A vízi élővilágot így mentenék meg

A veszélyeztetett édesvízi ökoszisztémák megmentése érdekében válságtervet készítettek az osztrák kutatók.

A folyók, tavak és vizes területek a leggazdagabb ökoszisztémák közé tartoznak. Ez a faji sokszínűség azonban drámai módon csökken, miközben nincsenek irányított intézkedések ennek megállítására. Egy kutatócsoport - köztük Klement Tockner ökológus, az FWF tudományos alapítvány elnöke - ezért bemutatott egy válságtervet, amelynek célja a vizek biológiai sokszínűségének védelme és helyreállítása.

víz, vizes területek, vízi élővilág, ökoszisztéma, biológiai sokszínűség
víz, vizes területek, vízi élővilág, ökoszisztéma, biológiai sokszínűség

Gyorsabban tűnnek el, mint az erdők

Megtizedelte az ember a madárvilágot - kattintson a részletekért!

Az édesvízi ökoszisztémák a Föld felszínének kevesebb mint egy százalékát borítják, mégis az összes faj több mint tíz százaléka és a gerinces fajok egyharmada ilyen területeken él. Ugyanakkor ezek az ökoszisztémák jelentik emberek milliárdjai életének alapját - például az ivóvízellátás, a halállomány és a mezőgazdasági öntözés biztosítása révén. A faji sokszínűség és az ökoszisztémák azonban erőteljesen fenyegetettek. A vizes területek háromszor olyan gyorsan tűnnek el, mint az erdők, a biológiai sokszínűség visszaesése pedig kétszer olyan erőteljes az édesvizekben, mint a szárazföldön vagy a tengerekben.

"Az elmúlt négy évtizedben az édesvizek megafaunája, vagyis a 30 kilogramm feletti állatok 88 százaléka eltűnt" - figyelmeztetett a szakértő. A kardorrú tok (Psephurus gladius) kínai halfajt például nemrég hivatalosan is kihaltnak nyilvánították. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján szereplő 30 ezer, édesvizektől függő faj 27 százalékát fenyegeti a kihalás. Köztük van a teknősök mintegy 62 százaléka, az emlősök 42 százaléka és minden harmadik kétéltűfaj.

Mit kellene tenni?

A tudósok a folyamat megállítására hat fő intézkedést javasolnak. Ide tartozik a folyók és patakok minimális vízszintjének biztosítása, a vízminőség javítása és a fontos élőhelyek védelmét és helyreállítását célzó intézkedések. A szakértők szót emeltek a vizekben rejlő források fenntartható felhasználásáért, valamint a nem honos fajok behurcolása ellen is. "Minden, általunk javasolt intézkedést valahol már alkalmaznak. A kihívás abban rejlik, hogy az ad hoc intézkedésektől olyan stratégiai megközelítésekre jussunk, amelyek még nagyobb eredményeket hozhatnak" - írták a kutatók.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső