A klímaváltozás újabb súlyos következménye

Több száz tó vizének oxigénszintje csökkent az elmúlt négy évtizedben az Egyesült Államokban és Európában - figyelmeztetnek kutatók, akik szerint a fogyatkozó oxigénszint fokozott halpusztulást, algavirágzást és metánkibocsátást eredményezhet.

Nem lehet megmenteni Németország gleccsereit, akár tíz éven belül elolvadhat az "örök" jég. Részletek itt.

Az éghajlatváltozás okozta melegedés és az emberi tevékenységek miatt egyre csökkenő víztisztaság az oka az oxigénszint fogyatkozásának - véli az eredmények tükrében Craig E. Williamson, az ohiói Miami Egyetem biológiaprofesszora, a tanulmány társszerzője. A Nature című folyóiratban publikált tanulmány készítői csaknem 400 tó vizének hőmérsékletét és oldottoxigén-szintjét elemezték. Megállapították, hogy a vizsgált tavak felszíni vizeiben átlagosan 5,5 százalékkal, a mélyebb vizekben 18,6 százalékkal csökkent az oldott oxigén szintje.

A tavak élővilágát is fenyegeti a klímaváltozás miatt csökkenő oldottoxigén-szint
A tavak élővilágát is fenyegeti a klímaváltozás miatt csökkenő oldottoxigén-szint

A mélyebb vizek oxigénszintjének csökkenése komoly fenyegetést jelent az olyan vízi élőlényekre, amelyek érzékenyebbek a hőmérséklet emelkedésére, mint például a hidegvízi halak. A nyári hónapokban ezek az élőlények a hűvösebb mélyebb vizekbe vonulnak vissza, ám ha ezek oxigénben szegények, akkor a halak nem maradnak életben.

A vizsgált tavak nagyjából negyedénél a felszíni vizek oxigénszintjének emelkedését észlelték a kutatók, ami ugyancsak rossz jel, mert valószínűleg fokozott algavirágzással van összefüggésben. Ezekben a tavakban a mélyebb vizek oldottoxigén-szintje "nagyon alacsony", sok faj számára lakhatatlan volt. Kutatások szerint az ilyen oxigénhiányos tavakban az üledékből metán szivárog.

A tanulmány az európai és amerikai tavak mellett egy japán, valamint néhány új-zélandi tóra is kiterjedt. A szakemberek szerint valószínűleg a világ más tavaiban is csökken az oldott oxigén szintje, aminek az az oka, hogy az éghajlatváltozás okozta melegedés miatt csökken az oxigén vízoldhatósága.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő