A klímaválság újabb ijesztő jele

Töredezni kezdett a világ legnagyobb jéghegye, az 5100 négyzetkilométeres antarktiszi A-68. Csütörtökön leszakadt róla egy nagyjából 175 négyzetkilométeres tábla.

A jéghegy 2017 júliusában vált le az Antarktiszról, azóta a leghatalmasabb, szabadon úszó antarktiszi tömbnek számít. Az óriás jelenleg az Antarktiszi-félszigettől észak felé tart. Mivel viharosabb, melegebb vizekre ért, olyan áramlatok viszik, amelyek az Atlanti-óceán déli részére sodorják. A tömb csütörtöki leszakadását az Európai Unió Sentinel-1 műholdjának felvétele bizonyította.

Klímaválság: lehet, esélyünk sem lesz A digitalizáció, a felelősségteljes politikai döntések és a megújuló energia használatának ugrásszerű növelése kellene az ördögi kör megtöréséhez. Részleteket itt olvashat.

Adrian Luckman, a Swansea-i Egyetem professzora az elszabadulástól kezdve követi az A-68 körüli eseményeket, szerinte a friss letöréssel a gigászi tömb pusztulása kezdődött el. "Folyamatosan csodálom, hogy egy ilyen vékony és törékeny dolog ennyi ideig fennmaradt a nyílt vízen. Az a gyanúm, hogy a feldarabolódás elkezdődött, de a maradék táblák még éveken át velünk maradnak" - nyilatkozta a BBC-nek.

A sarki jégtakaró egyre gyorsabban töredezik. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images
A sarki jégtakaró egyre gyorsabban töredezik. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Amikor az A-68 letört, területe majdnem 6000 négyzetméter volt, átlagos vastagsága 190 méter. Hónapokig úgy tűnt, megtapad a tengerfenéken és nem sodródik messzebbre. Végül azonban megfordult és észak felé kezdett haladni. A nemrég véget ért ausztrál nyár idején a gigászi jéghegy kiszabadult a Weddell-tenger jegének szorításából.

A monstrum a szabad vizeken egyre nagyobb veszélyeknek van kitéve, várhatóan további tömbök szakadnak majd le róla. Jelenleg a Dél-Orkney-szigetcsoport környékén úszik Dél-Georgia és a Déli-Sandwich-szigetek felé sodródik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: