Ez lett 2019 legvisszataszítóbb szava

A klímahisztéria kifejezést választotta 2019 legellenszenvesebb szavának a Darmstadti Egyetem nyelvészekből és újságírókból álló független bizottsága.

Ahogy már korábban megírtuk, tavaly a fiatal klímaaktivistát, Greta Thunberget válaszotta az év emberének a Time. A lány úttörő ötletét, a "klímasztrájk" kifejezést pedig az év szavának nyilvánították a Collins szótár szerkesztői. Érdekes módon a 2019-es év legellenszenvesebb német szava is a klímaváltozáshoz kapcsolódik, ez pedig nem más, mint a "klímahisztéria".

klímahisztéria, klímasztrájk, klímaváltozás, klímavészhelyzet, globális felmelegedés
klímahisztéria, klímasztrájk, klímaváltozás, klímavészhelyzet, globális felmelegedés

Ezért ez a legvisszataszítóbb szó

Még mindig sokan tagadják a klímaváltozást - részleket itt!

A német sajtóban széles körben elterjedt "klímahisztéria" kifejezés általánosítja, betegesnek tünteti fel és egyfajta kollektív pszichózisnak láttatja az éghajlatváltozás megfékezése iránti növekvő elkötelezettséget. A szó használói lejáratják és elhiteltelenítik a klímaváltozás megfékezését szolgáló erőfeszítéseket és az ügyről folytatott vitákat - áll a zsűri indoklásában. Az éghajlatváltozásról felhalmozott tudományos ismeretek alapján megállapítható, hogy a klímahisztéria kifejezés félrevezető, és használata felelőtlen módon a tudományellenes tendenciákat támogatja.

A Darmstadti Egyetem független zsűrije már 1991 óta választja ki az év legellenszenvesebb szavát (Unwort des Jahres) a beküldött javaslatokból. A kezdeményezés célja a nyelvi tudatosság és érzékenység fejlesztése a közbeszéddel, nyilvános kommunikációval kapcsolatban. A szavakat többek között az alapján vizsgálják, hogy sértik-e az emberi méltóságot vagy a demokratikus alapértékeket, de figyelembe veszik a szavak félrevezető vagy gyengítő, eufemisztikus jellegét is.

A 2019-es megmérettetésre 397 kifejezést és szófordulatot jelöltek az év legcsúnyább szavának. A leggyakrabban jelölt szavak közé tartozik például a "klímatagadó", a "repülési szégyen" és a "szennyezési jogok" is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció