Furcsa módszerrel állítanák meg az olvadást

Nagy testű növényevő állatokkal kellene benépesíteni az északi-sarki tundrát, hogy helyreállítsák az egykori mamutlegelők ökoszisztémáját, és mérsékeljék a globális felmelegedés hatásait - vélik az Oxfordi Egyetem kutatói. A szakemberek gazdaságilag életképesnek tartják ezt a tervet.

A legelő állatok - mint a lovak vagy a bivaly - át tudják alakítani a körülöttük lévő tájat - például gátolják a fák növekedését azáltal, hogy összetapossák vagy megeszik a növendékfákat. Amikor ezt a folyamatot hasznosítják az ökoszisztéma korábbi állapotának helyreállítására, azt újravadonosításnak nevezik. A folyamat viszont felhasználható egy ökoszisztéma mássá alakítására is, amikor egy kívánatosabb állapotot akarnak létrehozni. Ezt nevezik megafaunális ökoszisztéma tájalakításnak - ismertették a szakértők.

bölények, bivalyok, lovak, nagytestű állatok, növényevők, legelés, klímaváltozás, tundra, permafroszt, olvadás, globális felmelegedés
Bivalyok segíthetnek a permafroszt megóvásában. Fotó: iStock

Visszahozhatják a mamutszteppéket

A talajmelegedés kellemetlen következményeiről itt olvashat!

A füves ökoszisztéma - az úgynevezett mamutsztyeppe - a pleisztocén földtörténeti korban létezett, azonban eltűnt, amikor a nagy növényevők - köztük a gyapjas mamutok - kihaltak. Napjainkban viszont a lovak és a bivalyok lehetnének a "tájépítészek", akik átalakítanák napjaink tundráját legelőkké. Az erdős vegetáció eltávolításával, a fű növekedésének erősítésével és a hó összetaposásával a nagy emlősök növelnék a földet érő, visszaverődő napsugárzás mennyiségét.

Ez miért jó?

A füves területek kedveznek a szén elnyelésének a füvek mély gyökereiben, és lehetővé teszik, hogy a téli hideg mélyebben behatoljon a talajba. Ezek a változások együttesen hűtik az észak-sarki térség földjeit és késleltetik az örökfagy - permafroszt - olvadását.

"Az Északi-Sark már most is változik, ráadásul gyorsan. A semmittevés azt jelenti, hogy teret adunk a gyors, visszafordíthatatlan változásoknak. Bár az északi-sarki ökotájépítés tudományát még nem igazán tesztelték, benne van a lehetőség a dolgok jelentős megváltoztatására, komolyan fontolóra kell venni a cselekvést a térség érdekében" - mondta Marc Macias-Fauria, a tanulmány vezetőszerzője.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső