Ausztráliát így alakította át a klímaváltozás

A klímaváltozás okozta hőmérséklet-emelkedés miatt már kétszer olyan hosszúak ausztrál nyarak, mint a telek - derült ki a meteorológiai adatok legfrissebb elemzéséből.

Az Ausztrália Intézet által közzétett adatok szerint az ország döntő részén nagyjából egy hónappal lett hosszabb a nyári időszak az elmúlt 20 évben a 20. század közepéhez képest, miközben a téli időszak megrövidült. "Eredményeink nem előrejelzések egy lehetséges jövőre vonatkozóan. Mindez most történik, a jelenben" - emelte ki Richie Merzian, az intézet egyik munkatársa.

Ausztrália, nyár, tél, hőmérséklet, évszakok, klímaváltozás, globális felmelegedés, ausztráliai bozóttüzek
Ausztrália, nyár, tél, hőmérséklet, évszakok, klímaváltozás, globális felmelegedés, ausztráliai bozóttüzek

31 nappal hosszabb lett a nyár

Bozóttüzek: az erdők ötöde odaveszett - olvassa el a részleteket!

Az intézet összevetette az ausztrál Meteorológiai Hivatal 1999 és 2018 közötti adatait az 1950-es évek mutatóival. Az eredmények szerint az érintett időszakban 31 nappal tartott tovább a nyár, mint az 1950-60-as években, míg a téli időszak nagyjából 23 nappal csökkent. Bizonyos területeken - köztük az Új-Dél-Wales állambeli Port Macquarie-ben - viszont még drasztikusabb volt a változás: a térségben 7 héttel nyúlt hosszabbra a nyár az 1950-es és 1960-as évekhez képest.

A változások nyomán tehát 2014 óta kétszer olyan hosszúak az ausztrál nyarak, mint a telek. "Az a hőmérséklet, amely az 1950-es években még egy normális három hónapos nyári időszakban volt jellemző, ma már november elejétől vagy közepétől egészen március közepéig tart" - jegyezte meg a szakember.

Gyakoribbá válhatnak a bozóttüzek

A tavalyi volt Ausztrália legmelegebb és legszárazabb éve a feljegyzések kezdete óta. Az ország egy különösen pusztító bozóttűz-szezonon van túl, amely 33 ember és mintegy egymilliárd őshonos állat halálát okozta. A kutatók szerint nem a klímaváltozás volt a bozóttüzek közvetlen oka, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a melegebb és szárazabb éghajlat hozzájárul az ausztráliai tüzek rendszeresebbé és intenzívebbé válásához.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső