Koronavírus: így hatottak a korlátozások az állatvilágra

Egy brit vezetésű kutatócsoport vizsgálja, hogyan hatottak a koronavírus-világjárvány megállítására hozott korlátozások a vadon élő állatok világára - számolt be róla a BBC hírportálja. Az úgynevezett emberi szünet, az antropopauza kutatását a Nature Ecology and Evolution című folyóiratban vázolták fel.

Az egész világon rengeteg állatot szereltek már fel nyomkövető eszközökkel, úgynevezett biologgerekkel, ezek a világjárvány idején is gyűjtötték az adatokat - mondta el Cristian Rutz, a St. Andrews-i Egyetem tudósa, a Nemzetközi Biologger Társaság elnöke, aki hozzátette: igen értékes kutatási lehetőség előtt állnak, amelyet tragikus körülmények idéztek elő, de úgy gondolják, nem szabad kihagyni a lehetőséget.

Sok állat kihasználta az emberi tevékenységek leállását és szabadon mozgott a települések legmeglepőbb helyszínein.
Sok állat kihasználta az emberi tevékenységek leállását és szabadon mozgott a települések legmeglepőbb helyszínein.

Azoknak a tanulmányoknak, amelyek az ember jelenlétének és tevékenységének hatásait vizsgálják a vadon élő állatokra, be kell érniük azzal, hogy összehasonlítják a védett és a nem védett területeken található élőhelyeket, valamint tanulmányozzák a természeti katasztrófák utáni vidékeket. "A mostani karantén alatt azonban az egész világon ugyanaz ment végbe, nekünk pedig egész idő alatt gyűjtötték az adatokat a jeladóval felszerelt állatok" - így Rutz.

Meglepő helyszínekre merészkedtek az állatok

Itthon is volt példa arra, hogy állatok vették birtokba a korábban emberek által használt helyszíneket. Ide kattintva megnézheti, hogyan úszkált tavasszal egy kacsacsalád a koronavírus-járvány miatt bezárt, budapesti Lukács Gyógyfürdő és Uszoda egyik medencéjében.

A közösségi portálokon egyébként rengetegszer megjelentek fotók állatokról, amelyek kihasználták az emberi tevékenységek leállását és szabadon mozogtak a települések legmeglepőbb helyszínein. Máshol azonban az ember távolléte éppen az ellenkező hatással járt, a turisták elmaradása szabad utat adott az orvvadászatnak.

Nem volt rajta maszk: eltörte a nő csuklóját Újbudán a bolt biztonsági őre - olvassa el a részleteket az nlc.hu cikkében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció