Forradalmi falfesték jöhet

Kutatók kifejlesztettek egy olyan hőszabályozó falfestéket, amellyel jelentős energiamegtakarítást lehetne elérni. A festék emellett "felfalja" a szennyező anyagokat és elnyeli a szén-dioxidot is.

Az európai városok felében az éves energiafelhasználás mintegy fele az épületek fűtésére és hűtésére megy el. Ráadásul - a szénfelhasználás csökkentésére irányuló erőfeszítések ellenére - a fűtés és hűtés 75 százaléka fosszilis fűtőanyagokból származik, és csak 19 százalék megújuló energiákból. "Kevés megújuló energiát használnak, és sok energia vész kárba" - mondta Dmitry Schukin, a Liverpooli Egyetem professzora, aki egy olyan hőszabályozó falfestéket fejlesztett ki, amely elnyeli és kibocsátja a hőt a kőépületekben, illetve melegen tartja a szobákat, amikor arra van szükség.

festék, falfesték, légszennyezés, szén-dioxid, energiatakarékosság
festék, falfesték, légszennyezés, szén-dioxid, energiatakarékosság

Költséghatékony megoldás

A fő elképzelés az, hogy az öreg házakat ilyen festékekkel újítsák fel. Ha van például egy öreg történelmi épületünk, azt nem rombolhatjuk le, és nem építhetünk helyette újat - mondta el a professzor. Az ENERPAINT nevű projekt keretében kifejlesztett festék azonban egyfajta szigetelőanyagként használható. Így növelhető az öreg házak energiahatékonyságát - anélkül, hogy óriási összegeket kellene költeni rájuk.

A tiszta levegőhöz ennyi szobanövény kell - kattintson!

Napközben a festék összegyűjti a radiátorok és az emberek által kibocsátott hőt, majd éjszaka - amikor csökken a hőmérséklet - kiengedi - magyarázta a professzor. Emellett a festék csökkenti a szennyezőanyagokat - például a nitrogén-dioxid-szintet -, megöli vírusokat, a baktériumokat és a penészt, eltávolítja a rossz szagokat, valamint visszaveri a port és koszt.

Forradalmi fejlesztés

A szennyező anyagokat lebontó festéket az AIRLITE projekt keretében fejlesztette ki az AM Technology vállalat. "Az alapelvünk a fotokatalízis, a légkörben természetesen végbemenő reakció volt. Amikor a nap ultraibolya sugarai a titán-dioxid nanorészecskékből készült festékre vetülnek, amelyek katalizátorok, elektronok bocsátódnak ki a felületre. Az elektronok kölcsönhatásban vannak a levegő párájával, és a vízmolekulákat igen reaktív, rövid életű, töltetlen ionokká, hidroxil gyökökre bontják - magyarázta Chris Leighton, a vállalat alelnöke.

Azt még egyelőre nem tudni, mikor kerülhet forgalomba az új festék. A felhasznált anyagok ugyanis már rendelkeznek az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal engedélyével, de az európai gyógyszerügynökségével még nem. Tavaly azonban 21 utcaművész már elkészítette Európa első szennyező anyagot felfaló falfestményét Rómában, egy hétszintes épület száz négyzetméternyi felületén.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső