Globális katasztrófa közeledik

Csökkent a világ által újrahasznosított nyersanyagok aránya, a természeti erőforrások éves felhasználása pedig most először érte el a 100 milliárd tonnát. A kutatók ezek miatt globális katasztrófára figyelmeztetnek.

2017-ben 100 milliárd tonna nyersanyagot használt fel a világgazdaság - köztük ásványokat, fémeket, fosszilis üzemanyagokat és biomasszát. Ezeknek viszont mindössze 8,6 százalékát hasznosították újra - derült ki az amszterdami székhelyű Körkörös Gazdaság nevű vállalat legújabb adataiból. Két évvel korábban ez az arány 9,1 százalék, a globális nyersanyag-felhasználás pedig 93 milliárd tonna volt.

körkörös gazdaság, világgazdaság, klímaváltozás, újrahasznosítás, nyersanyag, károsanyag-kibocsátás
körkörös gazdaság, világgazdaság, klímaváltozás, újrahasznosítás, nyersanyag, károsanyag-kibocsátás

Egyre rosszabb a helyzet

Megállítható a klímaváltozás. Ez kell hozzá!

"A történelemben először évi több mint százmillió tonna nyersanyagot használ a világgazdaság. A körkörösséget tekintve a rosszból a rosszabb felé tartunk. Ez drámai hír az év elején, és egyetlen dolgot mutat: cselekedni kell" - mondta Harald Friedl, a cég elnök-vezérigazgatója. A hulladék és az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése, valamint a klímaváltozás feltartóztatása érdekében fontos lenne, hogy a gazdaságok körkörössé váljanak. Ezt pedig a termékek újrahasznosításával és újrafeldolgozásával lehetne elérni.

1970 óta megháromszorozódott a világon a nyersanyag-felhasználás, az ENSZ becslései szerint pedig 2050-ig még a jelenlegi is megduplázódik, ha nem tesznek ellene semmit. A világ jelenleg főként a szűz nyersanyagok kitermelésére támaszkodik, nem pedig a létező források jobb kihasználására.

A körkörös gazdaság termelési és fogyasztási modellje arra épül, hogy egyszeri fogyasztás helyett a termékek élettartamát a lehető legjobban meghosszabbítsák, az alapanyagokat újrahasznosítsák.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció