Az átlaghoz képest hűvösebb volt az április

Az átlaghoz képest 2 fokkal hűvösebb volt az idei április - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) hétfőn a Facebook-oldalán.

A múlt évi, kifejezetten hűvös április után az idei sem hozott sokkal melegebb időt – írta az OMSZ. Az előzetes adatok alapján 2022 áprilisának középhőmérséklete országosan csak 9,4 Celsius-fok volt, és ez 2 fokkal elmaradt az 1991-2020-as átlagtól. Így két egymást követő április is 10 fok alatti átlaggal zárt, amihez hasonló legutóbb 40 éve, 1981-82-ben fordult elő.

Az átlaghoz képest hűvösebb volt az április. Fotó: Getty Images
Az átlaghoz képest hűvösebb volt az április. Fotó: Getty Images

Fagy, havazás, eső

Az OMSZ bejegyzésében kitért arra is, hogy a többször visszatérő reggeli fagyok mellett a hónap elején síkvidéken is többfelé havazott. Mint hangsúlyozták, a szokásosnál kissé csapadékosabb volt az április.

A jelenlegi előrejelzés szerint május első hetében, bár többször várhatók záporok, zivatarok, komoly lehűlésre nem kell készülni. Helyenként 25 foknál is melegebb lesz, hívta fel a figyelmet az OMSZ. 

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)