Elharapódzhat az illegális hulladékégetés

Egy kormányrendelet következtében márciustól lazulhat az illegális háztartásihulladék-égetésekkel szembeni hatósági fellépés - figyelmeztet a Levegő Munkacsoport.

Mi tehetünk, ha folyton a szomszéd kertjében égő kerti hulladék füstjétől fuldoklunk? Részletek itt.

"Az olajos rongyok, bútorlapok, műanyagok és egyéb hulladékok - illegális és leginkább az emberi felelőtlenségre visszavezethető - égetése meglehetősen elterjedt a magyar háztartásokban. Ez a tevékenység az emberi egészségre különösen veszélyes, köztük rákkeltő anyagokat juttat a levegőbe, évente több százezer különféle megbetegedést, több ezer idő előtti halálesetet, egyúttal óriási gazdasági kárt okozva" - olvasható a környezetvédő egyesület közleményében.

Komoly károkat okoz a kályhába dobott hulladék
Komoly károkat okoz a kályhába dobott hulladék

A cikk szerint az illegális égetések elleni hatósági fellépés hatékonysága jelentősen csökkent az elmúlt évek során, ez a tendenciát pedig alighanem egy közeljövőbeli változás is csak erősíteni fogja. Idén március 1-jétől ugyanis a kis tüzelőberendezésekkel kapcsolatos ügyek intézése a járási hatóságoktól a megyei környezetvédelmi hatósághoz kerül. "Utóbbiak azonban nem rendelkeznek kellő helyismerettel, és az sem életszerű, hogy a megyeszékhelyről időben el tudnának jutni a megye különböző településein előforduló illegális égetések ellenőrzésére" - fogalmaz a közlemény.

A Levegő Munkacsoport rámutatott, jelenleg is súlyos kapacitáshiánnyal küzdenek a megyei hatóságok. Meglévő feladatai ellátására is alig jut idő, az új hatáskörök miatt pedig még ezeken felül kellene több százezer háztartási és kisüzemi tüzelőberendezés felügyeletét is ellátniuk. "A hatáskörök átalakítása miatt ráadásul a járási hivatalok eddig felhalmozott tapasztalata és a helyi rendőri szervekkel, katasztrófavédelemmel, önkormányzatokkal, polgárőrséggel, civil szervezetekkel kialakított együttműködési gyakorlata is kárba vész" - hangsúlyozta a szervezet.

A környezetvédők az ügy kapcsán nyílt levélben fordultak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció