A klímaváltozás újabb súlyos következménye

Több száz tó vizének oxigénszintje csökkent az elmúlt négy évtizedben az Egyesült Államokban és Európában - figyelmeztetnek kutatók, akik szerint a fogyatkozó oxigénszint fokozott halpusztulást, algavirágzást és metánkibocsátást eredményezhet.

Nem lehet megmenteni Németország gleccsereit, akár tíz éven belül elolvadhat az "örök" jég. Részletek itt.

Az éghajlatváltozás okozta melegedés és az emberi tevékenységek miatt egyre csökkenő víztisztaság az oka az oxigénszint fogyatkozásának - véli az eredmények tükrében Craig E. Williamson, az ohiói Miami Egyetem biológiaprofesszora, a tanulmány társszerzője. A Nature című folyóiratban publikált tanulmány készítői csaknem 400 tó vizének hőmérsékletét és oldottoxigén-szintjét elemezték. Megállapították, hogy a vizsgált tavak felszíni vizeiben átlagosan 5,5 százalékkal, a mélyebb vizekben 18,6 százalékkal csökkent az oldott oxigén szintje.

A tavak élővilágát is fenyegeti a klímaváltozás miatt csökkenő oldottoxigén-szint
A tavak élővilágát is fenyegeti a klímaváltozás miatt csökkenő oldottoxigén-szint. Fotó: Getty Images

A mélyebb vizek oxigénszintjének csökkenése komoly fenyegetést jelent az olyan vízi élőlényekre, amelyek érzékenyebbek a hőmérséklet emelkedésére, mint például a hidegvízi halak. A nyári hónapokban ezek az élőlények a hűvösebb mélyebb vizekbe vonulnak vissza, ám ha ezek oxigénben szegények, akkor a halak nem maradnak életben.

A vizsgált tavak nagyjából negyedénél a felszíni vizek oxigénszintjének emelkedését észlelték a kutatók, ami ugyancsak rossz jel, mert valószínűleg fokozott algavirágzással van összefüggésben. Ezekben a tavakban a mélyebb vizek oldottoxigén-szintje "nagyon alacsony", sok faj számára lakhatatlan volt. Kutatások szerint az ilyen oxigénhiányos tavakban az üledékből metán szivárog.

A tanulmány az európai és amerikai tavak mellett egy japán, valamint néhány új-zélandi tóra is kiterjedt. A szakemberek szerint valószínűleg a világ más tavaiban is csökken az oldott oxigén szintje, aminek az az oka, hogy az éghajlatváltozás okozta melegedés miatt csökken az oxigén vízoldhatósága.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)