Bozóttüzek: az erdők ötöde odaveszett

Az ausztrál bozóttüzek hatása sokkal súlyosabb volt, mint korábban gondolták. Egy új tanulmány szerint a lángok magyarországnyi területet perzseltek fel, és mintegy egymilliárd állat halálát okozták.

A kutatók szerint a katasztrófa egy "tüzes ébresztő volt" a klímatudománynak. A 2019 szeptembere és 2020 januárja között tomboló dél-ausztráliai tüzekben 33 ember vesztette életét és mintegy 5,8 millió hektárnyi erdő égett le. Ez a kontinens erdős területeinek durván 21 százaléka, ami példátlan az eddigi tűzvészek történetében.

2019 legnagyobb katasztrófáiról korábbi cikkünkben olvashat - kattintson!

A klímatudománynak sokkal jobb munkát kell végeznie, ha el akarjuk kerülni, hogy a jövőben a klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák felkészületlenül érjenek - emelte ki Benjamin Sanderson klímatudós, a tanulmány egyik szerzője. "Minél gyorsabban melegszik a bolygó, annál valószínűbb, hogy meglepetések érnek minket" - tette hozzá.

erdőtűz, bozóttűz, ausztráliai bozóttüzek, Ausztrália, klímaváltozás, globális felmelegedés, természeti katasztrófák, legrosszabb forgatókönyv
Az ausztrál bozóttüzek hatása súlyosabb, mint korábban gondolták. Fotó: Getty Images

Mi befolyásolja az erdőtüzek kialakulását?

Elsősorban a klímamodellek - vagyis az olyan szimulációk, amelyek felhasználják az összes rendelkezésre álló információt arról, hogy mi befolyásolja bolygónk éghajlatát - segíthetnek megfejteni, hogy milyen hatásai vannak a Föld felmelegedésének. Ezek a modellek nagyon jó képet adnak az éghajlat bizonyos aspektusairól, például a globális hőmérsékleti változásokról, a tüzek kérdése azonban sokkal összetettebb. Azt ugyanis számos körülmény, például a csapadék, a szél, a talajborítás és a népsűrűség is befolyásolja - magyarázta a tudós.

Fontos tudni a legrosszabb forgatókönyvet

A tűzvésszel kapcsolatos eddigi modellek egyike sem hozott olyan eredményt a szimulációval, mint ami Ausztráliában bekövetkezett - jelentette ki Sanderson, aki abban látja a megoldást, hogy egyetlen szimuláció helyett - amely a legvalószínűbb forgatókönyvet próbálja elkészíteni - inkább többezernyi különböző forgatókönyvet gyártanak a jövőre. "Ez a sok ezernyi változat teljesen lefedheti azt is, hogy legrosszabb esetben mi történhet" - mondta. A kutatók szerint pedig a legrosszabb forgatókönyv megismerése egyre fontosabb lesz, ahogy a Föld éghajlata olyan irányba tolódik, amit még nem ismerünk. "Amíg az előrejelzéshez szükséges összes alapvető feltételt nem ismerjük, nem tudunk konkrét tanácsot adni a társadalomnak az alkalmazkodáshoz" - mutatott rá a szakember.

Az említett tudományos munkán kívül egyébként több másik tanulmány is foglalkozik az erdőtüzek hatásaival és tanulságaival. Az egyik szerint az ausztrál bozóttüzek a kontinensen és globálisan is minden korábbi erdőtüzet felülmúltak. A klímaváltozással való közvetlen kapcsolatot még elemzik, de a tudósok korábban már megállapították, hogy az éghajlatváltozás és az úgynevezett tűzidőjárás - a magas hőmérséklet, erős szél és alacsony páratartalom kombinációjának - súlyossága és gyakorisága között van kapcsolat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)