10 év alatt ide kell eljutni

A klíma- és természetvédelmi akciótervben azt a célt tűzték ki, hogy 2030-ra a megtermelt energia 90 százaléka karbonsemleges legyen. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem tudományos főmunkatársa, Ferencz Orsolya úgy véli, ez a cél reális, és egy évtized alatt elérhető.

"Nem mondhatunk le az atomenergiáról" - olvassa el korábbi cikkünket!

Az Európai Unió 2050-re már a teljes karbonsemlegességet tűzte ki célul. Ez nagyon komoly vállalás, de ennél kisebb falatokba nem nagyon érdemes beleharapni - fogalmazott Ferencz Orsolya. Mint mondta, az akcióterv szerint nagyon fontos szerepet kap majd a napenergia és a nukleáris energia is.

zöld energia, megújuló energia, karbonsemlegesség, károsanyag-kibocsátás, szén-dioxid, energiatermelés, környezetvédelem, klímaváltozás,
Reális célnak tűnik a zöld energiára való átállás. Fotó: Getty Images

Fontos szerepet kap a zöld energia

Az EU-ban nagy paradigmaváltás történt, hiszen deklarálták, hogy a nukleáris energia hozzászámolandó ahhoz az energiatartalomhoz, amely nem, vagy csak minimális mértékben termel üvegházhatású gázokat.

A Greenpeace szerint újra lehetővé kellene tenni a szélerőművek telepítését Magyarországon, a szakértő azonban kiemelte, hogy a Kárpát-medence jóval szélcsendesebb vidék, mint a tengeri partvidékek. Épp ezért kevésbé tűnik hatékony megoldásnak szélkerekekkel telerakni Magyarország jelentős részét, mint például a napenergia-termelés.

A napos órák száma viszont aránylag magas Magyarországon, ráadásul napelemeket úgy is lehet telepíteni, hogy nem vonnak ki hozzá termőföldet a művelésből - tette hozzá a szakember.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció