Évente ennyi életet követel a rossz levegő

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott levegőminőségi határértékek betartásával évente több mint 50 ezer ember korai halálát lehetne megakadályozni Európában - derült ki egy friss kutatásból.

Amerikai kutatók szerint a koronavírus-járvány miatt sok helyen kötelezővé vált maszkviselés a légszennyezettség negatív egészségügyi hatásaival szemben is védelmet nyújthat bizonyos mértékben. Részletek itt.

A WHO becslései szerint a levegőszennyezettség évente nagyjából hétmillió ember haláláért felelős, egyszersmind világszerte a megbetegedések egyik vezető kiváltó oka. A világszervezet által meghatározott határérték köbméterenként 10 mikrogramm a 2,5 mikronos finomszemcsés anyagok (szálló por) légköri koncentrációjára vonatkozóan, a nitrogén-dioxid esetében pedig 40 mikrogramm per köbméter.

A légszennyezettség csökkentésével több tízezer életet lehetne megmenteni évente Európában
A légszennyezettség csökkentésével több tízezer életet lehetne megmenteni évente Európában. Fotó: Getty Images

Egy, a The Lancet Planetary Health című folyóiratban szerdán publikált tanulmány készítői csaknem ezer európai városra kiterjedően becsülték meg a szóban forgó két légszennyező anyaghoz köthető elhalálozások arányát. A barcelonai Globális Egészségügyi Intézet (ISGlobal) kutatóinak eredményei szerint a szálló por és a nitrogén-dioxid légköri koncentrációinak küszöbértékre való csökkentésével évente csaknem 52 ezer ember idő előtti halálát lehetne megakadályozni Európában.

Az eredmények szerint Spanyolország, Belgium, Olaszország és Franciaország nagyvárosaiban a legmagasabb a nitrogén-dioxid-kitettséggel összefüggő halálozások aránya, míg a szálló por esetében az olaszországi Pó-síkság, Lengyelország déli része és Kelet-Csehország áll az élen. A két vizsgált légszennyező anyaggal összefüggő elhalálozások aránya az észak-európai városokban a legalacsonyabb.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: