Ijesztő, mennyit melegedhet a globális hőmérséklet

Az üvegházhatású gázok csökkentésére vállalt ígéretek kevésnek bizonyulnak a globális felmelegedés megállítására. Továbbra is 2,8 fokkal emelkedhet az átlaghőmérséklet az évszázad végéig – hívta fel a figyelmet az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ).

A meglévő szakpolitikák változtatás nélkül valószínűleg oda vezetnek, hogy a hőmérséklet 2,8 Celsius-fokot emelkedik az évszázad végére, 0,1 fokkal többet, mint a korábbi becslések szerint. November 6-a és 18-a között a COP27 nevet viselő klímatalálkozón fognak tárgyalni az országok képviselői Egyiptomban, hogy további határozatokat fogadjanak el a klímavédelem kapcsán. A cél, hogy a felmelegedést 1,5 Celsius-fokra csökkentsék.

jegesmedve, tenger
Drasztikus változások kellenek a klímaválság mérséklésére. Fotó: Getty Images

Lejárt az idő

„Megvolt az esélyünk arra, hogy fokozatos változásokat érjünk el, de ez az idő lejárt. Csak a gazdaságok és társadalmak gyökeres és átfogó átalakítása menthet meg minket a felgyorsuló klímaváltozástól, a katasztrófától” – közölte Inger Andersen, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) ügyvezető igazgatója. A globális kibocsátás 2030-ban becslések szerint 58 gigatonna szén-dioxid lesz, amennyiben a jelenlegi folyamatokat nem fogják a tervezettnél erőteljesebben vissza.

Ahhoz, hogy a felmelegedést – az ideálisnak tekintett – 1,5 fokra lehessen csökkenteni, az éves kibocsátást további 45 százalékkal kell visszafogni a jelenlegi intézkedésekhez képest. A globális gazdaság alacsony szén-dioxid-kibocsátásúvá alakításához legalább 4-6 billió (ezermilliárd) dollárnyi beruházásra lesz szükség évente az ENSZ jelentése szerint.

A Meteorológiai Világszervezet arról számolt be, hogy az üvegházhatású gázok koncentrációja tavaly az átlagot meghaladó mértékben emelkedett, és többször is rekordot döntött.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: