Ijesztő gyorsasággal fogynak a madarak

Ötször gyorsabban halnak ki a madárfajok, mint korábban gondolták. Az állatok ráadásul jelenleg ezerszer gyorsabban tűnnek el az ember megjelenése előtti korokhoz képest - állapították meg a norvég kutatók.

Az Oslói Egyetem kutatói egy vizsgálat során arra jutottak, hogy a fajok manapság csupán mintegy 3000 évig léteznek kihalásuk előtt, tehát jelentősen rövidebb ideig, mint azt korábban gondolták. Az ember megjelenése előtti korokhoz képest az állatok ezerszer gyorsabban tűnnek el - emelte ki Folmer Bokma kutató. Az információk alátámasztják számos kutató elméletét, miszerint a Föld egy hatodik tömeges kihalási hullám előtt áll, amelyet az emberi tevékenység jelentősen felgyorsít.

madarak, madárfaj, populáció, biológiai sokszínűség, kihalási hullám, emberi tevékenység
madarak, madárfaj, populáció, biológiai sokszínűség, kihalási hullám, emberi tevékenység

Egyre több a veszélyeztetett faj

Megtizedelte az ember a madárvilágot - olvassa el a részleteket!

Jelenleg mintegy 11 ezer madárfaj él a Földön. Az elmúlt 500 év során 187 faj halt ki és sok további fajnak csökkent az állománya. Számításaik során az oslói kutatók figyelembe vették, hogy egy faj kihalása egy hosszú folyamatnak csak az utolsó lépése.

A szakemberek elemezték a veszélyeztetett fajok vörös listáját. Megvizsgálták, hogyan változott több mint 11 ezer madárfaj besorolása 1988 és 2016 között. Azt látták, hogy 361 faj került felsőbb - azaz rosszabb - kategóriába: ezek populációja csökkent, veszélyeztetettségük szintje pedig növekedett.

Nem a klímaváltozás a legnagyobb baj

Nem a klímaváltozás jelenti a legnagyobb veszélyt a globális faji sokszínűségre, hanem az, hogy az emberi tevékenység elpusztítja az állatok természetes élőhelyeit - emelte ki a szakember.

A kutatásnak ugyanakkor egy pozitív üzenete is van: kiderült ugyanis, hogy a fajvédelmi projekteknek jelentős hatása van. Ezek az intézkedések gondoskodnak arról, hogy a fajok kihalási aránya mintegy 40 százalékkal csökkent. Fontos kitétel azonban, hogy a fajvédelemmel nem szabad addig várni, míg egy faj már szinte teljesen eltűnt - hangsúlyozták a szakértők.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: