Eltűnnek az ikonikus kávéspoharak

A fenntarthatóság nevében 2025-ig visszavonultatná ikonikus kávéspoharait a Starbucks.

Néhány éven belül teljesen felszámolná műanyag poharait a Starbucks - írja a CNN. A cég tervei szerint az Egyesült Államokban és Kanadában a jövő év végéig eltűnnek a logóval fémjelzett ikonikus poharak, helyettük pedig a vásárlók a saját bögréjükben vihetnék el a kávét, vagy ha nem hoztak magukkal, kölcsönözhetnek egy kerámia bögrét. 2025-re már világszerte a kávélánc minden üzletében így kapunk csak kávét.

Műanyagtermékek, amelyekről ideje lenne leszokni Egy habosított műanyag pohár lebomlási ideje a környezetben 50 év, de egy műanyag palack - amiből naponta több milliónyit dobnak ki világszerte - 450 év alatt tűnik el teljesen. Az alábbi termékek használatáról fontos lenne mielőbb lemondani.

A fenntarthatatlanság szimbólumaivá váltak

Michael Kobori, a Starbucks fenntarthatósági vezetője szerint hiába váltak az eddig használt papírpoharak a Starbucks jelképévé, viszont a fenntarthatatlan fogyasztói társadalom szimbólumává is váltak. Ezeknek a poharaknak a túlnyomó többsége a szeméttelepen végzi, vagy az emberek csak eldobálják azokat az utcán. Csak kis arányban megoldott az újrahasznosításuk, de azok a termékek is a kukában végzik.

kávéspohár, Starbucks
2025-ig visszavonultatná ikonikus kávéspoharait a Starbucks. Fotó: Getty Images

Jön a pohárkölcsönző

Az eldobható termékek kivonása érdekében a Starbucks egy pohárkölcsönzési programon dolgozik, amelynek keretében az ügyfelek letétet fizetnek egy tartós pohárért, amelyet magukkal visznek, és használat után visszaadhatnak. Egy olyan poharat fejlesztettek ki, amelynek nagyon kicsi az ökológiai lábnyoma, könnyű polipropilénből készült, így újrahasznosítható, és 100 egyszer használatos eldobható poharat helyettesíthet.

A járvány korai szakaszában a Starbucks megtiltotta az ügyfeleknek, hogy saját bögréket hozzanak magukkal, attól tartottak ugyanis, hogy ez hozzájárulhat a koronavírus gyorsabb terjedéséhez. A lehetőséget azóta ismét biztosítják, sőt, megpróbálják egyre vonzóbbá tenni azt a vásárlóik számára. Terveik szerint az üzletlánc kedvezményes árakat biztosít mindazoknak a vásárlóknak, akik a bérelhető kerámia bögrét használják majd az üzletben.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: