattak arra is, hogy a koronavírus-járvány kirobbanása óta 5-10 százalékkal esett vissza a szén-dioxid légköri koncentrációja New York felett, és a metán esetében is enyhe csökkenést mértek. A szakemberek szerint május beköszöntével - amikor a szén-dioxid-kibocsátás általában tetőzik - előfordulhat, hogy a több mint egy évtizeddel ezelőtti pénzügyi válság óta tapasztalt legalacsonyabb szén-dioxid-szintet fogják mérni.

A Carbon Brief nevű brit honlapon korábban megjelent tanulmány szerint pedig Kínában 25 százalékkal csökkent az energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás február két hetében, amikor még javában tombolt ott is a koronavírus-járvány. A szakértők szerint ennek következtében valószínűleg 1 százalékkal fog visszaesni az ázsiai ország egész éves szén-dioxid-emissziója.

Kevesebb nitrogén-dioxid

Koronavírus: meddig életképes a levegőben? A válaszért kattintson ide!

Emellett több helyen - például Kínában és Észak-Olaszországban - is jelentősen csökkent a nitrogén-dioxid jelenléte is, amely szintén az üvegházhatású gázok közé tartozik. A mérséklődés hátterében a koronavírus elleni védekezés jegyében bevezetett intézkedések, például az autóhasználat és az ipari tevékenységek korlátozása áll. A légi közlekedés korlátozása és az otthoni munkavégzés miatt valószínűleg sok más országban is csökkenni fognak bizonyos kibocsátások. Noha az otthoni munkavégzés miatt várhatóan megnő a háztartások energiafogyasztása, a közlekedés csökkenése és a gazdaságok általános lelassulása valószínűleg hatással lesz az összkibocsátásra.

Ugyanakkor arra is vannak figyelmeztető jelek, hogy a koronavírus-járvány vége után drasztikusan megemelkedhet bizonyos káros anyagok szintje - emelték ki a kutatók.

Hogyan bánjunk gyerekeinkkel, ha karanténba kényszerültünk? Olvassa el a szakértők tanácsait társportálunkon, az nlc.hu-n!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)