A ruhák így hatnak a környezetre

Az olasz nemzeti kutatási tanács polimerekkel, kompozitokkal és bioanyagokkal foglalkozó intézetének (IPCB-CNR) kutatói és a Plymouthi Egyetem tudósai négy különböző polieszter ruhadarabot hasonlítottak össze, és megvizsgálták, mennyi mikroszálat bocsátanak ki magukból viselés és mosás közben.

Egy friss kutatás szerint a szövetekből grammonként akár 4000 szövetszál is elszabadulhat a hagyományos mosás során, miközben grammonként 400 szövetszál távozik egy ruhadarabból mindössze 20 percnyi átlagos viselés során. Egy ember tehát évente csaknem 300 millió poliészter mikroszálat juttathat a környezetébe a ruhái mosásával, és több mint 900 millió mikroszál kerül a levegőbe azzal, hogy az illető hordja a ruháit.

ruha, ruhák, ruhadarabok, mosás, vízszennyezés, levegőszennyezés, környezetszennyezés, mikroszálak
ruha, ruhák, ruhadarabok, mosás, vízszennyezés, levegőszennyezés, környezetszennyezés, mikroszálak

A gyártóknak is fontos szerepük van ebben

A kutatók lényeges különbséget tapasztaltak az eredményekben attól függően, hogyan készültek a ruhadarabok. A szakemberek szerint a ruhatervezőknek és a gyártóknak is fontos szerepük van abban, hogy megelőzzék a mikroszálak környezetbe jutását. A tanulmány a tudósok olyan korábbi kutatásain alapult, amelyek azt vizsgálták, mekkora szövetmennyiség szabadul fel a mosási folyamatok során.

Ruhadarabok, amelyek titokban tönkretesznek - a részletekért kattintson!

"Az elmúlt időszakban egyre több bizonyítékot találnak a szintetikus mikroszövetek jelenlétére mind a vizekben, mind a légkörben. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy kísérletsorozattal megvizsgáljuk a ruhadarabokból ebbe a két környezetbe kerülő mikroszálak mennyiségét" - magyarázta Francesca De Falco, az IPCB-CNR kutatója, aki egyben a tanulmány vezető szerzője is. Mint mondta, ezzel a típusú a szennyezettséggel főként a forrásnál, magánál a szövetnél lehet felvenni a harcot.

Ezek a legszennyezőbb anyagok

Megvizsgálták a különböző textilek hatását is. Az eredmények alapján elmondható, hogy a poliészter és a pamut ruhadarabok engedték ki magukból a legtöbb szövetet mosás és viselés során is. A nagyon tömör szerkezetű textilek - mint a szövött anyagok, amelyeknek fonalai erősen sodrottak és folyamatos szálakból állnak - azonban kevesebb mikroszálat bocsátanak ki a vízbe és a levegőbe is.

A szakértők szerint a mikroműanyag-szennyezés területén végzett korábbi kutatások alábecsülték a szintetikus textilek fontosságát, mivel nem vették számításba a közvetlenül a levegőbe kerülő szálmennyiséget. A mostani eredmények azonban fontos üzenettel szolgálnak a divatipar számára, kiemelve a fenntartható dizájn jelentőségét - mutatott rá Richard Thompson, a Plymouthi Egyetem kutatója.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció