Ekkora anyagi kárt okoz a klímaváltozás

Nem kérdés, hogy a globális felmelegedés nemcsak természeti, hanem anyagi károkat is okoz. Egy friss tanulmány szerint például a klímaváltozás következtében pusztító Harvey hurrikán legalább 67 milliárd dolláros kárért tehető felelőssé.

A Harvey hurrikán egy négyes erősségű trópusi ciklon volt, amely 2017 augusztusában pusztított a Karib-tenger és a Mexikói-öböl térségében. A Katrina mellett a Harvey-t tartják a világtörténelem legköltségesebb hurrikánjának, annak köszönhetően, hogy közvetlen csapást mért a texasi Houston városára, hatalmas károkat és árvizeket okozva ott.

Rémálmokat okoz a klímaváltozás A brit gyerekek ötödét rendszeresen gyötrik klímaváltozással kapcsolatos rémálmok - derült ki egy új felmérés eredményeiből. Részletek itt.

A Climate Change című tudományos folyóiratban a napokban publikálták egy kutatás eredményét, amely során számszerűsíteni kívánták, pontosan mekkora anyagi kár köthető a Harvey hurrikánhoz. A tudósok korábban 20 milliárd dollárra becsülték ezt, de az új számítási módszerek már 90 milliárdos kárt mutatnak. Ebből pedig 69 milliárd egészen biztosan a klímaváltozás számlájára írható.

Texas egy lakóövezete 2017-ben, a Harvey hurrikán okozta áradások idején. Fotó: Getty Images
Texas egy lakóövezete 2017-ben, a Harvey hurrikán okozta áradások idején. Fotó: Getty Images

Múlt hónapban már megjelent egy hasonló tanulmány ugyanebben a folyóiratban, akkor a 2007 és 2017 között Új-Zélandot sújtó szárazságot vizsgálták kutatók. Számításaik szerint a 4,8 milliárd dolláros kárból legalább 800 millió közvetlenül a globális felmelegedéshez volt köthető. A 470 milliós kárt okozó áradásokból pedig 140 millió dollárért felelős a klímaváltozás.

Az újdonsült eredményekre reagálva Friederike Otto, az Oxfordi Egyetem klímaváltozással foglalkozó intézetének igazgatója elmondta, hogy felnyithatja a politikai vezetők szemét, mennyire fontos és hosszútávon jövedelmező lehet a környezetvédelemre fókuszálni. A szakértő szerint a jövőben akár az is lehetséges volna, hogy részletes listát írjanak az egy bizonyos természeti katasztrófához köthető károkról, ami talán jobban felnyitná a világ lakosságának szemét is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció